Jacob Høngaard Jensen jahje@jfmedier.dk, Anders Ranthe andra@jfmedier.dk og Lasse Kjær Hansen lakha@jv.dk
Sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, har i to år kæmpet i fællesskab mod coronavirus på landets hospitaler. Nu skal de til at kæmpe mod hinanden om den coronavinterpakke på en milliard kroner, som et flertal i Folketinget har sendt afsted mod sygehusene.
- Det vigtige er, at sygehusene ret hurtigt finder ud af hvilke typer faggrupper, vi skal have ekstra af for at køre akutafsnit og -afdelinger videre i en periode, hvor der vil komme stor belastning. Og så forhandler man ud fra det, siger professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Jes Søgaard.
- Hvis det så viser sig at være sygeplejersker, vil det være pænt ligegyldigt, hvis FOA nu skulle finde på at bede om flere penge til sosu-assistenterne.
mandag 6. dec. 2021 kl. 20:46
Jacob Høngaard Jensen jahje@jfmedier.dk, Anders Ranthe andra@jfmedier.dk og Lasse Kjær Hansen lakha@jv.dk
Kampen om den ekstra milliard til sundhedsvæsenet er i fuld gang for at skaffe flere hænder til et maksimalt presset sundhedsvæsen - her får du et overblik over, hvor hvordan slagsmålet om pengene vil udfolde sig mellem de enkelte faggrupper.
Coronavinterpakken: Landets sygehuse har blødt personale siden starten af coronapandemien, og med vinteren for døren er plejepersonalet på sygehusene maksimalt presset på grund af manglende hænder.
Ud over stigende smittetal fra deltavarianten er den nye og efter alt at dømme værre coronavariant, omikron, sluppet ind ad dørsprækken, og dertil kan man lægge en mulig influenzaepidemi og store grupper af sygeplejersker og sosu-assistenter, der er stærkt utilfredse med både deres løn, arbejdsforhold - og statsministeren.
Regeringen sendte derfor søndag aften en midlertidig akutpakke på en milliard kroner i retning af alle regionerne og ud til de enkelte sygehuse landet over. Den såkaldte coronavinterpakke.
Den milliard skal både sygeplejerskerne, sosu-assistenterne og sosu-hjælperne, men også faggrupper som bioanalytikere, jordemødre og lægerne nu slås om.
Umulig opgave
Og det bliver en noget nær umulig opgave for regionerne at fordele milliarden ligeligt mellem især sygeplejerskerne og sosu-assistenter- og hjælpere.
- Der er sygeplejerskerne langt den største personalegruppe. Der er jo også andre ansatte. Der er bioanalytikere, laboranter og alt muligt andet. Men der er jo ikke så mange i social- og sundhedsgruppen på sygehusene, de er jo i langt højere grad i hjemmeplejen, hvor de er langt den største personalegruppe. Så på den måde, når milliarden nu går til sygehusene, vil der jo gå en relativt større del til sygeplejerskerne, siger professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd, VIVE.
Slagsmålet om kronerne vil derfor først og fremmest blive mellem de to faggrupper, fordi en stor del af pengene vil gå til plejepersonalet på sygehusene, forklarer en anden sundhedsøkonom.
- Det vigtige er, at sygehusene ret hurtigt finder ud af hvilke type faggrupper, vi skal have ekstra af for at køre akutafsnit- og afdelinger videre i en periode, hvor der vil komme stor belastning. Og så forhandler man ud fra det, siger professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Jes Søgaard.
- Hvis det så viser sig at være sygeplejersker, vil det være pænt ligegyldigt, hvis FOA nu skulle finde på at bede om flere penge til sosu-assistenterne, fordi man i så fald ikke har vurderet det som et primært behov, fortsætter han.
Lægger an til fagforeningskamp
Han bekræfter, at man risikerer at lægge an til fagforeningskamp, når man fra Folketingets side lover en ekstra milliard til sundhedsvæsenet uden at øremærke dem.
- Derfor er det også vigtigt, at man fra politisk side tydeligt klargør overfor regionerne, at der er tale om et sundhedsfagligt udspil og ikke et arbejdsmarkedsudspil. Altså, at man ikke tager pengene fra andre faggrupper.
- I virkeligheden er den allervigtigste pointe i det her, at det skal være så fokuseret som muligt. Hvis man nu tog pengene og fordelte dem jævnt udover samtlige af sundhedsvæsenets ansatte, så når vi ikke længere.
Han fortæller, at det naturligvis er forventeligt, at fagforeningerne vil gøre deres for at sikre deres egne faggrupper mest muligt.
- Det er jo sådan set det, de er sat i verden for. Men det vigtigste i alt det her er, at regionerne står stærkt, siger professoren.
Avisen Danmark har også talt med forbundsformanden for FOA og forhandlingsfællesskabet, Mona Striib, som forhandler løn- og arbejdsvilkår for flere end 550.000 ansatte i kommuner og regioner. Primært social- og sundhedsassistenter og hjælpere.
Vil det her være nok til at løse den udfordring, der er for social - og sundhedshjælpere og assistenter osv. på hospitalerne?
- Nej. Hvis man ser på den lange bane, hvordan man får skabt en situation, der gør, at man kan følge med de krav, der er til, hvad man skal kunne løfte over for patienterne, så løser det her det ikke. Og det løser heller ikke vores udfordringer med ulige løn. Det her er en akutpakke, der skal hjælpe henover vinteren med at finde nogle midlertidige løsninger, siger Mona Striib.
"Tredje verdenskrig"
Hun har tidligere meldt ud i Jyllandsposten, at "en tredje verdenskrig" ville bryde ud, hvis politikerne besluttede sig for at give landets sygeplejersker et ekstraordinært lønløft uden at tilgodese de andre faggrupper.
Derfor var hun også noget mere tilbageholdende med sin krigsretorik i sine udtalelser til Avisen Danmark mandag inden forhandlingerne, så hun kan få forhandlet den størst mulige del af milliardkagen hjem til sine medlemmer.
- Er du bange for, at I bliver underprioriteret i forhold til sygeplejerskerne?
- Nej, det er jeg ikke bange for. Jeg har sendt et klart signal om, at der skal forhandles på tværs af faggrupper, så jeg tænker, at det kommer vi til at se. Fordi det er et samarbejde mellem faggrupperne, der gør, at man på sygehusene løser kerneopgaven.
Hvad tror I, at I får ud af den her vinterpakke eller coronamilliard?
- Jeg kan ikke på forhånd sige, hvordan det vil se ud, fordi det vil være forskellige aftaler alt efter situationen på det enkelte sygehus. Og der er forskel fra region til region, så det, vi koncentrerer os om nu, er at få holdt møder, så man kommer i gang nu ude i den enkelte region med at forhandle løsninger, og det kommer til at ske på tværs af faggrupper, siger Mona Striib.
Og hvad håber I at få ud af det?
- Jamen, vi håber, at vi kan optræde som fællesskab, at vi kan finde de løsninger, der skal til, sådan at man både får forbedret arbejdsmiljøet for personalet og får tiltrukket og fastholdt nogle flere, der gør, at vi kan sige, at det også bliver tåleligt for patienterne, selv om der er et voldsomt pres med både corona, en mulig influenzaepidemi og den almindelige situation.
Vil kæmpe indædt
Men Mona Striib er overbevist om, at den ekstra milliard vil være med til at tiltrække flere sosu-assistenter og hjælpere, der er på vej ud af faget.
- Ja, det tror jeg helt sikkert. Det afhænger jo af, hvad man kan få aftalt. Men det at kunne give anerkendelse, give et løft og få etableret nogle muligheder, hvor det store fokus først og fremmest skal være på arbejdsmiljødelen, det vil hjælpe.
Hvornår tror du, I kan have landet en aftale eller en rammefordeling her?
- Altså, det er svært at svare på, vi er allerede i gang med at "banke på". Så lad os lige få holdt de første møder, inden vi kan svare på det, lyder det fra Mona Striib.
Og så til formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen, der heller ikke ønsker at tage slåskampen i medierne med Mona Striib.
Sygeplejerskerne kommer i stedet til at kæmpe indædt om milliarden ved forhandlingsbordet. Formanden ridser op, hvad der skete mandag, inden forhandlingerne for alvor gik i gang.
- Vi skal mødes i forhandlingsfællesskabet og snakke om det, og så skal nogle af os mødes med Danske Regioner på onsdag. Vi skal også lige internt have snakket lidt rundt med vores forskellige lokale folk om, hvordan kan vi forestille os, det her kan udmøntes til gavn for både medarbejdere og patienter, siger Grethe Christensen.
Hvad tror du, I får ud af det på sygeplejerskeområdet, konkret?
- Jamen, jeg håber det lykkes for regionerne at få fastholdt nogle af sygeplejerskerne, så de i det mindste får begrænset flugten, bevægelsen væk fra sundhedsvæsenet, så de forhåbentlig også kan tiltrække nogle flere, som så kan være med til at klare den her vinter, som Nicolai Wammen (S) jo sagde i går. At vi både sikrer patienterne og også personalet vinteren over, siger formanden.
"Handler ikke om krig"
Den krig, omkring hvem der skal have mest i det her, synes jeg egentlig ikke er det, det handler om.
Grethe Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd
Hvad tænker du, relativt set, hver enkelt sygeplejerske vil få et større løft end den anden faggruppe, social- og sundhedsassistenterne?
- Jamen, det vil jeg slet ikke give mit bud på her og nu. Den krig, omkring hvem der skal have mest i det her, synes jeg egentlig ikke er det, det handler om. Det handler om at få kigget konkret på, hvad er det, der skal til, for at vi kan holde fast på de medarbejdere, som er enormt vigtige i vores sundhedsvæsen, og for at vi forhåbentlig også kan få trukket nogle flere tilbage, siger Grethe Christensen.
Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg forsøger at sætte tal på, hvordan coronamilliarden eller vinterpakken, som den også kaldes, kan fordeles, så det giver mening.
- På kort sigt er en milliard mange penge. Hvis man ser på det i runde tal med pensioner og bruttoløn, så kan man sige, at en fuldtidsansat sygeplejerske eller bioanalytiker, eller hvad det nu er, koster i omegnen af en halv million kroner. Det er 2000 fuldtidsstillinger, siger Jakob Kjellberg.
Han forklarer, at det vil være mest interessant at få pengene derhen, hvor man vil betale plejepersonalet for at få dækket de vagter, man skal have dækket.
Han forklarer, at det er plejepersonalet, der har været mest presset, men det er jo i lige så høj grad social- og sundhedshjælpere og assistenter, som det er sygeplejersker.
Det siger tre regionrådspolitikere om coronavinterpakken
Stephanie Lose (V), regionsrådsformand Region Syddanmark og formand for Danske Regioner:
- Jeg vil ikke lægge mig fast på noget på nuværende tidspunkt omkring, hvordan pengene skal fordeles. Jeg synes, det er fair, at der bliver lejlighed til at tage en politisk drøftelse først. Vi får brug for at tale med hinanden på tværs af regionerne og med de faglige organisationer.
- Opgaven er, at det her skal styrke sundhedsvæsenet hen over vinteren. Så vi skal selvfølgelig kunne se en sammenhæng mellem det, vi gør, og et sundhedsvæsen, som bliver mere robust over for det pres, vi oplever, eksempelvis på akut- og intensivområdet.
Karsten Uno Petersen (S), regionsrådsmedlem, Region Syddanmark:
- Som jeg ser det, er de største udfordringer lige nu, at man er nødt til at udskyde operationer, og at presset derudover går ud over arbejdsmiljøet for de ansatte i sundhedssektoren. Det er helt nødvendigt, at der sker noget så hurtigt som muligt på den front. Det skal ske i samarbejde med dem, det drejer sig om, for det er dem, der bedst ved, hvad man kan gøre for at aflaste dem og hvilke konkrete tiltag, der skal til.
Morten Weiss-Pedersen (C), regionsrådsmedlem, Region Syddanmark:
-Der er to faggrupper, der springer mig i øjnene, som jeg mener skal forfordeles i forhold til de penge. Det er sygeplejerskerne og sosu’erne. Men det er ikke den varige løsning, der skal til. Jeg mener, at der skal et permanent løft af lønningerne til sygeplejerskerne, som Danske Regioner i samarbejde med regeringen og folketinget skal sørge for at sætte penge af til.