Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det er værd at tjekke sit coronapas for gyldighed, for det kan få store konsekvenser, hvis det er ugyldigt. (Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix)

Ugyldigt coronapas kan føre til fyreseddel

Godmorgen og velkommen til Dagens Danmark fredag den 26. november.

Fra i dag kan chefer kræve, at deres medarbejdere fremviser et gyldigt coronapas.

Det har alle partier - på nær Nye Borgerlige og Frie Grønne - hastebesluttet i går.

Er man ikke vaccineret, så kan arbejdsgivere kræve, at en medarbejder tager en coronatest og fremviser resultatet, inden de dukker op på arbejde.

Man skal så vidt muligt blive testet inden for almindelig arbejdstid. Kan man ikke det, så skal medarbejdere kompenseres økonomisk for den tid, de skal bruge på at blive testet.

Kommunerne er også blevet givet grønt lys til at tjekke deres offentligt ansatte, og det vil de gøre ud fra en såkaldt "kørekortsmodel". Det siger blandt andre Vardes borgmester Erik Buhl (V).

- Vi forventer, at folk har styr på det, og så kan der komme kontroller undervejs. Som udgangspunkt skal det fungere på tillid, siger han.

Med loven bliver det desuden muligt for chefer at uddele "ansættelsesretlige sanktioner" til medarbejdere, der ikke vil eller kan fremvise gyldigt coronapas. Det betyder, at man i sidste ende vil kunne blive fyret, hvis man ikke makker ret.

Støjbergs sidste dag

- Den sidste dag i rigsretten. Den sidste dag, hvor den anklagede, Inger Støjberg, skulle sidde fra klokken ni morgen til 15 eftermiddag og lytte, lytte, lytte.

Sådan indleder rigsretsreporter Kasper Løvkvist sin reportage fra gårsdagens sidste dag i rigsretssagen om de adskilte asylpar i Avisen Danmark.

Støjbergs mor og DF's Pia Kjærsgård var at finde blandt tilhørerne, da Inger Støjberg selv lukkede af med en tale.

-Jeg kommer ikke til at sige undskyld, sagde hun blandt andet.

Mandag i næste uger starter dommerne deres votering, og de vil afsige dom i sagen d. 13. december klokken 13.

Officielt: Vi skal igen have mundbind på i butikkerne

Så blev det virkelighed: Mundbindet vender tilbage på mandag.

Fra næste uge skal du igen dække næse og mund, når du skal med kollektiv trafik, eller hvis du skal et smut i detailhandlen.

Beslutningen er vedtaget af Folketingets Epidemiudvalg, som har fulgt de fleste af Epidemikommisionens anbefalinger for, hvordan vi stopper det stigende antal coronasmittede.

Enkelte ting kunne der ikke findes flertal for.

Det drejer sig om mundbind for de ansatte og beboerne på plejehjemmenes offentlige arealer.

Selvom Epidemiudvalget havde anbefalet det, bliver det ikke indført. Det samme gælder for medarbejderne i detailhandlen, som også slipper for mundbindet på trods af anbefalingen.

Kompensation til danske fiskere

I dag skal folketinget fordele 1,2 milliarder kroner til danske fiskere.

Fiskerne har været hårdt presset efter briternes exit fra EU, og det har det europæiske fællesskab valgt at kompensere økonmisk fra kassen med mærkatet: "Brexit-reserve".

Det er fiskeriminister, Rasmus Prehn (S), glad for.

- Der er god brug for pengene til at give en håndsrækning til de her hårdt pressede fiskere, som efter min mening har ventet alt for længe på de penge, siger han.

Partierne og regeringen skal fordele pengene i dag klokken 10.30.

Det var nyhedsoverblikket fra Dagens Danmark. Nu til vores egne fire historier.


Billede af Peter Rasmussen
Billede af skribentens underskrift Peter Rasmussen Chefredaktør

Få Dagens Danmark læst op her

Ingen fotografer fanger svagheden i Inger Støjberg - heller ikke på den sidste dag i rigsretten. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sidste dag i rigsretten: - Vi gik til grænsen. Men ikke over

Afhøringer, procedure, forelæggelse, dokumentation er overstået - nu går de 26 dommere i rigsretten i arbejde. Inger Støjberg brugte selv den sidste dag til at tage ordet og holde en nedskrevet tale på 14 A4-ark, som var en lang: "Der er ikke noget at komme efter. I får mig ikke. Og hvis I gør, er det stadig jer, der tager fejl."

Avisen Danmarks politiske reporter Kasper Løvkvist sad på pressepladserne - lige foran Pia Kjærsgaard og Inger Støjbergs mor - uden at kunne få øje på en sprække i Inger Støjbergs personlige panser.

På den sidste dag i rigsretten valgte Inger Støjbergs forsvarer at bruge hendes Venstre-fortid som et argument for, at hun aldrig kunne drømme om at gøres sig skyldig i noget, der kan føre til en dom. Inger Støjberg tog selv scenen som den sidste. Avisen Danmarks Kasper Løvkvist var blandt publikum.

Den sidste dag i rigsretten. Den sidste dag, hvor den anklagede, Inger Støjberg, skulle sidde fra klokken ni morgen til 15 eftermiddag og lytte, lytte, lytte (denne dag blev det dog til klokken 16.30). Sidste dag, hvor hun skulle ankomme før retsmødet, stoppe foran kameraerne og sige en ny version af det samme. Sidste dag, hvor hun skulle forlade retsmødet, stoppe foran kameraerne og sige en ny version af det samme.

"Hjem" til kontoret på Christiansborg og hente den sorte labrador Ludvig, der efterhånden må kende hundepasserne i Dansk Folkeparti lige så godt som sin ejer. Giv den en luftetur i de aftenmørke gader omkring Christiansborg sammen med en PET-vagt. Tilbage på kontoret og være med til at producere aktuelt indhold til til hjemmemediet Inger.dk.

Hele tiden skal Inger Støjberg holde facaden. Hele tiden holde omverdenen ude, mens hun smiler åbent og effektivt skjuler alle tegn på, at det, der ville have ødelagt de mange og sendt de fleste ind i en hvirvlende spiral af selvmedlidenhed, på ingen måde rammer hendes personlige kerne. Aldrig - aldrig! - vise tegn på svaghed.

Måske ser hendes nærmeste svagheden. Inger Støjbergs mor sad på første række den sidste dag i rigsretten. Vi andre ser den ikke - med undtagelse af Politikens bladtegner Roald Als, der rigsretten igennem har siddet med sin blok og tegnet skrøbelige, disede og grå blyantsportrætter af Inger Støjberg helt renset for smilende, solbrun overflade. Tegninger, der muligvis er lige så sande som fotografernes billeder.

Dagen inden den sidste dag havde anklagerne i proceduren forlangt fire måneders fængsel til Inger Støjberg. Skrællet lagene af sagen og var nået frem til at både den ene, den anden og den tredje lov og konvention var blevet brudt af udlændingeministeren Inger Støjberg, da hun satte alt ind på at skille alle flygtningepar ad, hvor den ene part var under 18 år. Og at lov og konventioner blev brudt med forsæt eller i det mindste grov uagtsomhed.

På den allerførste dag i rigsretten for måneder siden havde anklagerne fortalt om en dom fra 1918, hvor en sørgmodig snedker havde stået i sit værksted og bukket under for et ulykkeligt tankemylder skabt af konens utroskab. Han tændte en pibe tobak, kastede tændstikken ned i spånerne og savsmuldet på værkstedsgulvet, sagde "ske, hvad der vil" og traskede af.

Den sørgmodige snedker blev dømt for brandstiftelse, og anklagernes argument i rigsretten er, at Inger Støjberg ved at insistere på et udsende en pressemeddelelse, der i embedsværket blev opfattet som en ordre om at handle uden for grænserne for lov og konventioner, kastede en tændstik, hvor hun burde vide, at det kunne føre til brand.

På denne sidste dag var det forsvarets tur til at procedere. Advokaten Nicolai Mallet argumenterede længe for, at Inger Støjberg aldrig havde givet nogen ordre, tjenestebefaling eller instruks til at overskride loven eller konventionernes grænse, men at alle omkring Støjberg formentlig havde oplevet hende som usædvanligt stædig og irriterende (det rettede han til insisterende).

- Og mig bekendt er der ingen andre end anklagerne, der opfatter en pressemeddelelse som instruktion, sagde han.

Mallet havde slået op i Nudansk Ordbog og fundet ud af, at definitionen på en instruks er "en ordre om, hvordan man skal bære sig ad." Nudansk Ordbog ophørte med at udkomme i 2010. Nu slår man i stedet op i "Den danske ordbog - moderne dansk sprog" på ordnet.dk. Her forklares instruks sådan:

"Kortfattet og præcis besked om, hvad man skal gøre (i en bestemt situation)".

Her har i hvert fald minkavlere og embedsværket under Inger Støjberg i hendes ministertid en fælles sag i, at de har en tendens til at opfatte offentlig, politisk kommunikation som en besked om, hvad man skal gøre i en bestemt situation.

- Kommunikation er vigtig i politik. Det kan gøres på mange måder. Inger Støjberg gør det på sin egen måde, der taler til store dele af den danske befolkning og provokerer andre. Der er så dele af det, der egner sig rigtigt dårligt til at blive forstået i en juridisk kontekst, sagde Nicolai Mallet.

Den anden forsvarer Rene Offersen tog over midt på eftermiddagen. Han havde et argument med, som meget let kan vise sig at have en hurtig udløbsdato.

Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard sad på forreste række et par stole fra Inger Støjbergs mor. Måske for bare at være der. Måske for at lægge bare et bittelille strå mere i bunken, der taler for, at Inger Støjberg skal gå direkte ud af rigsretssdøren, ind i Dansk Folkeparti og tage den formandspost, hun kan få, hvis hun vil have den. Pia Kjærsgaard hørte Rene Offersens argument.

Rene Offersen mente ikke, at der overhovedet er nogen grund til at tro, at Inger Støjberg skulle have "forbrudt sig mod alt, hvad hun antages at stå for. Inger Støjberg er født ind i Venstre og dermed i værdien om, "at man aldrig skal gå på akkord med uretten"."

Det sidste er en af de grundsten, Venstre bryster sig af at have i fundamentet. Det er et citat, der tilskrives Christen Berg, der i 1870 samlede partiet Venstre (dengang Det Forenede Venstre). Man taler om Christen Berg som den første, der gav bondebevægelsen ånd og en stemme, og han bliver regnet som den oprindelige høvdingeskikkelse i Venstre.

Mens Inger Støjberg skal holde facaden og vise, at hun i hvert fald ikke dør bare den mindste smule af at gå gennem en rigsret, skal hun så også finde plads i tankemylderet til at overveje, hvor meget Venstre, hun kan tage med ind i Dansk Folkeparti, hvis hun vælger den vej, eller om der skal pumpes noget høvdingeånd ud af hjertet, hvis der også skal være plads til Dansk Folkeparti derinde.

Inger Støjberg tog selv ordet til allersidst. Smed den koksgrå cardigan og rejse sig på de sorte stilletter iført en kortærmet, lysende lilla kjole og var en opsigtsvækkende farveeksplosion i alt det grå, sorte og brune. Støjberg havde skrevet en tale, hun såmænd godt kunne holde på det ekstraordinære årsmøde i Dansk Folkeparti til januar, hvor der skal vælges ny formand.

Hun havde allerede holdt talen mindst én gang, inden hun holdt den i rigsretten. I samme øjeblik Støjberg havde udsagt de sidste ord fra papirerne, lå talen tilgængelig på video på Inger.dk, og alle abonnenter fik samtidig en mail med instruksen, nej opfordringen til at gå ind og se den.

Det var en tale med ét budskab: Jeg har ikke gjort noget galt.

Her kommer et koncentrat af de 14 sider med ord, som blev de sidste i rigsretten mod Inger Støjberg, inden dommen falder:

"Jeg kommer ikke til at sige undskyld."

"Jeg kommer ikke til at bøje nakken."

"Jeg kommer ikke til at bortforklare."

"Derfor gjorde jeg, hvad jeg mente, jeg havde pligt til."

"Som vi har set igen og igen, fører massiv indvandring altid kultursammenstød og utryghed med sig."

"Jeg hører ikke til dem, der kan vende det blinde øje til og tænke: Herregud, de stammer jo bare fra en anden kultur."

"Tiden er løbet fra en række af de konventioner, Danmark gennem tiderne har skrevet under på."

"Vi kan ikke lukke alle ind."

"Det er heldigvis ikke en forbrydelse at have en holdning - endnu."

"Vi gik til grænsen. Men ikke over."

"Jeg vil spare rigsretten for mit syn på det tommetykke hykleri, der driver ned af væggene på Christiansborg."

"Jeg kan helt klart sige, at jeg alene gjorde det for pigernes skyld."

"Alle har retten til at leve deres liv i frihed."

"Der er ikke en sprække i mit panser."

Det sidste sagde hun ikke, men sluttede med "tak for ordet".

Man klapper eller buher ikke i en retssal. På forreste række sad en lyshåret kvinde, der havde nikket hele vejen igennem talen, og slog sine hænder sammen i et enkelt lydløst klap. Pia Kjærsgaard smilede til kvinden.

16 år efter høvdingen Christen Berg samlede Venstre, blev han i øvrigt dømt i en speget sag, hvor en politimester var blevet adskilt fra en talerstol med tvang. Berg fik "seks måneders fængsel på sædvanlig fangekost". Fængselsopholdet svækkede ham. Han fik sukkersyge og endte sine dage som en uligevægtig og ubehersket mand.

På mandag starter dommerne i rigsretten med at votere. Det ventes de at være færdige med torsdag. Derefter skal dommen skrives. Den falder mandag 13. december klokken 13.

Mig bekendt er der ingen andre end anklagerne, der opfatter en pressemeddelelse som instruktion

Nicolai Mallet, forsvarer

"Jeg vil spare rigsretten for mit syn på det tommetykke hykleri, der driver ned af væggene på Christiansborg."

Inger Støjberg
Sidste dag med den rituelle ankomst og afgang fra rigsretten. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Pia Kjærsgaard (DF) var blandt tilhørerne på rigsrettens sidste dag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix



Keld R. Demant, koncernchef i Bunker Holding, i vidneskranken som tiltalt i Dan-Bunkering-sagen tirsdag den 9. november 2021. Tegning: Wayne Southwell

Dommer afviser advokater: Dan-Bunkering-sag bliver ikke udsat

Forsvarsadvokaterne gik forgæves i deres forsøg på at få udskudt den spektakulære Dan-Bunkering-retssag ved Retten i Odense. Advokaterne ønskede at sende sagen videre til EU-Domstolen for at få en vurdering af, hvordan EU-sanktioner skal fortolkes, men det blev afvist af byretsdommer Jens Lind. 
Virksomheden Dan-Bunkering er sammen med moderselskabet Bunker Holding og topchefen Keld R. Demant tiltalt for at have brudt EU-sanktioner ved at sælge flybrændstof til brug i den syriske borgerkrig. Uden omvejen omkring EU-Domstolen er der nu udsigt til, at retssagen kan afsluttes inden jul.

Torsdag fortsatte retssagen i Dan-Bunkering-sagen om ulovligt salg af flybrændstof i Syrien. Forsvarsadvokaters forsøg på at flytte sagen til EU-Domstolen blev afvist af byretsdommer i Odense.

Straffesag: Dan-Bunkering sagen ser alligevel ud til at blive afsluttet inden jul. Torsdag morgen afviste byretsdommer Jens Lind at udsætte sagen, som ellers var et stort ønske fra forsvarsadvokaternes side.

Onsdag forsøgte advokat Jacob Skude Rasmussen, der er forsvarer for Dan-Bunkering, i et flere timer langt indlæg at argumentere for, at der er så stor tvivl om fortolkningen af paragrafferne, at sagen burde forelægges for EU-Domstolen for en afklaring.

Det skyldes, at de fynske selskaber Dan-Bunkering, moderselskabet Bunker Holding og topchefen Keld R. Demant er tiltalt for at have solgt flybrændstof i strid med EU-sanktioner i årene 2015-2017. Brændstoffet endte ifølge Bagmandspolitiet i russiske bombefly, som dengang kæmpede under den syriske borgerkrig på præsident Assads side.

Jacob Skude Rasmussen nåede både omkring principperne for FUSP’en, der er EU’s Fælles Udenrigs- og Sikkerhedspolitik, og Wienerkonventionen fra 1961, der handler om diplomaters immunitet i fremmede lande.

Stor kompleksitet

Alt sammen for at forklare at kompleksiteten i EU’s sanktioner er stor, og at det står uklart, om Dan-Bunkering overhovedet har forbrudt sig imod sanktionerne ved at sælge 172.000 tons flybrændstof til to russiske kunder. Rusland har nemlig ikke været omfattet af EU’s sanktioner.

Bagmandspolitiets anklagere har fastholdt, at formålet med sanktionerne var at forhindre overgreb på den syriske civilbefolkning. Anklagemyndigheden fandt også, at tvivlsspørgsmål kan afklares af byretten, og det erklærer byretsdommeren sig nu enig i.

Men rettens afvisning af de tre forsvarsadvokater kan Dan-Bunkering-sagen nu fortsætte ved Retten i Odense. Vidneafhøringerne er nu afsluttet, og i næste uge skal anklagere og forsvarere procedere sagen. Det er her, at man samler op på beviser og argumenter, inden sagen optages til dom.

Sagen kan i øvrigt stadig ende hos EU-Domstolen, hvis en af parterne vælger at anke dommen fra byretten. Da vil sagen køre forfra i Landsretten, som er sidste instans, og dermed vil der være en anderledes automatik, der kræver en forelæggelse af tvivlsspørgsmål hos EU-Domstolen. Sådan udlægger forsvarsadvokaterne i hvert fald reglerne på området.

Brændstof for 648 millioner til Syrien-krig

  • Retten i Odense skal afgøre, om to selskaber har overtrådt EU's forbud mod at sælge brændstof til fly til Syrien. 
  • A/S Dan-Bunkering Ltd. og moderselskabet Bunker Holding A/S er tiltalt. Også Keld Rosenbæk Demant er under anklage. Han er bestyrelsesformand i det ene selskab og administrerende direktør i det andet.
  • De nægter sig skyldige. Der var ingen viden om, at brændstoffet skulle til Syrien, lyder det.
  • Verden over sælger Dan-Bunkering især brændstof og smøreolie til skibsfarten. 
  • Grundlæggeren Torben Østergaard-Nielsen er ifølge Økonomisk Ugebrev den sjetterigeste person i Danmark. Formuen er på 22,9 milliarder kroner.
  • Tiltalen drejer sig om 33 handler fra 2015 til 2017. Kunderne var to russiske selskaber Sovfracht og Maritime Assistance. Selskaberne var generalagenter for den russiske flåde.
  • Værdien var 648 millioner kroner. Brændstoffet blev leveret i havne på Cypern og Malta samt i Grækenland og Tyrkiet.
  • Kaptajnen på et russisk tankskib er i Grækenland idømt seks måneders fængsel for to af de mange transporter.
  • I USA er der rejst en straffesag mod seks personer fra Sovfracht og to syriske havneinspektører.
  • Omkring 15 vidner er indkaldt til den sag, som Bagmandspolitiet har rejst ved Retten i Odense.

Ritzau


Jacob Skude Rasmussen nåede både omkring principperne for FUSP’en, der er EU’s Fælles Udenrigs- og Sikkerhedspolitik, og Wienerkonventionen fra 1961, der handler om diplomaters immunitet i fremmede lande.

Black Friday er en af de største shopping-dage i verden. I Danmark har flere store butikskæder dog valgt at melde sig ud af tilbudsræset for at hjælpe blandt andet voldsramte kvinder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Store kæder dropper tilbudsræset på Black Friday: Vil i stedet sætte fokus på bæredygtighed, vold mod kvinder og overforbrug

Når danskerne på fredag skal ud og jage tilbud til Black Friday, så er det ikke alle butikker, der er klistret til i gule tilbuds-klistermærker og store rabatter på alt fra elektronik til strikketrøjer. En række større kæder har nemlig meldt sig ud af tilbudsræset for i stedet at sætte fokus på blandt andet vold mod kvinder og bæredygtighed. Det er dog kun de færreste, der melder sig ud af Black Friday. De store elektronikkæder står traditionen tro klar med gode tilbud. Grunden er stor konkurrence og kunder, der forventer tilbud.

Det bliver uden en række større kæder, når danskerne på fredag kan jage tilbud på nettet og i butikkerne landet over. I stedet skal der sættes fokus på miljøet og andre problemstillinger.

Black Friday: - Nej til hovedløs shopping. Nej til opdigtede kampagner. Og nej til overforbrug.

Sådan skriver Sofacompany på deres hjemmeside i forbindelse med deres "100 procent not Black Friday"-kampagne.

Traditionen tro vil man fredag landet over blive mødt af gule tilbudsmærker, slagkraftige prisnedsættelser og lange køer i butikkerne. Black Friday er nemlig endnu en gang over os, og danskerne vil formentlig spidse albuerne for at komme først til de mange attraktive tilbud på elektronik, tøj og møbler.

Men det bliver uden en række butikskæder, som i stedet vil gøre tingene på deres egen måde.

Blandt andet Silvan, Ikea, The Body Shop, Sofacompany og Greenmind vil nemlig ikke være med i dét tilbudsræs mere.

Flere af dem bruger den massive forbrugeropmærksomhed til at sætte fokus på en række samfundsproblemer, som ifølge dem er vigtigere end at spare penge på nyt elektronik, tøj og møbler.

Jeg tror, at rigtig mange forbrugere savner et alternativ, for mange forbrugere vil gerne købe miljøbevidst ind.

Brian Funch, Head of Marketing hos Greenmind

Fokus på bæredygtighed

Hos Greenmind, som er en butikskæde der sælger brugt elektronik, har man valgt en lidt anden strategi på Black Friday end de fleste andre elektronikbutikker.

Her vil man nemlig sætte fokus på bæredygtighed, og det gør man ved at sælge bestemte telefoner til købspris. Med andre ord vil butikken ikke tjene noget på de tilbud, de kører med på Black Friday.

Det gør de for at opfordre folk til at købe brugt elektronik i stedet for nyt.

Brian Funch er Head of Marketing hos Greenmind, og han mener, at det handler om at give forbrugerne et bæredygtigt alternativ.

- Hvert år produceres der sindssyge mængder elektronik. Black Friday er en af de dage, hvor elektronikmarkedet har kronede dage, for der bliver solgt rigtig meget. Jeg tror, at rigtig mange forbrugere savner et alternativ, for mange forbrugere vil gerne købe miljøbevidst ind, siger han.

Falske tilbud hærger

 Det skal man som forbruger være opmærksom på:

  • Pricerunner tilbyder prissammenligninger på varer på nettet.
  • De har netop udgivet en oversigt over, hvor mange såkaldte "falske tilbud" der er på Black Friday.
  • Falske tilbud er de varer, der i løbet af efteråret er steget i pris, for så at falde i pris igen til Black Friday.
  • Undersøgelsen har vist, at ud af 36.000 varer på Pricerunner er hele 23 procent steget i pris i efteråret for så at blive nedsat i løbet af ugen op til Black Friday.
  • Pricerunner anbefaler at man forbereder sig ved at overveje, hvilke produkter man har brug for, og hvor meget man er villig til at give for dem.
  • Man kan på hjemmesiden sammenligne den nuværende priser med tidligere priser og få et overblik over, hvor godt tilbuddet egentlig er.
  • Derudover skal man sikre, at fysiske butikker tilbyder returret. Online-butikker tilbyder alle 14-dages returret.

Brian Funch påpeger, at Greenminds mission er at holde liv i elektronikken længere tid, og det bruger man altså Black Friday som anledning til at gøre folk opmærksomme på.

- Til hverdag laver vi ikke andet end at holde liv i elektronikken, og vores bidrag til Black Friday er at sælge elektronik på en mere miljøbevidst måde. På dagen sælger vi ting til kostpris, så vi netop ikke tjener på det. På den måde sørger vi for at holde elektronik, der allerede er produceret i omløb, så man ikke behøver købe helt nyt, udtaler han til Avisen Danmark.

I sidste ende håber Brian Funch, at man kan tage kunder fra andre elektronikbutikker.

- Jeg tror, at mange vil være tilbudsjægere, men jeg håber, at nogle handler hos os i stedet for at handle nyt. I stedet for at købe en nyproduceret telefon, som koster en masse CO2 og arbejdskraft, man kan købe en, som allerede er i omløb. Vi vil gerne fravriste nogle af kunderne fra de store elektronikkæder og få dem over til os, så de handler mere miljøbevidst.

Volden stiger

Hos kosmetikvirksomheden The Body Shop vælger man i år i stedet at fokusere på en kampagne, der belyser, hvor mange kvinder der i deres liv vil blive ramt af fysisk eller seksuel vold.

Tanja Bruun, Head of Brand and Activism fortæller, at volden mod kvinder er steget de seneste år i forbindelse med coronapandemien.

Derfor vil man se tallet 31 i og udenfor butikken. Men det er ikke det, man sparer på produkterne.

Det er det antal kvinder i verden, der har været udsat for fysisk eller seksuel vold.

- Det, som vi så allerede i 2020, var, at i takt med coronapandemien steg volden i hjemmet – især mod kvinder. Der er så mange mennesker ude og røre sig i butikker og på gaden, så vi bruger denne uge til at sætte fokus på de tal, som vi synes er så vigtige.

- Vi valgte allerede sidste år at lægge helt om i forhold til Black Friday og melde os ud af hele tilbudsræset. Vi valgte en helt anden vinkel og ikke være en del af massekonsumptionen. Vi vil gerne sælge produkter til vores kunder, der passer til deres behov, når de har behovet. Vi vil ikke skabe ekstra behov med en masse slagtilbud, siger Tanja Bruun.

The Body Shop arbejder i kampagnen sammen med Landsorganisationen af Kvindekrisecentre, LOKK. Som kunde kan man støtte voldsramte kvinder ved at købe gaver i butikken, ved at donere på hjemmesiden eller ved at runde sine køb op - som butikken så vil matche.

Sidste år betød det en donation på 150.000 kroner til LOKK. I år regner Tanja Bruun med, at man vil være i stand til at donere endnu mere.

Fra sort til grøn

Hos Silvan har man også valgt at droppe Black Friday til fordel for en grøn kampagne, som kører hele weekenden fra fredag.

De kalder det "Green Weekend", og man vil altså heller ikke blive mødt af uendelige tilbud hos byggemarkedskæden.

Silvan har valgt at donere fem procent af weekendens omsætning til nonprofit-organisationen "Plant et Træ". Sidste år lød donationen på 700.000 kroner.

I en pressemeddelelse skriver Rasmus Kjærgaard, der er CSO i Silvan, at man har valgt at fokusere på miljøet og lokalsamfund.

De vil blandt andet også udelukkende anvende LED-lys i alle butikker, begynde at bruge plastikfri indkøbsposer og arbejder på at reducere forbruget af plastik i emballagering.

Kunderne forventer tilbud

Det er langt fra alle store butikker, der har valgt at fokusere på andre ting end tilbuddene på Black Friday.

Elektronikkæden Elgiganten er en af de kæder, der fortsætter med at tilbyde danskerne nye og billige produkter.

Ditte Opstrup Andersen er kommunikationschef i Elgiganten, og hun påpeger, at man ikke følger andres fodspor væk fra de gule tilbudsklistermærker, da stor konkurrence og forventningsfulde kunder gør det umuligt.

- Der er rigtig skrap konkurrence i branchen, så at melde sig ud er ikke rigtig en mulighed for en virksomhed som vores. Bæredygtighedstemaet arbejder vi med hele året rundt. Vi tænker meget over, hvordan vi genanvender, genbruger og indsamler elektronikskrot, hjælper vores kunder i et online-univers med fire millioner reservedele, så de kan forny deres produkter i stedet for at købe nyt. Så det er ikke fordi, at vi ikke tænker bæredygtigt. Vi har også kunder, der forventer, at vi er der, og dem skal vi også lytte til, siger hun.

Kun nødvendige køb

Charlotte Louise Jensen er adjunkt på Aalborg Universitet i København, og hun har blandt andet forsket i forbrugsmønstre og hverdagsliv.

Hun påpeger, at det bedste for klimaet er ikke at købe nye produkter lige nu, kun hvis det er nødvendigt.

- Medmindre man virkelig har brug for at købe noget, så er det bedst at lade være. Det er bedst for klimaet. Der er nogen tilfælde, hvor det giver mening at købe et nyt produkt. Hvis sit gamle køleskab er gået i stykker, så er der en god mulighed for at købe et nyt som er mere energibesparende. Så der kan jeg godt forstå, at man køber det på Black Friday. Men hvis man bare er træt af sin nye bluse, som man købte for 14 dage siden, giver det ikke mening at købe det på Black Friday, siger hun.

Lektor Einar Baldvin Baldursson forklarer, at kommunalpolitikere typisk taler om og diskuterer emner ud fra en nogenlunde fælles forståelse, selvom de kan have forskellige ideologier. De diskuterer verden som et praktisk anliggende. Det er ikke samme situation som når en corona-kritiker eller vaccine-skeptiker diskuterer med en, der ser situationen fra det modsatte synspunkt - her er ifølge lektoren ingen fælles forståelse. Arkivfoto (valgfolkefest i Rudkøbing): Katrine Becher Damkjær

Derfor taler vi dårligt sammen om corona: Virussen har splittet os som sjældent før

Kender du nogen, som du ved, der ser anderledes på corona eller vacciner, end du selv gør? Har du prøvet at tale med dem om emnerne? Så har du måske bemærket, at det kan være en svær debat at have.

Eksperter på området taler i hvert fald om, at lige præcis debatten om corona og vacciner er mere sort-hvid end så mange andre debatter. Der mangler nuancer, og vi gør ikke meget plads til forskellige holdninger - tværtimod stempler vi hurtigt folk, der har bare en smule anderledes måde at anskue tingene på end os selv.
Denne splittelse er der endda gode grunde til, mener Einar Baldvin Baldursson, der er lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet. Det handler blandt andet om en form for samfundsmæssigt medlemskort, som han kalder det, der kræver, at vi udviser en bestemt adfærd. Derudover skaber det også nemt modstand, når nogle føler, at de bliver kontrolleret af andre - eksempelvis med selvisolation og vacciner.

Myndighedernes ord er sandheden, eller er de? Coronavirussen har splittet os som sjældent før, og det har gjort, at vi har svært ved at tale ordentligt sammen om virussen og vaccinerne. Debatten ender med at være sort-hvid og uden nuancer, og det hjælper ikke på splittelsen, fortæller lektor i kommunikation og psykologi.

Corona: Coronavirus har gjort mange ting ved os mennesker. Det er nemlig langt fra bare sygdommen, der har ramt os. Den har ført andre effekter med sig - og nogle af dem kommer måske til at blive, selv efter sygdommen har sluppet sit tag.

For i debatten om corona og vacciner er der opstået to fløje, og begge fløje er kun blevet tydeligere i løbet af de seneste snart to år. Derfor er det blevet sværere at føre en nuanceret debat, hvor der er plads til både argumenter fra personer, der stiller sig kritisk i forhold til corona eller vacciner - og til det modsatte. Det fortæller Einar Baldvin Baldursson, der er lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet.

- Vi har fået øje på en skillelinje, hvor muligheden for samtale er meget lille. Vi kan blive ved med at tale med nogle om, at de skal tage hensyn til andre, og de vil blive ved med at høre om planer om at begrænse deres frihed. Hver gang sådan en skillelinje opstår, hvor vi i virkeligheden ikke taler et fælles sprog, er der ingen nuancer at få. Nuancer forudsætter, at der er noget tilfælles på tværs af de holdningsforskelle, som er i en diskussion, siger han.

Mange årsager til skarpe fløje

Ifølge Einar Baldvin Baldursson giver det dog god mening, hvordan netop samtalen om corona og vacciner har udviklet sig set i bagklogskabens ulideligt klare lys.

Han forklarer, at vi også forud for pandemien havde strømninger på både venstre- og højrefløjen, som betragtede staten og dens regler og bestemmelser som uskik - en form for libertarianisme på begge fløje. Og corona har kun trykket på flere trigger-knapper.

- For det første betyder coronapasset, at vi nu indfører en form for samfundsmæssigt medlemskort. For at få det samfundsmæssige medlemskort, skal man udvise en bestemt adfærd, siger lektoren.

Dernæst er virussen kommet fra et fremmed sted og fra nogen, vi ikke ved så meget om - nemlig kineserne. Det skaber yderligere skepsis.

Derfor skriver vi historien

I torsdagens udgave af Avisen Danmark kunne du læse om Jette Bang Støvring, der er speciallæge og ph.d.. Hun mener, at det er vigtigt, at man også kan stille kritiske spørgsmål til corona og vacciner. Men når hun gør det, oplever hun at blive kaldt både løgner, anti-waxer og konspirationsteoretiker, selvom hun ikke føler, at det er stempler, der passer på hverken hende eller hendes opslag.

Til avisen sagde hun:

- Jeg syntes det er voldsomt problematisk, at man ikke kan eller har lyst til at stille de spørgsmål, som man normalt ville gøre. Der er ligesom skabt en hetz-stemning, og den videnskabelige diskussion er blevet en politisk kampplads.

Særligt på de sociale medier er samtalen om corona og vacciner blevet polariseret. At opslag som Jette Støvrings bliver stemplet som konspirationsteoretiske, selvom de blot stiller spørgsmål eller stiller sig kritisk til myndighedernes tilgang til emnet, er et billede på et problem, der styrker polariseringen.

På Avisen Danmark vil vi derfor gerne dykke ned i, hvorfor netop coronavirus har gjort dette ved os - sørget for splittelse og polarisering, der gør, at det bliver svært at føre en saglig debat om emnet.

Og læg så vaccinerne oven i. Der har som bekendt længe været vaccinemodstandere både herhjemme og i udlandet, og et af deres store argumenter har været, at vacciner kun er her for, at onde kapitalistiske koncerner kan tjene penge, forklarer Einar Baldvin Baldursson.

Coronavirusset har oven i købet ført en helt ny type vacciner med sig, som adskiller sig helt grundlæggende i deres måde at fungere på, fra hvad vi tidligere har kendt til vacciner. Og det kan gøre en person, som i forvejen er skeptisk over for vacciner, endnu mere skeptisk.

- Det giver en følelse af og en frygt for, at man er ved at blive overtaget af en magt, siger Einar Baldvin Baldursson.

De faktorer har skabt den perfekte storm, forklarer lektoren.

En fremtid med større skel

Men netop følelsen af, at andre vil kontrollere éns person, hænger også sammen med den selvisolation, vi tidligere i pandemien herhjemme gjorde meget ud af - og som vi stadig beordres til, hvis vi bliver testet positive for virusset. Og det er da heller ikke første gang, at folk er blevet sure over den slags tiltag.

Når man udsætter mennesker for socialt pres om at træde ud af sociale fællesskaber og gå i en slags kunstig isolation, skaber man en følelse af at blive kontrolleret.

Einar Baldvin Baldursson, lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet

- Også under kampen mod Den Sorte Død gjorde unge mennesker oprør over kravet om social isolation. De gik ud på gaden i kamp mod tyranniet, fortæller lektoren.

- Når man udsætter mennesker for socialt pres om at træde ud af sociale fællesskaber og gå i en slags kunstig isolation, skaber man en følelse af at blive kontrolleret.

Men selv efter, at corona har sluppet sit mest alvorlige tag i os, kan vi dog ikke forvente, at alt går tilbage til det gamle. Nok kan vi formentlig se ind i en relativt snarlig fremtid uden coronapas, men nogle ting forsvinder ikke bare igen.

- Jeg er rimelig sikker på, at den splittelse, som er i gang nu, bliver forstærket fremadrettet, siger Einar Baldvin Baldursson.

Han forklarer udviklingen med øget globalisering, som blandt andet skaber større kløfter mellem privilegerede og ikke-boglige. Men sociale medier er heller ikke helt ligegyldige i den ligning.