Analyse: Kørselsafgifter - fatamorgana eller bare fremtidsmusik?
Idéen er god og har været fremme før: Vi skal betale afgift for at bruge bilen, ikke for at købe den. Den idé har vismændene nu støvet af med et nyt forslag, som blandt andet vil fjerne registreringsafgiften på nye biler og til gengæld gøre det dyrt at køre i byerne i myldretiden. Det hele skal træde i kraft i 2030, så der dels er tid til at udvikle den nødvendige teknik til at registrere borgernes kørsel, og dels at undgå at slå bunden ud af brugtvognsmarkedet.
Det er imidlertid kompliceret at få det hele til at virke. Der er udviklet et helt nyt modelsystem, der inddeler Danmark i ca. 900 forskellige zoner. De skal bruges til at afgøre, om det skal være dyrt eller billigt at køre én kilometer - og oveni kommer en justering alt efter, om man kører i eller uden for myldretiden.
Måske kommer det til at virke. Men i erhvervsredaktør Jens Bertelsens analyse ligner det hele stadig fugle på taget.
Privatbilister betaler årligt 30 milliarder kroner til statskassen, især gennem registreringsafgiften på nye biler, men nu skal det laves fuldstændigt om. De økonomiske vismænd, der rådgiver regeringen, vil afskaffe registreringsafgiften og erstatte den med kørselsafgifter.
Har vi hørt det før? Ja, diskussionen har kørt i årtier, for det er ikke en dårlig idé at beskatte vores forbrug af bilerne, for så kan man påvirke vores adfærd og begrænse trængslen og forureningen.
Men diskussionen ender altid det samme sted, for det er teknisk svært at overvåge hver eneste bil og sikre en fair og gennemsigtig afregning. Ingen i verden er rigtigt lykkes med det, og det kræver vovemod at gå foran og udvikle en særlig dansk løsning. Tilbage i 2013 nåede Trængselskommissionen frem til nøjagtigt den konklusion. Og sporene efter flere håndfulde statslige it-skandaler skræmmer.
Men de danske vismænd repræsenterer det ypperste inden for den økonomiske videnskab og har nu udviklet deres egen holdning til, hvordan man kan nå i mål med kørselsafgifter.
Idéen er en total omlægning af bilbeskatningen. Ved at fjerne registreringsafgiften, bliver det markant billigere at købe en bil. Mange vil benytte anledningen til købe en bedre bil, der både er sikrere og mere praktisk til at løse familiens transportbehov.
Til gengæld skal hver eneste bil i Danmark også have indbygget en GPS-boks til anslået 800 kroner, som skal overvåge bilens kørsel, tid og geografi.
Her bliver det en anelse bekymrende. Alene tanken om statslig overvågning af vores mindste bevægelser vil forfærde mange borgere. Men selvom man køber idéen om at blive beskattet af det faktiske forbrug, er det stadig nødvendigt, at afgiften er til at forstå. Vi vil gerne vide nøjagtigt, hvad det koster at køre en tur tværs gennem Aarhus, Esbjerg eller København, inden vi tager hjemmefra.
Nogle gange vil man udskyde turen, indtil trængslen er mindst, for da er det også billigst at køre. Ofte må man æde regningen og holde i kø med alle de andre.
Vismændenes plan prøver at tage højde for det hele, men enkelt er det ikke. Der er udviklet et helt nyt modelsystem, der inddeler Danmark i ca. 900 forskellige zoner. De skal bruges til at afgøre, om det skal være dyrt eller billigt at køre én kilometer - og oveni kommer en justering alt efter, om man kører i eller uden for myldretiden.
Modellen betyder, at en bilist, der kører i byen, i gennemsnit kommer til at betale en afgift på 1,79 kroner pr. kilometer i en benzinbil og 1,65 kroner pr. kilometer i en elbil. Her belønnes elbilen for at spare luftforurening og støj.
Nogle gange vil man udskyde turen, indtil trængslen er mindst, for da er det også billigst at køre. Ofte må man æde regningen og holde i kø med alle de andre.
Ude på landet forestiller vismændene sig en langt lavere pris på 44 øre pr. kilometer for benzinbiler og 0,46 øre pr. kilometer for elbiler. Elbilen straffes en smule, fordi den typisk er tungere end benzinbilen og dermed forårsager alvorligere ulykker.
Eksemplet viser, hvor komplekst det er at beregne kørselsafgifter.
Men hvis det virker, vil det skabe en stor samfundsmæssig gevinst, påpeger vismændene. Alene statskassen vil tjene 15 milliarder kroner ekstra på ordningen, og det er sød musik i en finansminister ører.
Men en samfundsøkonomisk jackpot rammer også de familier, der ikke tidligere havde råd til en bil, men nu kan købe det køretøj, de har brug for. Hvis familien bor på landet, vil den ikke blive ramt af høje kørselsafgifter, og så kan der spares penge. I landområder og de mindre byer vurderer vismændene, at en familie vil opleve en gennemsnitlig velfærdsstigning på 2200 kroner om året.
Til gengæld bliver det dyrere for dem, der bor i og omkring de større byer. Det svarer til 52 procent af familierne, som skal betale de største kørselsafgifter og i gennemsnit vil lide et velfærdstab på 2800 kroner om året, når hele det komplicerede regnestykket gøres op.
De får stadig fordelen af, at det bliver billigere at købe en rigtig god bil, og hvis hele øvelsen virker, så vil de også opleve mindre køkørsel på vej rundt i byen.
Så hvorfor går vi ikke bare i gang? Én ting er teknologien, der ikke er afprøvet endnu. En anden er det økonomiske smæk, som nuværende bilejere vil lide, hvis registreringsafgiften pludselig er væk, når de skal sælge deres dyrtindkøbte bil på brugtmarkedet.
Derfor lægger vismændene op til, at kørselsafgifterne først indføres i 2030. Så kan man udtænke overgangsordninger for de nuværende bilejere.
Og måske dukker der en teknisk løsning op, som gør kørselsafgifter til andet end fremtidsmusik.