Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Coronapasset vender tilbage fra på fredag

Godmorgen og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Vi begynder med nyheden om, at du snart godt kan støve din coronapas-app af. Fra på fredag træder passet nemlig igen i kraft, hvis du eksempelvis vil spise på restaurant, tage på besøg på plejehjem eller sidde i mørket og se film i en stor, fyldt biografsal.

Samtidig har Folketingets Epidemiudvalg besluttet, at corona igen skal opkvalificeres til samfundskritisk sygdom. Denne gang skal beslutningen dog genbesøges hver måned for at vurdere, om situationen stadig kræver det.

Med coronapasset følger dog også nye regler, som nogle skal være opmærksomme på. Tidligere har man nemlig haft et coronapas i et helt år efter smitte. Fremover gælder coronapas for immunitet efter smitte dog kun i seks måneder.

Desuden sænkes aldersgrænsen for coronapas, så kravet nu også gælder for 15-årige.

Sygeplejerske opfordrer til kollektiv opsigelse

Vi bliver lidt endnu ved coronasituationen herhjemme. På mandagens pressemøde bad statsministeren nemlig sygeplejerskerne om at arbejde ekstra igen.

- Jeg beder jer om, at I yder ikke bare en indsats, for det gør I fuldt ud allerede, men også en ekstra indsats, sagde Mette Frederiksen.

Den appel har fået en sygeplejerske op i det røde felt. Luca Pristed, der arbejder på Bispebjerg Hospital, siger til TV 2:

- Jeg blev rasende, da jeg hørte det. Det er at have så lidt respekt for det arbejde, vi har lavet de sidste to år. Det viser en manglende forståelse for, hvad sundhedsvæsenet kæmper med lige nu.

Derfor opfordrer han nu landets sygeplejersker, sosu-assistenter og jordemødre til kollektivt at sige deres jobs op den 30. november.

Historien viser da også, at den slags initiativer kan være effektive. Det var eksempelvis tilfældet i Finland i 2007, hvor 12.000 ansatte i Finlands sundhedsvæsen sagde op. Her resulterede den kollektive opsigelse i lønstigninger på mellem 22 og 28 procent.

Migranter er brudt gennem hegn og på vej ind i EU

Vi runder nyhedsoverblikket af med seneste nyt fra grænsen mellem Hviderusland og Polen.  I går aftes har dusinvis af migranter nemlig revet grænsehegn ned. Det oplyser det polske nyhedsbureau PAP ifølge Ritzau.

To store grupper har dermed tiltvunget sig adgang til Polen og dermed EU.

Nogle af de involverede migranter er blevet fanget og ført tilbage til Hviderusland, mens andre har haft held med at flygte, forlyder det fra en talskvinde fra det polske grænsepoliti.

I går krævede Hvideruslands præsident Lukasjenko, at migranterne skulle have lov til at rejse ind i Polen, men på den anden side af grænsen gør man alt, man kan for at forhindre migranterne i at komme ind i landet.

Det var alt for nyhedsoverblikket, men bliv hængende lidt endnu, for her får du fire gode sager fra Avisen Danmark.

Billede af Sarah Bech
Billede af skribentens underskrift Sarah Bech Journalist

Få Dagens Danmark læst op her

Mette Frederiksen - for oppositionen den store hvide hval med den store røde mappe. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen vil gerne være en hval

Da Mette Frederiksen havde holdt sit pressemøde om slettede SMS'er onsdag i den forgangne uge, brokkede borgerlige politikere sig over journalisternes spørgsmål. De var ikke gode nok. De ramte ikke statsministeren hårdt nok.

Tirsdag eftermiddag fik de selv chancen for at finde harpunerne frem i spørgetimen i Folketinget, men først skulle Mette Frederiksen dog overleve, at det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale trak scenariet op på et litterært plan med referencer til romanklassikeren "Moby Dick" for endeligt at spørge hende blidt om, hvordan det er at være en jaget hvid hval? Avisen Danmarks politiske reporter og analytiker Kasper Løvkvist sad i presselogen og fulgte med.

For oppositionen er Mette Frederiksen den store hvide hval, som de døgnet rundt drømmer om at sænke deres harpuner i. I Folketingets spørgetime tirsdag gjorde de alt for at få drømmen til at gå i opfyldelse, men der skulle en færing til at gøre statsministeren usikker.

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale har gjort det til sin spidskompetence at skære ind i ophedede debatter om Danmarks statsminister. Han rejser sig i folketingssalen, når det bliver hans tur, og stiller et spørgsmål, der er så blødt og åbent, at det forvirrer enhver politiker.

Skaale gjorde det i forhold til Lars Løkke Rasmussen, mens det hele kogte omkring ham i 2016.

"Hvordan går det, Lars? Hvordan har du det," spurgte Skaale, hvorefter Løkke indrømmede, at lige nøjagtig sådan et spørgsmål faktisk bragte ham på glatis.

Lige nu koger det omkring Mette Frederiksen. "Slette-Mette"-øgenavnet har sat sig i befolkningen. Hun bliver tvunget ud i defensive pressemøder i bedste sendetid. Meningsmålinger går hende imod.

Oppositionen har opdaget, at den er i stand til at være optimistisk.

Alt handler om at være skarp. At de skarpeste spørgsmål bliver stillet. At man kan skære sig på de blå partiers kritik. At statsministerens beredskab er grundigt og velforberedt, så hun kan parere angrebene med oplæste svar, der findes frem i papirerne i den røde mappe.

Intet handler om at være umiddelbar, autentisk, sig selv. Intet handler om at være til stede, at give slip, slappe af og bare se hinanden i øjnene, som folk gør over kantine- eller spisebordet.

Intet handler om, hvordan man "har det".

Sjúrður Skaale gjorde det igen til spørgetimen i Folketinget tirsdag eftermiddag. Mette Frederiksen havde lige leveret en entusiasmefri indgangsbøn, der blot fungerede som en rutinemæssig gentagelse af budskaberne fra pressemødet aftenen inden - coronaen breder sig igen, sundhedsvæsenet er presset, vacciner er supervåbnet - da Skaale med stort overskud diskede op med en litterær klassiker og satte den i aktuel sammenhæng.

- Når jeg tænker på statsministeren, tænker jeg på "Moby Dick" (romanklassiker fra 1851 af Herman Melville, red.) og hvalfangertogterne, der kun havde til formål at harpunere hvalen Moby Dick. Ellemann er Kaptajn Ahab på hvalfangerskibet og har aldrig været i nærheden. Før nu! Dagens store spørgsmål er, om de får ram på Moby Dick. Når jeg er færdig med mit spørgsmål starter showet. Men hvordan er det at have rollen som Moby Dick, statsminister?

Mette Frederiksen var lige så meget på glatis, som Løkke var det i sin tid. Talte kort om, at hun ikke hellere ville været noget andet dyr end en hval, fordi den lever længe og kan navigere skarpt. Men forstod jo godt, at Skaale faktisk forsøgte at få hende til at træde frem fra panseret, lægge sablen, slappe af, se ham i øjnene og være umiddelbart autentisk - men kunne eller ville ikke levere det.

Forsøgte med en flig af noget personligt - at hun har det svært med at få beklikket sine motiver. At de andre taler hårdt til og om hende. Men endte i det, der i starten af corona virkede modigt og ærligt, men nu er blevet en lidt søvnig floskel: At man ikke kan gå igennem en krise af historiske dimensioner uden at begå fejl.

Skaale fik også konstateret, at grænsen mellem teater og politik er flydende.

Og så gik showet i gang. Partilederne kom til efter størrelsen på deres grupper.

Ellemann-Jensen (V) først. Forsøgte at få Frederiksen til at garantere noget, som han udmærket godt vidste, at hun ikke ville garantere. Spørgsmålene var vigtigere for ham end svarene.

Thulesen Dahl (DF) kom tættere på med harpunen. Pirkede i hvordan Frederiksen kan have tillid til embedsfolk og ministre, når nu de ikke advarede hende om manglende lovhjemmel til at aflive alle mink.

Frederiksen ville gerne gemme diskussionen - og den eventuelle harpunering - til efter, minkkommissionen har gjort sit arbejde.

SF, Radikale og Enhedslisten springer vi over.

Pape Poulsen (K) stillede spørgsmål, som han gerne ville have svar på, men som ikke gav mening i en normal politisk debat. Eller han stillede faktisk kun ét spørgsmål på tre forskellige måder: Om Mette Frederiksen havde deltaget i et bestemt møde i Den Nationale Operative Stab 3. november.

Frederiksen nægtede at svare og mente overhovedet ikke, at hun skyldte et svar.

Papes strategi var helt åbenlyst at så et frø, som måske/måske ikke kan blive til noget senere.

Vanopslagh (LA) kom egentlig først på efter Vermund, men hende gemmer vi til slutningen. Han forsøgte at ramme med en harpun, der skulle få Mette Frederiksen til at indrømme, at hun godt vidste, at der ikke var lovhjemmel til en lukning af minkerhvervet, men muligvis lovhjemmel til aflive alle mink.

Gæt selv om Vanopslagh fik Frederiksen til at indrømme noget som helst i den retning.

Vermund (NB) valgte en vinkel, der havde samme formål som Skaales litterærlige klassiker-spørgsmål om den store hvide hval og de aggressive harpunister: At finde ind til en autentisk kerne, hvor man siger, hvad man mener, og spillet træder i baggrunden.

Teatret her var så, at Vermund ikke forsøgte at få det autentiske frem i Frederiksen, men at sole sig i egen autenticitet ved at stille spørgsmål af den art, som man faktisk stiller ude ved bordene, når ikke-politikere sidder og spiser frikadeller og ser hinanden i øjnene.

Vermunds spørgsmål kunne koges ned til dette:

Man sletter spor, når man har noget at skjule. Hvad skjuler Frederiksen?

Og det giver ikke mening, når Frederiksen siger, at hun ikke har noget at skjule, fordi hun sletter jo. Når noget ikke giver mening, er det som regel fordi, noget stikker under. Hvad stikker under?

Og Frederiksen sender altid ansvaret videre - er der overhovedet noget, Frederiksen vil tage personligt ansvar for?

Svarene var ikke vigtige for Vermund. Det vigtige var at stille spørgsmålene.

I bogen ender Moby Dick i øvrigt med at trække Kaptajn Ahab ned, mens den svømmer væk fra det synkende hvalfangerskib. Kun sømanden Ishmael overlever til at fortælle historien.

Dagens store spørgsmål er, om de får ram på Moby Dick. Når jeg er færdig med mit spørgsmål starter showet. Men hvordan er det at have rollen som Moby Dick, statsminister?

Sjúrður Skaale (Javnaðarflokkurin)
Keld R. Demant, koncernchef i Bunker Holding, sad tirsdag i vidneskranken som tiltalt i Dan-Bunkering-sagen. Han afviste at have interesseret sig for detaljerne i de handler med flybrændstof, som sagen handler om. Tegning: Wayne Southwell

Olieboss risikerer fængsel i Dan-Bunkering-sagen: - Tillid kan ikke gradbøjes

Dan-Bunkering-sagen om ulovligt salg af flybrændstof til Syrien fortsatte tirsdag med afhøring af oliekoncernens øverste topchef, Keld R. Demant. Han lagde betydelig afstand til de handler, som sagen handler om, men som aldrig er nået i nærheden af hans skrivebord, forklarede han. På trods af de alvorlige anklager fastholder topchefen og de to virksomheder, der er tiltalt i sagen, ikke at have gjort noget forkert. Tirsdag blev der både fremlagt dokumenter fra Keld R. Demants mail-boks og afspillet en aflyttet telefonsamtale med datteren til oliekoncernens ejer.

Dokumenter fra Keld R. Demants mail-boks og afspilning af en kryptisk telefonsamtale indgår i Bagmandspolitiets materiale mod olietopchefen, der tirsdag blev afhørt i Retten i Odense. Anklageren forsøger at koble ham til ulovligt salg af flybrændstof til Syrien.

Straffesag: Endnu en usædvanlig dag i Retten i Odense udspillede sig tirsdag, da Bunker Holdings topchef, Keld R. Demant, skulle afhøres.

- Jeg har været 23 år i Bunker Holding. Jeg ved ikke, om det er dækkende, svarede topchefen tørt, da senioranklager Andreas Myllerup Laursen bad ham om at beskrive sin baggrund.

Siden svarede Keld R. Demant især med korte og kontante svar. ”Korrekt”. ”Ja”. ”Nej”. Eller han startede med ordene: ”Som jeg sagde før”.

Sagen er alvorlig, for Keld R. Demant risikerer op til fire års fængsel, hvis han kan dømmes i Dan-Bunkering-sagen. Anklagen går på brud på EU-sanktioner, fordi Dan-Bunkering i årene fra 2015 til 2017 solgte flybrændstof til russiske kunder, der angiveligt solgte det videre til russisk militær.

Russiske bombefly var dengang indsat i den syriske borgerkrig på diktatoren Bashar al-Assads side og havde stor betydning for, at præsidenten genvandt kontrollen over sit land.

Keld R. Demant fortalte, at han modtog nyheden om sin egen sigtelse i sagen med ”undren”. Han sidder allerøverst i organisationen, lige under Bunker Holdings ejer, oliemilliardæren Torben Østergaard Nielsen fra Middelfart.

Fra sit kontor tager Keld R. Demant sig især af køb og salg af virksomheder, nye strategiske satsninger og rekruttering af personer i det øverste ledelseslag. Han gentog flere gange, at han slet ikke beskæftigede sig med de enkelte handler i datterselskaber som Dan-Bunkering.

Tog julen i brug

Det kunne anklagemyndigheden ikke forstå. Her undrede man sig over, at den alvorlige sag om Dan-Bunkerings mulige brud på sanktioner ikke fyldte mere i topchefens hoved, efter at Erhvervsstyrelsen lillejuleaften 2016 gjorde virksomheden opmærksom på mistanken.

Brevet fra styrelsen anviste ikke en konkret mistanke, og derfor måtte flere nøglepersoner i oliekoncernen bruge julen på at gennemgå alle handler med flybrændstof.

Den 27. december lå der en forsigtig teori om sagens sammenhæng. Problemet var muligvis brændstof, der var solgt til en indkøbsagent for russisk militær, der skulle bruge det ”i den østlige del af Middelhavet”, som det hed i en intern mail.

Virksomheden fik hurtigt hjælp fra advokatfirmaet Kromann Reumert til at vurdere sagen, og konklusionen blev, at Dan-Bunkering havde holdt sig inden for lovens rammer. Den konklusion er Keld R. Demant ikke veget fra lige siden.

- Jeg får at vide af kompetente personer i vores virksomhed, at vi ikke har foretaget os noget, der er forkert, gentog topchefen flere gange i retten.

- Men forholdt du dig slet ikke til materien i sagen, spurgte senioranklageren.

- Nej, tillid kan ikke gradbøjes. Det er nul eller 100 procent, og jeg har 100 procent tillid til de folk, der er på sagen. Så synes jeg ikke, at det gav anledning til at gå dybere ind i den sag for mig. Ja, det er alvorligt, men vi tog det også alvorligt, sagde Keld R. Demant.

Jeg får at vide af kompetente personer i vores virksomhed, at vi ikke har foretaget os noget, der er forkert.

Keld R. Demant, koncernchef, Bunker Holding

Fire oversete handler

I januar 2017 skulle hans folk skrive et godt svar på Erhvervsstyrelsens henvendelse. Arbejdet skete under et stort tidspres, især da det viste sig, at virksomheden havde overset fire handler med jetbrændstof, der var blevet overset tidligere.

”Jeg er f... rystet over, at Dan-Bunkering ikke er mere omhyggelig i denne sag,” skrev en frustreret økonomidirektør i Bunker Holding, Jesper Klokker Hansen, til Keld R. Demant. Økonomidirektøren er siden stoppet i virksomheden, men skal senere afgive forklaring som vidne i sagen.

- Bør du ikke træde ind, når du ser, at der er problemer med processen, blev Keld R. Demant spurgt af anklager Andreas Myllerup Laursen.

- Nej, Jesper Klokker er en meget dygtig og omhyggelig mand, lød svaret.

- Forholder du sig virkelig kun til, at nogen gør noget, men ikke til indholdet, spurgte anklageren.

- Korrekt.

- Det er kun processen, som du forholder dig til?

- Det er korrekt.

Keld R. Demant er sammen med selskaberne Dan-Bunkering og Bunker Holding tiltalt efter en paragraf i straffeloven, der også straffer for uagtsomhed. Dermed kan topchefen risikere fængsel, hvis det viser sig, at han ikke har gjort nok for at forhindre, at de ulovlige handler kunne finde sted.

Søg på Google

Undervejs i processen forsøgte oliekoncernen sammen med sit advokatfirma at få Erhvervsstyrelsen til at blive mere konkret i sin mistanke, men det afviste styrelsen. Det ser dog ud til, at styrelsen - via Kromann Reumert - opfordrede Dan-Bunkering-folkene til at foretage en Google-søgning.

Det førte frem til en artikel fra nyhedsbureauet Reuters tilbage fra november 2016, der meget præcist beskrev, hvordan der blev smuglet flybrændstof via Middelhavet og ind i Syrien. Artiklen navngav de to russiske skibe, som Dan-Bunkering havde solgt brændstof til.

Alligevel fastholdt man internt opfattelsen af, at Dan-Bunkering havde loven på sin side.

Sagen tog en ny drejning, da den russiske kunde, Maritime Assistance, i februar 2017 bestilte mere jetbrændstof til levering i Middelhavet. På dette tidspunkt kunne det stå klart for enhver i ledelsen, at handlerne med russerne krævede ekstra opmærksomhed.

Hejste rødt flag

Især Bunker Holdings egen jurist, Casper Pasgaard Dybdal, hejste det røde flag og advarede om at fortsætte salget, medmindre der blev taget meget tydelige forbehold for, hvad brændstoffet skulle bruges til - især at det ikke måtte ende i Syrien.

Også her overlod Keld R. Demant det til sine betroede medarbejdere at træffe en beslutning.

Handlen blev gennemført, men Dan-Bunkerings kontor i Kaliningrad undlod tilsyneladende at sende den klausul til kunden, der meget præcist skulle forhindre et videresalg til Syrien.

- Jeg har svært ved at forstå, at du ikke siger noget, sagde anklager Andreas Myllerup Laursen.

- Jeg er CEO (direktør, red.) for et holdingselskab. Der er 66 kontorer over hele verden. Jeg har aldrig gennemført en bunkerhandel (med brændstof, red.). Jeg har aldrig været inde over de enkelte handler. Jeg har aldrig omgjort en faglig beslutning, som mine medarbejdere har taget. Nej, det ville ikke være naturligt for mig at gå ind i den konkrete handel, svarede Keld R. Demant.

Sagen kort

  • Retten i Odense skal afgøre, om to selskaber har overtrådt EU's forbud mod at sende brændstof til fly til Syrien.
  • A/S Dan-Bunkering Ltd. og moderselskabet Bunker Holding A/S er tiltalt. Også Keld Rosenbæk Demant er under anklage. Han er bestyrelsesformand i det ene selskab og administrerende direktør i det andet.
  • De nægter sig skyldige. Der var ingen viden om, at brændstoffet skulle til Syrien, lyder det.
  • I alt blev der gennemført 33 handler fra 2015 til 2017, hævder Bagmandspolitiet. Kunderne var to russiske selskaber, Sovfracht og Maritime Assistance. Værdien var 648 millioner kroner.
  • Kaptajnen på et russisk skib er i Grækenland idømt seks måneders fængsel for to af de mange transporter.
  • I USA er der rejst en straffesag mod seks personer fra Sovfracht og to syriske havneinspektører.
  • 17 vidner er indkaldt til Retten i Odense. Dommen ventes afsagt i december.

Kilde: Ritzau

Aflyttet samtale

Anklagemyndigheden mistænker, at der er blevet flyttet rundt på e-mails og dokumenter forud for ransagningerne. De fandt nemlig først sted mere end halvandet år efter, at Erhvervsstyrelsen første gang advarede om, at Dan-Bunkering kunne være involveret i ulovligt salg af jetbrændstof i Syrien.

Derfor afspillede anklagemyndigheden en telefonsamtale mellem Keld R. Demant og Nina Østergaard Borris, der er datter af Bunker Holding-koncernens ejer, Torben Østergaard Nielsen.

Samtalen, som blev aflyttet af politiet, fandt sted i 2019 omkring det tidspunkt, hvor såvel Dan-Bunkerings kontorer som Keld R. Demants private hjem blev ransaget.

Nina Østergaard Borris arbejdede dengang som assistent lige under Keld R. Demant og havde bedt om at tale med topchefen ”i 10 minutter, hvor der ikke er en masse, der kan lytte med”.

Samtalen varede 12 minutter, men kun de sidste få sekunder blev afspillet i domhusets retssal 10, hvor retssagen føres.

Fornærmet over mail

Keld R. Demant og Nina Østergaard Borris talte om e-mails, der var fundet frem og gennemgået med Bunker Holdings juridiske medarbejder, Casper Pasgaard Dybdal.

Senioranklager Andreas Myllerup Laursen hæftede sig ved en sætning om, at disse e-mails ”skulle blive der”. Sammenhængen var noget uklar for tilhørerne i retslokalet.

- Hvad snakker I om her? Spurgte anklageren

- Vi taler om, at Nina er meget nervøs for, at Casper bliver personligt fornærmet over en mail, jeg har sendt, forklarede Keld R. Demant og tilføjede, at det ikke var noget, der havde indvirkning på sagen.

Den aflyttede telefonsamtale blev ikke omtalt yderligere.

Vidneafhøringer fortsætter i næste uge, inden anklagere og forsvarere samler op på sagen i deres procedurer i slutningen af november. Dommen ventes afsagt inden jul.

- Det er svært at forklare, hvad det gik ud på, men spændingen og adrenalinen, når jeg havde sendt noget og håbede på et frækt svar, var helt klar en stor del af det, siger Alex Thelander om dengang, han begyndte at sende dickpics til kvinder. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Krænker: - Derfor sendte jeg 40-50 uønskede dickpics til kvinder

Komikeren Alex Thelander, der blandt andet har vundet DM i standup i 2013, har ikke overblik over, hvor mange billeder af sin penis, han har sendt til kvinder. Også til kvinder, som på ingen måde har bedt om at få sådan en sag ind på mobilen.
Det var en pornoafhængighed, som kørte af sporet, siger han og i dag kalder han det et misbrug og en afhængighed, som begyndte, da han var 11-12 år. En ny undersøgelse viser, at de uønskede penisbilleder florerer i stor stil blandt teenagere.

Alex Thelander har ikke overblik over, hvor mange billeder af sin penis, han har sendt til kvinder. Det var en pornoafhængighed, som kørte af sporet, siger han og i dag kalder han det et misbrug og en afhængighed, som begyndte, da han var 11-12 år. Ny undersøgelse viser, at de uønskede penisbilleder florerer i stor stil blandt teenagere.

Vil du hellere høre artiklen end læse den? Så klik her og gå til en oplæsning af artiklen:

 

Krænkelser: Du kender måske Alex Thelander fra den danske standup scene. Han har blandt andet vundet DM i standup i 2013. Men bag komikken og mikrofonen gemte han på stor skam og et hemmeligt liv, som blandt andet har fået ham til at sende utallige billeder af sin egen penis til kvinder. Også til kvinder, som på ingen måde har bedt om at få sådan en sag ind på mobilen.

- Jeg holdt op med at tælle hvor mange, jeg har sendt, siger han og skyder på 40-50 stykker.

Alex Thelander er blot én af mange drenge og mænd, der uopfordret har sendt penisbilleder til kvinder. Tirsdag kunne Avisen Danmark fortælle, at de uønskede billeder blandt andet florerer i stor stil blandt teenagere.

En ny undersøgelse afslører, at mere end hver anden teenagepige har modtaget et uopfordret dickpic, og Børns Vilkår fortæller, at flere børn og unge kontakter Børnetelefonen, fordi de har modtaget uønskede penisbilleder. Også blandt voksne er fænomenet udbredt. Nu taler Avisen Danmark med en af krænkerne for at blive klogere på, hvad der kan få drenge og mænd til at uopfordret at sende et billede af deres kønsdele.

I dag er Alex Thelander 32 år, han er for længst holdt op med at sende dickpics, og han kæmper med sit misbrug af porno. For ham var det nemlig det, der førte til, at han sendte uønskede billeder til kvinder. Det begyndte, da han som 11-12-årig fandt ud af, at Kanal København sendte porno i fjernsynet efter midnat.

- Det var jo super spændende og ophidsende. Jeg fik en følelse, jeg ikke havde oplevet før, og jeg fandt ud af, at man kan gøre det endnu bedre ved at røre ved sig selv, siger han.

Mon ikke en del mænd kan huske, da de som drenge fandt ud af, hvad tissemanden også kunne. Da Alex fik computer på værelset var der frit onaniløb. Han kunne give sig selv den glæde så tit, han havde lyst, og det havde han hver dag.

- Porno var mit eget rum, og det var jo ikke sådan, at man fik at vide, at man skulle holde lidt igen ligesom med alkohol og usund mad, siger han.

Porno er en menneskeret

Fra noget ret uskyldigt på drengeværelset, begyndte trangen til porno og onani at accelerere og kom efterhånden til at styre hans liv.

- Da jeg var i 20'erne var det ude af kontrol. Jeg var afhængig af den udløsning af endorfiner, især hvis jeg var nedtrykt eller stresset. Det var min måde at dulme følelser på. Efterhånden blev jeg træt af normal porno og skulle hele tiden finde noget mere spændende, siger Alex Thelander.

Han levede ellers et ret udadvendt liv, og han kunne godt score damer og gjorde det også. Men det krævede jo en indsats, så pornotrangen forsvandt ikke.

- Det er to helt forskellige ting. Med pornoen kunne jeg altid få det, jeg ville have, når jeg ville have det. Jeg var i fuld kontrol og kunne finde præcist det klip, jeg ville se. Det havde jeg nogle gange mere lyst til end rigtig sex, siger Alex Thelander, der begyndte at mærke den mørke side:

- Der var rigtigt meget skam forbundet med det. Når jeg gik på gaden var det jo med i baghovedet, det jeg lavede derhjemme, og at jeg ikke kunne styre min afhængighed, siger han.

Og det gjaldt også, da han havde en kæreste.

- Hun blev ked af, at jeg kunne sidde og se porno om natten, mens hun lå inde ved siden af. Men jeg syntes ikke, det havde noget med hende at gøre. Dengang mente jeg, at porno og onani var en menneskeret, så længe jeg også havde sex med hende, siger Alex Thelander.

Spænding og adrenalin

Men porno på en skærm var ikke rigtigt nok til at sætte gang i endorfinerne og ophidselsen mere. Han begyndte at sende frække billeder til nogle piger, der var med på legen og sendte noget retur.

- Da var der stadig spænding og seksuel interaktion i det, for det var noget vi gjorde sammen. Men jeg løb tør for folk, der havde lyst til det. Da jeg første gang sendte et billede til én, som ikke havde bedt om det, var det klart et stort skridt ud i noget dårligt.

Alex sendte typisk billeder til nogen, han havde mødt i byen, havde datet eller havde et perifert kendskab til, så de vidste godt, hvem han var.

- Det er svært at forklare, hvad det gik ud på, men spændingen og adrenalinen, når jeg havde sendt noget og håbede på et frækt svar, var helt klar en stor del af det, siger han om den sidste desperate fase.

Narcissister sender penisbilleder

Alex Thelander er ikke den eneste, som sender dickpics i håbet om at få et frækt svar tilbage. En amerikansk undersøgelse blandt flere end 1000 mænd viste i 2019, at det oftest var håbet om at få et frækt billede retur, som motiverede mænd til uopfordret at sende dickpics. Men også at mange mænd håber, at kvinderne bliver opstemte af billederne.

For en mindre del af mændene - 14 procent - handler det om at indgyde frygt hos modtageren, og for otte procent handlede det om, at modtagen skulle føle skam. Forskerne konkluderede også, at afsendere af dickpics ofte var mere narcissistiske end andre mænd.

Avisen Danmark kunne tirsdag fortælle, at dickpics ikke kun er udbredt blandt voksne - men i særdeleshed også blandt teenagere. En ny undersøgelse blandt 725 unge viser, at hver tredje havde modtaget et uopfordret penisbillede. For 15-18-årige piger og unge kvinder gælder det over halvdelen. Undersøgelsen, som analysebureauet MyResearch har foretaget for foreningen Mediesundhed for Børn og Unge, giver ikke noget svar på, hvorfor drenge og unge mænd sender penisbilleder, og mens over halvdelen af pigerne har modtaget uopfordrede penisbilleder, er det kun fire procent, der svarer, at de selv har sendt billederne.

Hos Center for Digital Pædagogik, der blandt andet underviser børn, unge og undervisere om unges brug af nettet, har seniorrådgiver Jonas Ravn heller ikke et klart svar på, hvorfor drenge og unge mænd sender de uopfordrede penisbilleder. På skolerne er det også de færreste drenge, der har lyst til at erkende eller fortælle, hvorfor de har sendt et uopfordret billede, fortæller han.

- I den ene ende af skalaen fungerer det nok for nogle som en slags kærestebrev. Det er en måde at vise interesse på. Men for en mindre gruppe kan det være en form for giftig maskulinitet eller hån, hvor der er en negativ hensigt med det, siger han.

Vejen til et nyt liv

For Alex Thelander var dickpics en del af en syg afhængighed af porno, og han har sendt sit sidste dickpic, men det var et langt tilløb, før han begyndte at kæmpe mod afhænggiheden:

- Der er ikke sådan ét vendepunkt, jeg kan pege på, men jeg havde det jo dårligt og ville gerne ud af det, siger han.

Alex Thelander fik lukket op for posen, og hans liv har taget noget af en drejning siden da. Han er ikke længere en del af standup-scenen.

- Nej, der er for mange dårlige minder og for mange gnidninger, siger Alex.

Han er ved at lære at være sig selv, og det er derfor, han åbent fortæller om et stort og skamfuldt kapitel i sit liv til Avisen Danmarks læsere.

Han har været i behandling hos en sexolog, han har fulgt de 12 trin i den Minnesotakur, som Anonyme Alkoholikere også bruger, og han er i støttegrupper, som har hjulpet ham, når han er faldet i, og han har selv hjulpet ligesindede, der har mistet grebet. Og han har sagt undskyld til kvinder, der har set hans tisssemand uden at have haft lyst til det.

Det er direkte ulovligt at sende den slags billeder og kan straffes med en bøde på 5000 kroner. Til spørgsmålet om nogen af kvinderne har meldt ham til politiet siger han:

- Det har jeg ingen kommentarer til.

Alex Thelander drømmer om at kunne hjælpe andre med misbrug og afhængighed, og han vil gerne uddanne sig til misbrugskonsulent. Men han er ikke færdig med sin egen udvikling.

- Der er så mange ting, jeg skal lære at forholde mig til følelsesmæssigt, som jeg før flygtede fra med porno. Det er sindssygt ubehageligt. Heldigvis er jeg nu i et forhold med en åben og tolerant person, siger han og ser sig selv som en tørlagt pornomisbruger:

- Det kan stadig trække i mig, og jeg får nok aldrig et sundt og normalt forhold til porno, siger han.

Sophie-Amalie Hasle er en af de kvinder, han har sendt nøgenbilleder til. I et TV2-program har hun taget imod hans direkte undskyldning, men hun ville ikke bagatellisere handlingen:

- Det er præcis det samme koncept, hvis du stod foran mig og blottede dig, og det har jeg hverken bedt om eller lyst til, siger hun i TV2.

Penisbilleder florerer blandt unge

Den pornokritiske forening Mediesundhed for Børn har fået Myresarch til at lave en rundspørge blandt 725 repræsentativt udvalgte unge i alderen 15-18 år.

34 procent af de adspurgte unge svarede, at de havde modtaget uopfordrede dickpics.

For pigerne var tallet markant højere. 57 procent af de 15-16-årige havde modtaget et uopfordret billede, og for de 17-18-årige er det tilsvarende tal 62 procent.

Mens over halvdelen af pigerne svarer, at de har modtaget et dickpics, er det kun fire procent i undersøgelsen, der svarer, at de selv har sendt uopfordrede dickpics.

De øvrige resultaterne fra undersøgelsen bliver præsenteret på en konference på Christiansborg på torsdag.

Skal det være Hr. Pindse, Tonni2Ton eller prinsessen, der blev bogstavbims: Her er fem gode gaver til børnenes pakkekalender

En god pakkekalender til børnene bør indeholde mere end vingummibamser og legetøj. Den bør også rumme oplevelser, og intet er hyggeligere end at læse højt for sine børn eller børnebørn. Så får man samtidig også selv glæde af gavegiveriet.
I denne artikel giver Avisen Danmarks kulturredaktør Anette Hyllested en række anbefalinger til fem fremragende børnebøger til de cirka 3-8-åriges pakkekalender - eller som adventsgaver.

En god pakkekalender til børnene bør indeholde mere end vingummibamser og legetøj. Den bør også rumme oplevelser, og intet er hyggeligere end at læse højt for sine børn eller børnebørn. Så får man samtidig også selv glæde af gavegiveriet. Her er fem bud på fremragende børnebøger til de cirka 3-8-åriges pakkekalender - eller som adventsgaver.

Det vrimler med gode danske højtlæsningsbøger, så at vælge kun fem ud har været tæt på en umulig opgave. Derfor udnyttes pladsen lige her og nu til også at anbefale "Snip Snap Snork - godnathistorier fra Sovgodtersgade", Politikens Forlag, af Emilie Bruhn, Thomas Skov og Martin Sommer. De sødeste nyskrevne sange kan streames til. Og til også at slå et slag for Gyldendals nye billedbogsserie, der kan læses højt af ordblinde. Bøgerne hedder "Fino, Dino Bambino", "Omars Altan", "Poulsens Pirater" og "Når dyr sover", og er skrevet og illustreret af kendte børnebogsskabere i samarbejde med Ordblindeforeningen.

Men nu kan vi ikke udskyde det benhårde valg længere. De fem flotte, farverige, fantasifulde og fremragende værker til pakkekalenderen eller adventsgaverne kommer her:

1 Alle skulle have en trold

1. "Tonni2Ton". Adam O. illustrerer selv sine bøger. Den tredje bog hans serie, "Den rustne verden", var i år nomineret til Nordisk Råds børne-og ungdomslitteraturpris.

Livet bliver både sjovere og nemmere, når ens bedste ven er en stor og stærk trold. Han kan for eksempel holde skolebussen fysisk tilbage, så Ingeborg ikke igen skal komme for sent i skole, og han kan puste vasketøjet af snoren, så fars underbukser med hjerter på forsvinder for evigt. Med så god en ven er det ligegyldigt, at de voksne siger, at han ikke findes i virkeligheden.

Adam O. har færdiggjort sin trilogi om Ingeborg og fantasitrolden Tonni2Ton, og de tre bøger er udkommet i én stor bog, der hedder "Den store Tonni2Ton". Bogen er sjov - også for voksne - og fyldt med fantasi og hjertevarme i både ord og tegninger. Lige til at blive glad og lidt klogere på livet af. 

Adam O.: "Den store Tonni2Ton", 144 sider. Høst&Søn.

2 Barnet vil plage

2. "Donna finder julen" er andet bind i billedbogsserien om den nuttede hundehvalp Donna. En tredje er på vej. 

Mange voksne læsere kender forfatter Merete Pryds Helle, ikke mindst for hendes roman "Folkets skønhed", som hun modtog De Gyldne Laurbær for. Nu er hun gået i gang med at smelte hjerterne hos de små med foreløbig to billedbøger om hundehvalpen Donna. "Donna finder hjem" og "Donna finder julen" er illustreret af den også prisbelønnede Charlotte Pardi, der med sine tegninger understreger forfatterens poetiske tone og Donnas sarte hundesind. Donna er er så nuttet, at det er risikabelt at læse de stemningsfyldte bøger for børn, som ikke må få et kæledyr.

Merete Pryds Helle og Charlotte Pardi: "Donna finder hjem" og "Donna finder julen", hver på 40 sider. Carlsen.

3 Nej tak til huskelister

3. "Hr. Pindse" er illustreret af Anna Margrethe Kjærgaard, der også stod bag tegningerne i den mageløst flotte billedbog "Ud af det blå", som udkom for et par år siden.

Vi bliver i den kærlige genre og med et dyr som hovedperson med "Hr. Pindse" af Betina Birkjær og Anna Margrethe Kjærgaard. Hr. Pindse er stresset, for han synes, at han skal nå forfærdeligt meget, inden han kan gå i vinterhi. For at holde styr på hele, skriver han alenlange huskelister og forsøger at gøre mange ting på én gang. 

Hr. Pindse når naturligvis ikke det hele, og moralen er, at det er lige meget. En sød og også humoristisk historie til børnene og en lille hilsen til den stressede oplæser om at nyde nuet.

Betina Birkjær og Anna Margrethe Kjærgaard: "Hr. Pindse", 56 sider. Jensen&Dalgaard.

4 Du må ikke sige s

4. "Prinsessen der blev bogstavbims". Illustrationerne er gakkede og karikerede, og det klæder det sjove eventyr. 

"Prinsessen der blev bogstavbims" af Maria Rørbæk er et eventyr om prinsesse Suleima, der får meget ondt i hovedet. Det viser sig, at hun er blevet bogstavbims, for hun tåler ikke at høre ord, der indeholder bogstavet s. Hendes mor forsøger at forbyde brugen af bogstavet, men det går hele tiden galt, så Suleima må opsøge en farlig heks for at blive kureret. 

Dejligt gakket eventyr, man nok skal være mindst fem år for at forstå, med masser af humor - også i de sjovt forvrængede illustrationer af Mikkel Straarup Møller.

Maria Rørbæk og Mikkel Straarup Møller: "Prinsessen der blev bogstavbims", 32 sider. Gyldendal

5 Bliv selv klogere

5. "Niels Bohr og verdens mindste byggeklodser" er en af fire i en munter serie om kendte danskere, hvori der er videnskabsguf for både børn og voksne.

Barnet skal nok også være fyldt cirka fem år for at få glæde af serien "Danske stjerner" af Jakob Lund Pedersen.

Bøgerne handler om fire kendte, danske videnskabsfolk og hedder "Tycho Brahe - opdagelsen af den nye stjerne", "Inge Lehmann opdager jordens kerne", "Niels Bohr og verdens mindste byggeklodser" og "Marie Hammer og mosmiderne".

Det lyder desværre tørt og tungt, men er det overhovedet ikke. Tværtimod er der tale om letfattelige historier veloplagt fortalt og godt støttet af humoristiske illustrationer af Julie Østergaard.

Bagest i bøgerne er der ekstra forklaringer, og hvem ved: Måske er der nogle af de kendte danskere, du aldrig har hørt om, så nu har du chancen for at blive klogere sammen med dit barn. 

Jacob Lund Pedersen og Julie Østergaard: "Danske stjerner". Bøgerne er på mellem 35 og 40 sider. Børnebogsforlaget.