I flere år har Forsvaret kendt til giftige forureninger - uden at bremse dem
Vi begynder dagens nyhedsoverblik hos Forsvaret. I dag kan vi nemlig på Avisen Danmark sammen med Radio4 afsløre, at Forsvaret siden 2016 har kendt til massive PFAS-forureninger i naturen, hvor brandskum fra Forsvarets flyvestationer har bredt sig til blandt andet åer, søer og grundvand.
Alligevel har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ikke gjort noget for at stoppe forureningernes spredning. Tidligere har samme styrelse ellers vurderet, at PFAS-forureningerne kan sprede sig flere kilometer.
De giftige PFAS-stoffer er sundhedsskadelige for mennesker at have i kroppen.
Den manglende handling trods egne anbefalinger om at oprense forureningerne møder kritik blandt eksperter på området.
- Det her bliver ved, og jo længere Forsvaret venter med at gribe ind, desto mere spreder forureningen sig, og desto sværere bliver det at få fjernet den forurening, det hele kommer fra, siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.
Læs den fulde artikel på avisendanmark.dk.
Stor mangel på chauffører
Det er sikkert ikke første gang i år, du hører det - at der er godt gang i kedlerne og fuld sving i økonomien herhjemme. Vi taler om stort forbrug og lav arbejdsløshed. Men hvor godt det end lyder, har det alt sammen en pris.
Landet over er transportbranchen nemlig i øjeblikket temmelig presset på grund af mangel på chauffører, skriver Jyllands-Posten. Ifølge Michael Nielsen, der er direktør i Danskpersontransport, mangler der både omkring 1500 taxachauffører, lige så mange buschauffører og endnu flere lastbilchauffører.
Den store mangel skyldes netop det høje aktivitetsniveau i økonomien, siger Michael Svane, der er branchedirektør i Dansk Industri, til Ritzau. Derudover er der stor afvandring fra chauffør-jobsene i øjeblikket, lyder det.
Ifølge branchedirektøren kan der gøres flere ting for at lokke nye chauffører til branchen - men det er ikke nok.
- Vi kan ikke klare os uden udenlandske chauffører, hvis vi skal holde hjulene i gang, siger han til Ritzau.
Halvdelen kommer igennem til Livslinien
Fra en type manglende hænder til en anden. Hos Livslinien modtager man nemlig også langt flere opkald, end man kan besvare, skriver DR. Sidste år kom kun knap halvdelen igennem på telefonen efter op til flere forsøg.
Direktør Jeppe Kristen Toft mener, at der er behov for flere rådgivere. Det er dog vigtigt, at rådgiverne er rustede både fagligt og personligt til at håndtere opkaldene, der ofte kommer fra selvmordstruede. Men der skal også andre løsninger på bordet.
- Vi skal have løsninger, som mindsker behovet for at kontakte Livslinien. Der skal være hjælp, før man kommer så langt ud, at der er behov for at ringe til Livslinien, siger han til DR.
En hel gris koster 150 kroner
Vi runder dagens nyhedsoverblik af et helt andet sted. Hos landmændene.
Lige nu taber svineproducenterne nemlig penge på hver eneste gris - og det skyldes ganske enkelt, at prisen på danske smågrise aldrig har været så lav som nu. Det skriver TV 2.
En sund og rask gris på 30 kilo koster i dag kun 150 kroner. I juni var prisen ifølge Landbrug & Fødevarer 495 kroner.
De voldsomme udsving skyldes flere ting, men det handler blandt andet om manglende efterspørgsel på grisene fra Tyskland og Polen, som normalt aftager størstedelen af smågrisene. At prisen på foder i øjeblikket er særligt høj, gør ikke situationen for svineproducenterne bedre.
- Vi skal nok klare os, men det gør rigtig, rigtig ondt lige nu, siger Jeppe Bloch Nielsen, der er formand for Danske Svineproducenter, til TV 2.
Det var alt for nyhedsoverblikket. Men bliv hængende lidt endnu, for her får du fire gode historier fra Avisen Danmark.