Særligt én gruppe har været udsat for ledighed under corona - det kan potentielt koste milliarder
I mange år har beskæftigelsen for personer med handicap nærmet sig beskæftigelsen for folk uden handicap i Danmark. Men den udvikling er nu vendt. Covid-19-pandemien har trukket sine tydelige spor i form af et dyk i beskæftigelsen hos personer med større handicap, og det kan potentielt koste dyrt for det danske samfund.
Det er ikke uden betydning, for det er potentielt milliarder af kroner, den danske statskasse kan blive beriget med, hvis vi formår blot at få ét procentpoint flere borgere med handicap i arbejde i stedet for på førtidspension. Det bliver der sat to tykke streger under i en ny rapport.
Handicap og beskæftigelse: For første gang i en årrække er gabet i beskæftigelsen vokset mellem mennesker med større handicap og mennesker uden handicap. Samtidig viser en ny rapport fra rådgivningsfirmaet Cowi, at den samfundsøkonomiske gevinst er i milliardklassen, hvis der bare kommer ét procentpoint flere med handicap i arbejde.
Men den store gevinst ser imidlertid ud til at forbigå den danske statskasse.
Hos gruppen af danskere med handicap faldt andelen, der er i normal beskæftigelse, nemlig fra 23 til 18 procent fra fjerde kvartal i 2019 til fjerde kvartal i 2020. Og selv om omfanget af personer i fleksjob i samme periode steg, kunne det ikke udfylde det voksende gab i beskæftigelsen.
Liselotte Hyveled, formand for Det Centrale HandicaprådVi taler om en stor gruppe, der har en lang række kompetencer, som samfundet kan få gavn af.
Ligesom så mange af de andre økonomiske dårligdomme den seneste tid skal årsagen blandt andet findes i covid-19, forklarer Mona Larsen, der er seniorforsker og hovedforfatter til rapporten:
- I den gruppe indgår også folk med længerevarende sygdom, der var en del af den udsatte gruppe under covid-19. Måske har de derfor været mere tilbageholdende i deres jobsøgning, forklarer Mona Larsen.
Svært at forklare
Beskæftigelsen hos personer med handicap har generelt større udsving end for befolkningen som helhed. Når der er økonomisk krise, rammer det handicappede hårdere, men når økonomien ruller igen, plejer beskæftigelsen hurtigt at svinge op og tilbage til normalen. Men det er endnu for tidligt at konkludere, om personer med handicap er på vej tilbage i beskæftigelse efter dykket under pandemien, påpeger Mona Larsen.
Hvad der er den præcise årsag til, at personer med et handicap er hårdere ramt på arbejdsmarkedet, er svært at sige. Mona Larsen har heller ikke en forklaring, men hun har lavet en række hypoteser i forsøget på at forklare det:
- Der er krav om jobsøgning til folk uden arbejde, men de har været lempet under covid-19 for at tage hensyn til de særligt udsatte grupper. Så der er ikke blevet presset så meget på, for at de skulle søge arbejde, og det kan også have haft en effekt.
For gruppen af personer med et handicap gælder, at 40 procent står uden for arbejdsmarkedet. Blandt de danskere, der har et større handicap, er andelen hele 63 procent. Til sammenligning gælder det kun 11 procent af personer uden handicap.
Danmark misser milliarder
Det faktum, at personer med et handicap i højere grad er blevet ledige under covid-19, er ikke kun et problem for den enkelte, det er i høj grad også et samfundsanliggende. Det bliver der sat to tykke streger under med den rapport, som Cowi har lavet på vegne af Det Centrale Handicapråd.
Pengene er nemlig store, hvis man blot formår at få hjulpet bare en lille gruppe af mennesker med handicap i beskæftigelse.
Kommer ét procentpoint flere personer med et handicap i arbejde i stedet for at være på førtidspension, er den samfundsøkonomiske gevinst hele 13,9 milliarder kroner over 10 år. Selv hvis de kommer i fleksjob, er der 3,9 milliarder at hente.
Alt det taget i betragtning og med den politiske diskussion in mente med regeringens fokus på højere beskæftigelse, mener Det Centrale Handicapråd, at man fra politisk side bør gøre langt mere for at få flere mennesker med handicap i arbejde.
Forudindtagede holdninger
- Vi taler om en stor gruppe, der har en lang række kompetencer, som samfundet kan få gavn af, siger formand for Det Centrale Handicapråd Liselotte Hyveled.
Ifølge Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - kan den manglede beskæftigelse for danskere med handicap også skyldes, at for få virksomheder kender til de handicapkompenserende ordninger, der gør det lettere og mere fordelagtigt for virksomheder at ansætte personer med et handicap.
Netop dette påpeger Liselotte Hyveled også og kritiserer, at uddannelsessystemet er for firkantet opbygget uden en god nok forbindelse til arbejdsmarkedet.
- De fleste unge har et i dag enten et studierelevant arbejde eller praktik, og der er der bare nogle benspænd for folk med et handicap, siger Liselotte Hyveled.
Samtidig mener hun, at der generelt mangler viden om det at have et handicap, hvor mange har en forudindtaget holdning, der ikke matcher virkeligheden.
- Vi må også kigge på jobcentrene. Man kunne med fordel styrke nøglepersonernes rolle i jobcentrene, så virksomheder, der har behov for at rekruttere, og de øvrige medarbejdere i jobcentrene får øget viden om handicap og støtteordningerne, siger Liselotte Hyveled.
3 korte om handicappede og job
- Den samfundsøkonomiske gevinst er på 13,9 milliarder over 10 år ved at flytte bare ét procentpoint af gruppen af danskere med handicap fra førtidspension til arbejde.
- Fra fjerde kvartal 2019 til fjerde kvartal 2020 faldt andelen af folk med handicap i ordinær beskæftigelse med fem procentpoint, nemlig fra 23 til 18 procent.
- For alle personer med et handicap gælder, at 40 procent står uden for arbejdsmarkedet. Blandt danskere med større handicap er andelen 63 procent. Til sammenligning gælder det 11 procent af alle uden handicap.