Senere æglægning kan redde brystben: Brancheorganisation afviser at ændre ægpraksis foreløbig
Æglæggende høner herhjemme er så pressede af at levere store æg i massevis, at de får brud på brystbenet i kampens hede. Det er dog et avlsprogram med mange år på bagen, som skal skrues op til 20 år tilbage, før høner kan komme helskindede igennem æglægningen.
Men der er faktisk flere muligheder i produktionen hos landmændene, som kan afhjælpe de stakkels fugle hurtigere. Blandt andet foreslår de danske forskere, der har kastet lys over problemet, at en udsættelse af æglægningsstarten måske kan hindre nogle af de mange brud.
Den melding får Dyrenes Beskyttelse til at kræve, at Landbrug & Fødevarer ændrer praksis nu. Men det vil man ikke, lyder det fra brancheorganisationen. Den ønsker først en dokumenteret bred viden om, hvad der får knoglerne til at knække, men så er de også klar til at kigge på løsninger, lyder det fra sektorchef i organisationen.
Dyrevelfærd: 85 procent af alle æglæggende høner brækker minimum ét brystben i kampen for levere over 300 æg om året. Det kunne et studie fra Københavns Universitet slå fast i sidste uge, efter at problemet længe har været en tendens på globalt plan.
Imidlertid er det store udenlandske avlsselskabers strategi om mange og store æg, der sidder med genkortene på hånden, og forskerne vurderer, at det kan tage op imod 20 år at programmere hønen tilbage til, at den ikke længere bliver så presset, at brystbenene bukker under.
Alligevel findes andre muligheder, som kan løse noget af problemet, som ikke har noget med avlsselskaber eller genetik at gøre.
To uger senere
Professor Jens Peter Christensen, som er hovedmanden bag forskningsprojektet, forklarer, at der er tre store risikofaktorer, som ifølge undersøgelsen kan påvirke, om hønernes brystben brækker.
Ud over hønernes og æggenes størrelse tyder meget nemlig på, at en tredje helt afgørende faktor er, hvor tidligt hønerne begynder at lægge æg. Og dette kan man som ægproducent faktisk gøre noget for at ændre på.
Jens Peter Christensen, professor på Københavns UniversitetDe her risikofaktorer kan vi faktisk gå ud og prøve af nu og se, om vi kan ændre på noget. Vi har faktisk nogle data fra vores analyse her, der viser, at hvis du skyder æglægningen bare en uge, så kan du reducere forekomsten af brækkede brystben med op til 12 procent.
- Du har afgjort nogle uger, du kan styre med lysprogrammer og med fodring. Der kan du faktisk godt holde flokken og regulere et par uger i hvert fald. Det er velkendt, at det kan man sagtens gøre. Hvis det viser sig, at det er en af de meget store faktorer, at de går for hurtigt i æglægning, vil det derfor være oplagt, at vi følger nogle flokke, hvor vi forsinker æglægningen lidt, siger Jens Peter Christensen.
Faktisk har forskerholdet allerede sendt ansøgninger afsted for at få lov til at undersøge risikofaktorerne mere i dybden.
Krav til landbruget
- De her risikofaktorer kan vi faktisk gå ud og prøve af nu og se, om vi kan ændre på noget. Vi har faktisk nogle data fra vores analyse her, der viser, at hvis du skyder æglægningen bare en uge, så kan du reducere forekomsten af brækkede brystben med op til 12 procent, siger han.
Dyrenes Beskyttelse mener, at danske landmænd har pligt til at forsøge sig med nogle af disse værktøjer med det samme.
- Det er klart, at det er avlen, der skal ændres, og det skal den straks. Men når forskerne siger, at man kan udsætte æglægningsstarten, så brystbenet er stærkere, før de lægger æg. Så skal producenterne gøre det som minimum, og det mener vi, at det bør Landbrug & Fødevarer bede deres producenter om nu, siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Vil have mere viden
Hos Landbrug & Fødevarer bliver der dog ikke ændret noget nu og her. Sådan lyder det fra Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef for Danske Æg, som hører under Landbrug & Fødevarer.
- Vi kan ikke agere ud fra formodninger og teorier. Forskerne peger på mulige årsager, og det er ikke nok til, at vi går ud og laver produktionen om, det gør vi på baggrund af fakta, siger Jørgen Nyberg Larsen.
Og selv om undersøgelsen antyder, at udsættelse af æglægningen kan skåne hønernes brystben, så mener sektorchefen ikke, at det er nok dokumentation til at rykke nu og her.
- Vi har været fuldt åbne omkring det her hele tiden, nu kender vi omfanget af problemet, og så er næste skridt at undersøge, hvad årsagssammenhængen er, og så er vi klar til at kigge på løsninger, siger Jørgen Nyberg Larsen.
Han gør opmærksom på, at brancheorganisationen fortsat vil bistå Københavns Universitet med viden til projekter, der kan klarlægge, hvad de danske producenter kan gøre.