Dall: Storstilet reformprojekt skal sikre statsministerens jerngreb om dansk politik
Tirsdag kommer til at stå i de store tankers tegn i Fredericia, når mere end 500 inviterede gæster og hele regeringstoppen mødes i Messe-C i fæstningsbyen. Statsminister Mette Frederiksen har inviteret til en konference med titlen "Fremtidens Danmark". Her skal ti søjler, som hver senere skal omsættes til en politisk reform, danne grundlag for en række workshops. Men på Christiansborg har de øvrige partier svært ved at se meningen med det hele, skriver Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall. Partierne frygter en "syltekrukke", og de skal da heller ikke regne med, at der lige med det samme dumper en invitation ind til politiske forhandlinger. For med den nye reformdagsorden vil Mette Frederiksen nemlig forsøge at bevare sit jerngreb om dansk politik, vurderer Casper Dall.
På Christiansborg hviskes der i krogene i disse dage om ”et pr-stunt”, at det ”oser af selvpromovering”, ”en ligegyldig studiekreds” og ”en syltekrukke”. Begivenheden, der tiltrækker de lidet flatterende beskrivelser, er regeringens storstilede konference med titlen ”Konference om fremtidens Danmark” og undertitlen ”Danmark kan mere”. Konferencen finder sted tirsdag Fredericia. Det er Mette Frederiksen, som står bag de mere end 500 invitationer, som Statsministeriet sendte ud i sidste uge. På gæstelisten er repræsentanter fra erhvervslivet, fagforeningsbosser, interesseorganisationer, repræsentanter fra foreningsdanmark og de øvrige politiske partier på Christiansborg.
Fra kl. 9 til kl. 17 kan deltagerne vælge mellem 10 forskellige workshops, hvor udvalgte ministre vil være ordstyrer og facilitere en debat om et emne, der matcher deres ressort. Derudover vil træner for herrefodboldlandsholdet, Kasper Hjulmand, fortælle, hvordan ’fodboldens rolle i fremtidens Danmark’ er. Det internationale stjernestøv kaster henholdsvis New Zealands premierminister Jacinda Ardern og USA's tidligere udenrigsminister John Kerry over arrangementet gennem videohilsner til messecenteret i Fredericia.
Men på Christiansborg har man på tværs af rød og blå blok svært ved at finde en grimasse, der kan passe. For hvorfor indkalder statsministeren og de enkelte ministre ikke bare til konkrete forhandlinger om reformerne, lyder spørgsmålet, som går igen og igen.
Casper Dall, politisk redaktørPå Christiansborg har man på tværs af rød og blå blok svært ved at finde en grimasse, der kan passe. For hvorfor indkalder statsministeren og de enkelte ministre ikke bare til konkrete forhandlinger om reformerne.
Med konferencen ønsker Mette Frederiksen at kickstarte et storstilet reformarbejde, som vil komme til at danne rammen om flere debatter i dansk politik i de kommende år. Allerede ved Folketingets afslutningsdebat i juni løftede Mette Frederiksen lidt af sløret for hendes storstilede reformprojekt. Normalt bruger en statsminister afslutningstalen på at se tilbage på året, der er gået i Folketinget, og rose egne forlig. Men Mette Frederiksen ville det anderledes i år. Som hun sagde fra talerstolen:
- Jeg vil se frem. Regeringen forbereder nu et ambitiøst reformprogram. Vi vil øge væksten og velstanden. Gøre Danmark til et både rigere og grønnere samfund. Først og fremmest: Dygtigere. Vi vil sætte reformarbejdet i gang med et 10-årigt perspektiv. Vi kommer til at tage fat på de afgørende strukturelle udfordringer for dansk økonomi og for vores samfund som et hele.
Iveren efter reformer viser, at Mette Frederiksen har været en tur i de socialdemokratiske annaler. Tidligere har statsministeren og den nuværende generation af toneangivende socialdemokrater søgt inspiration hos Anker Jørgensens Socialdemokrati, men nu har statsministeren bladret helt tilbage til Jens Otto Krags tid i partiet lige efter anden verdenskrig.
I 1945 var Jens Otto Krag en af hovedforfatterne på Socialdemokratiets nye valgprogram, som hed det samme som tirsdagens konference – ”Fremtidens Danmark”. I valgprogrammet blev der især lagt vægt på at opnå fuld beskæftigelse og på statens centrale rolle som koordinator i opbygningen og styringen af både industri og handel efter krigen.
I Mette Frederiksens reformprogram vil der være 10 søjler, som hver især skal tage livtag med en udfordring i det danske samfund. Det er eksempelvis den grønne omstilling, uddannelsessystemet eller beskæftigelsesområdet. Mette Frederiksen er selv optaget af, hvordan folkeskolen lærer flere at læse og regne.
I dag er det op mod hver sjette elev, som forlader folkeskolen, som ikke har færdighederne til at fortsætte videre i uddannelsessystemet. Derudover har statsministeren et stift fokus rettet mod, hvordan flere kvinder fra ikke-vestlige lande kommer på arbejdsmarkedet. Ud af 10 kvinder med baggrund i Mellemøsten, Nordafrika, Afghanistan, Pakistan eller Tyrkiet er der lige nu kun fire, som er i arbejde.
De to udfordringer vil de fleste partier gerne være med til at finde løsninger på. Anderledes besværligt får regeringen det, når en af de allervarmeste politiske kartofler kommer på bordet: Arbejdsudbud.
Altså, hvor mange er til rådighed på arbejdsmarkedet og dermed ikke på en offentlig overførsel. Manglede fokus på arbejdsudbud fik sidste år De Radikale til at tøve med at indgå en finanslovsaftale, og for stort et fokus på arbejdsudbud har fået Enhedslisten til at true med et mistillidsvotum, når der skal forhandles om et nyt kontanthjælpssystem senere på året. Når to fronter mødes, slår det ofte gnister på himlen, og regeringen skal finde den store lynafleder frem for at få enderne til at mødes.
Men selv om det kribler hos politikere fra rød og blå blok for at komme til at diskutere konkrete, politiske forslag fra regeringen, kommer de selvsamme politikere til at spejde forgæves efter en invitation til forhandlinger i den kommende tid. Mette Frederiksen ynder nemlig at problemdefinere, før hun afsøger mulighederne for potentielle løsninger.
Der findes ingen snuptagsløsninger på nogle af de største udfordringer i Danmark. Derfor er det statsministerens vurdering, at alle gode kræfter og idéer skal på bordet. Det skal ikke kun være universitetsuddannede embedsmænd, der udtænker løsninger i ministerierne. Det skal være høj som lav i Danmark, der kan have en god ide.
Casper Dall, politisk redaktørHun vil efter coronakrisen fortsat være den, der definerer, hvad der skal diskuteres i dansk politik.
Men nok så vigtigt: Reformdagsordenen giver Mette Frederiksen mulighed for at holde dansk politik i et jerngreb. Hun vil efter coronakrisen fortsat være den, der definerer, hvad der skal diskuteres i dansk politik. Selv om både SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre fortsat mener, at der er enkelte udeståender fra forståelsespapiret, som partierne blev enige med Socialdemokratiet om efter folketingsvalget, så er den 18 sider lange politiske aftale ved at være udtømt for ting, der skal indfries.
Derfor har Mette Frederiksen friere rammer til at definere, hvad den politiske samtale skal kredse om frem mod folketingsvalget om senest to år.