Supersygehuse sprængte budgetter og tidsfrister: Endelig rejsegilde på Nyt OUH
Mandag var der rejsegilde på det, der skulle have stået færdig mellem 2018 og 2020; supersygehuset Nyt OUH. Nu estimeres det, at supersygehuset kan stå færdigt i august 2023 - groft sagt fem år senere end først beregnet.
Nyt OUH i Odense er dog ikke det eneste af de såkaldte supersygehuse, der ikke overholder tidsfristerne. Fem af de seks supersygehuse kommer ikke til at være færdige til tiden - der udmærker Aarhus Universitetshospital sig ved at være det eneste. Flere af de andre supersygehuse slås med økonomien.
Men det er både forståeligt forventeligt - og skyldes bl.a. corona og prisstigninger på materialer, siger sundhedsminister Magnus Heunicke, der var til stede til rejsegildet:
- At der undervejs er tilretninger eller budgetter, man kæmper med at passe er rimeligt forståeligt. Men man skal selvfølgelig gøre alt, hvad man kan, for at overholde budgetter og tidsplaner. Jeg vil dog understrege, at det vigtigste er, at patienten får den gode behandling.
Supersygehuse: - Det er imponerende, hvor hurtigt, det er gået.
Sundhedsminister Magnus Heunicke er på talerstolen til rejsegilde på Nyt OUH.
Blandt publikum er der fyldt med orange og gule hjelme og veste. Alle håndværkere, der er i gang med byggeriet af det nye Odense Universitetshospital, er inviterede.
De er netop begyndt at montere facader og vinduer, men der er stadig langt til at forestille sig, at beton bliver til sygehus.
Det skulle der dog ikke have været, hvis byggeriet havde fulgt den oprindelige tidsplan.
Nyt OUH skulle have stået færdigt mellem 2018 og 2020, men nu estimeres det, at det først vil stå færdigt i august 2023.
Odense Universitetshospital er ikke det eneste af de seks supersygehuse, der kommer til at stå færdigt langt senere end forventet. Det gælder også for Nyt Aalborg Universitetshospital, Supersygehus Hillerød, Sjællands Universitetshospital Køge og Supersygehus Gødstrup.
Et andet bump på vejen har været overholdelsen af budgetter. Især supersygehuset i Hillerød ser ud til at gå voldsomt over budget med 14 til 17 procent, og milliardbyggeriet af det nye hospital i Aalborg står ifølge den seneste opfølgning til at gå tre procent over budget.
Og det nye supersygehus i Aarhus har også haft problemer med økonomien.
Dobbeltdrift af sygehuse på flere matrikler, flytning, ibrugtagning og øgede driftsudgifter har kostet supersygehuset i Aarhus rundt regnet en milliard kroner ekstra, oplyser hospitalets pressechef Lars Elgård Pedersen.
Forståeligt ved store byggerier
Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke, er det dog naturligt, når man har at gøre med så store byggeprojekter.
- Alle seks supersygehuse er ramt af forsinkelser eller budgetoverskridelser. Hvorfor?
- At der er nogle udsættelser er forståeligt. Nogle steder har man haft udfordringer med corona eller udfordringer med, at der har været voldsomme prisstigninger på materialer. Det er ambitiøse byggerier; det er ikke noget, hvor man bare kan sige, at vi gør, som de gør i andre lande.
Regionsrådsformand i Syddanmark og formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, er enig i, at byggeriernes størrelse kan spille en rolle.
- For det første er det vist anerkendt og alment kendt, at de (budgetter og tidsplaner for supersygehusene, red.) er født under nogle ret snævre rammer. Det har været præmissen fra start, og det gør det selvfølgelig vanskeligt. Det er rigtig, rigtig store byggerier, og det betyder, at der kan ske uforudsete ting, siger hun.
- Kunne man ikke have gjort noget anderledes for at undgå overskridelsen af budgetter og tidsrammer?
- Man kan sagtens finde mange store byggeskandaler. Supersygehusene er ikke kendetegnet ved det, men at der undervejs er tilretninger eller der er nogle budgetter, man kæmper med at passe; det er rimeligt forståeligt. Men man skal selvfølgelig gøre alt, hvad man kan, for at overholde budgetter og tidsplaner. Jeg vil dog understrege, at det vigtigste er, at patienten får den gode behandling, siger Magnus Heunicke.
Ifølge Stephanie Lose er det for tidligt at svare på, om noget burde have været gjort anderledes.
- Når det er meget store byggerier, tror jeg næsten, det ville være friskt at sige, at man ikke har kunnet gøre noget anderledes. Selvfølgelig kan man evaluere og pege på, at noget har kunnet være gjort anderledes, men sådan en samlet evaluering af alle byggerierne er nok lidt tidlig at give sig i kast med.
Formand for Danske regioner, Stephanie LoseNår det er meget store byggerier, tror jeg næsten, det ville være friskt at sige, at man ikke har kunnet gøre noget anderledes.
Færre sengepladser
En af løsningerne på de sprængte budgetter har været, at man har lavet færre sengepladser. Det er blandt andet på Supersygehus Gødstrup sparet et helt sengeafsnit, og på Supersygehus Hillerød har man også flere gange haft sparekniven fremme i forhold til sengepladserne.
Det vil dog ikke gå ud over patienterne, mener både Magnus Heunicke og Stephanie Lose.
- Der bliver færre sengepladser på de nye supersygehuse, end der tidligere har været. Bliver det et problem i patientbehandlingen?
- Man har skruet ned for antallet af sengestuer, men til gengæld har man skruet op for antallet af operationsstuer og ambulatorier. Noget af det, vi ved nu, er, at det er langt bedre at få en hurtig, korrekt og præcis behandling, end det er at ligge og vente på at få behandlingen på en flere-sengsstue, forklarer sundhedsminister Magnus Heunicke og fortsætter:
- Men det er selvfølgelig helt afgørende, at du ikke bliver udskrevet, før en læge har vurderet, at du er klar til at blive udskrevet.
Ifølge Stephanie Lose kan man ikke sammenligne antallet af sengepladser, da man med supersygehusene ser ind i et fremtidigt sygehusbehov.
- Vi er hele tiden i regionerne opmærksomme på, hvad fremtidens sundhedsvæsen bør være, og corona har eksempelvis vist os, at meget kan klares virtuelt. Vi har en løbende diskussion om, hvordan man kan være til stede uden for hospitalet, og hvordan hospitalet kan være mere udadvendt. Det er et andet sundhedsvæsen, vi bygger til, og derfor kan man ikke sammenligne sengepladserne. Men selvfølgelig skal vi hele tiden være opmærksomme på behovet.