Dall: Den røde linje nærmer sig i sygeplejekonflikten
I næsten ti uger har landets sygeplejersker strejket og været i konflikt med deres arbejdsgiver, Danske Regioner. Regeringen ønsker officielt stadig ikke at blande sig i konflikten, men ifølge Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, begynder vi at nærme os en rød linje for den socialdemokratiske regering.
I dag kom sundhedsministeren med en kraftige opfordring til parterne om at finde tilbage til forhandlingsbordet, og Dansk Sygeplejeråd annoncerede forleden en udvidelse af strejken, så den fra midten af september også omfatter psykiatriken. De to begivenheden betyder ifølge Casper Dall, at vi går ind i konfliktens afgørende fase, og at regeringen er gået i gang med opvarmningen til et indgreb.
De fleste ved, hvor svært det kan være at lave den rigtige bordplan, og de fleste ved, hvor mange forskellige signaler der kan sendes, og tolkninger, der kan laves, når man ser, hvordan bordkortene er placeret. Alligevel var signalet umisforståeligt, da statsminister Mette Frederiksen forleden havde indkaldt til konference i Fredericia om ’Fremtidens Danmark’.
FH's formand, Lizette Risgaard, havde fået plads til højbords sammen med blandt andre statsministeren, overvismand Carl-Johan Dalgaard og Dansk Industris adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen.
Allerlængst væk – længere væk end selv journalisterne sad placeret, havde formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, fundet sit navn på et bordkort. Der var i den grad forskel på repræsentanterne fra fagbevægelsen, og den forskel skulle udstilles.
For stemningen mellem de strejkende sygeplejersker og regeringstoppen er ikke god. Den er faktisk ganske dårlig. For regeringen er alt andet end begejstrede over, at sygeplejerskerne bruger deres ret til at strejke, forbi et flertal i den faglige organisation ikke vil godkende det forhandlingsresultat, der er forhandlet på plads med arbejdsgiverne.
Onsdag skruede sundhedsminister Magnus Heunicke op for alvoren. Sundhedsstyrelsen udgav nemlig en statusrapport, som viste, hvor omfattende sygehusvæsnet nu er ramt af konflikten: Ca. 35.500 operationer er allerede udskudt, og antallet forventes at stige væsentligt i de kommende uger. Ifølge Sundhedsstyrelsen vil det tage op mod to år at afvikle den pukkel - selv hvis strejken blev afsluttet med det samme.
- Vi skal have fundet en løsning, for vores sundhedsvæsen er i en uholdbar situation, og det bliver værre for hver uge, der går, sagde sundhedsministeren til TV2.
Samtidig indkaldte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard både Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd til 'status på konflikten på sygeplejerskeområdet', som ministeriet skrev. På almindelig dansk er det en kammeratlig samtale på ministerens kontor.
Men regeringen er ude i en delikat balancegang. Den må ikke gribe for tidligt ind, fordi den så kortslutter den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter har tradition for at finde hinanden ved forhandlingsbordet – og nok så interessant for regeringen: Den vil ikke lægge sig ud med de offentligt ansatte ved at lave et hurtigt indgreb.
Casper Dall, politisk redaktørNu er situationen i sundhedsvæsnet imidlertid ved at blive så alvorlig, at regeringen ikke længere kan sidde med armene over kors og følge situationen på afstand.
Nu er situationen i sundhedsvæsnet imidlertid ved at blive så alvorlig, at regeringen ikke længere kan sidde med armene over kors og følge situationen på afstand.
Tidligere i denne uge strammede Dansk Sygeplejeråd konflikten yderligere, da 215 sygeplejersker, som arbejder med fertilitetsbehandling over hele landet, udtaget til strejke, og Dansk Sygeplejeråd har allerede varslet, at fra tirsdag den 21. september bliver et nyt område ramt af strejken - psykiatrien.
Med den nye statusrapport, den markant skarpere retorik og det øgede omfang af strejken er regeringen gået i gang med opvarmningen til dét, som alle venter på: Et lovindgreb.