Etårigs lig skyllede op på den norske kyst - og jagten på menneskesmugleren førte til Jylland
Et barnelig på den norske vestkyst og en families tragiske død i en overfyldt fiskerbåd har ført en jagt på en menneskesmugler til Viborg. Her er en 37-årige iransk mand nu blevet udleveret til Frankrig, hvor han er sigtet for menneskesmugling, fareforvoldelse, deltagelse i en kriminel organisation og for at være skyldigt i uagtsomt manddrab af en iransk familie på 5 - heriblandt en etårig dreng, der ved nytår blev fundet ved den norske kyst.
Avisen Danmark har fulgt sporene fra den iranske mand, der har boet i Danmark siden 2016. Her har han blandt andet drevet en grønthandel, arbejdet i Jem og Fix og McDonalds, og han har også nået at starte en småkriminel løbebane. Men ifølge fransk politi står han bag langt alvorligere kriminalitet, da han er mistænkt for at have organiseret menneskesmugling over den engelske kanal siden september 2020. Bliver han dømt i Frankrig, risikerer manden mindst 10 års fængsel.
Menneskesmugling: Den 27. oktober 2020. Vinden blæser kraftigt, og bølgerne slår højt om en overfyldt fiskerbåd, som forsøger at krydse Den Engelske Kanal fra Frankrig til England.
Ombord sidder 22 flygtninge, som allerede få kilometer fra kysten desperat kæmper for at holde vandet ude fra båden. Forgæves. Til sidst kæntrer den.
Mens de fleste flygtninge reddes op af vandet, ender forliset fatalt for en iransk familie på fem, mens to personer fortsat er savnet. Og for en 37-årig iransk mand bosat i Viborg, risikerer sagen nu at koste ham mere end 10 års i fængsel i Frankrig og en bøde på cirka 55 millioner kroner.
Et barnelig i Norge
Ni uger efter forliset i Den Engelske Kanal øjner en lokal fisker ved den norske vestkyst noget i vandkanten. Er det mon en bunke tøj eller måske en dukke til redningsøvelser, tænker han. Han tilkalder for en sikkerheds skyld politiet.
På den råkolde første aften i 2021 bliver den 25-årige betjent Fredric Sandhåland sammen med en kollega kaldt ud til vandkanten på øen Karmøy. Det bliver en arbejdsdag, de aldrig glemmer.
Frederic Sandhåland og hans kollega følger i fodsporene på fiskeren. Mørket og terrænet gør det vanskeligt at gå i vandkanten, hvor de når frem til den genstand, der fik fiskeren til at alarmere dem: En mørkeblå flyverdragt ligger i vandet med lynlåsen vendende opad mod den mørke januarhimmel.
De forsøger at åbne lynlåsen, men den er rustet fast. Forsigtigt åbner de flyverdragten med en kniv. Og pludselig er de ikke længere i tvivl om, hvad fiskeren har set.
- Det havde været et lille menneske. Et barn, fortalte Fredric Sandhåland siden til norske NRK, der har oprullet sagen om fundet af barneliget ved den norske kyst.
Ingen børn var umiddelbart savnet i Norge, og liget bar præg af at have ligget længe i vandet. Men efter et halvt års efterforskning fandt de norske myndigheder endelig svaret på, hvem det lille barn i flyverdragten var: En blot 15 måneder gammel dreng, Artin. Det yngste barn i den familie, der omkom ved forliset i Den Engelske Kanal.
Barneliget havde fulgt strømmen over 1000 kilometer til den norske vestkyst. Og det satte nyt blus under debatten om den iranske families død og menneskesmuglings ultimative pris.
Allerede i oktober, da forliset skete, gik historien om den iranske families druknedød verden rundt. Den fik sågar Storbritanniens premierminister Boris Johnson til overfor BBC at love, at engelske og franske myndigheder ville gøre alt, hvad der stod i deres magt, for at opsnuse de "ubarmhjertige kriminelle bander, som udnytter sårbare mennesker ved at facilitere livsfarlige rejser”. Menneskesmuglerne, som havde organiseret den fatale sejltur, skulle findes hurtigst muligt.
Da det lille barnelig i juni blev identificeret som Artin, blev verdens opmærksomhed igen rettet mod familiens tragiske død og menneskesmuglings ultimative pris. Men Boris Johnsons løfte om at opsnuse alle bagmænd, var endnu ikke opfyldt.
Fredric Sandhåland, politibetjent, KarmøyDet havde været et lille menneske. Et barn.
Men for nylig førte jagten til, at dansk politi på foranledning af fransk politi bankede på døren til en lejlighed i en boligblok i Viborg. Her anholdt og varetægtsfængslede myndighederne en 37-årig iransk mand, der nu senest lørdag er blevet udleveret til Frankrig, hvor han er sigtet for menneskesmugling, uagtsomt manddrab, fareforvoldelse og deltagelse i en kriminel organisation. Og som beskyldes for at tjene stort på desperate flygtninges håb om et bedre liv. Ifølge BBC betalte Artin og hans familie, hvad der svarer til knap 41.000 kroner for den fatale sejltur over Den Engelske Kanal.
Vi vender blikket mod Viborg og forsøger gennem oplysninger fra retsmøder, dokumenter fra sagen og ved at følge i den mistænkes spor at finde ud af, hvordan en iransk families død og organiseret menneskesmugling måske kan have tråde til Viborg.
Grønthandleren
Få hundrede meter fra domkirkebyen gågade sidder Salah Gharib Ali på hug i sin butik og fylder drikkevarer i et køleskab. Han er syrisk flygtning og har sammen med sin kone i flere år drevet grønthandel i både Holstebro og Viborg. Han er samtidig en af de få, der kan eller vil fortælle noget om den iranske mand fra Viborg, som Salah Gharib Ali første gang mødte på et asylcenter i Holstebro, da han leverede grøntsager til stedet.
Den iranske mand
Avisen Danmark er bekendt med navnet på den mistænkte menneskesmugler, men har valgt at anonymisere ham, da han ikke er dømt i sagen. I denne artikel kalder vi ham derfor den iranske mand.
Den iranske mand var den 31. januar 2016 kommet til Danmark og ventede på at få afgjort sin asylsag. I modsætning til Artin lykkedes den iranske mand med at flygte fra Iran med livet i behold. Han har i retten i Viborg forklaret, at han er forfulgt af det iranske præstestyre, han er blevet skudt i armen under tidligere anholdelser i hjemlandet, og hvis han vender hjem, føler han sig overbevist om, at han vil blive henrettet.
Salah Gharib Ali lagde ikke så meget mærke til den iranske mand, mens han opholdt sig på asylcenteret. Men da den iranske mand siden flyttede til Viborg, kom han af og til ind i Salah Gharib Alis grønthandel for at købe ind.
Og i begyndelsen af 2020 ville den iranske mand pludselig gerne overtage butikken i Viborg, fortæller Salah Gharib Ali. Inden da havde den iranske mand gået på sprogskole og været i praktikforløb i en lokal McDonalds og et Jem og Fix-byggemarked. Han lærte dog aldrig rigtig dansk, og praktikforløbene blev heller aldrig til job, viser retsdokumenter fra sagen, Avisen Danmark har fået aktindsigt i.
Den iranske mand overtog i slutningen af februar grønthandlerbutikken i Viborg. Men livet som selvstændig blev aldrig en succes. Allerede 10. juni – lidt over tre måneder senere – måtte han lukke butikken, kan man læse i erhvervsdatabasen Biq. I mellemtiden nåede han at få Fødevarestyrelsens sureste smiley og en bøde på 5000 kroner for ikke at have styr på, hvem butikken fik leveret fødevarer fra. Butikken lukkede, og Salah Gharib Ali overtog stedet, inden han flyttede i sine nye lokaler nogle hundrede meter fra gågaden.
Bådmigranter
Tusindvis af migranter forsøger at krydse den engelske kanal for at komme fra Frankrig til Storbritannien. Og kriminelle bagmænd tjener styrtende på at smugle migranterne over. Problemet er stigende.
Flere end 12.600 migranter har på mere end i alt 500 både krydset kanalen indtil videre i år. Lidt over 8400 krydsede kanalen sidste år.
Sporene efter den iranske mands videre færd er sparsomme, og få synes at kunne eller ville fortælle om ham. Men retsbøger fra retten i Viborg, som Avisen Danmark har fået aktindsigt i, afslører, at den iranske mand et par gange efter lukningen af grønthandlen kommer på kant med loven.
Da et firma ved en fejl overførte 75.000 kroner til hans kones konti, beholdt den iranske mand og hans hustru pengene, og de blev senere begge dømt for ulovlig omgang med hittegods. Det kostede ham 40 dages betinget fængsel og en advarsel om udvisning.
Siden tog nogle hundeluftere manden i at belure en kvinde, da hun tog sit tøj af i sin lejlighed i Viborg. Han slap med en bøde på 5000 kroner. Og nu er han altså også centrum for en mistanke om uagtsomt manddrab og menneskesmugling.
I mindst et år har Salah Gharib Ali nu ikke set den iranske mand. Han forsvandt som dug for solen, fortæller grønthandleren. Den iranske mands kone besøger dog stadig af og til butikken i Viborg. Men det har ikke gjort Salah Gharib Ali klogere på, hvad der egentlig skete med hans tidligere forretningsforbindelse.
- Når jeg spørger til ham, siger hun enten, at han er på arbejde i praktik eller i Tyskland eller sådan noget, beretter Salah Gharib Ali, der er rystet over anklagerne mod sin tidligere forretningsforbindelse.
I den iranske mands tidligere domme, fremgår det, at han en enkelt måned havde været i praktik efter lukningen af grønthandlen. Siden har han været arbejdsløs.
Salah Gharib Ali så aldrig den iranske mand sammen med andre. Og på trods af deres forretninger lærte han ham aldrig rigtigt at kende. Noget tyder på, at det kun var meget få, der gjorde netop det.
En enspænder
Den iranske mands navn står stadig blandt de andre udenlandske navne på postkasserne i stueetagerne i en af højhusene i et boligkompleks i Viborg. Det ligner et hvilket som helst andet socialt boligbyggeri i en dansk provinsby med parkeringspladser, ensartede stisystemer og summende robotplæneklippere, der kører rundt på de allerede velklippede græsplæner.
En nabo peger i retning mod lejligheden, hvor den iranske mand bor med sin gravide kone og to af sine børn.
Naboen har heller ikke rigtig noget at sige om den iranske mand, fortæller hun, da Avisen Danmark møder hende uden for opgangen. Kvinden taler, som nogle af de andre lokale i området, vi møder denne formiddag, kun et sparsomt engelsk og så lidt dansk, at det stort set er uforståeligt. Hun har ikke set ham et stykke tid, og hun fortæller, at hun stort set kun ser mandens kone i området. Den iranske mands kone er ikke hjemme, og hun tager ikke telefonen, men vi lægger en besked i håbet om, at hun ringer tilbage.
De andre folk omkring boligblokkene kender enten ikke den iranske mand eller vil ikke tale med avisen.
Salah Gharib Ali, grønthandler, Viborg.Når jeg spørger til ham, siger hun enten, at han er på arbejde i praktik eller i Tyskland eller sådan noget.
Under politiets afhøringer har den iranske mand da også selv fortalt, at han ikke har nogen omgangskreds i Danmark. Han deltager heller ikke aktivt i nogen foreninger.
Den iranske mands kone ringer tilbage. Hun taler hverken dansk eller engelsk, men en veninde oversætter for hende i telefonen, og beskeden er klar: Hun har ikke lyst til at tale med os om, hvem hendes mand er. Eller hvad hun ved om, hvorfor politiet bankede på døren til boligkomplekset i Viborg den 23. juni.
Udleveringen
To dage forinden politiets ankomst til boligblokken havde fransk politi sendt en arrestordre til alle EU-lande for at forsøge at få manden udleveret til Frankrig. Her var han allerede varetægtsfængslet in absentia – altså uden at være til stede – og sigtet for blandt andet menneskesmugling og uagtsomt manddrab.
Ifølge de franske myndigheders udleveringsbegæring hastede det med at få manden anholdt. Fransk politi havde nemlig en formodning om, at han allerede næste dag ville hente sit barn i institution og flygte tilbage til Iran. Det har den iranske mand siden afvist i retten.
Da politiet bankede på døren i Viborg, var manden ikke hjemme. Han var i Aarhus, men kom frivilligt, da politiet ringede til ham, forklarede han i byretten i Viborg. Siden blev den iranske mand ført til Viborg Arrest, hvor han siden har siddet varetægtsfængslet.
I august behandlede byretten i Viborg begæringen om udlevering til Frankrig, og her kom der flere detaljer frem om, hvad fransk politi mener, at den herboende iraner har gjort.
Ifølge fransk politi har manden fra midten af Jylland langt væk fra kyststrækningerne erhvervet sig flere både, som angiveligt blev brugt til at smugle personer over Den Engelske Kanal. Og han er blevet udpeget som arrangør af menneskesmuglingen af en skipper på den båd, der forliste i Den Engelske Kanal.
Samtidig mener fransk politi gennem analyser af mandens telefondata at kunne dokumentere, at han adskillige gange siden september 2020 har været i Frankrig og organiseret smugling af flygtninge over havet. Ingen konkrete beviser blev fremlagt i retten. De venter på manden i den nordfranske havneby Dunkerque, som Vestre Landsret den 1. september besluttede at udlevere manden til.
Manden selv nægter sig skyldig og afviser nogensinde at have været i Frankrig. Avisen Danmark har forsøgt at komme i kontakt med den iranske mand gennem hans danske advokat, men uden held. Undervejs i hele sagen har den iranske mand nægtet at udtale sig til Avisen Danmark i sagen.
Anklagemyndigheden i Dunkerque, der fører sagen mod den iranske mand, skriver i en mail til Avisen Danmark, at de ikke må udtale sig om sagen. Men en sekretær oplyser, at det ikke er sikkert, at der falder en endelig afgørelse og dermed en afklaring om mandens rolle i sagen før starten eller slutningen af næste år. Den iranske mands skæbne står med andre ord fortsat uvist hen et stykke tid endnu. Men det står allerede nu klart, at han risikerer mere end 10 års fængsel i Frankrig, hvis han kendes skyldig.
For etårige Artin bød skæbnen som migrant på en lang rejse, der endte i en ligpose ved en fremmed, norsk kystby. Hans blå flyverdragt er nu foreviget på et kriminalteknisk fotografi, der er blevet et symbol på faren for de tusindvis af mennesker, der hver år betaler store summer til kriminelle bagmand i forsøget på at krydse Den Engelske Kanal i håbet om et bedre liv.
Eskil Lyngsøe er journalist hos Viborg Stifts Folkeblad og har dækket historien tæt. I Radio4 Morgen fortæller han, hvad der er op og ned i denne sag. Hør det herunder.