Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren
Netbanksvindel udvikler sig i to retninger: På den ene side stiger antallet af forsøg på at franarre folk kontoadgangsgivende koder. På den anden side falder svindlernes totale udbytte.
Det viser den seneste halvårsopgørelse fra Finans Danmark, pengeinstitutternes interesseorganisation.
- I mange år tjente de kriminelle flere og flere penge, men nu går det den modsatte vej. Når samtidig antallet af svindelforsøg stiger, skyldes det, at kriminelle også ser på det med forretningsbriller, og der er stadig meget at komme efter, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Det er fortrinsvis, men ikke kun, ældre, især kvinder, som svindlere har held med at lokke koderne ud af.
81-årige Birthe Andersen fra Faaborg er en af dem, der har prøvet at ryge i kløerne på en netbankssvindler. På sin iPad kiggede hun på sin konto, mens hun talte i telefonen med ham. Pludseligt gik kontoen i nul.
- Han stjal alle mine penge for øjnene af mig. Det var frygteligt at overvære, siger hun.
Svindel: Birthe Andersen husker det tydeligt: Hun havde en fremmed mand i telefonen. Han var fra betalings- og kreditkortvirksomheden Nets og ringede, forklarede han, fordi nogle kedelige typer havde forsøgt at hacke hendes bankkonto.
- Manden var utrolig sød og veltalende, fortæller den nu 81-årige Birthe Andersen om opkaldet, der fandt sted for to år siden.
Men manden var ikke fra Nets, og hans ærinde var ikke at redde hende fra fæle kontohackere, tværtimod. Han havde ikke andet formål med opringningen end at få fingre i de 265.000 kroner, der stod på hendes konto.
- Nu har jeg lagt det bag mig, men det var frygteligt, da det skete, siger Birthe Andersen.
Hun er langt fra ene om den slags oplevelser. I gennemsnit seks gange om dagen bliver der begået forsøg på netbanksvindel i Danmark. Det viser en helt ny opgørelse fra Finans Danmark, der er interesseorganisation for pengeinstitutterne.
I de sidste seks måneder af 2020 var der ifølge opgørelsen 996 forsøg på netbanksvindel i Danmark. Det er vokset til 1084 tilfælde i første halvår af 2021, en stigning på ni procent.
Samtidig er svindlernes samlede udbytte imidlertid faldet - fra 22,5 millioner kroner i de seks sidste måneder af 2020 til 21,6 millioner kroner i dette års første seks måneder.
- Det er ikke så meget i sig selv, men bekræfter en markant tendens, vi så i udviklingen gennem hele 2020. Her faldt svindlernes udbytte fra det første til det andet halvår faldt med omkring 10 millioner kroner, fortæller Michael Busk‑Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Stjal pengene for øjnene af hende
Men for dem, svindlerne får has på, er et sådant samlet fald i de kriminelles udbytte ligegyldigt, for de risikerer at blive lænset. Tidligere skete det mest via emails og sms. I dag er telefoniske henvendelser den foretrukne fremgangsmåde.
Det sker oftest ved, at svindlerne udgiver sig for at være en eller anden autoritet - f. eks. bank, Nets, politi.
- Så fortæller de en løgnehistorie om, at nogen er ved at flytte penge ud af ofrenes konto, men at de kan forhindre det. På den måde lykkes dem i stort omfang at franarre deres ofre koder og oplysninger, der giver kontoadgang, siger Michael Busk‑Jepsen
Birthe Andersens oplyste imidlertid ingen koder til den falske Nets-mand, fortæller hun, men hun bekræftede et nummer og to firecifrede tal fra sit NemID nøglekort.
- Jeg ved ikke, hvor han havde de numre fra, men fordi han havde dem, virkede det endnu mere troværdigt, at han var den, han sagde, han var, siger Birthe Andersen.
Havde hun bare været en smule fodboldnørdet, var hun blevet advaret allerede, da manden præsenterede sig: Dennis Bergkamp, kaldte han sig. Det er navnet på en tidligere hollandsk international fodboldstjerne.
Birthe Andersen, offer for netbanksvindelPå skærmen så jeg, min konto gik i nul. Jeg sad og så det. Han stjal alle mine penge for øjnene af mig. Det var frygteligt at overvære.
Et stykke inde i samtalen blev hendes mistanke vakt af en anden grund: Manden bad hende om at flytte sine penge til en anden konto i en bank med et andet registreringsnummer.
- Jeg sagde, jeg ikke ville flytte nogen penge og åbnede min Ipad og gik ind på min konto. På skærmen så jeg min konto gå i nul. Jeg sad og så det. Han stjal alle mine penge for øjnene af mig. Det var frygteligt at overvære, siger Birthe Andersen.
Kyniske og skruppelløse
Ikke kun pengene, også mandens venlighed var væk: Uden at sige pænt farvel, smed han røret på.
- Han havde fået, hvad han ville, konstaterer Birthe Andersen, der på dette korte øjeblik mistede sine 265.000 kroner.
Den afslutning kommer ikke bag på Michael Busk‑Jepsen.
- Disse folk er kyniske, de er fuldstændig skruppelløse og helt ligeglade med deres ofre og disses skæbner, siger han.
På nær 300 kroner fik Birthe Andersen alle pengene igen, fordi hun resolut kontaktede sin bank og meldte det til politiet. Pengenes efterfølgende kontovandring var af en karakter, så hendes egen bank kunne føre dem tilbage.
Ældre kvinder, men ikke kun
Ifølge Michael Busk‑Jepsen er ikke alene fremgangsmåden i Birthe Andersens tilfælde typisk, det er hun også som offer for netbankssvindel
- Svindlerne er meget målrettede. De udser sig nogen, som de vurderer kan overtales til at udlevere koder. Meget ofte er det ældre kvinder, de har succes med, men ikke kun dem - der er også andre, der går i fælden, siger Michael Busk‑Jepsen.
Det gælder eksempelvis 41-årige Martin Bjorholm Pedersen fra Sjølund ved Kolding. Så sent som for tre uger siden blev han en del af statistikken.
Han blev ringet op fra et telefonnummer, der havde 1448 som de sidste fire cifre. Det er politiets nummer. Det svarede til, hvad manden i telefonen oplyste.
- Han var meget fast og pæredansk i stemmen, snorlige og ingen vaklen i talen, fortæller Martin Bjorholm Pedersen, som fik at vide, at en trojansk hest havde inficeret hans telefon og lige nu var ved at optage et lån på 56.000 kroner i en mellemamerikansk bank.
Han undrede sig over, at det ikke var hans bank, der ringede, men stemmen i telefonen gjorde opmærksom på 1448-endetallet. En af Martin Bjorholm Pedersen kolleger, der kunne lytte med, tjekkede også nummeret, og jo, det var politiets.
Han faldt i, da manden i telefonen som del af en slags redningsaktion bad ham overføre 99.0000 kroner til en anden konto og med et andet registreringsnummer end hans egen banks.
Banken ringede midt under det hele
- Jeg ved godt, at den slags må man ikke gøre, og det beder hverken politi eller banker om i en telefon. Men dels var jeg blevet overbevist om, at det var politiet, dels var jeg rystet over, at jeg åbenbart var ved at optage et lån ovre i Mellemamerika, som jeg ikke anede noget om, siger Martin Bjorhom Pedersen.
Men som Birthe Andersen reddede sine penge, gjorde han det også. Midt under det hele ringede hans bank.
Kompensation og personlig risiko
Som offer for netbanksvindel risikerer man ifølge betalingsloven at miste mange penge, nogle gange dem alle.
I de fleste tilfælde hæfter banken, fordi det ikke er kontohaveren, der foretager en eventuel overførsel af penge.
Hæftelsen er imidlertid ikke pr. automatik bankernes. Det beror på en vurdering og konkret afgørelse. Hvis offeret selv medvirker til svindelen, bliver der f. eks. ikke kompenseret overhovedet.
Hvis det vurderes, at offeret burde kunne se, at et misbrug var i gang, bliver det kun begrænset kompenseret.
Svindelens karakter og den opmærksomhed, offeret selv har udvist, har således betydning for, om der kompenseres helt, delvis eller slet ikke.
Martin Bjorhom Pedersen sagde til manden, at han lige var nødt til til besvare et andet opkald. Så skiftede han over og fik at vide, at banken øjeblikkeligt havde spærret alle hans konti.
- Man kunne se, jeg var i gang med at overføre penge til en lumsk bankkonto i udlandet, fortæller han.
Da han forklarede, at han tilsyneladende havde svindleren på den anden linje, sagde bankmanden: "Hils ham og sig, at han er elendig til sit arbejde." Det gjorde han, og svindleren udbrød: "What?"
- Han var højlydt overrasket over, at han var blevet afsløret, inden svindelnummeret var helt udført, siger Martin Bjorholm Pedersen.
Paraderne nede
Umiddelbart er det modsætningsfyldt, at antallet af forsøg på netbanksvindel på den ene side er stigende, og at det samlede udbytte er faldende. Men ifølge Finans Danmark er der to mulige forklaringer på fænomenet.
- Jeg kender ikke sagen, hvor banken ringer midt under svindelnummeret. Men det kan være udtryk for at, bankerne de seneste år har strammet og forbedret deres sikkerhedsprocedurer og kontoovervågninger, så alarmer automatisk går, når noget sker noget, der afviger fra sædvanen på en konto, siger Michael Busk‑Jepsen.
Den anden forklaring har navne, for eksempel Birthe Andersen og Martin Bjorholm Pedersen. Folk, der er blevet bøffet, men står frem og fortæller om det til skræk og advarsel for andre:
- Jo flere fortællinger, der er kommet frem om denne form for svindel, des mere er folk blevet bevidste om, at banker og myndigheder aldrig beder om at udlevere personlige oplysninger i en telefon eller på en mail, og at man derfor aldrig må give den slags oplysninger.
Michael Busk‑Jepsen gør sig imidlertid ingen illusioner om at komme denne form for kriminalitet helt til livs.
- Disse svindlere er dygtige og meget overbevisende. Samtidig lever vi i et tillidsbaseret samfund, hvor det ikke ligger i dna'et, at vi skal være mistænksomme, når andre henvender sig til os. Så vi har ikke paraderne oppe, når vi udsættes for en kriminel. Derfor vil selv de fornuftigste og mest rationelle mennesker også i fremtiden falde i, siger han.