Godt svampeår giver travlhed hos Giftlinjen: Sådan undgår du, at din svampejagt ender med forgiftning og organsvigt
Er du blevet dus med naturen og overvejer en svampejagt i efterårsferien? Så bør du nok lige få styr på et par forholdsregler først. Giftlinjen får nemlig flere henvendelser end nogensinde før fra folk, som har spist giftige vilde svampe.
Symptomerne kan være alt fra maveonde til i værste fald lever- og nyresvigt, der kan slå dig ihjel. Og der er ekstra grund til at passe på for tiden. Et godt svampeår kombineret med en stigende interesse for at opleve naturen får danskerne til at sænke barren for, hvornår de indtager vilde råvarer fra naturen.
- Man skal have respekt for det. Vi anbefaler ikke, at man helt naivt går ud i skoven med blot en bog under amen. Selv folk, der har godt styr på det her, bliver i tvivl, lyder det fra afdelingslæge Anja Julie Huusom fra Giftlinjen.
Svampejagt: De er spøjse, de er søde, de er flotte - og så kan de være hamrende giftige, hvis du sætter tænderne i dem. Lige nu myldrer svampe i alle afskygninger og farver frem alle steder i naturen, og det giver travlhed hos Giftlinjen, som hører hjemme på Bispebjerg Hospital.
Giftlinjen får sædvanligvis mellem 200 og 700 henvendelser årligt fra folk, der har spist vilde svampe. Men de seneste to år har tallet været over 900, mens antallet af opkald i år foreløbig nærmer sig de 800 allerede.
- Vi oplever flere der ringer ind, som har handlet i god tro, men som alligevel bliver i tvivl, når de har fået ondt i maven. For bare 5-10 år siden var det mest svampekyndige folk, der kender faldgruberne, men nu er der en tendens til, at flere har fået interesse for at sanke deres egen mad, og det sætter grænsen lidt lavere for, hvad man tør spise, siger Anja Julie Huusom, der er afdelingslæge på Bispebjerg Hospital.
Anja Julie Huusom, afdelingslæge på Bispebjerg Hospital, som huser GiftlinjenMan skal have respekt for det. Vi anbefaler ikke, at man helt naivt går ud i skoven med blot en bog under amen. Selv folk, der har godt styr på det her, bliver i tvivl.
Lunt vejr fra foråret og hen over sommeren med efterfølgende masser af fugt har sikret svampene gode betingelser i år. Faktisk har man kunnet plukke kantareller allerede før sommerferien.
- Det er et fantastisk svampeår i år med mange flere svampe, end der plejer at være. Det betyder, at der også er større variation af arter, så man kan finde nogle, der kun popper op sjældent, siger Stephan Springborg, der er naturvejleder ved Naturstyrelsen.
Flere danskere i naturen
Efter corona har flere danskere tilmed søgt ud i naturen. En undersøgelse lavet af Gallup for Friluftsrådet viser, at 40 procent har brugt naturen mere end vanligt, og at ni ud af 10 vil blive ved med at søge de grønne udflugtsmål.
Samtidig har der været stigende interesse for det vilde køkken. Men naturens skatkammer kan også byde på andet end hyggelige gåture, der giver dig mulighed for at gå hjem i køkkenet og smørstege dine egne kantareller og anrette dem på ristet franskbrød.
- Både svampe og planter kan indeholde gifte, der er skadelige for mennesker. Ved svampe er det helt oplagt at passe på, for vi har nogle meget giftige herhjemme. Nogle svampe giver dig måske kun ondt i maven, men i værste fald kan du risikere organsvigt, der kan slå dig ihjel, siger seniorrådgiver Kirsten Pilegaard fra DTU Fødevareinstituttet og tilføjer:
- Det er sådan med nogle af de dødeligt giftige svampe, at forgiftningen er lumsk og først efter et par dage giver dig symptomer på, at eksempelvis leveren eller nyrerne er beskadigede og i værste fald, kan det være for sent for lægerne at gøre noget.
7 tip til at undgå giftige svampe
- Spis kun svampe, du kender - er du det mindste i tvivl, så lad dem være.
- Indtag kun spiselige svampe og undlad at smage på dem. Du kan ikke smage, om de er giftige.
- Brug kun friske svampe til madlavning. Spis ikke vilde svampe rå. Vilde svampe skal gennemsteges eller gennemkoges.
- Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp. Nogle mennesker er overfølsomme over for svampe, så hvis du kun spiser lidt, mærker du også overfølsomheden svagt.
- Tag et billede af svampen fra siden, nedefra og ovenfra, når du samler svampe. Hvis du skulle blive syg, kan Giftlinjen hurtigt identificere den svamp, du blev dårlig af.
- Hvis du har mistanke om svampeforgiftning, så søg læge eller tag på skadestuen. Medbring evt. resterne af svampene eller madrester, så de kan analyseres.
- Pluk ikke svampe tæt på trafikerede veje eller industri, da svampe absorberer tungmetaller, hvilket er giftigt for kroppen i større mængder.
Det er ifølge rådgiveren vigtigt, at danskernes fornyede søgen mod naturens glæder ikke tager overhånd.
- Jeg er generelt ikke fan af den form for naturbegejstring, hvor man absolut skal samle noget spiseligt som svampe, hverken for at spise dem selv eller servere dem for gæster. Hvis man ikke har den tilstrækkelige viden, så man sikkert kan genkende de spiselige svampe, så er det bedre at nyde turen i skoven, ikke at plukke noget som helst og i stedet gå i supermarkedet, hvis der skal svampe på menuen, siger Kirsten Pilegaard.
En bog er ikke nok
Hvis du alligevel vover dig ud på svampejagt. Så har naturvejleder Stephan Springborg en række regler, du kan forholde dig til.
- Du skal have en svampebog med, og så er det bedst at fokusere på nogle ganske få arter. Der er nogle få, der er giftige og nogle, der ligner dem, der er giftige, og så er der nogle, som ikke smager godt. Så gå efter dem, der er spiselige, og gå langt uden om dem, der ligner, de er giftige, så kommer du langt, siger han.
Og når der findes over 6000 slags svampe i den danske natur, er der lidt at holde øje med.
- Et godt tip er, at man som nybegynder aldrig plukker dem, som ligner champignon, for det kan være en hvid fluesvamp. Og så er det altså med at kaste op med det samme, søge læge og ringe efter en ambulance, siger Stephan Springborg.
Hos Giftlinjen er Anja Julie Huusom noget mere skarp i retorikken.
- Man skal have respekt for det. Vi anbefaler ikke, at man helt naivt går ud i skoven med blot en bog under amen. Selv folk, der har godt styr på det her, bliver i tvivl. Så enten skal du tage et kursus eller tage ud sammen med én, der har helt styr på det. For de giftigste svampe kan give lever- eller nyresvigt, og det er organer, som kan ingen kan leve uden, siger afdelingslægen.
Ingen danskere er døde af giftige svampe de senere år, men hvert år indlægges danskere med leversvigt og bliver levertransplanteret efter at have spist grøn fluesvamp.