Døde mink, slettede sms'er og corona: Christiansborg kuppede kommunalvalget
Det er valgdag. 9167 håbefulde kandidater til landets 98 byråd og 1351 mindst lige så håbefulde kandidater til landets fem regionsråd er nervøse i dag. Det er kulminationen på mange ugers og måneders valgkamp. Normalt får de masser af hjælp fra Christiansborg, men ved dette valg har politikerne i Christiansborg ikke kunne holde sig i ro.
Kommunalvalget er blevet kuppet af Christiansborg, skriver Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, i denne valgdagskommentar. Spørgsmålet er, om det får nogen indflydelse på stemmeprocenten, som traditionelt ligger lavere ved kommunalvalg end folketingsvalg.
Casper Dall forventer, at 'bagmændene' bag kuppet - de borgerlige partier - kan score den forventede gevinst: Flere konservative borgmestre - og ikke noget dårligt Venstre-valg.
Der var et emne, de var nødt til at tale om. Mink. Vælgerarrangementet hos Vejle Amts Folkeblad med statsminister Mette Frederiksen havde ellers handlet om ældrepleje, trafikale forhold og asylcentre.
Men minkene skulle også lige vendes denne novemberaften få dage før kommunalvalget. For hvornår fik minkavlerne deres kompensation, ville spørgeren vide.
Og sådan er det mange gange endt, når statsministeren har bevæget sig rundt i landet i denne valgkamp: Minkene og de slettede sms’er er kommet ind fra højre. Som en anden igle har minkene klistret sig fast til Socialdemokratiets valgkampagne og suget al den energi, mange indtil for få uger siden forventede, at en succesfuld statsminister ville komme med til denne valgkamp.
Med de borgerlige partiers hjælp er kommunalvalget blevet kuppet, og det kan give en dobbelt gevinst for især Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen
Derfor er det ikke kun 9167 håbefulde kandidater til landets 98 byråd og 1351 mindst lige så håbefulde kandidater til landets fem regionsråd, der er nervøse. Det må landets statsminister også være. Kandidaterne har ført valgkamp gennem flere uger – ja, sågar måneder – for at vinde flest mulige stemmer, og nu er det afgørelsens time. For dem og for statsministeren. Både døde mink, slettede sms’er og til sidst det fornyede fokus på corona og de medfølgende restriktioner har været en kilde til frustration blandt tusindvis af kandidater, fordi det har stjålet noget af fokus fra de vigtige, lokale dagsordener.
Heldigvis er alt fra maden for plejehjemmene, højhusbyggeri, institutionspladser og cykelstier blevet debatteret ved lokale vælgermøder og i de lokale medier. Men noget har været anderledes i denne valgkamp. Politikerne på Christiansborg plejer at drosle lidt ned, når valgplakaterne til de kommunale og regionale valg bliver sat op i lygtepælene. Pludselig er der plads på gangene på Christiansborg, og i stedet er det kilometertælleren i bilen, der ruller rundt, når landspolitikerne er ude at støtte deres partifæller. Der skal fokus på de lokale kandidater, mens kampen om borgmesterkæderne spidser til. Men ved dette kommunalvalg har den nationale dagsorden ikke handlet om velfærdsdanmark. Den har handlet om døde mink, slettede sms’er, smittetal og coronarestriktioner.
Med de borgerlige partiers hjælp er kommunalvalget blevet kuppet, og det kan give en dobbelt gevinst for især Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen. På landsplan siver vælgerne fra Socialdemokratiet i meningsmålingerne, og statsministerens troværdighed er i en nedadgående kurve i de samme målinger. Det kan blive nøglen til at sikre Konservative det tocifrede antal borgmesterposter, partiet officielt går efter, og det kan gøre en forventet tilbagegang for Venstre og Ellemann-Jensen tålelig. Modvinden har ramt statsministeren og Socialdemokratiet på det bedst tænkelige tidspunkt for de borgerlige partier – også selv om kommunalvalget slet ikke handler om Mette Frederiksen, mink eller it-sikkerhed i Statsministeriet.
For kommunalvalg- og regionsrådsvalgene er vigtige. Samlet set kommer kandidaterne, der bliver valgt i dag, til at være ansvarlige for at fordele milliarder og atter milliarder til den helt nære velfærd. Derfor forsøgte både Venstre og Konservative sig med stortanlagte udspil på ældreområdet, mens den socialdemokratiske etpartiregering har pumpet forslag ud – flere almene boliger i hovedstadsområdet, en ny hjemløsestrategi og bedre lånemuligheder med en statsgaranti i landdistrikterne. Ingen af de emner fik lov til at fylde i mange timer, før der igen kom nyt om enten smittetal eller afhøringer fra Retten på Frederiksberg, hvor regeringens indre liv bliver endevendt i forsøget på at blive klogere på beslutningen om at lukke minkerhvervet.
Fra forskningen ved vi, at valgkampe flytter stemmer. Endda mange stemmer. For demokratiets skyld må vi håbe på, at vælgerne stemmer, selvom valgkampen aldrig kom til at trække de store overskrifter og gule breaking-bånd.