Dall: Ministre må rykke længere fra kanten
For Inger Støjberg var der en meget konkret konsekvens ved mandagens dom i rigsretten:
Hun skal 60 dage i fængsel.
Men for alle nuværende og fremtidige ministre kan dommen også få store konsekvenser, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, i denne analyse af dommens perspektiver for det politiske Danmark.
For i dommen lægges der nemlig vægt på Inger Støjbergs politiske kommunikation i pressemeddelelser, TV-interview og sociale medier.
Her havde hun som tidligere udlændinge- og integrationsminister et stort ønske om at signalere, at hun var klar til at gå helt til kanten af de internationale konventioner.
Et signal, der også blev modtaget i hendes ministerium og de dertilhørende styrelser.
Med dommen fra rigsretten vil nuværende og kommende ministre næppe være helt så tæt på kanten, når de kommunikerer, vurderer Casper Dall.
Da Bertel Haarder i 2001 blev udnævnt som ny integrationsminister, sagde han:
- Ingen i Venstre kunne drømme om at komme på kant med de internationale konventioner.
15 år senere var holdningen i partiet en ganske anden. Partiets daværende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, havde hede drømme om at komme helt tæt på kanten af konventionerne, da hun bad om at få adskilt asylpar, hvor den ene part var mindreårig. Så sent om som i august sidste år var Jakob Ellemann-Jensen på samme hold:
- Når det handler om dem, der begår dominansvold, hvor de tæver løs på sagesløse unge mennesker, filmer det, ydmyger og truer dem – ja, så synes jeg, at vi skal gå helt til grænsen, sagde Jakob Ellemann-Jensen til TV 2 News-programmet ”Lippert” om udlændinge, der begår vold og kriminalitet i Danmark.
Efter mandagens dom i rigsretten tyder alt på, at særligt ministre må rykke lidt længere væk fra kanten. Men også toppolitikere med ambitioner om at indtage ministerkontorerne må fremover nøje overveje, hvor tæt på kanten af både den danske lovgivning og internationale konventioner, de vil driste sig til at være.
For én ting er, hvad man som politiker mener, hvilken overbevisning man har. En anden ting er, hvad en minister kan sige. I afgørelsen fra rigsretten spiller en pressemeddelelse med et tydeligt politisk budskab, et interview om selvsamme pressemeddelelse med TV 2 News og opslag på Facebook nemlig en stor rolle. Her talte Inger Støjberg frit, her fik modtagerne den rene vare uden omsvøb (og undtagelser). Her stod politikeren foran ministeren, og den holdt altså ikke i rigsretten.
I pressemeddelelsen, i interviewet og i opslaget på Facebook var ikke tale om møder med medarbejdere, hvor Inger Støjberg som minister udstak ordrer eller bad dem forvalte loven på en bestemt måde. Her var tale om medieoptrædener, hvor rollen som minister måske nemmere gled i baggrunden, mens politikeren tog over. Men en minister er også efter dommen i rigsretten den øverste forvaltningschef i et ministerium. Det lyder måske banalt, men det betyder, at der er begrænsninger for, hvad ministre – og politikere – kan slippe afsted med at sige. Det skal f.eks. være lovligt.
I dag udgør forholdet til medierne – både de klassiske og de nye sociale - en utrolig vigtig del af en toppolitikers hverdag. Interview skal aftales og forberedes, og budskaber trænes. Tempoet er højt. Presset er stort, og for at lægge yderligere til, skal politikerens sociale medier også prioriteres, så budskabet kan ryge direkte og ufiltreret ud til vælgerne. Det presser embedsværket, for de skal tjekke, at budskaberne er lovlige.
De skal råbe højt, hvis ministeren og politikeren bevæger sig for tæt på kanten – for tæt på ulovligheden. Men når budskabet er sagt højt og offentligt, er det svært at kravle længere væk fra kanten.
Ingen vil se svag ud i moderne politik – og især på udlændingeområdet handler det stadig om at være strammest, skarpest og tættest på kanten. Det har med rigsretten vist sig at være en farlig cocktail, når det behandles med et højt tempo. Vil mandagens dom også føre et lavere tempo med sig, så der er tid til kvalitetssikring og reel rådgivning i ministerierne, vil ministrene automatisk rykke længere fra deres kig ud over kanten.
Venstre tidligere formand Anders Fogh Rasmussen gjorde det til sit adelsmærke, at hvad han sagde før et valg, blev gennemført efter et valg. Den slags kontraktpolitik fører Mette Frederiksen gerne videre, men som statsminister anno 2021 har hun ansporet sit ministerhold til også at være såkaldt intentionelle politikere. Selv om de er ministre, skal de turde sige, hvad de mener.
De skal fortælle, hvilken socialdemokratisk retning, de ønsker, at Danmark skal trækkes i. Også selv om de er fuldt ud bevidste om, at der måske er uendelig lang vej til, at der er mere 90 mandater, som støtter deres holdning eller forslag i Folketinget. Danskerne skal vide, hvilke intentioner regeringen og dermed Socialdemokratiet har for samfundets udvikling.
Efter mandagens dom i rigsretten må forestillingen om, at ministre både har et politisk og ideologisk rum, hvor de kan sige deres mening ganske højt og tydeligt, og så et rum, hvor de kan være øverst ansvarlige for et ministerium med styrelser og flere hundrede medarbejdere være brast.
Selvfølgelig skal ministre udfordre systemet, trykprøve automatsvarene fra embedsværket og ideudvikle, men fremover skal det gøres bag ministerkontorets fire vægge og en hermetisk lukket dør. Ellers kan kanten friste for meget, og så øges risikoen markant for en tur i rigsretten.
Casper Dall, politisk redaktørDet lyder måske banalt, men det betyder, at der er begrænsninger for, hvad ministre – og politikere – kan slippe afsted med at sige. Det skal f.eks. være lovligt.