Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Flere eksperter anbefaler i Politiken, at der straks indføres et forsamlingsloft for at få bugt med udbredelsen af omikron-varianten (Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Eksperter vil bremse omikron-variant med flere restriktioner

Godmorgen og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Dagens nyhedsoverblik starter med at kaste et blik på smitteudviklingen med coronavirus, der nu domineres af den nye omikron-variant.

I en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut vurderer man, at vi hurtigt vil nå op på mere end 10.000 daglige omikron-tilfælde med flere sygehusindlæggelser, smittet hospitalspersonale og en udfordret smitteopsporing til følge.

Derfor anbefaler flere eksperter i dagens udgave af Politiken, at der sættes ind med yderligere tiltag og restriktioner for at dæmpe udviklingen.

- Det giver virkelig god faglig mening at introducere en række kontaktreducerende tiltag i form af anbefalinger om at se så få som muligt – også så folk ikke smitter hinanden op til og under julen – og restriktioner som forsamlingsloft eksempelvis, siger Jens Lundgren, der er overlæge på Rigshospitalet og professor i infektionssygdomme ved Københavns Universitet, til avisen.

Og han bakkes blandt andet op af Thomas Benfield, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge på Hvidovre Hospital. Hvis ikke der for alvor sættes skub i uddelingen af tredje stik, ser vi ind i nye restriktioner, mener han.

- Vi ved, at det er meget effektivt at holde folk adskilt, selv om ingen har lyst til at høre om det, tale om det eller blive udsat for det. Tiltag kan være at forlænge perioden, hvor skolebørn er hjemme, og få flere til at arbejde hjemmefra. Forsamlingsforbud er også et oplagt sted at sætte ind, siger han til Politiken.

Skoleelever får selvtestkits i tidlig julegave

Vi fortsætter med snuden i corona-sporet, for i et forsøg på at bekæmpe epidemien og understøtte en tryg skolestart efter nytår vil elever og medarbejdere på folkeskoler, friskoler og privatskoler, der ikke er vaccinerede eller tidligere smittede, få mulighed for at få selvtestkits med hjem til juleferien.

Selvtesten skal være et supplement til de eksisterende testmuligheder, men de skal muliggøre, at eleverne kan møde i skolen efter juleferien med en frisk, negativ test.

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Budskabet fra sundhedsmyndighederne er klart: Omikron har ændret spillereglerne. Det er vigtigt, at vi spiller på så mange tangenter som muligt for at få bugt med smitten over jul, så vi er klar til at slå skolens døre op i det nye år, udtaler børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Langt de fleste elever på landets folkeskoler er sendt hjem til fjernundervisning fra i dag. De skal først møde i skole igen 4. januar.

Region slår alarm over brystkræftbehandling

Til slut ser vi nærmere på en historie fra Jyllands-Posten, der i dag kan fortælle, at det kun er hver femte kvinde med brystkræft, der bliver opereret til tiden i Region Sjælland.

Jesper Gyllenborg, der er koncerndirektør i Region Sjælland, er ærgerlig over forløbstiderne.

- Vi har brug for national hjælp for at løse problemerne, siger han til Jyllands-Posten.

Der er store regionale forskelle på, hvor mange kvinder med brystkræft, der bliver opereret til tiden. På landsplan blev 62 procent opereret inden for de anbefalede 27 dage i tredje kvartal af 2021. I Region Nordjylland blev 94 procent opereret til tiden, skriver avisen.

Men i gennemsnit ventede kvinderne i Region Sjælland 10 dage længere end den maksimalt anbefalede tid, og det skyldes mangel på både radiologer og operations- og anæstesisygeplejersker.

I Kræftens Bekæmpelse er man bekymrede over situationen i Region Sjælland.

- Kræft er en akut sygdom, og prognosen er afhængig af, at man kommer tidligt i behandling efter de gældende retningslinjer, siger direktør Jesper Fisker til Jyllands-Posten.

Det var dagens nyhedsoverblik, men der er god grund til at læse videre.

Så får du nemlig fire gode historier fra dagens udgave af Avisen Danmark.

Billede af Mikael Dynnes Holmbo
Billede af skribentens underskrift Mikael Dynnes Holmbo Journalist

Få Dagens Danmark læst op her

Inger Støjberg blev af rigsretten kendt skyldig og idømt 60 dages ubetinget fængsel. Dommen kan få konsekvenser for alle nuværende og fremtidige ministre, vurderer Casper Dall, Avisen Danmarks politiske redaktør. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021)

Dall: Ministre må rykke længere fra kanten

For Inger Støjberg var der en meget konkret konsekvens ved mandagens dom i rigsretten:

Hun skal 60 dage i fængsel.

Men for alle nuværende og fremtidige ministre kan dommen også få store konsekvenser, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, i denne analyse af dommens perspektiver for det politiske Danmark.

For i dommen lægges der nemlig vægt på Inger Støjbergs politiske kommunikation i pressemeddelelser, TV-interview og sociale medier.

Her havde hun som tidligere udlændinge- og integrationsminister et stort ønske om at signalere, at hun var klar til at gå helt til kanten af de internationale konventioner.

Et signal, der også blev modtaget i hendes ministerium og de dertilhørende styrelser.

Med dommen fra rigsretten vil nuværende og kommende ministre næppe være helt så tæt på kanten, når de kommunikerer, vurderer Casper Dall.

Da Bertel Haarder i 2001 blev udnævnt som ny integrationsminister, sagde han:

- Ingen i Venstre kunne drømme om at komme på kant med de internationale konventioner.

15 år senere var holdningen i partiet en ganske anden. Partiets daværende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, havde hede drømme om at komme helt tæt på kanten af konventionerne, da hun bad om at få adskilt asylpar, hvor den ene part var mindreårig. Så sent om som i august sidste år var Jakob Ellemann-Jensen på samme hold:

- Når det handler om dem, der begår dominansvold, hvor de tæver løs på sagesløse unge mennesker, filmer det, ydmyger og truer dem – ja, så synes jeg, at vi skal gå helt til grænsen, sagde Jakob Ellemann-Jensen til TV 2 News-programmet ”Lippert” om udlændinge, der begår vold og kriminalitet i Danmark.

Efter mandagens dom i rigsretten tyder alt på, at særligt ministre må rykke lidt længere væk fra kanten. Men også toppolitikere med ambitioner om at indtage ministerkontorerne må fremover nøje overveje, hvor tæt på kanten af både den danske lovgivning og internationale konventioner, de vil driste sig til at være.

For én ting er, hvad man som politiker mener, hvilken overbevisning man har. En anden ting er, hvad en minister kan sige. I afgørelsen fra rigsretten spiller en pressemeddelelse med et tydeligt politisk budskab, et interview om selvsamme pressemeddelelse med TV 2 News og opslag på Facebook nemlig en stor rolle. Her talte Inger Støjberg frit, her fik modtagerne den rene vare uden omsvøb (og undtagelser). Her stod politikeren foran ministeren, og den holdt altså ikke i rigsretten.

I pressemeddelelsen, i interviewet og i opslaget på Facebook var ikke tale om møder med medarbejdere, hvor Inger Støjberg som minister udstak ordrer eller bad dem forvalte loven på en bestemt måde. Her var tale om medieoptrædener, hvor rollen som minister måske nemmere gled i baggrunden, mens politikeren tog over. Men en minister er også efter dommen i rigsretten den øverste forvaltningschef i et ministerium. Det lyder måske banalt, men det betyder, at der er begrænsninger for, hvad ministre – og politikere – kan slippe afsted med at sige. Det skal f.eks. være lovligt.

I dag udgør forholdet til medierne – både de klassiske og de nye sociale - en utrolig vigtig del af en toppolitikers hverdag. Interview skal aftales og forberedes, og budskaber trænes. Tempoet er højt. Presset er stort, og for at lægge yderligere til, skal politikerens sociale medier også prioriteres, så budskabet kan ryge direkte og ufiltreret ud til vælgerne. Det presser embedsværket, for de skal tjekke, at budskaberne er lovlige.

De skal råbe højt, hvis ministeren og politikeren bevæger sig for tæt på kanten – for tæt på ulovligheden. Men når budskabet er sagt højt og offentligt, er det svært at kravle længere væk fra kanten.

Ingen vil se svag ud i moderne politik – og især på udlændingeområdet handler det stadig om at være strammest, skarpest og tættest på kanten. Det har med rigsretten vist sig at være en farlig cocktail, når det behandles med et højt tempo. Vil mandagens dom også føre et lavere tempo med sig, så der er tid til kvalitetssikring og reel rådgivning i ministerierne, vil ministrene automatisk rykke længere fra deres kig ud over kanten.

Venstre tidligere formand Anders Fogh Rasmussen gjorde det til sit adelsmærke, at hvad han sagde før et valg, blev gennemført efter et valg. Den slags kontraktpolitik fører Mette Frederiksen gerne videre, men som statsminister anno 2021 har hun ansporet sit ministerhold til også at være såkaldt intentionelle politikere. Selv om de er ministre, skal de turde sige, hvad de mener.

De skal fortælle, hvilken socialdemokratisk retning, de ønsker, at Danmark skal trækkes i. Også selv om de er fuldt ud bevidste om, at der måske er uendelig lang vej til, at der er mere 90 mandater, som støtter deres holdning eller forslag i Folketinget. Danskerne skal vide, hvilke intentioner regeringen og dermed Socialdemokratiet har for samfundets udvikling.

Efter mandagens dom i rigsretten må forestillingen om, at ministre både har et politisk og ideologisk rum, hvor de kan sige deres mening ganske højt og tydeligt, og så et rum, hvor de kan være øverst ansvarlige for et ministerium med styrelser og flere hundrede medarbejdere være brast.

Selvfølgelig skal ministre udfordre systemet, trykprøve automatsvarene fra embedsværket og ideudvikle, men fremover skal det gøres bag ministerkontorets fire vægge og en hermetisk lukket dør. Ellers kan kanten friste for meget, og så øges risikoen markant for en tur i rigsretten.

Det lyder måske banalt, men det betyder, at der er begrænsninger for, hvad ministre – og politikere – kan slippe afsted med at sige. Det skal f.eks. være lovligt.

Casper Dall, politisk redaktør
Anklagemyndigheden ville sende Keld R. Demant to år i fængsel. Topchefen for Bunker Holding slap dog med fire måneders betinget fængsel, da Retten i Odense tirsdag afsagde dom i Dan-Bunkering-sagen. Pr-foto

Klar dom udløser svært dilemma for olietopchef i Dan-Bunkering-sagen

Retten i Odense var klar i mælet, da den tirsdag idømte olietopchefen Keld R. Demant fire måneders betinget fængsel.

Samtidig blev selskaberne Dan-Bunkering og Bunker Holding idømt millionbøder for ulovligt salg af flybrændstof til brug under den syriske borgerkrig.

Spørgsmålet er nu, om dommen ankes til landsretten.

På den ene side er straffene milde i forhold til, hvad Bagmandspolitiets anklagere havde forlangt.

På den anden side går dommen stik imod de tiltaltes forklaringer, og det skaber nu et dilemma, skriver erhvervsredaktør Jens Bertelsen fra retten.

Keld R. Demant blev idømt fængselsstraf, mens virksomhederne Dan-Bunkering og Bunker Holding skal betale millionbøder for ulovligt salg af flybrændstof under den syriske borgerkrig. Spørgsmålet er, om sagen bliver anket efter domsafsigelsen, der blev overværet af en syrisk flygtning, som selv mistede familiemedlemmer under luftangrebene.

Dom: Til daglig står han i spidsen for en af landets største virksomheder. Nu er Keld R. Demant også dømt for passivt at tillade, at hans medarbejdere forsynede russiske bombefly med brændstof nok til tusindvis af bombetogter under den syriske borgerkrig.

Ansigtet afslørede intet, da Keld R. Demant lyttede til dommen i en af de største erhvervsskandaler i mange år. Topchefen blev idømt fire måneders betinget fængsel, mens virksomhederne Dan-Bunkering og Bunker Holding fik bøder på henholdsvis 30 millioner kroner og fire millioner kroner.

Desuden konfiskeres fortjenesten på 15,7 millioner af statskassen. Det er penge, som blev tjent på at sælge det flybrændstof, som gjorde russisk militær i stand til at gennemføre sine bombetogter, der ramte den syriske civilbefolkning hårdt og betød, at Syriens mangeårige diktator, Bashar al-Assad, besejrede de oprørsgrupper, der ellers var begyndt at vinde fodfæste i det krigshærgede land.

En klar dom sætter Middelfart-virksomhederne Dan-Bunkering, Bunker Holding og topchefen Keld R. Demant i forbindelse med ulovligt salg af flybrændstof til brug under den syriske borgerkrig. Pr-foto

Dommen afslutter foreløbigt et langstrakt forløb med flere års efterforskning og 15 retsmøder ved Retten i Odense. Byretsdommer Jens Lind brugte kun få minutter på at oplæse dommens konklusion, hvorefter Keld R. Demant og forsvarsadvokaterne kortvarigt forlod retslokalet.

Da de vendte tilbage, bad de om betænkningstid i forhold til, om dommen skal ankes til landsretten, og så forsvandt topchefen med et sammenbidt ansigtsudtryk ud til en ventende bil.

- Det er en relativt kompliceret dom, sagde Dan-Bunkerings forsvarer, advokat Jacob Skude Rasmussen, da han som den eneste stillede op til lyninterview i solskinnet foran domhuset.

Her er andre store bøder til erhvervslivet

Dan-Bunkering og Bunker Holding er tirsdag blevet idømt bøder på henholdsvis 30 og fire millioner kroner. De overtrådte EU's sanktioner rettet mod Syrien.

Her er eksempler på andre større bøder til erhvervsvirksomheder, der har overtrådt lovgivningen:

  • Vekselkontoret Uni Travel & Exchange blev straffet i en sag om hvidvask. Østre Landsret fastsatte en bøde på 111 millioner kroner i 2017.
  • Den tyske North Channel Bank blev i 2019 straffet med en bøde på 110 millioner kroner for medvirken til bedrageri i sagen om refusion af udbytteskat.
  • Firmaet RR Staffers Aps. blev i 2020 dømt for hvidvask. Bøden lød på 39 millioner kroner.
  • Falck blev i 2019 straffet med en bøde på 30 millioner kroner for at have misbrugt sin dominerende stilling på markedet for ambulancekørsel.
  • Parken Sport & Entertainment gjorde sig skyldig i kursmanipulation, og bøden landede på 13 millioner kroner i 2017.
  • Danske Bank accepterede i 2017 en bøde på 12,5 millioner kroner for overtrædelse af regler om hvidvask. I 2020 kom endnu en bøde på ni millioner kroner for vildledning af 10.000 kunder.
  • Aller Media fik i 2017 en bøde på ti millioner kroner for overtrædelse af straffelovens paragraf om hacking i sagen om ugebladet Se og Hørs misbrug af oplysninger om kreditkort.
  • Edinco Byggefirma deltog i aftaler om at begrænse konkurrencen og vedtog i 2014 en bøde på ti millioner kroner.
  • It-selskabet Atea gjorde sig skyldig i bestikkelse i flere år og blev i 2019 idømt en bøde på ti millioner.
  • Opel Danmark A/S hindrede den fri konkurrence og vedtog en bødestraf på 8,25 millioner kroner i 2016.

/ritzau/

Brændstof endte i Syrien

Han lagde vægt på, at moderselskabet Bunker Holding og Keld R. Demant kun er dømt for uagtsomhed. De har ikke vidst nøjagtigt, hvad der foregik, når oliesælgerne i datterselskabet Dan-Bunkering solgte tonsvis af flybrændstof til levering i den østlige ende af Middelhavet, tæt på krigshandlingerne i Syrien.

Ikke desto mindre slår byretten fast i sin dom, at 172.000 ton flybrændstof - solgt af Dan-Bunkering - rent faktisk endte i Syrien, selvom forsvarsadvokaterne konsekvent har efterlyst bedre beviser.

- Det er slet ikke det centrale for sagen, sagde Jacob Skude Rasmussen. Han understregede igen, at det er afgørende, hvad virksomhederne og topledelsen vidste om handlerne.

Salget af flybrændstof fandt sted fra 2015 til 2017. Den markante bøde til Dan-Bunkering skyldes, at virksomheden ifølge byretten brød sanktionerne forsætligt, altså med vilje, og for at tjene penge. Det er ”særligt skærpende omstændigheder”, som det hedder i den 127 sider lange dom.

Vendepunktet på lillejuleaften

Et vigtigt vendepunkt var lillejuleaften 2016, hvor Dan-Bunkering modtog et anbefalet brev fra Erhvervsstyrelsen, der for første gang lancerede mistanken om brud på EU-sanktionerne.

Senest fra det tidspunkt vidste Keld R. Demant, at virksomheden kunne være på kant med reglerne, og han kunne uden videre have stoppet handlerne. Alligevel fortsatte salget af flybrændstof til de russiske kunder i Middelhavet i et halvt år.

Byretten udmåler alligevel topchefens straf ud fra, at han har haft en ”uagtsom, passiv medvirken” til overtrædelse af EU-sanktionerne.

Dan-Bunkerings forsvarer, Jacob Skude Rasmussen, overvejer nu sammen med sin klient, om byretsdommen fra Odense skal ankes til landsretten. Foto: Jens Bertelsen

Milde straffe

Advokaterne og deres klienter skal nu tage stilling til et svært dilemma. Dommen er klokkeklar, fordi den kæder Dan-Bunkerings brændstofsalg sammen med EU-sanktioner, der forbød salg af flybrændstof til brug i Syrien.

Det burde uden videre få de dømte til at anke sagen til landsretten, da såvel topchef som virksomheder hele tiden har nægtet sig skyldige i anklagerne. De har afvist, at salget af flybrændstof til russiske virksomheder var omfattet af EU-sanktionerne.

Men strafudmålingen i byretten er langt mildere, end Bagmandspolitiet havde lagt op til.

De to senioranklagere havde krævet bøder på henholdsvis 319 og 81 millioner kroner fra Dan-Bunkering og Bunker Holding. Beløbene var baseret på den omsætning, som virksomhederne havde skabt på at sælge flybrændstof til de russiske kunder, der var agenter for russisk militær.

Byretten opgør i stedet bøderne ud fra overskuddet på at sælge brændstoffet, og det giver langt mindre beløbsstørrelser.

Keld R. Demant slap også billigt i forhold til, hvad Bagmandspolitiet gik efter. Han skulle ifølge anklagerne straffes med to års fængsel, men kunne altså nøjes med en betinget dom på fire måneders fængsel med en prøvetid på et år.

Han dømmes som nævnt for uagtsomhed, og han får rabat, fordi han ikke tidligere er straffet, har ”særdeles gode personlige forhold”, og fordi der er gået mere end fire år, siden overtrædelserne fandt sted.

Videre til EU-domstolen

Nu skal han og advokaterne tage stilling til, om sagen skal ankes. Landsretten vil med stor sandsynlighed sende sagen videre til EU-domstolen i Luxembourg for en vurdering af EU-sanktionernes rækkevidde. Dermed vil en endelig dom have lange udsigter med alle de omkostninger, som det påfører den danske milliardvirksomhed.

Men hvis byretsdommen modtages, vil virksomheden for altid blive knyttet til ulovligt salg af brændstof, der kostede menneskeliv og cementerede Assads magt over Syrien.

En af de sidste tilhørere, der forlod retslokalet, var 28-årige Salah Zada. Han studerer til lærer i Odense, men i 2015 flygtede han fra den syriske oprørsby Aleppo til Danmark. Han har fulgt mediedækningen af Dan-Bunkering-sagen tæt, og nu ville han med egne øjne overvære domsafsigelsen.

- Jeg er okay med dommen. De er fundet skyldige, og det er vigtigt for mig, sagde Salah Zada og tilføjede, at han selv mistede familiemedlemmer og venner under luftangrebene mod Aleppo.

- Det er meget sandsynligt, at det er russiske militærfly, der stod bag de flyangreb, tilføjede han.

Hvad mener du om, at en dansk virksomhed solgte brændstoffet til russerne?

- Uha ja, det er ret sindssygt. Det kunne du forvente af lande som Kina, Iran, Nordkorea og andre diktaturlande. Men Danmark. Det må jeg sige. Det er ikke en god omtale at få ude i verden. Man har bidraget med noget, der har været afgørende for krigen i Syrien, sluttede Salah Zada.

Tirsdag eftermiddag udsendte Dan-Bunkering en pressemeddelelse, hvor den oplyser, at man nu vil tage den fornødne tid til at overveje, om dommen skal ankes til en højere retsinstans.

- De er fundet skyldige, og det er vigtigt for mig, sagde Salah Zada, der selv flygtede fra Syrien i 2015. Han fulgte domsafsigelsen ved Retten i Odense. Foto: Jens Bertelsen


Ikke desto mindre slår byretten fast i sin dom, at 172.000 ton flybrændstof - solgt af Dan-Bunkering - rent faktisk endte i Syrien, selvom forsvarsadvokaterne konsekvent har efterlyst sikre beviser.

Fem korte om straffesagen

  1. Retten i Odense skulle afgøre, om to selskaber har overtrådt EU's forbud mod at sælge brændstof til fly til Syrien. 
  2. A/S Dan-Bunkering Ltd. og moderselskabet Bunker Holding A/S var tiltalt. Også Keld R. Demant var under anklage. Han er bestyrelsesformand i det ene selskab og administrerende direktør i det andet.
  3. De har alle nægtet sig skyldige. Der var ingen viden om, at brændstoffet skulle til Syrien, lød det.
  4. I alt blev der gennemført 33 handler fra 2015 til 2017. Kunderne var to russiske selskaber, Sovfracht og Maritime Assistance, der var generalagenter for den russiske flåde.
  5. Værdien var 648 millioner kroner. Brændstoffet blev leveret i havne på Cypern og Malta samt i Grækenland og Tyrkiet.

Radio4 morgen taler onsdag med erhvervsredaktør på Avisen Danmark, Jens Bertelsen, om sagen. Det interview kan du høre herunder.

Det koster mange penge at sørge for, at alle danskere har god adgang til stabile internetforbindelser. Kilometervis af kabler, som skal føre forbindelsen ud til os, skal nemlig graves ned i jorden. Hvert år siden 2016 har statskassen kastet millioner efter at få etableret forbindelserne i områder, hvor det ikke er attraktivt nok for selskaberne selv at grave kablerne ned. Arkivfoto: Mette Mørk

Eksperter: Bredbåndspulje gavner hele samfundet - ikke kun de få, der får del i tilskuddet

Hvert år siden 2016 bruger statskassen millioner på at etablere hurtigere bredbåndsforbindelser rundt omkring i landet.

I år får godt 3.500 adresser del i tilskuddet, som samlet er på 108 millioner kroner.

Men er det virkelig noget, fællesskabet skal betale til - at alle, uanset hvor de bor, kan få adgang til hurtigt internet?

Ja, mener to eksperter, som Avisen Danmark har talt med. I sidste ende gavner det nemlig os alle sammen, at der er stabile internetforbindelser selv langt ude på landet, mener de.

Tænk engang, hvordan vi var kommet igennem pandemien uden mulighed for at bestille tid til tests og vacciner hjemme fra sofaen - og uden muligheder for online-undervisning og hjemmearbejde.

Knap 108 millioner fra bredbåndspuljen er blevet uddelt i tilskud til 3539 adresser, som skal have etableret stærkere internetforbindelser. Det gør det gennemsnitlige tilskud pr. adresse rekordhøjt i år. Men to eksperter påpeger, at det er vigtigt, at statskassen bruger penge på stabile forbindelser over hele landet - det bidrager nemlig til samfundets bedste.

Bredbånd: Det bliver nu muligt for flere danskere i landområder at holde online-møder, streame serier i timevis og spille computerspil uden dårlig internetforbindelse. 3539 adresser får nemlig glæde af støttekroner fra statens bredbåndspulje i år. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Puljens i alt 177 projekter fordeler sig på 59 kommuner, men Region Hovedstaden scorer den største bid af kagen med tilskud til 1067 adresser.

- Hvis man ser isoleret på landområderne, er dækningen med hurtigt bredbånd i Region Hovedstaden faktisk ikke så langt fremme, som vi efterhånden ser mange andre steder i landet. Derfor er det ikke så overraskende, at der har været mange ansøgninger fra Region Hovedstaden i år. Men der er givet tilsagn om tilskud til projekter fra Bornholm over Langeland og Lyø – og hele vejen op til Venø og Brønderslev, siger Birgitta Bundgaard, der er kontorchef i Energistyrelsen.

Desuden har ordningen i år det hidtil højeste gennemsnitlige tilskud på 30.457 kroner pr. adresse. Ifølge kontorchefen handler det om, at projekterne i år inkluderer flere af de adresser, som har de største udfordringer med at få hurtigt bredbånd på kommercielle vilkår.

- Tallene tyder på, at der bliver længere mellem de tilskudsberettigede adresser, så i forhold til tidligere kan det være mere vanskeligt at organisere større projekter. Afstanden mellem adresserne indebærer også, at omkostningerne ved at få de enkelte adresser tilsluttet bliver højere end tidligere, siger Birgitta Bundgaard.

Udover tilskuddet fra bredbåndspuljen koster det den enkelte adresse en egenfinansiering på mellem 4000 og 14.000 kroner, mens nogle kommuner også yder tilskud til etableringen af de hurtigere internetforbindelser.

Vi skal alle betale

I Danmark har 96 procent af alle husstande adgang til internet med hastigheder på mindst 100/30 Mbit/s. Det kan derfor være nærliggende at spørge til nødvendigheden af, at vi alle gennem statskassen skal bidrage til, at de sidste relativt få adresser kan få etableret bredbåndsforbindelser i en vis hastighed, eftersom de sidste manglende adresser er væsentligt dyrere at få med på vognen. Er det rimeligt, at det er fællesskabet og ikke den enkelte, der skal betale for de nedgravede kabler?

Ja, mener Torben Rune, der er teleanalytiker og stifter og ejer af rådgivningsvirksomheden Teleanalyse.

Fakta om bredbånd i dk og puljen

Danmark er det førende EU-land i forhold til udbredelse af digital infrastruktur. 96 procent af de danske boliger og virksomheder er dækket med hurtigt bredbånd med hastigheder på mindst 100/30 Mbit/s. Dertil kommer, at Danmark er det land, som er længst fremme i EU i forhold til dækningen med mobilt bredbånd via 5G.

Der er dog fortsat lokalområder rundt om i landet med dårlig dækning. Derfor blev Bredbåndspuljen etableret i 2016. I perioden 2016-2021 er der givet tilsagn om tilskud til hurtigt bredbånd til 556 projekter, som samlet omfatter mere end 24.000 adresser.

Der er i 2021 givet tilsagn om tilskud for knap 108 mio. kr. til 177 projekter med i alt 3.539 adresser. Projekterne fordeler sig over 59 kommuner rundt om i landet. Gennemførelsen af de enkelte projekter varierer, men hovedparten forventes at være færdige inden udgangen af 2022.

Der er 12 projekter med i alt 128 adresser, som ikke opnåede tilskud i år. Der har endvidere været ét projekt, som blev afvist, fordi projektet ikke levede op til kravene i EU’ statsstøtteregler.

Der er afsat 100 mio. kr. til en fortsættelse af Bredbåndspuljen i 2022. Når rammerne for næste års pulje er kendte, vil de blive offentliggjort på Energistyrelsens hjemmeside.

Ét er, siger han, at selskaberne, der leverer forbindelsen til os, har betalt milliarder af kroner i licenser til statskassen - og at man i virkeligheden kan sige, at det er en brøkdel af de penge, der gennem bredbåndspuljen giver tilskud til at grave kabler ned i landområder.

Noget andet er, hvordan en god, landsdækkende forbindelse gavner os alle sammen.

Man kan se på nytten af udbredelse af stabile internetforbindelser, at en af de allerstørste vindere, det er samfundet selv - det at vi selvbetjener os.

Torben Rune, teleanalytiker

- Man kan se på nytten af udbredelse af stabile internetforbindelser, at en af de allerstørste vindere, det er samfundet selv - det at vi selvbetjener os, siger Torben Rune.

- Forestil dig, hvordan hele håndteringen af coronavirus havde set ud, hvis ikke vi havde haft internetforbindelse til at bestille tider til tests og vacciner. Det var gået totalt i kaos - ligesom det gjorde i andre lande, uddyber han.

Fornødenhed i hverdagen

Men ikke kun i en pandemi viser en stabil internetadgang sit værd. Hele måden, vi lever på, gør os afhængige af den gode forbindelse.

Ole Lehrmann Madsen, der er professor ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet og medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskabers Digitale Vismandsråd, siger:

- Vi er alle sammen dybt afhængige af at kunne komme på nettet. Man behøver kun at nævne corona, hvor nedlukninger med videomøder og online-undervisning slet ikke havde fungeret, hvis man ikke havde internet. Internet er i dag på linje med vigtig infrastruktur som veje og jernbaner, som man kaster milliarder efter. Det er enormt vigtigt, når man har en virksomhed, ligesom man heller ikke privat ønsker at bo et sted med slet intet eller dårligt internet, siger professoren.

Sådan fordeler puljen sig på regioner

Region Antal adresser
Samlet tilskud
Tilskud pr. adresse
Hovedstaden 1.067
39.103.852
36.648
Midtjylland 782 22.373.380
28.610
Nordjylland 275
5.362.200
19.499
Sjælland 751
21.933.642
29.206
Syddanmark 664
19.015.512
28.638
I alt
3.539
107.788.586
30.457

Og de stabile, hurtige forbindelser bliver ikke mindre vigtige. I takt med, at vi arbejder hjemmefra på helt andre måder end tidligere og bruger internettet til flere ting, stiger vores behov gevaldigt. Ifølge teleanalytiker Torben Rune er væksten i vores behov eksponentiel og den nærmest fordobles hvert år.

Samtidig vil politikerne sørge for, at der forbliver liv uden for de største byer - og det kræver et vist vedligehold, forklarer professor Ole Lehrmann Madsen:

- Regeringen har haft et stort fokus på at decentralisere, som vi eksempelvis ser med uddannelsesinstitutioner lige nu. Men hvis den virkelig vil sikre tilflytning og et godt arbejdsklima i yderområder, så er godt bredbånd en vigtig forudsætning.

Professoren mener dog, at puljen uden problemer kunne være endnu større.

- Det er efterhånden nogle år siden, at regeringen lovede, at alle hustande og virksomheder senest i 2020 skulle have adgang til 100 Mbit, og det har man ikke nået endnu. Så for at nå den målsætning, bør der prioriteres endnu flere penge, siger han.

12 projekter med i alt 128 adresser fik i år afslag på deres ansøgning om tilskud fra bredbåndspuljen. Et projekt blev desuden afvist, da det ikke levede op til kravene i EU's statsstøtteregler.

Anbefaling: Mandelgaver

Træt af marcipangrise: Her er fem gode mandelgaver til voksne

Hvad skal vi dog finde på til mandelgave? En marcipangris, en nytårsraket, et brætspil?

Eller hvad med en bog?

Avisens Danmarks kulturredaktør Anette Hyllested har fundet fem livskloge bøger, man ikke behøver at være en læsehest for at vrinske af glæde over.

Alle fem består af korte tekster om det liv, vi bokser med at få det bedste ud af.

Du finder de fem anbefalinger, hvis du klikker herunder.

Her er fem bøger fyldt med poesi, lune og tanker om det liv, vi alle bokser med at få det bedste ud af.

Jeg har ikke noget imod marcipangrise. Tværimod. De smager fantastisk - især i de første bidder. Derefter går det ned ad bakke, hvis man ikke får stoppet sig selv. Men selv i et adstadigt spisetempo, får grisehalen ikke lov at krølle længe.

Bøger derimod - de kan holde længe, og hvorfor ikke give en mandelgave, modtageren kan have glæde af i lang tid?

De følgende fem bøger kredser om tilværelsen og meningen med livet på hver deres måder. De kræver ikke, at man læser fra ende til anden eller er en stor læsehest, for de er fyldt med korte tekster. De er opslagsværker bygget af åndelige godbidder, man kan nyde lidt ad gangen og tænke over.

1 En sansende have-almanak

1. "En Rodløs Almanak".

Forfatter Merete Pryds Helle og billedkunstner Vibe Bredahl har sammen kreeret en varm og usædvanlig, lille have-almanak, der er delt ind i måneder og med plads til egne noter.

Både de korte tekster og illustrationerne, som er et miks af tegninger, collager og foto, indrammer årstidens stemninger med brug af alle sanser.

- Vi håber, at læserne vil udnytte note-pladsen til at se sig om i deres egne haver og beskrive for sig selv, hvad de ser, og ikke mindst hvilke følelser haven vækker i dem, siger Merete Pryds Helle til Avisen Danmark.  

Hvis man køber "En Rodløs Almanak" gennem forlaget i stedet for i boghandlen, medfølger en lille pose blomsterfrø.

Merete Pryds Helle og Vibe Bredahl fortsætter snart igen deres samarbejde. I Ikast-Brande Kommune vil man udsmykke 17 gavle med FN's 17 verdensmål, og de to kunstnere er udvalgt til emnet miljø.

Merete Pryds Helle og Vibe Bredahl: "En Rodløs Almanak". Forlaget Hurricane Publishing.

2 1500 gruk samlet i en box

2.  "Gruk".

Det vil være en mandelgave af de store og dyre, men sikke en vidunderlig en, hvis man er glad for Piet Heins gruk - de finurlige og livskloge tekster, som han skrev under pseudonymet Kumbel og selv fandt på at kalde for gruk. 

"Gruk fra alle årene - 1-5" er et smukt boks-sæt, som indeholder tilsammen 1500 af hans i alt godt 10.000 gruk. Og hans små fine tegninger til hvert gruk følger med. 

Piet Hein var både filosof, digter, tegner, opfinder, matematiker og designer. Han døde som 90-årig i 1996. 

Piet Hein: "Gruk fra alle årene - 1-5". Udgivet af Piet Hein A/S. 

3 Livet i alfabetisk orden

3. "Livets Alfabet II".

Filosoffen Jacob Birkler er netop udkommet med endnu en "Livets Alfabet", hvori han fortsætter sin poetiske udforskning af tilværelsen. Det gør han alfabetisk med humor og alvor, men også med ømhed. Under A kan man for eksempel læse: "Barndommen er en legeplads - og en arbejdsplads resten af livet" eller under u: I ungdommen følger man med tiden, i alderdommen med strømmen". 

- Jeg har ikke bare villet lege med ord. Jeg har brugt den danske ordbog til at finde ord som billeder på det liv, vi lever, men tilført en pointe på livet, sagde Jacob Birkler til Avisen Danmark, da første bind udkom.

Både etteren og toeren er livkloge mandelgaver. De nydes bedst i mindre bidder, som Bertel Haarder skriver i bogens forord.

Jacob Birkler: "Livets Alfabet II". Forlaget Eksistensen.

4 Livsklogt mesterværk

4. "Drengen, muldvarpen, ræven og hesten". 

Han begyndte at tegne og skrive på Instragram, hvor han tumler med de store spørgsmål om liv og eksistens, og i dag har den engelske illustrator og forfatter Charlie Mackesy næsten halvanden million følgere. Sidste vinter udkom så nogle af hans streger og tanker om venskaber i bogen "Drengen, muldvarpen, ræven og hesten". De fire venner, der repræsenterer sider, vi alle har i os, tænker tanker sammen - og taler meget om kage. Det er smukt, lunt og klogt. "Hvad tror du, succes er? spurgte drengen. At elske, sagde muldvarpen."

Bogen er et mesterværk, der vækker minder om den originale Peter Plys.

Charlie Mackesy: "Drengen, muldvarpen, ræven og hesten". Forlaget Svane og Bilgrav.

5 Gode råd til livet

Det gode liv

"Det gode liv - 125 råd til tilværelsen" er en inspirerende lille bog med gode livsråd fra 25 markante danskere. Fra så forskellige mennesker som afdøde overrabbiner Bent Melchior til museumsdirektør Rane Willerslev, forfatter Knud Romer og atlet Sara Slott Petersen. I korte tekster giver de 25 hver deres bud på det gode liv  - både fysisk og åndeligt - og det hele bygger på en artikelserie bragt i Kristeligt Dagblad i anledning af avisens 125-års jubilæum i år. 

Bogen er god til både yngre og ældre voksne og kan nydes i små bidder til eftertanken.

Mette Skov Hansen og Daniel Øhrstrøm: "Det gode liv". Kristeligt Dagblads Forlag