OL i sløjd: Poul Nyrup vil kaste stjernestøv på erhvervsuddannelser
Om få år kommer Danmark til at mangle faglærte. Alligevel er det stadigvæk kun hver femte unge dansker, tager erhvervsfaglige uddannelser.
At løse den problematik er blevet mærkesag for Danmarks tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Han vil aflive fordommene om håndens arbejde og overbevise mødre om, at gymnasiet ikke er den eneste vej, deres børn kan gå.
- Styrker vi de faglige uddannelser - genetablerer vi respekten for håndværksfagene - så vil flere unge få et bedre liv. Især de sårbare. Efter at have arbejdet med sårbare unge i 10 år er det min helt klare opfattelse, at fagligt arbejde flytter dem op i samfundets betydningshiearki, siger han til Avisen Danmark.
Læs hele interviewet her.
Faglærte: Forestil dig et OL. En landsby med et mylder af forskellige sprog. Idoler der dyrkes, og stjerner der fødes. Live transmittering, langsomme gengivelser og “hvordan har du det lige nu”-interviews. 100.000 tilskuere, jubelbrøl, medaljer og glædestårer.
Alt bliver, som det plejer, lover Poul Nyrup Rasmussen. Bortset fra at det ikke er hurtigløbere, spydkastere og længdespringere, der dyster. Det er vvs’ere, kokke og møbelsnedkere.
Turneringen kaldes EuroSkills og bliver i 2025 afholdt i Herning. Det er de officielle europamesterskaber for unge faglærte under 25 år inden for håndværk, industri og service. Formanden for arrangementet er Poul Nyrup, men lige nu opfører han sig mest af alt som en cheerleader:
- Det er en kolossal chance. Opbygning af rollemodeller. Unge der inspirer unge. Tv-kanaler, der dækker det så intenst om slutrunderne i håndbold.
Med et lunt smil på læberne og opspilede øjne ryster han på hovedet.
- Det bliver helt unikt.
Interviewet handler om det, der sammen med hjælp til sårbare unge er blevet den tidligere socialdemokratiske statsministers helt store drivkraft: At få flere til at vælge en faglig uddannelse.
I dag er det kun hver femte unge dansker, som går den vej, og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd regner med, at Danmark kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030.
- Hvis ikke vi får flere til at vælge en erhvervsuddannelse, vil uligheden vokse, siger Poul Nyrup og lister straks alternativet op:
- Styrker vi de faglige uddannelser - genetablerer vi respekten for håndværksfagene - så vil flere unge få et bedre liv. Især de sårbare. Efter at have arbejdet med sårbare unge i 10 år er det min helt klare opfattelse, at fagligt arbejde flytter dem op i samfundets betydningshiearki.
Fem hurtige om erhvervsuddannelser i Danmark
- Fire ud af 10 oplever, at deres forældre forventer, at de tager en gymnasial uddannelse.
- Kun hver femte afgangselev vælger en erhvervsuddannelse. Det er langt fra de politiske målsætninger.
- Hver tiende faglærte er enten blevet selvstændig erhvervsdrivende eller har fået sig et ledelsesjob i løbet af de første 20 år på arbejdsmarkedet.
- Hver tredje faglærte kan fem år efter endt uddannelse matche lønnen for personer med korte eller mellemlange videregående uddannelser.
- Mange faglærte bruger deres erhvervsuddannelse til at læse videre. Blandt de faglærte, der blev uddannet i 1998, har hver syvende (ca. 15 procent) fuldført en videregående uddannelse.
Nyrup i sit livs efterår
Poul Nyrup Rasmussen er blevet 78 år, men ligner ikke en, som har sat farten ned. Iført sorte Rebook-sko, lyseblå skjorte og navy habitjakke kommer han 10 minutter for sent til vores aftale, mens han taler i telefon. En kvindelig sekretær hjælper ham af med overfrakken. Hans dybe røst kan stadig mærkes i gulvet.
Vi sidder i et mødelokale i Poul Nyrup Rasmussens forening Det Sociale Netværk en spytklat fra Kongens Nytorv i København.
På væggen hænger et Danmarkskort med røde prikker på. I 28 kommuner er den tidligere statsminister tilstede med initiativet Headspace, hvor sårbare unge, der er stressede, ensomme eller deprimerede, kan ringe, møde op eller chatte med unge frivillige, der sidder klar til at tale med dem. Helt anonymt.
Han har også lige lanceret uddannelsesplatformen hvadkanjegblive.dk, der forsøger at sælge erhvervsuddannelserne. Han skal være protektor for Femern-forbindelsen, der har afsat 500 årsværk til netop den type arbejdere, som han kæmper for.
Og så skal han også altså også være formand for EuroSkills i Herning i 2025.
- Jeg kan godt forstå, hvis nogle tænker, at “ham Poul Nyrup, han må da være nået til kanten af sit livs efterår.” De har ret. Og det er også derfor, at jeg synes, det er så smukt, hvis jeg kan gøre noget for dem, der befinder sig i livets forår, siger han.
BLÅ BOG: Poul Nyrup Rasmussen
- Født den 15. juni 1943 i Esbjerg.
- Student fra Esbjerg Statsskole 1962.
- Cand.polit. fra Københavns Universitet 1971.
- Økonom i LO 1971-86,
- Direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond 1986-88.
- Medlem af Folketinget 1988-2004.
- Næstformand for Socialdemokratiet 1987-92, formand fra 1992-2002.
- Statsminister fra januar 1993 til november 2001.
- Medlem af Europa-Parlamentet 2004-2009
Privat:
I 1993 mistede daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen sin datter. Hun led af skizofreni og tog sit eget liv. En personlig tragedie, som Poul Nyrup har talt åbent om siden.
Begravede sidste år sin kone Lone Dybkjær efter 26 års ægteskab. Igennem hende har han to børnebørn.
Et spørgsmål om anerkendelse
Poul Nyrup fortæller om sin barndom i husvildehusene i Esbjerg, da jeg spørger ind til engagementet for erhvervsuddannelserne. I hans fattige fortid, hvor julen kom med Frelsens Hær og tøjet blev købt i genbrugsforretninger, var der respekt for mejeristen, tømreren og mureren.
- Det var ligegyldigt, hvad ens baggrund var. Spørgsmålet var bare: “Kan du bestille noget?”
Men i dag er anseelsen forduftet, og fordommene hersker. Opslidende fysisk arbejde, dårlig løn og nul prestige; det er myterne om fagligt arbejde, som Poul Nyrup kalder til kamp imod. Og han gør det med flere organisationer i ryggen.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har netop lavet en ny analyse, der påviser, at lønforskellene mellem håndværkerne og akademikerne ikke er så store, som mange måske tror.
Hver tredje faglærte kan fem år efter endt uddannelse matche lønnen for personer med korte videregående uddannelser. Sammenligner man lønnen blandt faglærte og personer med mellemlange videregående uddannelser, er billedet omtrent det samme.
- Som gammel økonom og statistikker vil jeg også tilføje, at det betyder noget for de faglærte, at indtjeningen kommer tidligere, end den gør for akademikeren. De kan nemmere investere i bil og hus, de kan stifte familie, siger han, men understreger flere gange, at det handler om mere end penge.
Det handler om anerkendelse.
- Gennem hele mit liv har jeg gang på gang erfaret, hvor vigtigt det er for den enkeltes trivsel at få anerkendelse og respekt for ens arbejde, uanset hvilken uddannelse, man har, siger han.
- Poul Nyrup Rasmussen, tidligere statsminister.Jeg kan godt forstå, hvis der er nogle som tænker, at “ham Poul Nyrup - han må da være nået til kanten af sit livs efterår.” De har ret. Og det er også derfor, at jeg synes, det er så smukt, hvis jeg kan gøre noget for dem, der befinder sig i livets forår.
Andre veje end gymnasiet
Armene fægter, og overkroppen svajer frem og tilbage, mens Poul Nyrup citerer Ole Lund Kirkegaard og fortæller om glæden ved håndens arbejde. Den 78-årige udstråler en nærmest barnlig begejstring, og papirerne med noter på bordet foran sig glemmer han at bruge.
Han brænder tydeligvis for emnet. Men stadigvæk. Er der ikke noget selvmodsigende i, at en universitetsuddannet økonom og tidligere statsminister skal lokke unge til at blive elektrikere?
Svaret på dét spørgsmål sidder sådan set overfor Poul Nyrup. Det er mig, journalisten, det er medierne. Det er dét rampelys, man har, som tidligere statsminister.
- Jeg bilder mig ikke ind, at jeg kan fortælle de unge så meget. Men jeg kan sætte fokus på de faglige uddannelser. Og jeg kan hjælpe med at ændre holdningen blandt nogle af forældrene, som fejlagtigt tror, at gymnasiet er den eneste vej.
Men når nu vi har skabt et samfund, hvor den fattige dreng fra Esbjerg kan blive økonom og statsminister, er det så ikke helt naturligt, at alle forældre stræber efter, at deres børn får de længste og fineste uddannelser?
Poul Nyrup svarer hurtigt:
- Hvem siger, at den længste uddannelse, er den bedste?
- En uddannelse er bedst, hvis den giver personen et godt liv, men du kan ikke sige, at en akademisk uddannelse er bedst, fordi den er længst. Vi skal sikre, at alle får mulighed for at vælge lige netop den uddannelse, som passer vedkommende bedst, siger han.
Pludselig får han olympisk guld i øjnene igen.
- Derfor skal vi også have håndens arbejde op på samme hylde som de fysiske olympiader og de teoretiske nobelpriser.