Kommune beder kontorfolk stå klar til at hjælpe de ældre i julen - der er ingen gode løsninger, siger FOA
Ældreplejen i landets kommuner er under stort og voksende pres på grund af coronasmitte blandt borgere og medarbejdere. I den kommende tid kan det derfor blive nødvendigt, at pårørende, gymnasieelever og kontorfolk kommer de ansatte i hjemmeplejen til undsætning.
I Lolland Kommune er hjemmeplejen gået i nødberedskab, og kommunen opfordrer familiemedlemmer til at give en hånd med, hvis der er beskidt hos de ældre, man besøger i julen. Thisted Kommune er også ved at ruste sig til en nødsituation og har derfor bedt medarbejdere fra alle kommunens afdelinger om at være beredte - også kontorfolk.
Fagforbundet FOA siger, at vi er havnet i en tilstand, hvor der ikke længere er flere gode løsninger tilbage.
Ældrepleje: Der mangler hænder i ældreplejen, og problemet tager til. Coronasmitte blandt borgere og medarbejdere øger lige nu presset ekstra op mod jul, og det har fået landets kommuner til at bede alt fra de plejekrævende ældres pårørende til gymnasieelever og ledige om hjælp til at passe de ældre.
I Lolland Kommune er man i denne uge gået i nødberedskab, og sektorchef for Ældre og Sundhed Søren Wollesen har opfordret familiemedlemmer til at give en hånd med.
- Jeg har opfordret til, at man giver den en skalle hjemme hos sin mor eller far, hvis der bliver beskidt, siger han.
Kommunen mangler plejepersonale "over hele linjen" og har derfor snævret ind på ydelser til de ældre, der får hjemmepleje.
- Det betyder, at de får mindre hjælp i dét omgang, det er forsvarligt. Praktisk hjælp bliver udeladt, primært rengøringshjælp, men det er individuelt vurderet, om det opretholdes eller ej. Tryghedsbesøg, hvor vi blot kommer for at se til dem, kan blive reduceret, hvis det skønnes forsvarligt, siger Søren Wollesen.
Anne Fink, sundheds- og ældrechef i Thisted KommuneVi har udtømt alle de muligheder, der er, og derfor har vi bedt alle afdelinger i kommunen om at udpege et par stykker til en beredskabsliste, som vi kan kontakte med henblik på at hjælpe, hvis behovet opstår.
Også i Helsingør Kommune er både borgere og medarbejdere blevet orienteret om, at kommunen er nødt til at prioritere i indsatser i relation til personlige pleje, praktisk hjælp og rengøring frem til efter nytår. Man håber ligesom i Lolland Kommune, at pårørende kan hjælpe de ældre og sårbare.
- Vi har ikke sagt, at de selv skal sørge for kommunens opgaver, men det er en appel, vi har lavet i samarbejde med Seniorrådet og Ældresagen, hvor vi appellerer til, at man rykker sammen om de ældre, hvis man ved, at de får sjældnere besøg, siger direktør for Sundhed og Omsorg i Helsingør Kommune Stella Hansen.
Rengøring og bad ryger
I denne uge vedtog et flertal i Folketingets Epidemiudvalg en indstilling fra Epidemikommissionen, der betyder, at kommunerne landet over nu skal kunne tage imod i alt 300 patienter i et forsøg på at aflaste sygehusene, der presses af mange indlagte med coronavirus. Ifølge Stella Hansen kan det være nødvendigt at aktivere nødberedskabet, hvis kommunens personale skal tage sig af patienterne.
- Vi står til at få tre borgere, og det lyder ikke af meget, men det betyder, at vi skal flytte på ressourcer internt for at passe de borgere. Vi må forvente, at det er borgere, som er ganske syge stadigvæk, fordi de ikke er færdigbehandlede. Det bliver et puslespil, forklarer hun.
For borgere, der modtager hjemmepleje eller bor på plejehjem i Helsingør Kommune, kan det for eksempel komme til at betyde, at man i stedet for rengøring hver anden uge får gjort rent hver tredje. Men det kan også betyde færre muligheder for at komme i bad, eller at ydelser, man plejer at få, ikke kan leveres i en periode.
- Det kan være gulvvask, der bliver sprunget over, eller også er det netop gulvvask, der bliver taget, fordi det er vigtigt i dét hjem. Så bliver der måske ikke støvet af. Det er en konkret vurdering af, hvad der er brug for i det hjem, hvad der undlades, siger Stella Hansen.
Kontorfolk som hjemmehjælp
Hjørring Kommune har udarbejdet en nødplan, der lå klar 15. december.
- Vi har knap 60 ubesatte stillinger på hele ældreområdet, flere sygemeldinger, og så væltede læsset, da vores vante private vikarbureau meldte fra, så det er rettighed omhu, siger Leif Seerup, der er direktør for Sundheds-, Ældre- og Handicapforvaltningen i Hjørring Kommune.
Hvis nødberedskabet aktiveres, går det ud over alt fra rengøring til personlig pleje, hvor bad til borgerne eksempelvis helt kan aflyses. Men direktøren understreger, at kommunen vil gøre alt for, at det kommer til at gøre mindst muligt ondt. Desuden opfordrer Hjørring Kommune til, at pårørende i videst muligt omfang bidrager, hvor de kan.
Leif Seerup, direktør for Sundheds-, Ældre- og Handicapforvaltningen i Hjørring KommuneVi har knap 60 ubesatte stillinger på hele ældreområdet, flere sygemeldinger, og så væltede læsset, da vores vante private vikarbureau meldte fra.
Thisted Kommune er også ved at ruste sig til en nødsituation, men kommunen går i en anden retning end at efterlyse hjælp fra pårørende samt gymnasieelever og ledige, som man ifølge DR har tyet til i Sorø og Faxe Kommuner. Thisted Kommune har bedt alle kommunens medarbejdere om at være beredte - uanset hvilken afdeling, de arbejder i.
- Vi har udtømt alle de muligheder, der er, og derfor har vi bedt alle afdelinger i kommunen om at udpege et par stykker til en beredskabsliste, som vi kan kontakte med henblik på at hjælpe, hvis behovet opstår, siger Anne Fink, der er sundheds- og ældrechef i Thisted Kommune.
Hun understreger, at kommunen lige nu leverer, som den skal, og at listen kun kommer i brug i sin yderste konsekvens.
- Hvis vi går i nødberedskab, skal vi gennemgå vores borgere ud fra, hvad det er allervigtigst, vi får løst, og hvad der kan udskydes, siger hun og peger på, at rengøring er et område, som kan skydes.
FOA: Kun dårlige løsninger
I Fagforbundet FOA, som mange af kommunernes social- og sundhedsassistenter hører under, er sektorformand Torben Klitmøller Hollmann tilfreds med, at kommunerne har nødplaner klar.
- Det er fint, at kommunerne forbereder sig på det værst tænkelige. Det er ikke forsvarligt at sende en kontormedarbejder eller en gymnasieelev ud at løse opgaver, hvis man har faguddannede til rådighed. Men hvis alternativet er, at de ældre ikke får hjælp, er det forsvarligt, siger han.
Derfor skal pårørende og ældre ikke forvente samme kvalitet som sædvanligt, hvis kommunerne gør brug af nødberedskabet.
- Hvis man sender nogen ud, som ikke er uddannede, vil det gå ud over kvaliteten, fordi de ikke er uddannede til at observere og reagere på eksempelvis væskebalance, faldtendenser, svimmelhed, urinvejsinfektioner og lungebetændelser, som er ting, man i den grad nemt kan forebygge, hvis man har en faglighed. Men de kan jo sagtens give de ældre mad og sådan nogle ting, siger han.
Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand i FOAVi er nået dertil, hvor vi prioriterer mellem dårligt, mere dårligt og værst. Der er ingen gode løsninger mere.
Sektorformanden er dog ikke begejstret for, at rengøringen sløjfes som det første, når hænderne mangler.
- Det er en skidedårlig idé at skære ned på rengøringen i en pandemi, det er ikke bare lige at smide skjorten og tage kitlen på - især ikke ude på plejecentrene. Men igen, hvis alternativet er at skære ned på den personlige hjælp, er det endnu værre. Vi er nået dertil, hvor vi prioriterer mellem dårligt, mere dårligt og værst. Der er ingen gode løsninger mere, siger han.
Reducerer hjælp overalt
Flere kommuner har den seneste tid givet meldinger om en presset hjemmepleje.
I Vordingborg Kommune er man gået i nødberedskab, og både hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere har fået besked om reduceret hjælp i de kommende måneder grundet personalemangel. Det indebærer ifølge Sydsjællands Tidende, at de ældre for tiden ikke kan være sikre på at få bad mere end én gang om ugen, og brugere af hjemmehjælp vil sandsynligvis opleve aflysninger eller ændringer i service som rengøring eller tøjvask.
I Herning Kommune har man i en aftale med FOA sikret sosu-medarbejdere ekstra løn, hvis de frivilligt tager flere vagter frem til 30. januar næste år. Aftalen er indgået, da kommunen p.t. mangler cirka 60 ansatte for at få vagtplanen til at gå op.
Chef for Sundhed og Ældre i Herning Kommune Anne Ramsgaard oplyser på kommunens hjemmeside, at det også her kan blive nødvendigt at prioritere mellem opgaverne i hjemmeplejen.
Ifølge DR har Ringsted, Kalundborg, Lolland, Gladsaxe og Haderslev Kommuner ligeledes allerede måttet skære i ydelser til de ældre.