Markant flere på sygedagpenge end før corona: Det er en voldsom stigning
Udviklingen er så voldsom, at direktøren fra Danske A-kasser næsten ikke tror sine egne øjne, og selvom de lempeligere regler under corona kan forklare noget, er det langt fra hele fortællingen.
Der er nemlig kommet 22.000 flere på sygedagpenge end før corona, hvor det hovedsageligt er
de langvarige sygdomsforløb, der er fylder i statistikken, viser en ny
analyse fra fagorganisationen 3F.
Forklaringen bag det høje tal er en arbejdsmarkedsforsker og Dansk Industri dog dybt uenige om.
Beskæftigelse: Selvom de lempeligere regler for sygedagpenge blev fjernet i sommer, så der 22.000 flere på sygedagpenge end før coronakrisen.
Det viser en ny analyse fra 3F på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Det er særligt de lange sygedagpengeforløb, der er steget under coronakrisen. Forløb på mellem et-to år er næsten tredoblet i perioden, svarende til knap 12.000 flere forløb.
- Det er en voldsom stigning, og selvom de midlertidige tiltag under corona kan forklare noget af stigningen, kan det langt fra forklare det hele, fortæller Jesper Grunnet-Lauridsen, arbejdsmarkedsøkonom hos 3F.
- Lige i øjeblikket er der nogle brancher på arbejdsmarkedet, hvor der er mangel på arbejdskraft, og de ville kunne bruges her. Men det kræver at de får behandling, vejledning og hjælp, hvis de skal tilbage på arbejdsmarkedet.
Verner Sand Kirk, direktør for brancheorganisationen Danske A-kasser, mener også, at tallene taler sit tydelige sprog.
- Det er sjældent, at vi ser noget, hvor stigningen er så voldsom, som det er her, lyder vurderingen fra Verner Sand Kirk.
Manglende arbejdskraft
Den negative udvikling af antallet på sygedagpenge falder sammen med, at arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft, hvor hver tredje virksomhed forgæves forsøgte at rekruttere i oktober måned.
Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv er virksomhederne i løbet af en tre måneders periode gået glip af 35 milliarder kroner i omsætning som følge af manglen på arbejdskraft. Dertil kommer konsekvenserne for den offentlige sektor.
Det viser tallene
I 3. kvartal 2021 var der omkring 80.000 sygedagpengemodtagere, hvilket er 22.000 fuldtidspersoner flere siden marts 2020.
- Antallet af forløb under fire uger er steget med 20 procent siden marts 2020
- Antallet af forløb mellem 26-52 uger er steget med 93 procent siden marts 2020
- Antallet af forløb mellem 1-2 år er næsten tredobbelt siden marts 2020
Da coronaen for alvor gjorde sit indtog i Danmark tilbage i marts 2020, blev der indført lempeligere regler for sygedagpenge for at imødekomme de problemer, som corona gav både medarbejdere og virksomheder. Derfor blev en del af væksten i antallet sygedagpenge tilskrevet regelændringerne.
Og i følge analysen fra 3F så tyder det også på, at mange af de 22.000 flere sygedagpengemodtagere reelt er drevet af øget sygdom.
En anden forklaring kan være, at flere er kommet i job. I oktober blev der sat rekord i antallet af beskæftigede i Danmark, hvorfor en del af udviklingen i sygedagpenge kan tilskrives den gode beskæftigelse, hvor mange er i arbejde, når de kommer på sygedagpenge.
Men det er ikke det fulde billede ifølge Per H. Jensen, professor på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet.
Svækket tilbagetrækning
Per H. Jensen har i mange år forsket i arbejdsmarkedspolitik. Han har læst analysen fra 3F og har selv beregnet, at halvdelen af tilvæksten kommer fra de 55-64-årige.
Verner Sand Kirk, direktør for brancheorganisationen Danske A-kasserForklaringen kan være de svækkede tilbagetrækningsmuligheder, fordi folk har sværere ved at komme på efterløn, og samtidig vil sygedagpenge være en højere ydelse end efterløn.
Arbejdsmarkedsforskeren forklarer, at det formentligt er konsekvensen af, at man gennem politiske reformer har skærpet kravene for at få tildelt efterløn og førtidspension.
- Man kan i hvert fald konstatere, at halvdelen af væksten falder indenfor den kategori af mennesker, som har vanskeligt ved at få et job, og hvor tilbagetrækningsmulighederne er ringe, og derfor bruger man måske sygedagpengesystemet som en form for tilbagetrækning, siger Per H. Jensen.
Den analyse bakker Danske A-kasser op om.
- Forklaringen kan være de svækkede tilbagetrækningsmuligheder, fordi folk har sværere ved at komme på efterløn, og samtidig vil sygedagpenge være en højere ydelse end efterløn, fortæller Verner Sand Kirk.
Svære kår for seniorerne
De danske virksomheder har over de seneste 10 år forbedret sig gevaldigt, hvad angår at fastholde ældre medarbejdere. Til gengæld kniber det med at rekruttere seniorer, der står ledige. Det viser en undersøgelse, som Per H. Jensen er i gang med.
Derfor mener professoren, at en del af udviklingen også kan tilskrives, at de danske virksomheder ikke er dygtige nok til at rekruttere i aldersgruppen 55-64 år.
- Det, at man forringer tilbagetrækningsmulighederne, bringer ikke nødvendigvis folk i arbejde. Derfor har arbejdsgiverne også en forpligtelse til at sikre, at de reformer der er gennemført, rent faktisk også omsættes i praksis.
Danske A-kasser har lavet en række analyser på hvilke aldersgrupper, som har sværest ved at komme i arbejde. Og de konklusioner støtter Per H. Jensens forskning.
- Næsten ligegyldigt hvilken a-kasse du kigger på, så er det sådan, at jo ældre du er, jo længere tager det at komme i job, hvis du først er blevet ledig, fortæller Verner Sand Kirk.
DI: Besynderlige konklusioner
Hos Dansk Industri (DI) har man ikke meget tilovers for de konklusioner, som professor i arbejdsmarkedspolitik Per H. Jensen er kommet frem til.
- Det er vel et udtryk for, at vi i de sidste par år har haft en sundhedskrise, hvor vi er blevet ramt af corona. Det har så ført til, at flere er blevet syge. Det er vel egentlig ikke særligt mærkeligt, fortæller Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri.
Dansk Industri ser det udelukkende som et tegn på konsekvenserne af corona. Derfor mener DI ikke, at det er korrekt, når der bliver tegnet et billede af, at det blandt andet skyldes virksomhedernes manglende lyst til at ansætte seniorer.
- Det er så åbenlyst forkerte påstande. Fakta er, at senionerne virkelig er eftertragtet på vores arbejdsmarked, og det, at de ikke længere er på efterløn er blevet erstattet af, at de er i beskæftigelse.
Vicedirektøren i Dansk Industri ønsker ikke at forholde sig til Per H. Jensens data på, at halvdelen af de 22.000 på sygedagpenge tilhører aldersgruppen 55-64 år, fordi han ikke har set de tal, professoren har fundet.
- Jeg har ærligt talt ikke ret stor tillid til, at han er i stand til at finde de tal, når han kan komme frem til de der besynderlige konklusioner på det her grundlag.