Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) langer ud efter Facebook-gruppe, hvor der opfordres til at bestille tid til vaccination og test uden at dukke op. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Minister raser over "usolidarisk" og "ødelæggende" Facebook-gruppe

Godmorgen og velkommen til mandagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Dagens nyhedsoverblik starter på Facebook, hvor der i gruppen Digital Civil Ulydighed opfordres til at bestille tid til coronavaccine- og test uden at dukke op.

Gruppen har godt 1500 medlemmer og stifteren, Kenneth Højmark Bæk, kalder den blandt andet en protest imod ”et gigantisk forsøg” og ”tvangsvaccinationer”.

Det siger han til TV 2.

- Jeg laver det her Digital Civil Ulydighed, fordi jeg har et barn. Hun skal ikke overlades til en fremtid, hvor man skal tvangsvaccineres to gange om året, siger han.

Og gruppen fik torsdag sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til selv at springe til tasterne på Facebook i et opslag, hvor han kalder gruppen og dens formål for ”grænseløst usolidarisk” og ”fuldkommen ødelæggende” for den danske indsats mod coronavirusset.

- Det er en hån imod den danske befolkning og alle vores medarbejdere i sundhedsvæsenet, der knokler hver eneste dag og nat for at få os igennem endnu en bølge i den her sundhedskrise, skriver ministeren.

Til mediet pov.international, der var først til at beskrive den omtalte Facebook-gruppe, siger Magnus Heunicke, at han vil bede sine folk om at undersøge sagen.

- Og jeg er parat til at gribe til nødvendige nødforanstaltninger, så de her grupper ikke lykkes med at rokke ved nogen af vores danske supervåben såsom vaccinationsudrulning og testsystem, lyder det fra ministeren.

Kommuner bruger kritiserede psykologer

Vi springer til dagens forside af Jyllands-Posten, der i dag kan fortælle, at flere af landets mest brugte psykologer i sager om tvangsfjernelser har fået alvorlig kritik af Psykolognævnet.

Kritikken har blandt andet været, at psykologerne har givet forældre diagnoser uden belæg og blandet testresultater sammen i de såkaldte forældrekompetenceundersøgelser, der skal afgøre, om forældre er i stand til at passe på deres børn.

- Psykologens arbejde ender ofte med at blive afgørende i sagen, så der kan være tvangsanbringelser, der kunne være endt på en anden måde. Det her må ikke ske, siger Birgitte Arent, der er vicedirektør i den juridiske tænketank Justitia, til Jyllands-Posten.

Ét eksempel er den nu pensionerede psykolog Steen Schiøller, hvis forældrekompetenceundersøgelser hele otte gange har fået alvorlig kritik af Psykolognævnet ifølge Jyllands-Posten.

Han er én blandt fem psykologer, der er blevet brugt hyppigt af landets kommuner, mens Psykolognævnet har behandlet klagesager imod dem, skriver avisen.

Socialminister Astrid Krag (S) siger til Jyllands-Posten, at hun forventer, at kommunerne genvurderer sagerne, hvor forældrekompetenceundersøgelserne har fået kritik.

Stigende forskel i kvadratmeterpris fra land til by

Til slut et kig på huspriserne herhjemme, der bare er steget og steget, siden coronavirusset meldte sin ankomst.

Men det er i byerne, at priserne er steget mest, og det har øget prisforskellen mellem de dyreste og billigste kommuner markant.

Det skriver Ritzau på baggrund af en analyse fra Nykredit.

I 2019 var huspriserne i landets fem dyreste kommuner i gennemsnit 8,1 gange højere end de billigste kommuner, når man måler på kvadratmeterprisen.

Nu – i 2021 – er de 9,6 gange højere.

- Det er meget tydeligt, at priserne under corona særligt er steget i de områder, der i forvejen var de allerdyreste adresser, siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit, til Ritzau.

De fem dyreste kommuner at købe bolig i i Danmark er Frederiksberg, Gentofte, København, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal. Her koster en kvadratmeter i gennemsnit 52.124 kroner.

I de fem billigste, Lolland, Tønder Morsø, Lemvig og Lolland er lyder prisen på 5334 kroner.

Billede af Mikael Dynnes Holmbo
Billede af skribentens underskrift Mikael Dynnes Holmbo Journalist
Regeringen har bedt en ekspertgruppe under ledelse af professor i økonomi Torben Tranæs (th.) om at komme med et forslag til et nyt kontanthjælpssystem. Men anbefalingerne får slet ikke nok i arbejde, lyder kritikken fra arbejdsgivere og Cepos. Til venstre er det beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

14.000 hæver kontanthjælp, selv om de er jobparate: Nyt system er på vej - men reformforslag møder skarp kritik

På trods af at rekordmange danskere er i job, modtager omkring 14.000 fortsat kontanthjælp, selv om de er erklæret jobparate. Det viser de seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet. Samtidig er der lige nu knap 60.000 ledige stillinger i de danske virksomheder, der i hvert tredje forsøg ikke lykkes med at rekruttere en medarbejder. 

Efter nytår skal politikerne på baggrund af anbefalinger fra en ekspertgruppe forhandle om et helt nyt kontanthjælpssystem. Kort inden forhandlingerne begynder, rejser Dansk Arbejdsgiverforening og Cepos nu en kraftig kritik: Anbefalingerne er for flinke ved forsørgere på kontanthjælp, som fremover kan få en endnu mindre gevinst ud af at tage et arbejde, og der har været for meget fokus på fattige børn i debatten om et nyt kontanthjælpssystem, lyder kritikken.

Cirka 14.000 jobparate danskere er på kontanthjælp, mens virksomheder skriger på arbejdskraft. En ekspertgruppes bud på et nyt kontanthjælpssystem vil få færre end 1000 af dem i job. Arbejdsgivere og tænketank krydser fingre for, at politikerne ikke lytter for meget til eksperterne.

Kontanthjælp: Selv om de på papiret er i stand til at tage et af de rekordmange ledige job i danske virksomheder i morgen, lever flere tusinde danskere af penge fra det offentlige.

På trods af at rekordmange er i job, modtager omkring 14.000 danskere fortsat kontanthjælp, selv om de er erklæret jobparate. Det viser de seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet. Samtidig er der knap 60.000 ledige stillinger i de danske virksomheder, der i hvert tredje forsøg ikke lykkes med at rekruttere en medarbejder.

Det undrer og frustrerer arbejdsgiverne, der har akut brug for mandskab. Men intet tyder på, at det bliver markant nemmere for virksomhederne at få fat i ledige jobparate. I hvert fald ikke hvis politikerne lytter til en række eksperter, når de efter nytår skal forhandle om et nyt kontanthjælpssystem.

Vi har et voldsomt behov for at få flere af menneskerne på kontanthjælp i de ledige job, som vi ved, der er tusindvis af.

Erik Simonsen, vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Som oplæg til forhandlingerne er en ydelseskommission nedsat af regeringen kommet med en række anbefalinger, forud for de politiske forhandlinger.

De nye anbefalinger skønnes på kort sigt at sikre en øget beskæftigelse på omkring 950 fuldtidspersoner om året - på længere sigt falder tallet til 750 om året. Det er alt for lidt, når der er 14.000 jobparate på kontanthjælp, mener blandt andre Dansk Arbejdsgiverforening.

- Vi har et voldsomt behov for at få flere af menneskerne på kontanthjælp i de ledige job, som vi ved, der er tusindvis af, siger vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Erik Simonsen.

Færre børn i fattigdom

Ydelseskommissionen fik af regeringen til opgave at lave et bud på et kontanthjælpssystem, der hverken måtte koste noget eller gå ud over beskæftigelsen. Samtidig lyder hovedkravet fra regeringens støttepartier, at et nyt system skal bekæmpe børnefattigdom, og kravet er så ultimativt, at Enhedslisten har truet med at udløse valg, hvis der ikke bliver gjort noget ved børnefattigdommen. For at opfylde det krav lægger kommissionen op til at hæve ydelserne for især forsørgere.

Det fokus betyder, at man risikerer at forspilde chancen for at få flere af de ledige hænder i arbejde, lyder kritikken fra arbejdsgiverne.

- Det er en markant udfordring, som bør spille en større rolle i den politiske diskussion end alene den vedvarende diskussion om fattigdom og børn. Anbefalingerne giver ikke incitament nok til at tage et arbejde. Der er behov for at gå skridtet videre, siger Erik Simonsen.

Også den liberale tænketank Cepos kritiserer anbefalingernes evne til at få flere i job, ligesom den uafhængige tænketank Kraka over for Berlingske konstaterer, at det ikke rigtig kan betale sig at tage et arbejde, hvis anbefalingerne føres ud i livet.

- Når man laver så stor en reform, skal man have meget mere ud af det, siger cheføkonom og vicedirektør i Cepos Mads Lundby Hansen, der vil have annulleret alle planer om at hæve ydelserne for børnefamilier.

Hvad går Ydelseskommissionen ud på?

Ydelseskommissionen er en ekspertgruppe, der har fået til opgave at se på kontanthjælpssystemet og anbefaler at ændre det, så der fremadrettet kun er to ydelser, man kan få: en grundsats og en forhøjet sats.

  • Grundsats: 6600 kroner
  • Forhøjet sats: 10.450 kroner

Dertil kommer:

Fast børnetillæg: 3550 kroner til alle forsørgere (uanset antal børn)

Fast tillæg til enlige uden børn i husstanden: 1000 kroner på grundsats og 2250 på forhøjet sats

Fritidstillæg: 450 kroner pr. barn pr. familie (skattefrit, dog maks. 1800 kroner)

75 procent af fritidstillægget fradrages i de enlige forsørgeres ordinære børnetilskud, svarende til fradrag på 337,50 kroner pr. barn (skattefrit, dog maks. 1350 kroner)

Netto-job skal betale sig

Følger politikerne eksperternes anbefaling, vil der for de fleste danskere stadig være en økonomisk gulerod ved at tage et lavtlønsjob. Men for især forældre på kontanthjælp kan det i fremtiden i mindre grad betale sig at skifte livet på kontanthjælp ud med et fast arbejde.

Gevinsten ved et lavtlønsjob for en enlig forsørger vil kunne falde fra mellem 5500-4200 kroner til mellem 3100-2700 kroner om måneden, alt efter om forsørgeren har et, to, tre eller fire børn, oplyser Ydelseskommissionen til Avisen Danmark.

- Gevinsterne ved at tage hårde lavtlønsjob bør ligge på 4000-5000 kroner om måneden. Der skal være en klækkelig gevinst for at gå fra lejligheden og ned bag kassen i Netto, siger Mads Lundby Hansen fra Cepos.

Ydelseskommissionens forslag til de nye kontanthjælpssatser er baseret på et minimumsbudget, som sikrer, at man har råd til mad, husleje og andre fornødenheder. En enlig forsørger med et barn vil få udbetalt 800 kroner over minimumsbudgettet.

Cepos fastholder derfor, at der er plads til at skære mere i kontanthjælpen.

- Det er ikke en tilværelse med rigtig mange penge, vi lægger op til, men der er tilstrækkeligt med penge til at opretholde en tilværelse. Og samtidig er der en betydelig gevinst ved at tage et lavtlønsjob, siger Mads Lundby Hansen.

Formand for Ydelseskommissionen, professor i økonomi Torben Tranæs, medgiver, at fritidstillægget vil reducere incitamentet til at arbejde. Men han påpeger samtidig, at nogle af pengene er øremærket direkte til børnene og ikke bare bruges frit af familierne.

Samtidig understreger han, at incitamenterne til at arbejde samlet set styrkes i forhold til det nuværende system.

- Men hvis der er politisk ønske om at skrue på incitamenterne, så er det ret enkelt at gøre dem mindre og større, siger Torben Tranæs.

Ekspert afviser betydning

Spørger man arbejdsmarkedsforsker og professor Bent Greve fra Roskilde Universitet, er der dog ikke nogen grund til, at politikerne skruer ned for kontanthjælpen, hvis målet er at få flere i beskæftigelse.

- Den forhøjelse af ydelser, som der lægges op til, vil ikke have den store betydning for beskæftigelsen.

- Gevinsten ved job er allerede så stor i det nuværende system, at der efter min vurdering er meget store incitamenter til at tage et job. Så der er ikke belæg for at tro, at det vil få flere i arbejde, hvis man sænker satserne, siger Bent Greve.

Han understreger dog, at gevinsten ved at tage et job ikke er ligegyldig. Effekten skal bare ikke overdrives.

- Jeg kan selvfølgelig heller ikke afvise, at nogen ikke hellere bare vil sidde derhjemme. Men jeg tror bare ikke på, at det er ret udbredt, siger han.

Kritik kaldes forfejlet

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd håber man ikke, at politikerne udnytter muligheden for at skære i ydelserne, når politikerne skal diskutere anbefalingerne.

Organisationens direktør, Lars Andersen, kalder kritikken fra Cepos og Dansk Arbejdsgiverforening“forfejlet”.

Han peger på, at kommissionens opgave var at forsimple systemet uden at bruge flere penge og kalder udsigten til 750-950 flere beskæftigede for “en fjer i hatten”.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere faldt fra januar til september i år med mere end 17.000 personer, og derfor er det forfejlet at tro, at det er lavere satser, der er midlet til at få flere i job, mener han.

- Det, du får ud af at skrue på satserne, er peanuts. Hvis man forringer satserne, kan man måske få 1000 flere i job. Det er jo peanuts i forhold til det, vi har set det seneste år. Det med at tro, at kontanthjælpsmodtagere bare ligger på sofaen, fordi ydelserne er for høje, er for letkøbt.

- Når der er en god beskæftigelsesudvikling, vælter kontanthjælpsmodtagere ud i job. Fortsætter vi en høj beskæftigelse, høvler vi endnu flere af, siger Lars Andersen

Cepos fastholder alligevel kritikken.

- Det er rigtigt, at udviklingen går i en meget glædelig retning i øjeblikket, men det skyldes den højkonjunktur, vi er i i øjeblikket. Men man har ikke altid højkonjunktur, og derfor er man nødt til at kigge strukturelt på det. Og det har selvfølgelig en effekt, hvis man går fra en gevinst fra en jobgevinst fra 5500-4200 kroner til 3100- 2700 kroner, siger Mads Lundby-Hansen.

Nogle lande i EU mener, at atomkraft er en grøn teknologi, andre er uenige. Her ses Cofrentes-værket i Spanien. Foto: Eva Manez/Ritzau Scanpix.

Fra atomkraft til GMO: Vi har ikke en Planet B, men har vi en plan B?

Da verdens ledere mødtes i november til FN's store klimakonference, COP26, var det især overgangen til vedvarende energi og udfasningen af kul og olie, der var på dagsordenen som løsninger på den store klimakrise.

Og det er plan A. Men hvad nu, hvis det ikke lykkes eller ikke kan gå stærkt nok? Så står en række andre alternative - og ofte upopulære - klimaløsninger klar. Lad os kalde dem for plan B-løsningerne. Det kan være geo-engineering, hvor man for eksempel skyder en stor mængde svovlpartikler op i atmosfæren. Det har præcis den modsatte effekt af drivgasser som CO2 og vil altså lukke varmen ud af atmosfæren.
 
Det kan også være, at atomkraft kan være en genvej til at nedsætte forbruget af olie og kul. Eller vi kan genmodificere planter, der kan klare et mere ekstremt klima. I sidste ende kan vi også bare få færre børn, så der ikke er så mange CO2-udledere i fremtiden.

Verden står over for en alvorlig global temperaturstigning. Lige nu skal den efter planen især begrænses ved at få mere grøn energi fra sol og vind og mindre fossilt brændstof. Men er der andre veje at gå for at redde klimaet og afværge de værste konsekvenser? Avisen Danmark dykker ned i de alternative - og ofte upopulære - klimaløsninger.

Klima: Allerede i dag er den globale gennemsnitstemperatur steget over en grad, sammenlignet med præindustrielt niveau. Og konsekvenserne er til at få øje på: Vi ser mere ekstremt vejr, fejlslået høst og smeltende ismasser langt mod nord, for at nævne nogle få.

Men de kommende år vil der blive skruet yderligere op på termometeret. Det er i hvert fald forventningen fra alverdens forskere. I værste tilfælde kan vi, ifølge FN’s klimapanel, IPCC, se frem til en temperaturstigning på over fem grader.

Plan A er at bremse klimakrisen med de metoder og teknologier, vi forsøger at implementere for tiden. Men hvis det ikke går så godt, som vi håber, så er der andre ting, der kan kaldes Plan B.

Benjamin Sovacool, AU

Konsekvenserne af det kan virke meget uoverskuelige. Så dem vil vi holde os for gode til at gennemgå her. I stedet vil vi fokusere på, hvad vi kan gøre for at undgå dem.

I dag lyder svaret overordnet: Grøn energi fra blandt andet sol og vind kombineret med Power-to-X og andre teknologier skal få os væk fra de CO2-svinende fossile brændstoffer, mens genbrug, effektivisering og flere bønnesalater skal få os helt i mål.

Men er det nok? Og er det smartest?

- Plan A er at bremse klimakrisen med de metoder og teknologier, vi forsøger at implementere for tiden. Men hvis det ikke går så godt, som vi håber, er der andre ting, der kan kaldes Plan B. Dem forskes og arbejdes der også med, og det kan man anse som en slags "forsikring" hvis det ikke går med Plan A.

Sådan siger Benjamin Sovacool, der er fremtrædende professor i energiteknologi på Aarhus Universitet.

Men hvad er det egentlig for nogle løsninger, der ikke er med i Plan A i Danmark? Her er fire eksempler.

1 En pille mod klimaforandringer: Svovlpartikler

Det er drivhuseffekten, der har startet det hele. Vi har siden industrialiseringen udledt stadig mere drivhusgas som CO2 til atmosfæren. Det genspejler solens stråler, og dermed holder det på varmen, nøjagtigt som det sker inde i et drivhus eller i en bil på en varm sommerdag.

Men det er ikke alle partikler i atmosfæren, der har en drivhuseffekt. Faktisk har nogle lige præcis den modsatte effekt. Et eksempel er svovlpartikler, som faktisk fungerer som bittesmå skygger, der sender solens stråler væk fra atmosfæren.

Tanken er, at man derfor kan sende store mængder svovlpartikler ud i atmosfæren, så det udligner effekten fra CO2 og de andre drivhuspartikler.

Løsningen går under paraply-betegnelsen geo-engineering. Det er et quickfix, der ligesom en hovedpinepille ikke fjerner sygdommen, men kan tage toppen af feberen.

Og netop det er også en af de kritikpunkter, som metoden ofte møder: Vi skal kurere Moder Jord, ikke dulme hendes smerter.

Derudover er mange forskere bekymret for, hvad man sætter i gang. Kan man beregne effekten af sådanne tiltag præcis nok på kort og lang sigt, og kan der være utilsigtede konsekvenser? Kan man risikere pludselige temperaturfald og -stigninger, der vil sætte biologiske systemer under yderligere pres og så videre.

Indtil videre har frygten vundet, og geo-engineering i form af svovl i atmosfæren er bestemt ikke inde i varmen hos de fleste forskere eller beslutningstagere. I hvert fald ikke, hvis det ikke er strengt nødvendigt.

2 Atomkraft, ja tak …?

Selv om det i princippet kan producere store mængder energi uden at udlede CO2, ser de fleste danske politikere ikke det nukleare som en mulighed i deres søgen efter de grønne løsninger.

Men sådan er det ikke alle steder. I Frankrig kommer to tredjedele af elektriciteten fra atomkraft, og efter nogle år er præsident Macron for nylig vendt på en tallerken, så også han vil nu bygge seks nye atomkraftværker og i øvrigt investere massivt i teknologien.

Det har skabt massiv debat i Frankrig og i resten af Europa. På den ene side skal vi bruge enorme mængder energi i fremtiden, og det kan være svært at se, hvordan man skal nå at bygge vindmøller og solcelleanlæg nok til at følge med, især i lyset af, at rigtig mange mennesker ikke ønsker det tæt på deres huse. Og så kan atomkraft altså være med til at få enderne til at hænge sammen. Desuden er moderne atomkraftværker langt mere sikre end de værker, der tidligere var skyld i store ulykker, som værket i Tjernobyl i 1986. Og de moderne værker producerer i øvrigt også mindre radioaktivt affald.

På den anden side produceres der stadig affald, man skal forholde sig til i mange generationer frem, og der er en risiko for ødelæggelser, der også kan påvirke flere generationer frem.

Indtil videre betyder det, at de fleste danske politikere er uinteresserede i atomkraft, og både midler og opmærksomhed bliver sat på vind- og solenergi. I hvert fald så længe, det kan lade sig gøre.

3 Intet problem i tørke eller oversvømmelse

Forskningen peger på, at fremtidens klima i Danmark bliver mere ekstremt: Flere oversvømmelser, ekstrem varme og tørke. Et klima, der gør det langt mindre sandsynligt at lykkes med høsten for landmændene. I hvert fald med de afgrøder, der bruges i dag.

For i fremtiden kan vi have afgrøder, der er langt mere modstandsdygtige over for det ekstreme vejr. Genetisk modificerede afgrøder (GMO) har længe været kendt - og af visse frygtet. Men nu har en ny teknologi gjort det både lettere og mere sikkert at ændre organismers genetik. Teknologien hedder Crispr.

Med Crispr kan man med stor præcision tænde og slukke gener i en afgrøde, og på den måde ændre dens egenskaber. Man har blandt andet lavet afgrøder, der har kunne klare langt mere tørke end deres umodificerede slægtninge. Det fortæller professor Henrik Brinch-Pedersen fra Aarhus Universitet. Han forsker i teknologiens muligheder.

- Vi er i fuld gang med det i laboratorierne, og det kan gå ret stærkt med at få afgrøder, der kan holde til langt mere ekstreme vejrsituationer.

Men kan teknologierne give bagslag, hvis planterne for eksempel smutter ud i naturen, og kan der være konsekvenser for de dyr og mennesker, der spiser dem?

Det er nogle af de bekymringer, der har været med til at gøre GMO upopulær tidligere. Men ifølge Henrik Brinch-Pedersen er der ikke grund til bekymring over for Crispr.

- Alle moderne afgrødeplanter er genetisk optimerede, men bare med metoder, der er langt mindre præcise end Crispr. Så det er en klar forbedring, og jeg mener ikke, der er grund til bekymring, vurderer han.

4 Kina-modellen: Højst ét barn pr. par

Du kan spise vegetarisk, droppe flyveturene og bilen og kun købe genbrugstøj i årevis i klimaets navn. Men det træk, der uden sammenligning kan påvirke din CO2-reduktion allermest, og som vi personligt hver især kan gøre, er at vælge ikke at få børn, eller begrænse, hvor mange børn vi får.

Det viser adskillige undersøgelser, og det er ret afgørende for klimaet på længere sigt, om vi ender med at være 8 eller 11 milliarder mennesker på Jorden.

Hvis man forestillede sig, at man derfor gjorde en indsats på statsniveau eller endda internationalt niveau for at nedsætte fødselsraten, så er der potentiale for at skubbe den fremtidige CO2-udledning en hel del ned.

Men det er ikke den løsning, der fylder mest i debatten, og det er der flere grunde til.

For det første er det en metode, der selvsagt først vil få stor effekt om flere årtier, hvis den overhovedet lykkes. Dernæst vil der være en række etiske og politiske dilemmaer, hvis staten pludselig gik ind og lovgav om den slags, og så ville et knæk i fødselsraten skabe en række økonomiske udfordringer for samfundet, der kort sagt gør den politisk super upopulær.

Derfor peger Benjamin Sovacool fra Aarhus Universitet også på, at man måske skal se imod andre valg, som vi mennesker kan tage i vores hverdag.

- Corona-pandemien har virkelig vist os, hvor hurtigt vi faktisk kan ændre vores vaner. Og hvis vi ændrer vaner i tilstrækkelig grad, så får vi slet ikke brug for disse plan B-løsninger, der ofte først kan noget om årtier. Så måske er det der, man skal sætte ind, foreslår professoren.

Stine Bramsen oplever isolation og uvished som ødelæggende. Det har coronaen understreget det seneste år, som for hende også er kendetegnet af to andre alvorlige ting: Christian Eriksens hjertestop, som hun var tæt på, og den hadske debatkultur, som hun mener har udviklet sig i retning af en polarisering af samfundet. Foto: Kasper Witte Larsen/Büro Jantzen

Stine Bramsen: - Tænk, at stå dér til en fodboldkamp og kigge en fremmed i øjnene og opleve, at man er lykkelig af den samme grund

Sangerinden Stine Bramsen oplevede 2021 som en genudsendelse af 2020 med kedelige mentale konsekvenser som følge. Hun har ikke godt af isolation og passivitet. Det fortæller hun om i Avisen Danmarks interview-serie "Tre ting jeg husker 2021 for".

- Jeg har indset, at jeg er adrenalin-junkie. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg er en bedre mor, en sødere veninde og en sødere kone, når jeg får lov til at være andet end blot dét, siger hun.

I 2021 sygnede hun dog ikke helt hen i lediggang.  Hun trak i det musikalske arbejdstøj sammen med den øvrige besætning fra Alphabeat og indspillede årets EM-sang. Af samme grund var hun på tribunen, da Christian Eriksen styrtede om med hjertestop i EM-kampen mod Finland. Dét var en anden og voldsom begivenhed, hun vil huske 2021 for.

Et tredje kendetegn for året er, mener hun, at samfundet er blevet polariseret. Hvad enten debatten handler om indvandrere eller corona, har den efter hendes mening en decideret  hadsk karakter.

- Det bliver mere og mere ekstremt. På nettet kan mennesker sidde og svine hinanden til uden at føle et ansvar. De kaster bare deres mudder af sted, siger hun.

Sangerinden Stine Bramsen og Alphabeat oplevede EM i fodbold på særlig tæt hold. Det skærpede en fællesskabsfølelse, som var tiltrængt oven på coronaens hærgen og i et år, hvor en hadsk debatkultur yderligere har polariseret samfundet. Det fortæller hun om i dette interview, hvor hun ridser billedet op af det 2021, hun så.

2021: For snart mange år siden boede en pige i Ry. Pigen var god til at synge, og hun ville gerne lære en masse om alting. En dag så hun i en annonce, at en ungdomspopgruppe på egnen søgte en til at synge kor. Hun tænkte, at det var en fin måde til både at få tid til at synge og til at blive dygtig  i gymnasiet.

Tre ting jeg husker 2021 for

Året, der er gået, tager sig forskelligt ud, alt afhængigt af hvem der ser tilbage. Avisen Danmark har bedt en række personer, kendt i den bredere offentlighed, udpege tre ting, som efter deres mening er med til at give 2021 sin signatur. I dag er det sangerinden Stine Bramsen.

Hun fik tjansen, og det blev til en del mere end kor. Popgruppen var Alphabeat. Pigen var Stine Bramsen.

Alphabeat er opløst, men spiller en vis rolle i dette interview, hvor hun opridser tre forhold, som har været med til at kendetegne 2021.

Hun synger stadig, men i en solokarriere. Hun er netop udkommet med singlen "What I Want You To Do", som tekstmæssigt på nogle punkter udtrykker konsekvensen af de temaer, som følger her:

1 De mentale konsekvenser af lockdown

Stine Bramsen har som de fleste oplevet, hvordan håb og skuffelser har afløst hinanden i forbindelse med coronaens plagsomhed.

- På samfundsplan kan jeg være bekymret for, hvad det gør ved os at komme på så kæmpestore rutsjebaneture, som coronaen har givet, siger hun.

Sammen med mand og to børn gik hun i forbindelse med den første nedlukning i 2020 i sommerhusisolation. Hurtigt efter fulgte koncert- og festivalaflysninger, ikke mindst de koncerter, der skulle være festlige markeringer af, at Alphabeats medlemmer gik hver til sit for at følge voksenlivets musikalske drømme og muligheder.

- Det måtte vi så udskyde til i år, men heller ikke det kunne lade sig gøre. Afslutningskoncerterne skulle være dér, hvor vi satte prikken over i'et. Vi skulle høste af vores mange år sammen, mentalt og økonomisk.

Jeg har mærket de økonomiske og de følelsesmæssige konsekvenser, og jeg har endda en familie. Hvad med alle dem, der sidder alene? Jeg tror, ensomhed skal tages ret alvorligt, også i forhold til ikke at blive syg.

Stine Bramsen, sangerinde

- Det har været ret vildt at skulle fordøje den konstante uvished: Kommer vi nogen sinde ud at spille igen, er det om et år, om et halvt år?

Det er gået op for hende, at isolation, stilstand og uvished er ødelæggende.

- Jeg har indset, at jeg er adrenalin-junkie. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg er en bedre mor, en sødere veninde og en sødere kone, når jeg får lov til at være andet end blot dét.

Stine Bramsen savner i kølvandet på nedlukningen et større fokus på den mentale sundhed.

- Jeg har mærket de økonomiske og de følelsesmæssige konsekvenser, og jeg har endda en familie. Hvad med alle dem, der sidder alene? Jeg tror, ensomhed skal tages ret alvorligt, også i forhold til ikke at blive syg.

- Det er en svær balance: Mennesker skal isolere sig for ikke at få virussen, men det er også usundt at leve et ensomt liv.

På samme måde tænker hun meget på de helt unge, efterskoleeleverne og gymnasieeleverne og dem, som i forvejen er usikre eller angstfyldte.

- Gennem et par år har de levet med begrænsninger, og to år er lang tid, hvis man bare er 15 år. Det er ikke for at sige, der ikke har været en god grund, men derfor kan man godt stadig have ondt i hjertet over det.

2 EM, kultur og fællesskab

Som barn gik Stine Bramsen til fodbold, og som voksen er hun altid på stikkerne, når der er EM og VM. Men hun husker ikke, at hun nogensinde har været så følelsesmæssigt meget med som under dette års EM.

Det har to primære årsager:

For det første stod hun og Alphabeat bag den officielle EM-sang. For det andet var hun af netop den grund på tribunen og blev vidne til, at Christian Eriksen styrtede om med hjertestop under den første kamp.

- Det var meget, meget voldsomt. Vi kunne bare se, at Christian Eriksen lå ned, og alle stod i en rundkreds om ham, og der var stille. Vi var bange.

Dette dramatiske øjeblik gør årets EM-slutrunde til noget helt særligt.

- Vi blev allesammen følelsesmæssigt involveret. Pludselig kæmpede vi alle for Eriksen. Det blev en større mission end bare sport.

Også uden Christian Eriksens hjertestop ser hun EM som en befæstning af fællesskabet.

- EM blev noget storladent. Det samlede befolkningen, og vi havde i den grad brug for det.

Det er sådan nogle oplevelser - fodboldkampe, koncerter, store kulturelle begivenheder i det hele taget - der gør os til mennesker, mener hun.

- Det får os til at se hinandens menneskelighed, til at se euforien i hinandens øjne. Tænk, at stå dér til en fodboldkamp og kigge en fremmed i øjnene og opleve, at man er lykkelig af den samme grund.

På den måde, mener hun, bliver størrelser som sport og kultur det kit, der binder samfundet sammen.

-  Folk får en nationalitetsfølelse, på den fine måde, hvor det kan bruges konstruktivt til at samle os i stedet for at skille os.

I EM-sammenhæng er der også noget andet, noget nærmest sødmefyldt, hun husker: Alphabeats indspilning af EM-slagsangen.

- Det var en kæmpeoplevelse at se, hvordan de store stjerner kom på dybt vand. Kasper Schmeichel, Yussuf Poulsen og Pierre Emile Højbjerg skulle synge med på første vers. De var pludselig sådan nogle små søde drenge, der blev helt usikre. Det var virkelig en mindeværdig oplevelse.

3 Polariseringen

Et hadsk hjørne af menneskesindet er blotlagt endnu tydeligere det forløbne år og har bidraget til en bekymrende polarisering af samfundet, mener Stine Bramsen.

- Det bliver mere og mere ekstremt. På nettet kan mennesker sidde og svine hinanden til uden at føle et ansvar, ikke engang et ansvar for at læse svaret og gå ind i en nuanceret diskussion, de kaster bare deres mudder af sted, siger hun.

Hidtil har hun mest set det i indvandrer- og flygtningedebatten, hvor folk - ikke bare på nettet, men også i hinandens fysiske selskab - farer op i det røde felt.

I det forløbne år er også debatten om corona og covid-19 stukket helt af:

- Jeg savner virkelig meget, at man kan have en stille og rolig og nuanceret debat, hvor man lytter til hinden, prøver at forstå hinanden, bliver klogere. Det er eddermame et uhyggeligt samfund, hvis vi bare skal bevæge os ud ad den tangent, hvor man enten er i det ene hjørne eller i det andet.

Min far er ræverød, og min mor har så lang tid, jeg kan huske, været dansklærer for flygtninge og indvandrere. Så jeg er vokset op med at se mennesker som sådanne, ikke at se forskelle. Det vil jeg holde fast i med næb og kløer resten af mit liv.

Stine Bramsen, sangerinde

Politikerne er med til at skabe den hårde retorik og en opdeling i os og dem, mener hun.

- I debatten om flygtninge og indvandrere skæres alle lynhurtigt over én kam: Hvis nogen laver ballade, så laver de alle ballade. Tilsvarende i corona-sammenhæng:  De påstår, vaccinationer er et frit valg, og så udskammer de dem, der ikke vil. Der bliver ikke noget rum tilbage til at være et sted i midten eller at være i tvivl.

Stine Bramsen mener selv, at hendes ubehag ved et dem-og-os-samfund skal søges i hendes opvækst.

- Min far er ræverød, og min mor har så lang tid, jeg kan huske, været dansklærer for flygtninge og indvandrere. Så jeg har lært at se mennesker som sådanne, ikke at se forskelle. Det vil jeg holde fast i med næb og kløer resten af mit liv: Vi skal prøve at forstå hinanden, se hinanden, lære af hinanden.

Hun kender så at sige polariseringen indefra. Hun har et familiemedlem, som hun er politisk dybt uenig med, især hvad angår flygtninge og indvandrere.

- Han bor et sted, hvor han aldrig ser disse mennesker, men oplever alligevel, at integrationen er så voldsomt et problem, at det næsten er blevet en hjertesag for ham. Det har han jo et sted fra - fra den politiske debat og fra medierne. Det er tankevækkende i forhold til, at alle, jeg kender, der har prøvet at bo på Nørrebro, har en følelse af, at alle kan leve side om side med hinanden, og at problemet er i de få, ikke i de mange.

I årevis har hun undgået diskussioner med det pågældende familiemedlem, fordi det som regel bliver ubehageligt. Men engang i år trak hun vejret dybt og tog en beslutning om at prøve at forstå, hvorfor han har fået det sådan.

- Det var virkeligt lærerigt. Han er også træt af pr. automatik at blive afvist, ikke at blive lyttet til. Selv om vi bliver ved med at være uenige, så endte vi med begge at konkludere, at det, vi frygter allermest, er, hvor vi er på vej hen med denne polarisering. Den anser vi begge for farlig for samfundet.

Stine Bramsen påkalder sig ikke rollen som facitliste i den sammenhæng.

- Jeg ser bare en klar tendens til, at der kommer en større og større kløft mellem mennesker, der er uenige. Det vil jeg virkelig gerne slå et slag for, at vi er opmærksomme på, siger hun.

Blå bog

Stine Bramsen er født på Tarm Sygehus 13. december 1986 og boede i Hemmet i Vestjylland med forældrene, indtil de blev skilt tre år senere. Derefter boede hun hovedsagelig hos sin mor, der slog sig ned i Ry.

Hun er sangerinde og kendt som forsanger i gruppen Alphabeat siden 2004. Alphabeat eksisterer ikke længere, men indspillede  i april 2021, delvist sammen med fodboldlandsholdet, årets officielle danske EM-sang.

Stine Bramsen bor i Humlebæk med sin mand og deres to sønner på fire og syv år. Hun er aktuel med udgivelsen af singlen "What I Want You To Do".

Hør årets highlights: Oste-Claus skiftede Helsingør ud med Kap Verde

Claus Mogensen er en eventyrlysten herre. Han har dybe rødder i Helsingør, men for tre år siden pakkede han sin kuffert og flyttede til det tropiske ørige Kap Verde. Her har
han fået posten som vicekonsul og repræsenterer dermed Danmark. Ifølge Claus
Mogensen minder øen Sal i Kap Verde, hvor han nu bor, på mange måder om
Helsingør - lige undtagen klimaet. Her kender alle nemlig hinanden og kommer
hinanden ved.

I jobbet som vicekonsul skal han blandt andet udstede midlertidige pas, og så er han blevet en form for julemand, fordi han altid har kufferten fuld af ting, som får toldvæsenet til
at undre sig, når han har været på besøg i Danmark og skal tilbage til Kap
Verde. Hvad det er, kan du høre i podcasten ”Danmark fortæller".

I anledning af jul og nytår kan du høre de mest læste artikler på Jysk Fynske Mediers sites i 2021 læst op. Og artiklen om Claus Mogensen blev en af de mest læste. Derfor er den med i årets highlights i ”Danmark fortæller”, som du finder ved at gå i appen ”Nyhedskiosken” eller på Avisendanmark.dk, eller du kan gå direkte til podcasten ved at trykke ”Læs hele artiklen” herunder.

Podcast: Det er tre år siden, at Claus Mogensen, i daglig tale Oste-Claus, skiftede tilværelsen i Helsingør ud med livet i det tropiske ørige Kap Verde. I dag betegner han sig selv som "dobbelt-dansker" - og så tager det i øvrigt en krig at gå igennem Stengade, når han er "hjemme" for at besøge familien. I dette afsnit af podcasten "Danmark fortæller" kan du høre hele historien om Claus Mogensens rejse fra Helsingør til Kap Verde.

I "Danmark fortæller" læser vi de bedste historier fra avisen op. I anledning af årets udgang har vi valgt de mest læste artikler fra Jysk Fynske Medier gennem det seneste 12 måneder og læst dem op.

Du kan finde flere afsnit af ved at klikke her, og du kan læse artiklen fra dette afsnit om Claus Mogensen ved at trykke her.