Nu er fængsel blevet noget, man bruger i Støjberg-familien
Dommens dag er overstået for Inger Støjberg. Det blev ikke nogen god dag for hverken hende eller hendes familie. Nu kan de nemlig ikke længere sige, at fængsel ikke er noget, de bruger i Støjberg-familien.
Og ude på brostenene foran rigsretten var der samlet en flok Støjberg-støtter. De råbte blandt andet, at de gerne ville have Martin Henriksen som formand for Dansk Folkeparti, og at det var tid til at få Mogens Glistrup tilbage.
Avisen Danmarks politiske reporter og analytiker Kasper Løvkvist var i rigsretten - omgivet af blandt andre Inger Støjberg, hendes mor, bror og søster og Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl.
På første tilhørerrække i Inger Støjbergs side af salen sad søster, bror og mor. Da Støjberg kom ind i lokalet - syv minutter før retsformand Thomas Rørdam gav hende det knæk, hun simpelthen ikke havde set komme - gik hun som det første ned og hilste på de tre hjemmefra.
Og umiddelbart før Rørdam kom ind, sagde Inger Støjbergs mor stille:
- Vi håber.
I en retssag er håb ikke den gangbare valuta.
- Thi kendes for ret: Tiltalte, forhenværende minister Inger Støjberg, straffes med fængsel i 60 dage, sagde Rørdam.
Ikke betinget fængsel. Ikke bøde. Ikke strafbortfald. Forsætlig overtrædelse af ministeransvarsloven. Skyldig. 60 dages fængsel.
Der var ikke så meget at snakke om.
Alligevel forstod man godt, at Inger Støjbergs mor håbede til det sidste.
Da afhøringerne, dokumentationen og procedurerne i sagen blev afsluttet for 18 dage siden, og det bare var voteringen, der ventede, blev Inger Støjberg ude på brostenene ved Københavns Havn spurgt, hvad der skulle ske, hvis hun fik en fængselsdom?
"At stå og tænke på, at man skal i fængsel, ligger helt langt ude for mig. Det er slet ikke noget, jeg ser for mig. Det er simpelthen ikke noget, vi har brugt i min familie, og jeg har heller ikke tænkt mig at være den første," sagde Inger Støjberg.
Men det blev hun.
Dengang var de 60 dages fængsel to en halv uge ude i fremtiden - så langt at hun ikke kunne se dem for sig. Nu er de her.
Efter retsformand Thomas Rørdam var færdig med at læse udvalgte begrundelser for de 60 dages fængselsdom op, rejste Inger Støjberg sig. Under oplæsningen havde hun hele tiden haft blikket stift rettet mod retsformanden, så ingen i salen kunne se hendes ansigtsudtryk.
Hun gik målrettet over mod anklagerne for at give dem hånden. Med et forknyt udtryk? Måske. Man kunne ikke læse hendes tanker eller mærke, hvordan det hele føltes i hendes krop.
Søster, bror og mor så vantro ud. Inger Støjberg så først og fremmest anderledes ud. Med forstenede ansigtsstræk. Uden smil. Uden det overskud og den imødekommenhed, som hun altid kan mønstre, og som altid agerer værn.
Der har været flygtningepar, der har oplevet konsekvenserne af den ulovlige administration, som Inger Støjberg indførte og fastholdte. Konsekvenserne er velbeskrevne, og de er ikke rare at læse om.
Nu ramte konsekvenserne Inger Støjberg selv. Og søster, bror og mor. Støjberg-familien er nu en familie, der ikke længere kan sige, at fængsel simpelthen ikke er noget, de bruger.
Der er også en politisk virkelighed.
Et Venstre, der i det kyniske lys ikke kunne have ønsket sig et bedre udkomme. Inger Støjberg kan ikke komme som en frikendt martyr og forlange at få en rolle i partiet igen. Partiet skal ikke længere bekymre sig om hende, frygte hende. I hvert fald ikke på kort sigt.
Jakob Ellemann-Jensen har selvfølgelig et forklaringsproblem i forhold til, at han begrundede sin stemme for en rigsret med, at det for ham bare handlede om at give Inger Støjberg en mulighed for at blive frikendt, og at han da regnede med, at det ville ske. Havde han det ikke før, fik han her skabt sig en fjende for livet. Som i en mulig fremtid i Dansk Folkeparti snildt kan tænkes at arbejde hårdt for, at Jakob Ellemann-Jensen aldrig bliver statsminister. Det var det lange sigte.
Et Socialdemokratiet, der nok kunne have ønsket sig en frifindelse. Partiet vred sig længe og ville egentlig helst helt have undgået, at Inger Støjberg kom for en rigsret, og nu vil det så formentlig opleve, at den hårde dom blot vil opildne de blodhunde, der allerede er vredt bjæffende i Socialdemokratiets spor i minkskandalen.
Et Dansk Folkeparti, der mangler en formand, og hvor stærke kræfter i partiet havde sat alt ind på, at det skal være Inger Støjberg.
Både Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl var blandt tilhørerne på dommens dag. De sad på samme række, men ikke ved siden af hinanden. Thulesen Dahl måtte kante sig forbi Kjærsgaard, da han skulle ind til sin stol.
De hilste pænt på hinanden. Hej. Hej. Det var svært at tolke noget i det, men sagen er, at modsætningsforholdet mellem Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen ikke lader modsætningsforholdet mellem Thulesen Dahl og Kjærsgaard noget efter.
Og efter Inger Støjberg havde givet hånd og sagt et alvorstungt tak for kampen til sagens anklagere, gik hun ned ad den trappe, hun altid er gået ned ad. En anden trappe end den pressen og tilhørerne bruger. Ned til et rum under rigsrettens lokaler, hvor det var tid til at samle sig inden mødet med kameraer, mikrofoner, optagere og blokke.
Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard gik med. Hvad der blev sagt i det rum, ved ingen, der ikke var der.
På brostenene ved Københavns Havn kunne Pia Kjærsgaard mærke i sine kinder, at hun var "dybt, dybt rystet".
- Vi må lige tage dybe indåndinger og se, hvor vi er herfra. Jeg kan slet ikke kapere det i øjeblikket, det må jeg sige. Det er meget, meget voldsomt. Jeg mener, at denne dom er dybt uretfærdig. Man er nødt til at anerkende, at den er, som den er, men jeg forstår den ikke. For mig vil Inger Støjberg altid have stor værdighed - både menneskeligt og politisk.
Støjberg selv sagde ikke, at hun var rystet eller talte om, hvordan hun kunne mærke noget i sine kinder eller andre steder. Hun var overrasket. Og fandt en taber ud over sig selv: De danske værdier. At man ikke må beskytte piger mod ældre mænd. Så må der være noget, der er helt galt.
Skråsikker før. Skråsikker efter. Ingen fortrydelse.
- Derfor kommer jeg til at tage min straf uden at bøje nakken. Mit liv skal såmænd nok gå videre efter det, sagde hun.
Der var ikke bare Inger Støjberg, Pia Kjærsgaard, journalister, anklagere og forsvarer på brostenene på dommens dag, men også en flok Støjberg-støtter. Ikke voldsomt mange. Måske 30-40-50 stykker.
Nøgternt set må man efter opbuddet ved statsministerens afhøring i minkkommissionen konstatere, at der er langt flere, der afskyr Mette Frederiksen, end der er folk, der elsker Inger Støjberg. I hvert fald i København.
De havde bannere med. "Fuck islam". "Vi støtter Støjberg". "Partiet Kronborg". Og da de så Pia Kjærsgaard, råbte de:
- Pia! Vil du være med til at brænde koranen af? Nu må du smide fløjlshandskerne! Jeg håber, Martin Henriksen bliver formand! Nu må vi have Glistrup tilbage!
Og da Inger Støjberg forlod presseflokken efter først at have været i hænderne på dommerflokken, gik hun over for at hilse på den koranbrændende Glistrup-flok.
- Du skal vide, at der er patrioter, der elsker dig, sagde de til hende.
De gentog ikke, at de håbede, at Martin Henriksen bliver formand for Dansk Folkeparti.
- Tak, sagde Inger Støjberg. Satte sig ind i den store sorte bil med PET-vagter og trillede over brostene og ud på asfalten.
I bilen kunne Inger Støjberg tage sin telefon frem og læse et opslag på Facebook fra sin ministerkollega fra tiden, hvor hendes lovbrud blev begået. Søren Pind, der har forladt politik, men ikke Venstre, skrev:
"Det havde været ganske nemt at bekæmpe barnebrude. Du skulle have sat et par embedsmænd til at gennemgå de 32 par og så skilt dem ad, hvor der - faktisk og egentligt - var tale om barnebrude. Det havde ingen kunst været. Og lovligt. Men naturligvis ikke så spektakulært som at smadre lovformelige ægtefæller og spankulere rundt og skrige ud fra hustage, at man sandelig havde skilt alt og alle ad."
Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard gik med. Hvad der blev sagt i det rum, ved ingen, der ikke var der.
DemonstranterVil du være med til at brænde koranen af? Nu må du smide fløjlshandskerne! Jeg håber, Martin Henriksen bliver formand! Nu må vi have Glistrup tilbage!