Dall: Mette F. vil dirke fastlåste forhandlinger op
Mens statsminister Mette Frederiksen (S) har brugt sine første to nytårstaler på at tale visioner og krisestyring, var dette års nytårstale langt mere klassisk, skriver Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, i denne analyse af statsministerens tale 1. januar 2022.
Mette Frederiksen brugte nytårstalen til at tale konkrete, politiske forslag, der kommer til at farve de første måneder af det kommende år, og som bliver afgørende for hele regeringens 2022, vurderer Casper Dall.
Før regeringen inden sommeren 2023 senest skal møde vælgerne ved et valg til Folketinget, vil Mette Frederiksen nemlig meget gerne have sat flueben ved endnu en stor klimaaftale om en grøn skattereform og have givet mere håndfaste svar på, hvordan der via reformer skabes mere arbejdskraft til de hungrende virksomheder, skriver den politiske redaktør.
Mette Frederiksens første nytårstale dedikerede hun til udsatte børn og unge. Hun ville pointere Socialdemokratiets slogan fra valgkampen om, at hun var børnenes statsminister. Hendes anden nytårstale handlede om corona. Hun ville pointere, at hun havde ledt landet gennem den største krise siden anden verdenskrig. Mette Frederiksens nytårstale i år - den tredje - var mere klassisk. Almindelig om man vil.
Her skulle ikke rigtigt pointeres noget. Her skulle resten af Folketinget inviteres ind til forhandlingsbordet - og så vil statsministeren utrolig gerne diskutere politik i stedet for slettede sms’er og døde mink.
For nytårstalen handlede nemlig om politik. ”Der er gamle og nye udfordringer, vi skal have løst”, som statsministeren formulerede det. For Mette Frederiksen har ikke længere brug for - eller tid til - at holde de store taler, som blot udstikker en kurs, uden at skibet for alvor får vind i sejlene. Efterhånden begynder Mette Frederiksen nemlig at have lidt travlt. For med kun halvandet år til, at valget til Folketinget senest skal være udskrevet, står der stadig meget på hendes to do-liste.
Og som tiden går, bliver det sværere og sværere for hende og resten af regeringen at få overbevist resten af Folketingets partier om, at der skal indgås politiske aftaler. Med nytårstalen vil Mette Frederiksen forsøge at dirke de kommende, store forhandlingsforløb op, så de ender i politiske aftaler, før valgkampsspøgelset kommer til at vandre gennem alle ministeriernes forhandlingslokaler og gør det umuligt at indgå aftaler.
I nytårstalen skitserede Mette Frederiksens regeringens fokusområder i det kommende halve års tid: Der skal indgås en aftale om en grøn skattereform, der skal sikres mere arbejdskraft, og så skal den offentlige sektor afbureaukratiseres. Det sidste har statsministeren tidligere kaldt for en ”nærhedsreform”.
Casper Dall, politisk redaktørSom tiden går, bliver det sværere og sværere for hende og resten af regeringen at få overbevist resten af Folketingets partier om, at der skal indgås politiske aftaler.
Den grønne skattereform er en bunden opgave. To gange i denne valgperiode har et flertal af Folketingets partier aftalt, at regeringen skal fremlægge konkrete forslag til, hvordan der sikres en ensartet CO2-afgift. Og denne gang forventer resten af Folketinget, at regeringen leverer de konkrete forslag, så der kan træffes en politisk beslutning.
Allerede i december 2020 blev regeringen sammen med Venstre, Konservative, SF og Radikale Venstre enige om, at der skulle indføres en ensartet CO2-afgift. Til det formål blev der nedsat en ekspertgruppe, som skulle levere analyser og komme med konkrete forslag til, hvordan en sådan afgift kan gennemføres. Ekspertgruppen skulle egentlig være kommet med sin første afrapportering før årsskiftet. Men selv de klogeste hoveder på området har måtte sande, at det er en endog meget svær opgave, de har påtaget sig. Derfor skal vi hen i februar, før politikerne får et grundlag at diskutere ud fra.
En grøn skattereform har længe været en hovedpine for regeringen. For omlægningen af skattesystemet må ikke svække virksomhedernes konkurrenceevne, og for en socialdemokratisk regering må den heller ikke være socialt skæv. Med sin betoning af klimakrisen i nytårstalen er det nu tredje gang, at statsministeren indleder en stor tale med klimaet.
Første gang var på Socialdemokratiets kongres i september. Anden gang ved Folketingets åbning i oktober - og nu nytårstalen. Håbet fra statsministerens side er, at hun snart bliver anset som ”rigtig” grøn i befolkningen. At regeringen ikke altid skal trækkes op i grønt ambitionsniveau, som støttepartierne ynder at fortælle. Taler gør det ikke alene, og derfor skal der findes en model for en grøn skattereform, inden der udskrives valg.
Casper Dall, politisk redaktørTaler gør det ikke alene, og derfor skal der findes en model for en grøn skattereform, inden der udskrives valg.
Derudover lancerede Mette Frederiksen et nyt grønt måltal: ”Senest i 2025 skal danskerne have mulighed for at flyve grønt på en indenrigsrute. Og senest i 2030 skal vi kunne flyve helt grønt, når vi flyver indenrigs i Danmark”, sagde hun. Indenrigsflyvning er ikke den store klimasynder. Ifølge Energistyrelsens klimafremskrivning vil indenrigsflyvning i 2030 udlede 0,17 millioner ton CO2. Men budskabet er nemt at kommunikere, og statsministeren har brug for grønne budskaber, hvis det skal lykkes hende at nedtone det røde og skrue op for det grønne inden en valgdag.
En anden af regeringens store hovedpiner er manglen på arbejdskraft. Tilbage i september lancerede regeringen udspillet ”Danmark kan mere I”, som skulle levere godt og vel 10.000 ekstra par hænder til arbejdsmarkedet. Regeringen havde både lovet Radikale Venstre og erhvervslivet, som hungrer efter arbejdskraft, at der kompenseres for dem, der vælger at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet med Arne-pensionen. Men siden præsentationen af udspillet har ingen hørt noget. Kommunalvalget, corona og finanslovsforhandlinger har været de officielle forklaringer.
I nytårstalen åbnede statsministeren for, at der kan hentes udenlandsk arbejdskraft til landet. Men kun den arbejdskraft, ”som der er mangel på,” sagde Mette Frederiksen, og ”det skal være for en afgrænset periode. Og det skal selvfølgelig ske på en ordentlig måde”, understregede hun. Fagbevægelsen skal altså ikke blive bekymret, må man forstå.
Den åbning for udenlandsk arbejdskraft er statsministerens dirk til at åbne de fastlåste forhandlinger. Om det lykkes, tør ingen på Christiansborg spå om. For de borgerlige partier har virkelig set sig lune på topskattelettelser, og lysten til at hjælpe regeringen til den sejr, den første reformaftale alt andet lige vil være for Mette Frederiksen, kan ligge på et meget lille sted, hvis ikke de borgerlige partier samtidig får kastet en håndgranat ind i rød blok. Topskattelettelser vil være en håndgranat, som hurtigt vil eksplodere i Enhedslisten.
Udover det grønne fokus og åbningen på udenlandsk arbejdskraft var det tredje store slagnummer i statsministerens nytårstale ”nærhedsreformen”. Det er en gammel traver, som faktisk betyder en del for statsministeren personligt, men som Mette Frederiksen har måttet sande, at regeringen ganske enkelt ikke har haft tid eller lejlighed til at prioritere i løbet af denne valgperiode.
Både under valgkampen i 2019 og ved sin første åbningstale som statsminister samme år talte Mette Frederiksen om nødvendigheden af en ”nærhedsreform”. Den offentlige sektor skal afbureaukratiseres. Men indtil nu er det blevet ved ordene. Nu er det dog tid til ”mere sund fornuft end regulering”, som statsministeren formulerede det. En ny ældrelov med få krav til dokumentation og en udbredelse af et forsøg med frisættelse af syv kommuner, så alle landets 98 kommuner kan blive fri for rigide regler og krav, er statsministerens bud anno 2022 på afbureaukratisering. En såkaldt ”nærhedsreform” er Mette Frederiksens dirk til at få frigjort flere midler i den offentlige sektor. Midler, der så kan geninvesteres i ny velfærd. Den slags lyder godt i socialdemokratiske ører - både før, under og efter en valgkamp.
Mette Frederiksen sagde selv det åbenlyse: ”Jeg må bare konstatere, at jeg nu er den sjette statsminister, der problematiserer bureaukratiet. Poul Schlüter var den første”. Det lyder nemlig så let og ligetil, når man siger det, men sådan er virkeligheden bare ikke. Slet ikke når der så kommer problemer, og et ansvar - ofte politisk - skal placeres. Om Mette Frederiksens ambitioner om afbureaukratisering når at blive til virkelighed, eller om de lider samme skæbne som Schlüters, vil 2022 give svaret på.
Du kan læse hele statsministerens nytårstale på avisendanmark.dk
Casper Dall, politisk redaktørOm Mette Frederiksens ambitioner om afbureaukratisering når at blive til virkelighed, eller om de lider samme skæbne som Schlüters, vil 2022 give svaret på.