Forældre trodser anbefalinger: Op mod 400.000 vacciner kan blive skrottet
Langt de fleste forældre har ignoreret sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at vaccinere deres børn mod influenza.
Sundhedsstyrelsen havde som erklæret mål, at 75 procent af børnene i 2-6-årsalderen skulle lade sig vaccinere mod influenza denne sæson, fordi man vurderer, at de er store smittespredere.
Men det er kun 28 procent af børnene, der har taget imod vaccinen. Staten har købt 600.000 doser af børnevaccinen, men man står nu tilbage med 400.000 doser for op mod 58 millioner kroner, der risikerer at skulle skrottes.
Selvom influenzaen endnu ikke for alvor har ramt Danmark, tør Sundhedsstyrelsen endnu ikke aflyse en storm mod sundhedsvæsenet.
Vacciner: Langt de fleste forældre har ignoreret sundhedsmyndighederne anbefalinger om at vaccinere deres børn mod influenza.
Sundhedsstyrelsen havde som erklæret mål, at 75 procent af børnene i 2-6-årsalderen skulle lade sig vaccinere mod influenza denne sæson. Men det er kun 28 procent af børnene, der har taget imod vaccinen. Det viser fredagens tal fra Statens Serum Institut.
- Det er langt under, hvad vi havde håbet. Også set i lyset af den nuværende pandemi, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg.
Det er første gang, at vi i Danmark vaccinerer de 2-6-årige mod influenza, og lørdag er sidste mulighed for at lade sit barn vaccinere gratis. Børn er store smittespredere, og derfor vurderede styrelsen sidste år, at man kunne halvere tilfældene af influenza, hvis 300.000 børn mellem to og seks år blev vaccineret.
Myndighederne frygtede blandt andet, at en influenzaepidemi ville kunne give sundhedsvæsenet alvorlige problemer oveni en coronaepidemi, der allerede betyder udsatte operationer og behandlinger på sygehusene. Selvom influenzaen endnu ikke for alvor har fået fat i år, tager Sundhedsstyrelsen fortsat truslen alvorligt.
- Der er ingen tvivl om, at vi går og holder vejret. Men for hver uge, der går, uden smitten tager til, er det gået godt, siger Bolette Søborg.
Læger smider vacciner ud
For at sikre vacciner nok, har staten indkøbt 600.000 doser af børneinfluenzavaccinen, som gives som en næsespray, og som første gang kræver to doser. Nu står man så tilbage med næsten 400.000 doser børnevacciner, der ikke kan genbruges næste år. Man vil nu undersøge, om vaccinerne kan bruges andet sted, ellers risikerer de at blive skrottet, oplyser SSI.
Bolette Søborg, enhedschef, Sundhedsstyrelsen.Der er ingen tvivl om, at vi går og holder vejret.
Det er især de praktiserende læger, der har stået for vaccinationen af børnene. Her er en del af de vacciner, der blev udleveret i oktober allerede udløbet og skrottet hos flere læger. Det er ikke uset, at der er vacciner til over, men der er blevet smidt flere vacciner ud end normalt, fortæller næstformand for De Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Mireille Lacroix.
Vacciner for millioner
Sundhedsmyndighederne vil ikke oplyse, hvad vaccinerne har kostet. Men på SSI’s hjemmeside fremgår det, at apoteker betaler knap 150 kroner per dosis. Svarer statens pris til det, vil det betyde, at der skal skrottes vacciner for op mod 58 millioner kroner.
Fem korte om influenzavaccinen
- Vaccination mod influenza til børn gives som en næsespray, der sprøjtes op i hvert næsebor. Denne vaccine er specielt udviklet og godkendt til børn.
- Indtil denne sæson var det kun børn i særlig risiko, f.eks. pga. kronisk sygdom, der fik tilbudt gratis influenzavaccination i Danmark. Flere andre lande har i flere år anbefalet eller tilbudt influenzavaccination til børn, herunder Finland, USA, England, Australien og Canada.
- Børn kan blive vaccineret hos deres egen læge eller på en privat vaccinationsklinik eller et apotek,
- 15. januar er sidste chance for at få en gratis vaccine.
- Fredag havde 104.185 2-6-årige fået vaccinen. Det svarer til 28,3 procent af alle i aldersgruppen.
Alligevel afviser Sundhedsstyrelsen, at man har overdrevet den forventede efterspørgsel på vaccine hos danskerne.
- Man kan godt på bagkant mene, at vi har købt for mange. Men vi så sidste år, at der var en rigtig god accept af at få influenzavaccinen for de øvrige grupper, og det havde vi håbet ville fortsætte ind i år og også gælde børnene. Vi har traditionelt en høj tilslutning til børnevaccinationsprogrammet, siger Bolette Søborg.
I skrivende stund er der kun opdaget 292 tilfælde af influenza blandt mere end 80.000 tests. Sundhedsmyndighederne frygtede i efteråret en særlig hård influenzasæson denne vinter, da kun meget få danskere blev smittet sidste år. Blandt andet frygtede sundhedsminister, at en influenzaepidemi ville kunne betyde, at sygehusvæsenet ville blive ramt af ”den perfekte storm”, hvis influenzaen for alvor fik fat.
Sundhedsstyrelsen mener, at det er for tidligt at afskrive muligheden for en dobbeltepidemi. Når færre børn end forventet er vaccineret, øger det samtidig risikoen for, at smitten bredes, rammer sygehusene hårdere og betyder længere ventetider og flere udsatte operationer.
- Sidste år blev vi forskånet på grund af vores delvise nedlukning, men i år har vi en forventning om, at der kommer mere. Vi skal nogle uger frem for at kunne se, om influenzasæsonen ikke bliver så voldsom, og om de to epidemier bliver skilt ad, så de ikke rammer sundhedsvæsenet samtidig.
Er det fortsat sandsynligt, at vi skal kæmpe med en dobbeltepidemi?
- Ja, det er der en sandsynlighed for. Men hvis det er rigtigt, at omikron er på toppen, og vi er på vej mod en reduktion i smitten, kan vi håbe, at de rammer tidsforskudt, siger Bolette Søborg.
SSI er rolige
Hos Statens Serum Institut er der ikke den store bekymring at spore.
- På baggrund af den lave influenzasmitte, vi har set indtil nu, er det umiddelbart min forventning, at det bliver en relativ mild sæson. Der kan stadig nå at komme influenza, men vi får næppe en alvorlig influenzasæson, siger afdelingslæge og leder af SSI's influenza-team, Lasse Vestergaard.
Skulle det blive en hård influenzasæson, ville vi allerede nu se højere smittetal, lyder det.
- Det tager noget tid, før virus rigtig kommer i gang og smitter. I december plejer tallene gradvist at stige, og så tager det fart omkring årsskiftet, siger Lasse Vestergaard.
Han fortæller, at smitten i lande som Holland, Tyskland og Belgien heller ikke endnu for alvor er startet. Det understreger, at der er grund til at være optimistisk.
- Som det ser ud nu, får vi ikke en perfekt storm med to epidemier oven i hinanden. Men min egen tvivl vedrører Sverige, som har haft en ret høj smitte de seneste uger. Så selvom det ser lovende ud, kan vi ikke sige det med sikkerhed endnu.
Selvom der er udsigt til en mild influenzasæson mener Lasse Vestergaard ikke, at det er ligegyldigt, om børnene har fået vaccinen eller ej.
- Det er ikke spildt. Hvis vi nu pludselig ser, at smitten eksploderer om to-tre uger, og mange børn bliver alvorligt syge og indlægges, så vil man jo ønske, at flere blev vaccineret, siger Lasse Vestergaard.
Forældre er tilbageholdene
Mens børnene ikke har taget imod tilbuddet om en vaccine, har vaccinerne været populære hos særligt de ældre og folk i risikogrupperne. Bolette Søborg mener, at årsagen til det manglende interesse hos småbørnsforældre først og fremmest skyldes, at det er første år, man anbefaler vaccinen til de 2-6-årige. Hun forventer, at flere vil takke ja i fremtiden. De praktiserende læger har oplevet, at mange forældre har været tilbageholdende over for at sige ja tak til en vaccine.
- Det er ærgerligt, at forældrene ikke lader deres børn vaccinere, men jeg tror, det er en velkendt ting, at forældre er forbeholdne over for vaccinationen af de deres børn. Det ser man også over for covid. Den her influenzavaccine skulle de jo også tage for at beskytte deres bedsteforældre, siger praktiserende læge og næstformand for PLO, Mireille Lacroix.