Hjælpende hånd til de fattigste børn møder kritik: Enlig mor kalder det “mega luksus”
Politikerne bør skrotte ideen om at give familier på kontanthjælp et fritidstillæg på 450 kroner per barn, som skal sikre at børnene kan gå til fodbold eller tage en tur i biografen. Det mener den liberale tænketank Cepos, der vurderer, at der udvises alt for stor gavmildhed over for børnefamilier i anbefalingerne til et nyt kontanthjælpssystem, som politikerne skal forsøge at forhandle på plads efter nytår. Fritidstillægget er medvirkende til, at omkring 6000 børn vil blive hevet over Danmarks Statistiks grænse for relativ fattigdom, men mindsker samtidig gevinsten ved, at forsørgere på kontanthjælp tager et job. Børns Vilkår mener, at pengene er nødvendige for børnene. Men for en enlig mor, der i dag modtager lignende hjælp, er det mest af alt en luksus.
Fattigdom: Politikerne bør skrotte den økonomiske håndsrækning til de fattigste børn, der ellers skal sikre, at børnene kan gå til fodbold eller tage en tur i biografen.
Det mener den liberale tænketank Cepos, der vurderer, at der udvises alt for stor gavmildhed over for børnefamilier i udspillet til et nyt kontanthjælpssystem, som politikerne skal forsøge at forhandle på plads efter nytår.
Det er Ydelseskommissionen, der har fremlagt en model til et nyt forenklet kontanthjælpssystem, som blandt andet skal løfte flere børn ud af fattigdom.
For at opnå det anbefaler eksperterne i kommissionen, at der indføres et skattefrit fritidstillæg på 450 kroner per barn i en familie om måneden - maksimalt 1800 kroner - som skal bruges til at betale for eksempelvis fritidsaktiviteter som fodboldtræning eller lejrskoleudflugter.
Men kontanthjælpsmodtagere bør allerede i dag selv kunne finde penge i budgettet til at betale børnenes fritidsaktiviteter, lyder det nu fra Cepos, der frygter, at fritidstillægget vil parkere flere børnefamilier på kontanthjælp.
- Det reducerer tilskyndelsen til at tage et job for forældre på kontanthjælp. På længere sigt vil det betyde, at flere børn vokser op med en mor eller far på kontanthjælp frem for, at de er i job. Og det er godt for børnene, at mor og far er i job, for de er rollemodeller, siger han.
Fritidstillægget er medvirkende til, at omkring 6000 børn vil blive hevet over Danmarks Statistiks grænse for relativ fattigdom. Men som Avisen Danmark kunne fortælle mandag, er den økonomiske håndsrækning samtidig med til at forhøje kontanthjælpen for børnefamilier og mindsker gevinsten ved at tage et job.
For enlige forsørgere vil gevinsten for et fuldtidsarbejde falde fra mellem 5500-4200 til 3100-2700 kroner alt efter om forsørgeren har et, to, tre eller fire børn.
En hjælpende hånd til røde kinder
I flere kommuner fungerer allerede en lignende ordning, som også har været et forbillede for Ydelseskommissionens forslag. I Aarhus Kommune modtager omtrent 5000 børn årligt penge til fritidslivet
- Det går til økonomisk udsatte børn og deres mulighed for at deltage i foreningslivet på lige vilkår uanset økonomiske vilkår, siger Morten Pedersen, sektionsleder i Sport og Fritid i Aarhus Kommune.
Det er blandt andet borgere med en indkomst på kontanthjælpsniveau, der kan få hjælp af kommunen.
Kristine Zesach Kesje, mor, Aarhus KommuneDet er da mega luksus og en kæmpe gave at få tildelt de penge. Det viser, at vi bor i et godt land, der har mange goder
Men ikke alle, der modtager økonomisk hjælp fra kommunen, gør det af nød. En af dem, der årligt modtager et bidrag fra Aarhus Kommune, er 44-årige Kristine Zesach Kesje.
- Det er da mega luksus og en kæmpe gave at få tildelt de penge. Det viser, at vi bor i et godt land, der har mange goder, siger hun om det årlige tillæg på 1000 kroner, som hun får til sine to drenge på 11 og 14 år af Aarhus Kommune.
Kristine Zesach Kejse arbejder 32,5 timer om ugen som receptionist og vil derfor ikke kunne modtage fritidstillægget, som Ydelseskommissionen vil indføre. Hun siger selv, at hun har fravalgt at arbejde fuldtid, så hun kan prioritere sine børn, så længe de ikke er ældre. For hende er ordningen ikke en streng nødvendighed, da hun godt kunne finde pengene på egen hånd, men andet vil blive fravalgt.
- Jeg synes ikke nødvendigvis, at det er andre, som skal finansiere mine børns fritidsaktiviteter. Men det er et gode, og mange har ikke råd til at sende deres børn til sport. Så hvis man kan sikre, at børnene lavet noget, som de brænder for og får røde kinder, så er det da en luksus, man skal tage imod. Siger hun og uddyber:
- Jeg er ikke for flov til at tage imod det. Der er jo en årsag til, at jeg får det tildelt.
Relativ fattigdom
Spørger man Cepos er der ingen grund til at følge Aarhus Kommunes eksempel. Lidt over 56.000 danske børn lever ellers ifølge Danmarks Statistik under grænsen for relativ fattigdom. En af Ydelseskommissionens hovedopgaver var at få det tal mindsket.
Danmarks Statistik definerer blandt andet et barn som relativt fattigt, hvis barnets to forældre tilsammen har en månedlig indkomst efter skat på under 19.845 kroner, eller hvis en enlig forælder har en indkomst på 14.332 kroner. Men det er meningsløst overhovedet at kalde danske børn af kontanthjælpsmodtagere for fattige, mener Cepos.
- Jeg stiller et stort spørgsmålstegn ved den fattigdomsgrænse, der er opstillet af Danmarks Statistik. Det har intet med fattigdom at gøre, når vi ser på de satser for offentlige ydelser, vi har i Danmark. Hvis man hæver ydelserne, får færre børn rollemodeller, der er i arbejde. Og det er dårligt for både forældrene og børnene, siger Mads Lundby Hansen.
Eksempler på kontanthjælpssatser.
Enlig uden børn:
- Ny grundsats: 6900 kroner.
- Ny forhøjet sats: 10.000 kroner
- Kontanthjælp i dag: 10.400 kroner
- Lavindkomstjob: 14.000 kroner
Enlig med tre børn:
- Ny grundsats: 21.000 kroner
- Ny forhøjet sats: 23.400 kroner
- Kontanthjælp i dag: 21.400 kroner
- Lavindkomstjob: 26.600 kroner
Par uden børn:
- Ny grundsats: 12.100 kroner
- Ny forhøjet sats: 16.800 kroner
- Kontanthjælp i dag: 17.600 kroner
- Lavindkomstjob: 26.900 kroner
Par med tre børn:
- Ny grundsats: 23.300 kroner
- Ny forhøjet sats: 26.700 kroner
- Kontanthjælp i dag: 25.300 kroner
- Lavindkomstjob: 30.200 kroner
Beløbbet er det, der er tilbage efter skat, og som skal gå til alle faste udgifter og forbrug.
Lavindkomstjob er den indkomst, når enlige eller begge personer i et par arbejder 37 timer om ugen til den overenskomstfastsatte mindsteløn for ufaglærte for HK-området, svarende til 123,42 kroner.
Børns Vilkår frygter flere fattige
Hos Børns Vilkår er direktør Rasmus Kjeldahl lodret uenig. Han frygter, det vil have vidtrækkende konsekvenser for børnene, hvis fritidstillægget ikke bliver til virkelighed
- Ingen børn har glæde af at vokse op i fattigdom. Alt peger på, at gør man det, så bliver ens samfundsmæssige udkomme meget dårlige i forhold til både uddannelse, kriminalitet og sundhed. Det har vi som samfund ingen interesse i, siger Rasmus Kjeldahl.
Han tøver ikke med at bruge ordet fattig om de 56.000 danske børn, der betegnes som relativt fattige – hvoraf mange ifølge Børns Vilkår er børn af enlige forsørgere. I dag modtager en enlig forsøger med et barn mellem 14.172 og 15.196 i kontanthjælp.
- Det kan være en tilstrækkelig indkomst, hvis man bor et sted, hvor omkostninger til husleje eksempelvis er lave. Men for de fleste mennesker vil det være helt utilstrækkeligt.
- Fattigdom handler ikke bare om, hvorvidt man kan spise sig mæt. Det handler om adgangen til fællesskaberne. De har ikke råd til klasseture, det tøj man går i og til teknologi. Det kan godt være, du har flere penge end et barn i et fattigt land, men dine muligheder for at begå dig i fællesskabet vil være alvorligt svækkede, siger Rasmus Kjeldahl
Han kalder det dog samtidig “klart bedst” for børn at vokse op med forældre i job frem for kontanthjælp.
- Måske er incitamentet større, men der kan være strukturelle ting, der gør, at de ikke kan få et job. Måske er der for langt til de forskellige jobs, eller måske kan man kun få fire deltidsjob og ikke har en bil, hvilket gør, at det ikke er foreneligt med at skulle hente børn i daginstitutioner eller andet, siger han.
Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet vurderer ikke, at nævneværdig færre vil tage et job, hvis gevinsten ved at tage et job mindskes, som Ydelseskommissionen lægger op til. Tværtimod tror han, at det vil give en større effekt for beskæftigelsen på langt sigt, hvis man får hevet flere børn og unge over grænsen for relativ fattigdom.
- Hvis børn eller teenagere vokser op i fattigdom, får det konsekvenser for, hvilken uddannelse, de får, deres tilknytning til arbejdsmarkedet på lang sigt og deres socialintegration i samfundet. Så på lang sigt vil der være en gevinst i forhold til arbejdsudbuddet ved at sikre, at børn ikke vokser op i fattigdom, siger han.
Tillæg er "formynderisk"
Mads Lundby Hansen fra Cepos fastholder, at fritidstillægget vil få færre forældre til at tage et job. Han understreger at Cepos udelukkende lægger op til, at kontanthjælpen bliver på nogenlunde samme niveau som i dag for børnefamilierne. Derudover er han principielt imod, at penge direkte øremærkes børnene.
- Jeg finder det formynderisk, at forældre skal gå ned med hatten i hånden og bede om de her penge. Samtidig mener jeg, at ydelserne allerede i dag er på et niveau, hvor forældrene selv bør kunne betale for børnene.
Hvem tager du hensyn til, når du kalder det formynderisk?
- Der tager jeg hensyn til familien under ét og selvfølgelig forældrene.
Kan de så ikke bare lade være med at benytte tillægget, hvis de mener, det er formynderisk?
- Jo, men det er mit take på det. Og hvad bliver det næste så? Skal børnechecken også betinges af, at man køber økologisk og grønt og skal aflevere kvitteringer for at få udbetalt børnecheck? Det er forældrene, der er forældre for børnene. Der er noget formynderisk ved, at en forælder skal ned til en kommunal sagsbehandler og udleve kvitteringer for at få udbetalt penge til de her udgifter.
Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, mener ikke, at det er ret mange af de fattigste familier, der ligesom Kristine Zesach Kesje selv ville kunne finde luft i budgettet til at betale for børnenes fritidsaktiviteter.
- Jeg tror faktisk mange enlige forsørgere gør utrolig meget for at prioritere børnenes velfærd. Men hvis pengene ikke er der, er det lidt svært. At give børnene nogle penge, ingen andre kan tage, kan kun have en positiv effekt, siger han.