Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet, er blevet kritiseret for at agere for politisk i sin rolle som embedsmand. Nu skal nyt udvalg undersøge, om embedsværket bliver mere og mere politiseret, skriver Politiken. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Nyt udvalg skal undersøge samspillet mellem embedsværk og politikere

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Bliver embedsfolkenes arbejde misbrugt af insisterende politikere?

Det næste halve år skal et uafhængigt ekspertudvalg, bestående af politikere, medierepræsentanter og tidligere topembedsfolk, undersøge, om der foregår en stigende politisering af embedsværket i Danmark.

Det skriver Politiken.

Det er fagforeningen Djøf, som blandt andet repræsenterer embedsfolkene, der finansierer udvalgets arbejde. Her er formand Henning Thiesen bekymret for, at foreningens medlemmer er ved at blive brikker i et partipolitisk spil.

- Jeg vil nødig gå ned i konkrete og uafsluttede sager, men der tegner sig i den offentlige debat et billede af en øget politisering af embedsværket, siger han til Politiken.

Embedsfolkenes roller i politiske skandaler har den seneste tid været under luppen i forbindelse med rigsretssagen mod forhenværende minister Inger Støjberg og granskningskommissionen, der undersøger, om regeringen så igennem fingrene med loven, da den besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Her er Barbara Bertelsen, der er departementschef i Mette Frederiksens statsministerie, blevet særligt kritiseret af oppositionen for at indtage en lidt for politisk rolle.

Henning Thiesen selv mener at have iagttaget, at de politiske krav fra ministrene til embedsværket er steget de seneste 15 til 20 år.

- Derfor synes jeg, tiden er kommet til, at vi arbejder videre med det her, siger han til Ritzau.

HK vil redde praktikanter fra krænkende arbejdspladser

Efter nytår fortsætter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forhandlingerne med arbejdsgiverne og fagbevægelsen om, hvordan der kan sættes ind overfor krænkelser på arbejdspladsen.

Og her vil Anja C. Jensen, der er formand i HK, kræve, at arbejdsgivere kan miste retten til at uddanne elever eller praktikanter, hvis arbejdspladsen gentagne gange har vist sig at være et sted, hvor der er sket grove krænkelser af medarbejdere under uddannelse.

Det siger hun til erhvervsmediet Finans.

- Vi er nødt til at se på, hvordan vi beskytter elever bedre. Vi har set det med journalistpraktikanter på TV 2, og vi har også selv haft en grov sag med seksuelle krænkelser af HK-elever på en stor arbejdsplads. Det er ofte eleverne, der er de mest sårbare. Derfor skal det være nemmere at stoppe en elevfabrik, hvor de bliver krænket one-by-one, siger Anja C. Jensen.

Ministeren siger til Finans, at han er glad for de input, som HK kommer med.

- Jeg vil hverken afvise eller love det, men vi skal have fundet nogle løsninger i brancher, hvor krænkelserne oftest sker, og det er typisk i de lavtlønnede job, at der sker flest krænkelser, siger Peter Hummelgaard.

Brandvæsnet advarer inden nytår

Vi runder nyhedsoverblikket af og nærmer os fejringen af nytåret, hvor det danske brandvæsen ofte har mere travlt end normalt, fordi brandmændene skal slukke brande efter vildfarne raketter og andet fyrværkeri.

Og derfor har Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber, en opfordring til alle.

- Det er en rigtig god idé lige at bruge fem minutter omkring sit eget hus eller ude på sin altan og gøre klar til nytårsaften. Fjern noget af det brandbare, der eventuelt kunne stå der. Det kan være visne blade, det halvtørre juletræ, pap eller affaldscontainere, siger han til Ritzau.

Lige under halvdelen af brandvæsnets udrykninger til nytår drejer sig om brande i containere eller skraldespande. Det er mere end 40 gange så mange som normalt, skriver Ritzau.

Hvert år får brandvæsnet samlet omkring 500 henvendelser i timerne omkring nytår.

Og langt det meste, der bliver rykket ud til, er sandsynligvis forårsaget med vilje, lyder det fra Bjarne Nigaard.

- Vi ser desværre hvert eneste år, at det, der måske er tænkt som en morsomhed, så som et heksehyl i en affaldscontainer, kan starte en brand, siger han til Ritzau.

Billede af Mikael Dynnes Holmbo
Billede af skribentens underskrift Mikael Dynnes Holmbo Journalist
Eksperterne i Ydelseskommissionen vil indføre et skattefrit fritidstillæg på 450 kroner per barn i en familie om måneden, som skal bruges til at betale for eksempelvis fritidsaktiviteter som fodboldtræning eller lejrskoleudflugter. Men kontanthjælpsmodtagere bør selv kunne finde penge i budgettet lyder det fra Cepos. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Hjælpende hånd til de fattigste børn møder kritik: Enlig mor kalder det “mega luksus”

Politikerne bør skrotte ideen om at give familier på kontanthjælp et fritidstillæg på 450 kroner per barn, som skal sikre at børnene kan gå til fodbold eller tage en tur i biografen. Det mener den liberale tænketank Cepos, der vurderer, at der udvises alt for stor gavmildhed over for børnefamilier i anbefalingerne til et nyt kontanthjælpssystem, som politikerne skal forsøge at forhandle på plads efter nytår. Fritidstillægget er medvirkende til, at omkring 6000 børn vil blive hevet over Danmarks Statistiks grænse for relativ fattigdom, men mindsker samtidig gevinsten ved, at forsørgere på kontanthjælp tager et job. Børns Vilkår mener, at pengene er nødvendige for børnene. Men for en enlig mor, der i dag modtager lignende hjælp, er det mest af alt en luksus.

En check på 450 kroner om måneden skal få flere tusinde danske børn ud af fattigdom. Men ordningen møder nu kritik fra tænketank, der mener, at tillæget risikerer at fastholde børn i fattigdom. Ordningen er luksus, lyder det fra enlig mor, der allerede modtager økonomisk hjælp i dag.

Fattigdom: Politikerne bør skrotte den økonomiske håndsrækning til de fattigste børn, der ellers skal sikre, at børnene kan gå til fodbold eller tage en tur i biografen.

Det mener den liberale tænketank Cepos, der vurderer, at der udvises alt for stor gavmildhed over for børnefamilier i udspillet til et nyt kontanthjælpssystem, som politikerne skal forsøge at forhandle på plads efter nytår.

Det er Ydelseskommissionen, der har fremlagt en model til et nyt forenklet kontanthjælpssystem, som blandt andet skal løfte flere børn ud af fattigdom.

For at opnå det anbefaler eksperterne i kommissionen, at der indføres et skattefrit fritidstillæg på 450 kroner per barn i en familie om måneden - maksimalt 1800 kroner - som skal bruges til at betale for eksempelvis fritidsaktiviteter som fodboldtræning eller lejrskoleudflugter.

Men kontanthjælpsmodtagere bør allerede i dag selv kunne finde penge i budgettet til at betale børnenes fritidsaktiviteter, lyder det nu fra Cepos, der frygter, at fritidstillægget vil parkere flere børnefamilier på kontanthjælp.

- Det reducerer tilskyndelsen til at tage et job for forældre på kontanthjælp. På længere sigt vil det betyde, at flere børn vokser op med en mor eller far på kontanthjælp frem for, at de er i job. Og det er godt for børnene, at mor og far er i job, for de er rollemodeller, siger han.

Fritidstillægget er medvirkende til, at omkring 6000 børn vil blive hevet over Danmarks Statistiks grænse for relativ fattigdom. Men som Avisen Danmark kunne fortælle mandag, er den økonomiske håndsrækning samtidig med til at forhøje kontanthjælpen for børnefamilier og mindsker gevinsten ved at tage et job.

Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen mener, at man fatsholder børn i fattigdom, hvis man indfører et fritidstillæg. Det mindsker nemlig gevinsten ved at tage et job, mener han. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

For enlige forsørgere vil gevinsten for et fuldtidsarbejde falde fra mellem 5500-4200 til 3100-2700 kroner alt efter om forsørgeren har et, to, tre eller fire børn.

En hjælpende hånd til røde kinder

I flere kommuner fungerer allerede en lignende ordning, som også har været et forbillede for Ydelseskommissionens forslag. I Aarhus Kommune modtager omtrent 5000 børn årligt penge til fritidslivet

- Det går til økonomisk udsatte børn og deres mulighed for at deltage i foreningslivet på lige vilkår uanset økonomiske vilkår, siger Morten Pedersen, sektionsleder i Sport og Fritid i Aarhus Kommune.

Det er blandt andet borgere med en indkomst på kontanthjælpsniveau, der kan få hjælp af kommunen.

Kristine Zesach Kesje har i en årrække modtaget et fritidspas fra Aarhus Kommune, så hendes sønner kan dyrke sport. Hvis det står til Ydelseskomissionen, så skal en lignende ordning indføres på landsplan, så familier på kontanthjælp kan få 450kr. om måneden til fritidsaktiviteter. Privatfoto

Det er da mega luksus og en kæmpe gave at få tildelt de penge. Det viser, at vi bor i et godt land, der har mange goder

Kristine Zesach Kesje, mor, Aarhus Kommune

Men ikke alle, der modtager økonomisk hjælp fra kommunen, gør det af nød. En af dem, der årligt modtager et bidrag fra Aarhus Kommune, er 44-årige Kristine Zesach Kesje.

- Det er da mega luksus og en kæmpe gave at få tildelt de penge. Det viser, at vi bor i et godt land, der har mange goder, siger hun om det årlige tillæg på 1000 kroner, som hun får til sine to drenge på 11 og 14 år af Aarhus Kommune.

Kristine Zesach Kejse arbejder 32,5 timer om ugen som receptionist og vil derfor ikke kunne modtage fritidstillægget, som Ydelseskommissionen vil indføre. Hun siger selv, at hun har fravalgt at arbejde fuldtid, så hun kan prioritere sine børn, så længe de ikke er ældre. For hende er ordningen ikke en streng nødvendighed, da hun godt kunne finde pengene på egen hånd, men andet vil blive fravalgt.

- Jeg synes ikke nødvendigvis, at det er andre, som skal finansiere mine børns fritidsaktiviteter. Men det er et gode, og mange har ikke råd til at sende deres børn til sport. Så hvis man kan sikre, at børnene lavet noget, som de brænder for og får røde kinder, så er det da en luksus, man skal tage imod. Siger hun og uddyber:

- Jeg er ikke for flov til at tage imod det. Der er jo en årsag til, at jeg får det tildelt.

Relativ fattigdom

Spørger man Cepos er der ingen grund til at følge Aarhus Kommunes eksempel. Lidt over 56.000 danske børn lever ellers ifølge Danmarks Statistik under grænsen for relativ fattigdom. En af Ydelseskommissionens hovedopgaver var at få det tal mindsket.

Danmarks Statistik definerer blandt andet et barn som relativt fattigt, hvis barnets to forældre tilsammen har en månedlig indkomst efter skat på under 19.845 kroner, eller hvis en enlig forælder har en indkomst på 14.332 kroner. Men det er meningsløst overhovedet at kalde danske børn af kontanthjælpsmodtagere for fattige, mener Cepos.

- Jeg stiller et stort spørgsmålstegn ved den fattigdomsgrænse, der er opstillet af Danmarks Statistik. Det har intet med fattigdom at gøre, når vi ser på de satser for offentlige ydelser, vi har i Danmark. Hvis man hæver ydelserne, får færre børn rollemodeller, der er i arbejde. Og det er dårligt for både forældrene og børnene, siger Mads Lundby Hansen.

Eksempler på kontanthjælpssatser.

Enlig uden børn:

  • Ny grundsats: 6900 kroner.
  • Ny forhøjet sats: 10.000 kroner
  • Kontanthjælp i dag: 10.400 kroner
  • Lavindkomstjob: 14.000 kroner

Enlig med tre børn:

  • Ny grundsats: 21.000 kroner
  • Ny forhøjet sats: 23.400 kroner
  • Kontanthjælp i dag: 21.400 kroner
  • Lavindkomstjob: 26.600 kroner

Par uden børn:

  • Ny grundsats: 12.100 kroner
  • Ny forhøjet sats: 16.800 kroner
  • Kontanthjælp i dag: 17.600 kroner
  • Lavindkomstjob: 26.900 kroner

Par med tre børn:

  • Ny grundsats: 23.300 kroner
  • Ny forhøjet sats: 26.700 kroner
  • Kontanthjælp i dag: 25.300 kroner
  • Lavindkomstjob: 30.200 kroner

Beløbbet er det, der er tilbage efter skat, og som skal gå til alle faste udgifter og forbrug.
Lavindkomstjob er den indkomst, når enlige eller begge personer i et par arbejder 37 timer om ugen til den overenskomstfastsatte mindsteløn for ufaglærte for HK-området, svarende til 123,42 kroner.

Børns Vilkår frygter flere fattige

Hos Børns Vilkår er direktør Rasmus Kjeldahl lodret uenig. Han frygter, det vil have vidtrækkende konsekvenser for børnene, hvis fritidstillægget ikke bliver til virkelighed

- Ingen børn har glæde af at vokse op i fattigdom. Alt peger på, at gør man det, så bliver ens samfundsmæssige udkomme meget dårlige i forhold til både uddannelse, kriminalitet og sundhed. Det har vi som samfund ingen interesse i, siger Rasmus Kjeldahl.

Han tøver ikke med at bruge ordet fattig om de 56.000 danske børn, der betegnes som relativt fattige – hvoraf mange ifølge Børns Vilkår er børn af enlige forsørgere. I dag modtager en enlig forsøger med et barn mellem 14.172 og 15.196 i kontanthjælp.

- Det kan være en tilstrækkelig indkomst, hvis man bor et sted, hvor omkostninger til husleje eksempelvis er lave. Men for de fleste mennesker vil det være helt utilstrækkeligt.

- Fattigdom handler ikke bare om, hvorvidt man kan spise sig mæt. Det handler om adgangen til fællesskaberne. De har ikke råd til klasseture, det tøj man går i og til teknologi. Det kan godt være, du har flere penge end et barn i et fattigt land, men dine muligheder for at begå dig i fællesskabet vil være alvorligt svækkede, siger Rasmus Kjeldahl

Han kalder det dog samtidig “klart bedst” for børn at vokse op med forældre i job frem for kontanthjælp.

- Måske er incitamentet større, men der kan være strukturelle ting, der gør, at de ikke kan få et job. Måske er der for langt til de forskellige jobs, eller måske kan man kun få fire deltidsjob og ikke har en bil, hvilket gør, at det ikke er foreneligt med at skulle hente børn i daginstitutioner eller andet, siger han.

Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet vurderer ikke, at nævneværdig færre vil tage et job, hvis gevinsten ved at tage et job mindskes, som Ydelseskommissionen lægger op til. Tværtimod tror han, at det vil give en større effekt for beskæftigelsen på langt sigt, hvis man får hevet flere børn og unge over grænsen for relativ fattigdom.

- Hvis børn eller teenagere vokser op i fattigdom, får det konsekvenser for, hvilken uddannelse, de får, deres tilknytning til arbejdsmarkedet på lang sigt og deres socialintegration i samfundet. Så på lang sigt vil der være en gevinst i forhold til arbejdsudbuddet ved at sikre, at børn ikke vokser op i fattigdom, siger han.

Tillæg er "formynderisk"

Mads Lundby Hansen fra Cepos fastholder, at fritidstillægget vil få færre forældre til at tage et job. Han understreger at Cepos udelukkende lægger op til, at kontanthjælpen bliver på nogenlunde samme niveau som i dag for børnefamilierne. Derudover er han principielt imod, at penge direkte øremærkes børnene.

- Jeg finder det formynderisk, at forældre skal gå ned med hatten i hånden og bede om de her penge. Samtidig mener jeg, at ydelserne allerede i dag er på et niveau, hvor forældrene selv bør kunne betale for børnene.

Hvem tager du hensyn til, når du kalder det formynderisk?

- Der tager jeg hensyn til familien under ét og selvfølgelig forældrene.

Kan de så ikke bare lade være med at benytte tillægget, hvis de mener, det er formynderisk?

- Jo, men det er mit take på det. Og hvad bliver det næste så? Skal børnechecken også betinges af, at man køber økologisk og grønt og skal aflevere kvitteringer for at få udbetalt børnecheck? Det er forældrene, der er forældre for børnene. Der er noget formynderisk ved, at en forælder skal ned til en kommunal sagsbehandler og udleve kvitteringer for at få udbetalt penge til de her udgifter.

Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, mener ikke, at det er ret mange af de fattigste familier, der ligesom Kristine Zesach Kesje selv ville kunne finde luft i budgettet til at betale for børnenes fritidsaktiviteter.

- Jeg tror faktisk mange enlige forsørgere gør utrolig meget for at prioritere børnenes velfærd. Men hvis pengene ikke er der, er det lidt svært. At give børnene nogle penge, ingen andre kan tage, kan kun have en positiv effekt, siger han.

https://spoerg.avisendanmark.dk/
Professor Lone Simonsen tror og håber, at covid-19 fra 2023 vil blive betragtet på linje med sæsoninfluenza. Men fremtiden er usikker, og nye varianter kan forlænge kampen mod coronavirusset. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Eksperter ser snarlig vej ud af pandemien: Derfor kan 2022 blive sidste hårde kamp mod covid-19

De næste måneder vil smitten tage drastisk til. Men når foråret kommer, lysner det, og 2022 vil formentlig blive det sidste år, hvor vi skal kæmpe med corona som en pandemi.
Sådan lyder tre fremtrædende viruseksperters forventninger til det kommende år under coronapandemien.
Allerede fra efteråret forventer tre professorer, at vi vil betragte covid-19 på linje med sæsoninfluenza. Selvom der vil opstå nye varianter, der ligesom omikron kan undvige vaccinerne, vil vi senere på året have opbygget så stor en immunitet fra tidligere smitte og vacciner, at vi kan vinke farvel til restriktioner og med covid-19 som en pandemi, lyder det fra eksperterne. Men det er ikke sikkert, at vi klarer os igennem pandemien uden et fjerde stik, lyder det.

Det kommende år bliver formentlig det sidste, hvor covid-19 for alvor kommer til at volde os problemer, forudser tre fremtrædende eksperter trods udsigten til flere mulige flugtvarianter i fremtiden. Til gengæld er omikronvarianten så smitsom, at der fortsat vil være restriktioner et stykke tid endnu - i allerværste fald kan der blive brug for nedlukninger, lyder det.

Corona: De næste måneder vil smitten tage drastisk til. Men når foråret kommer, lysner det, og 2022 vil formentlig blive det sidste år, hvor vi skal kæmpe med corona som en pandemi.

Sådan lyder tre fremtrædende viruseksperters forventninger til det kommende år under coronapandemien.

- Fra efteråret 2022 kommer vi til at se på det som en influenza, hvor vi skal vaccinere ældre og folk i risikogrupperne. Men til den tid kan vi forhåbentlig leve et normalt liv, siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet.

Også Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, og Lone Simonsen, professor i epidemiologi på Roskilde Universitet, forventer, at covid-19 fra 2023 vil blive betragtet som en sæsonvirus på linje med influenza.

- Jeg tror, pandemifasen ender efter dette år. Når pandemifasen er færdig, vil der være så meget immunitet i befolkningen, at vi overgår til en sæsonvirus-æra, som vi har med influenza. Jeg har set på så mange historiske epidemier, og vi forventer, at vi er ved at være så langt med covid-19, siger Lone Simonsen.

Hårde måneder forude

Mens de tre professorer ser lyst på det kommende år, ser de næste måneder isoleret set mere dystre ud. Statens Serum Institut har allerede gjort det klart, at januar bliver en slem måned - den værste i hele pandemien med op mod 45.000 smittede om dagen, udtalte Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, kort før juleaften til TV2.

Lone Simonsen, Hans Jørn Kolmos og Allan Randrup Thomsen forventer også rekordhøje smittetal, og at vi derfor fortsat vil være underlagt restriktioner i et eller andet omfang: I bedste fald taler vi kun eksempelvis fortsat brug af mundbind og afstandskrav i biografer og til kulturarrangementer. I allerværste fald kan der være brug for deciderede nedlukninger, lyder det.

Jeg tror, vi har set det værste. Jeg har svært ved at se, at der indføres hårdere restriktioner.

Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi, Syddansk Universitet.

Årsagen er den mere smitsomme omikronvariant, som på kort tid har overtaget dominansen i Danmark og sendt smittetallene i vejret, og har vist sig i stand til at undvige vaccinerne. Statens Serum Institut mener endnu ikke, at det kan konkluderes, om varianten er mere eller mindre alvorlig, men flere undersøgelser fra udlandet indikerer, at varianten er mildere.

Trods de opløftende meldinger er der dog fortsat risiko for, at variantens store smitsomhed kan få alvorlige konsekvenser for vores sundhedsvæsen den kommende tid. For selvom risikoen for indlæggelser mindskes, kan smittetallene stige så voldsomt, at indlæggelsestallene vil stige markant.

- I værste fald kan det betyde, at vi skal gennem en decideret nedlukning af samfundet, mens vi venter på en booster-vaccine, der er målrettet omikron, siger Lone Simonsen.

Så galt kommer det dog næppe til at gå, lyder det samstemmende fra eksperterne.

- Jeg tror, vi har set det værste. Jeg har svært ved at se, at der indføres hårdere restriktioner, siger Hans Jørn Kolmos.

Trykket forsvinder med foråret

Når foråret kommer med bedre vejr, og flere danskere er revaccineret, kan den sidste hårde kamp mod coronavirusset til gengæld meget vel være overstået, forudser de.

- Vi kommer forhåbentlig til at se, at presset løsner sig hen mod foråret, og når vi når hen til marts, forventer jeg, at vi kan slappe lidt af igen, siger Allan Randrup Thomsen.

Omikronvarianten er den første såkaldte flugtvariant, som har vist sig i stand til at undvige vaccinerne. I takt med, at immuniteten stiger i befolkningen, vil virus forsøge at undvige immuniteten – og dermed fremme dominansen af nye varianter, der mindsker effekten af vaccinerne. Der vil altså formentlig opstå flere nye flugtvarianter som omikron.

Alligevel tror ingen af de tre eksperter, at nye varianter vil volde os så store problemer, at det vil slukke håbet om, at 2022 bliver sidste år med corona allerhøjest på dagsordenen.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, forventer, at vi kan begynde at slappe af i marts, hvor han tror, at foråret er med til at nedbringe smittetallene. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

For selvom der opstår nye varianter, vil vores immunsystem stadig have et vist værn mod smitte og alvorlig sygdom fra tidligere vacciner eller sygdom. Og med den tredje vaccinedosis, som udrulles netop nu, vil immuniteten stige i samfundet.

- Vi ser det jo allerede nu med sæsoninfluenza, der varierer hver sæson. Jeg ser en endeløs omgang af nye varianter som et stort problem. I historiske epidemier har vi også haft tre-fire bølger, og så bygger vi immuniteten op, og så er pandemifasen færdig, siger Lone Simonsen.

Flere stik kan blive nødvendige

Allan Randrup Thomsen er enig, men understreger, at der fortsat er grund til at holde et vågent øje med nye varianter. Hverken han eller Hans Jørn Kolmos tør skråsikkert erklære omikron den sidste coronavariant, der kan sende smittetallene i vejret og gøre det nødvendigt at genindføre restriktioner. Men forventningen er, at der er så høj immunitet i befolkningen, at nye varianter vil have svært ved at sprede sig.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm gjorde det på et pressemøde i sidste uge klart, at det kan blive nødvendigt, at særligt ældre og sårbare borgere i fremtiden skal vaccineres hvert år. Og Israel har eksempelvis allerede annonceret, at landet vil begynde at tilbyde et fjerde vaccinestik mod coronavirus til alle borgere over 60 år. Men det kan også blive nødvendigt for større dele af befolkningen med et fjerde stik med en vaccine præciseret omikronvarianten, hvis det imod forventningen ikke lykkes at holde smitten under kontrol, vurderer Lone Simonsen og Allan Randrup Thomsen.

- Jeg håber og tror, at tredje dosis holder os fra masseindlæggelser og dødsfald. Men bliver det værre, må vi få en booster, når de mere prævise vacciner mod omikron forventes klar til foråret, siger Lone Simonsen.

Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, har svært ved at forestille sig, at der kan vente os hårdere restriktioner i fremtiden. Samtidig understreger han dog, at intet er sikkert, når det gælder fremtiden med coronavirus. Arkivfoto: Robert Wengler
Jeg har sgu aldrig lavet noget alene, der fungerede, siger Søren Vester og mener, at fællesskabernes værdi for alvor blev tydelig i 2021, fordi vi mistede muligheden for at være sammen i grupper - og at fik den tilbage. Privatfoto

- Altså, jeg hedder Søren, og jeg har et haveprogram, så jeg er da godt klar over, at jeg har sat røven i klaskehøjde

Når man hedder Søren, har et haveprogram på tv og ikke hedder Ryge til efternavn - så har man sat røven i klaskehøjde. Det siger manden, som hedder Søren Vester, og i Avisen Danmark ser han tilbage på tre ting i 2021, der har været de mest markante for ham. Udover det nye haveprogram "Søren Vesters Have" har det været et corona-år, som det har for de fleste andre. Det ikke at kunne være sammen i fællesskaber har især været svært, for det er Vester ikke god til:
- Vi lærte jo noget om, hvor vigtigt det er at mødes og ville hinanden. At have nogen at dele med og høre hinandens historier. Jeg plejer at sige, at jeg har sgu aldrig lavet noget alene, der fungerede, siger han.

At være afskåret fra fællesskaber har været hårdt og lærerigt for Søren Vester, når han ser tilbage på 2021. Et år hvor han med ærefrygt gik i fodsporene på Søren Ryge med haveprogrammet "Søren Vesters Have" på DR.

2021: Er jyder på tv eksotiske? Det er Søren Vester tilbøjelig til at tro, når snakken falder på ligheden mellem ham, Søren Ryge og Frank "Bonderøven" Erichsen. I år fik Søren Vester sit eget haveprogram på DR, og det er én af årets vigtigste begivenheder for Vester fra Thise.

Et andet højdepunkt er ét år gammelt - nemlig da vaccinen kom ind i danskernes liv og langsomt og lidt efter lidt åbnede døren til endnu et vigtigt element i Søren Vesters liv: At vi igen kunne mødes i fællesskaber.

- Jeg er aldrig rigtig lykkedes med noget, jeg var alene om, siger han og husker tydeligt, da hans 50 mand store mandegymnastikhold endelig igen kunne bryde ud i fællessang.

3 ting jeg husker 2021 for

Året, der er gået, tager sig forskelligt ud, alt afhængigt af hvem, der ser tilbage. Avisen Danmark har bedt en række personer, kendt i den bredere offentlighed, udpege tre ting, som efter deres mening er med til at give 2021 sin signatur. I dag er det designer og tv-kendis, Søren Vester, der i år supplerede "I hus til Halsen" med haveprogrammet "Vesters Have".

1 Vaccinen, som redder os

Søren Vester har op til jul været i Viborg og få det tredje vaccinestik, og netop vaccinen synes han er én af de vigtigste begivenheder i året der gik.  Teknisk set kom vaccinen allerede i 2020, da de første særligt sårbare og gamle danskere allerede kunne lægge arm til vaccinenålen mellem jul og nytår. Men det var i 2021, at vaccinen for alvor kom ud danskerne.  

- Det er fantastisk, at vi er i et samfund, hvor vi har en løsning, og hvor vi stoler på det, der bliver meldt ud,  og hvor det bare kører. Vi kan vaccinere 300.000 mennesker på én dag.  Jeg har det sådan, at når Søren Brostrøm siger hop, så hopper vi.  Og myndighederne, regeringen og politikerne skal også have lov at fejle, for vi har stået i en situation, hvor vi ikke ved, hvad det er for et bjerg, vi står over for. 

Men det er ikke alle, der har det som dig. Nogle er skeptiske i forhold til vaccinen. 

- Ja der er godt nok nogle sølvpapirshoveder. Men når vi kigger ud i verden og sammenligner, så er det et fåtal, der ikke er med her i Danmark. Når nogle snakker om, at det er et overgreb fra staten, så får jeg det sådan: "Kom nu! Du bliver nødt til at se ud over egen næsetip". Det er fint nok, at der er nogle, der ikke vil vaccineres, men så gælder der bare nogle andre spilleregler for dem, og så er der nogle ting, de ikke kan være med til.  Som det ser ud nu med en verdensomspændende pandemi, bliver vi nødt til at forstå fællesskabets spilleregler. Men vi kan selvfølgelig ikke blive ved med at vaccinere, så der kommer en tid, hvor det overgår til at være ligesom en influenza, siger Søren Vester. 

Bekymringen går mod de store dele af verden, der ikke har adgang til vaccinen.

- Jeg aner ikke, hvad man gør ved det. Hele den tryghed og base, vi sidder på i et velfærdssamfund mangler de jo i store dele af verden. Vi kan ikke redde hele verden, men vi kan hjælpe. I det øjeblik, vi har dæmmet op her, så bliver vi spurgt, om vi vil hjælpe resten af verden, og det vil vi jo.

2 Den nye legeplads - haven

Vi er måske lidt eksotiske, siger Søren Vester om, hvorfor jyder, der roder i jorden, er godt fjernsyn. Søren Ryge og Frank "Bonderøven" Erichsen er andre eksempler. Privatfoto

I 14 år har Søren Vester og familien boet i et kæmpestort hus - en gammel præstegård - på en 10.000 kvadratmeter stor grund i Thise. Mens der er blevet sat i stand, kælet og kreeret indenfor, har haven stået urørt som én stor græsplæne. Men i år gik arbejdet igang med at forvandle græsplænen til et spændende have med blomsterhav, spiseligt og overraskelser. Det sker for rullende kameraer i "Søren Vesters Have" på DR.

- Når man har projekter indenfor som for eksempel køkken eller badeværelse, så skal banken som regel med ind over. Men haven er min helt egen kreative boble, og jeg bestemmer selv.  Det fascinerer mig, og jeg går i haven hver eneste dag bare lige for at se, siger Søren Vester.

Jeg tror, nogen ser os som lidt eksotiske. Vi er sådan nogen, der bor ude på landet og snakker med vores naboer, og vi står ved det, vi er rundet af. Men det er der jo utroligt mange der gør alle mulige steder i Jylland, på Fyn og Sjælland

Søren Vester

Netop det at give den gas og at være kreativ er det, som Vester gerne vil give videre med sit haveprogram.

- En have er ikke kvantefysik. Alle burde eksperimentere noget mere, så man får en mere personlig have. Det er bare om at plante noget og lege med det, om man så vil lave en japansk have med bonzai eller man går med en klassisk staurderhave eller noget helt tredje.  

- Min have er ikke en nulfejls-kultur men en multifejlskultur. Der sker fejl på fejl, men så lærer man undervejs. Jeg håber folk vil tænke, at når ham Søren Vester kan, så kan jeg også, siger han. 

Er du en ny Søren Ryge?

- Altså jeg hedder Søren, og jeg har et haveprogram, så jeg er da godt klar over, at jeg har sat røven i klaskehøjde. Jeg har ikke noget problem med at blive sammenlignet, det er en ære. Men jeg er ikke Søren Ryge.

- Jeg har set alle Sørens Ryges haveprogrammer, og jeg mener alle. Han har lavet fjernsyn i 40 år, så jeg føler nærmest, at jeg kender ham. Jeg står på en måde på skuldrene af ham, og det er med stor ærefrygt, at jeg har kastet mig ud i det, siger Søren Vester.

Udover dig og Ryge er der også Frank "Bolderøven" Erichsen. Hvorfor er jyder, der går og roder i jorden, så godt fjernsyn?

- Jeg er ikke sikker på, at det har noget at gøre med, at vi er jyder, for at være jysk er fandme ikke en kvalitet i sig selv.  Men jeg tror faktisk, nogle ser os som lidt eksotiske. Vi er sådan nogle, der bor ude på landet og snakker med vores naboer, og vi står ved det, vi er rundet af. Men det er der jo utroligt mange der gør alle mulige steder i Jylland, på Fyn og Sjælland.

"Søren Vesters Have" har været en pæn succes med seertal på som har ligget og vippet på begge sider af 500.000 seere. 

3 Fællesskabet som vi fik tilbage

I år tog Søren Vester hul på at lave 10.000 kvadratmeter græd om til en spændende have for rullende kameraer i Søren Vesters Have på DR. Foto: Claus Rud, DR

I halen på vaccinerne, fulgte genåbningen af samfundet henover sommeren. Selv om mange festivaller og andre  store kulturbegivenheder ikke blev til noget, så var muligheden for igen at kunne være sammen den helt store begivenhed for Søren Vester:

- For mig var det ren eufori, at nu måtte vi være sammen igen. Min årgang har jo aldrig oplevet, at der var den slags restriktioner, og at man ikke måtte gå ud og være sammen.  Da skal man helt tilbage til besættelsen under Anden Verdenskrig, siger Søren Vester. 

Han husker tydeligt, da det endelig var muligt at mødes med en gruppe mennesker over en frokost med børn, voksne, snak og leg på alle etager i den gamle præstegård. Nedlukning og restriktioner har gjort ham bevidst om, hvor værdfuldt det er:

- Vi lærte jo noget om, hvor vigtigt det er at mødes og ville hinanden. At have nogen at dele med og høre hinandens historier.  Jeg plejer at sige, at jeg har sgu aldrig lavet noget alene, der fungerede. Det med at være  en del af et fællesskab betyder noget, og det er kommet i fokus ved at vi mistede det og savnede det, siger Søren Vester.

Vi begynder altid med at synge "vi er børn af sol og sommer". Jeg glemmer ikke, da vi endelig kunne mødes til træning igen og vi brød ud i sang igen. Det var så fedt!

Søren Vester

En af de ting, der også kom tilbage var fællessangen.

- Vi har siddet i hver vores stue og sunget sammen med Phillip Faber, men det med at stå i forsamlingshuset synge sammen igen. det kan noget helt andet.

- Jeg er træner for et herregymnastikhold, hvor vi er 50 herrer i alderen 18-65 år, der samles og laver klassisk herregymnastik med spring i hallen. Vi begynder altid med at synge "vi er børn af sol og sommer".  Jeg glemmer ikke, da vi endelig kunne mødes til træning igen og vi brød ud i sang igen. Det var så fedt!

Søren Vester har været træt af fællesskaber, der måtte lukke ned, men han mener alligevel ikke, der rigtigt er noget af brokke sig over. 

- Vi har det jo godt. Men jeg har virkelig ondt af de unge mennesker. For eksempel dem, der er på efterskole, hvor alt netop handler om fællesskaber. Et år ud af et ungdomsliv er meget mere end et år ude af Søren Vesters 43 år. Som ung er det hele verden, der ramler. 

Blå bog

Søren Vester er uddannet fra Rum & Møbler-linjen på Danmarks Designskole i København.

Har både før og efter designskolen haft en stribe forskellige praktiske job som for eksempel glaspuster ved Stenhøj Glas, smed tømrer, gartner og pædagog.

Er vokset op på landet og købte en ko for sine konfirmationspenge hos sin bedstefar, der var landmand.

Er mest kendt som den kreative part af "I hus til Halsen", der har går i gang med den 10. sæson - Vester har medvirket i 6.

Har desuden medvirket i Vesters Verden (TV2 Fri), Vores Genbrugshjem (TV3), Mesterskaberne (DR), Velkommen Hjem (TV3).

Blev i år vært for "Vesters Have", hvor han laver 10.000 kvadratmeter græs om til en have med et hav af rum til blomster, grøntsager og overraskelser.

Bor på den gamle præstegård i landsbyen Thise i Skive kommune sammen med sin kone Dorthe Vester og deres børn Holger på 14 og Sigurd på 11 år.

Vester
Sne og kulde satte sit præg på julen. Allerede fra tirsdag er det helt anderledes. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Lune, skyer og regn i snarlig sigte - men uklart om vejret bliver klart nytårsaften

Vejrmæssigt bliver overgangen fra jul til nytår markant. De seneste dages sne og kulde bliver allerede tirsdag afløst af mærkbare varmegrader.

Inden nytårsaften har vi tocifrede varmegrader, lyder det fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

Med varmen følger imidlertid også skyer og regn, så det er ikke, hvad vi normalt forstår ved fantastisk godt vejr, der er på vej.

- Hvor klart eller overskyet, det bliver, er for tidligt at sige præcist. Med lidt held får vi nogle timers klart vejr nytårsaften, siger Erik Hansen, der vagthavende meteorolog hos DMI.

December har indtil nu været koldere end sædvanligt og med større udsving mellem de højeste og de laveste temperaturer. Erik Hansen betegner det som usædvanligt, men ikke så meget at klimaforandringernes alarmklokke ringer hos ham.

- Det er anderledes end det, vi ser mest, men det ligger inden for de almindelige vejrudsving, man altid har måttet regne med, siger han.

Vejret bliver mildt og lunt - med risiko for våd og skyet nytårsaften. Internationalt blev 2021 et år med globale vejrkatastrofer.

Vintervejr: Julen var hvid de fleste steder, og hundekoldt har det været. Men allerede når disse linjer læses, har vejrguderne iklædt sig et betragteligt mildere sindelag.

Så markant er det, at på fredag, nytårsaftensdag, er vi oppe oppe og kysse tocifrede varmegrader, næsten som var foråret på vej. På mindre end en uge vil temperaturen være steget fra en halv snes minusgrader til det samme på plussiden.

- Vi har haft en kølig luftmasse, det vi kalder en kontinental polarluft, men den er ved at blive fortrængt af en mild front fra sydvest. Det er dernede fra, vi henter varmen, og det vil vi hurtigt få at mærke, siger Erik Hansen, vagthavende meteorolog hos Danmarks Meteorologiske Institut.

Allerede tirsdag morgen kan vi se tilbage på en nat, hvor temperaturen så småt sagde farvel til minusgraderne. Dermed stopper det ikke. Varmen stiger yderligere.

- Det er bare det første varmeangreb. På torsdag ser det ud til, at en større lavtryksbane er på vej ude fra Nordatlanten, hvor det, vi kalder maritim tropisk luft, rammer. Det er noget af det varmeste, man kan få, siger Erik Hansen.

Store udsving

Det relativt store temperaturudsving fra juleaften til nytårsaften er kendetegnende for dette års december. Set over hele måneden frem til og med mandag 27. december er temperaturen svinget mellem den laveste på 17,5 minusgrader til 10,1 plusgrader - et spand på 27,6 grader.

Det er en væsentligt større forskel på højeste og laveste temperatur end sædvanligt. Det er dog ikke så usædvanligt, at Erik Hansen går i meteorologisk panik. Det er set før.

- December har været køligere i år, og udsvingene mellem koldt og lunt har været større, hvilket vi så ser endnu et eksempel på mellem jul og nytår. Hvis vi ser temperaturforskellen nu og 100 år tilbage, spiller klimaforandringerne ind, men selv om det, vi oplever lige nu, er anderledes end det, vi ser mest, er vi ikke ude i noget, hvor kan gøre dem til årsagen; det ligger inden for de almindelige vejrudsving, man altid har måttet regne med, siger han.

Uklart om det blive klart

Noget, man til gengæld ikke kan regne med, er, at selv om årets sidste dag og aften tegner til at blive en lunere affære end julen, er det ikke nødvendigs ensbetydende med godt vejr endsige klart fyrværkerivejr.

Med lidt held får vi nogle timers klart vejr nytårsaften.

Erik Hansen, meteorolog, DMI

- Nytårsvejret er stadig under udvikling. Det synes helt sikkert, at det bliver mildt, men desværre giver det også skyer og regn, så det er ikke, hvad vi normalt forstår ved fantastisk godt vejr, der er på vej.

- Hvor klart eller overskyet, det bliver, er for tidligt at sige præcist; med lidt held får vi nogle timers klart vejr nytårsaften, siger Erik Hansen.

Et år med ekstremt vejr

De øjeblikkelige danske vejrudsving kommer som afslutningen på et år, som internationalt har mærket store konsekvenser på klimafronten.

Det fremgår af en rapport fra den kristne nødhjælpsorganisation Christian Aid, som blev offentliggjort mandag, skriver Ritzau.

Rapporten fortæller, at de ti dyreste katastrofer forårsaget af ekstremt vejr i 2021 omfattede ødelæggelser for over 1155 milliarder danske kroner. Det er en stigning på 13 procent i forhold til året før.

Alene disse ti katastrofer kostede mindst 1075 mennesker livet og gjorde 1,3 millioner mennesker hjemløse.

På vore breddegrader  gjorde især julis oversvømmelser i Tyskland og Belgien indtryk; det samme gjorde orkanen Idas kolossale ødelæggelser i det østlige USA.

Rapporten nævner ifølge Ritzau imidlertid også en række andre lande og områder, som blev ramt hårdt.

- Nogle af de værste vejrkatastrofer i 2021 ramte fattige lande, som kun i ringe omfang har været med til at forårsage klimaforandringer, hedder det.

Nytår med mildt vejr

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, forudser, at det gamle og det nye år henholdsvis slutter og begynder med temperaturer, der leder tankerne hen på forår.

Det temperaturmæssigt mildere vejr synes sikkert, mens det er mere usikkert med forekomsten af skyer og nedbør.  Med dette forbehold får de næste døgns vejr disse ord med på vejen fra DMI:

  • Tirsdag 28. december: Skyet og perioder med lidt regn, eller mod nord og øst måske slud. Mellem 1 og 5 graders varme, og let til frisk vind fra sydøst, ved kysterne stedvis hård vind. Om aftenen og natten ligger  temperaturen på mellem frysepunktet og 3 graders varme.

  • Onsdag 29. december: Tørt og mest skyet vejr, stedvis lidt sol. Mellem 1 og 5 graders varme. Om aftenen og natten skyet og fugtigt og mellem 1 og 4 graders varme.

  • Torsdag 30. december: Mest skyet, diset og stedvis tåget vejr. Mellem 5 og 9 graders varme - om aftenen og natten mellem 2 og 6 graders varme.
  • Fredag 31. december:  Skyet og til tider regn med temperaturer mellem 7 og 10 graders varme, muligvis opklaring sidst på dagen.  Om aftenen og natten mellem 4 og 7 graders varme.
  • Lørdag 1. januar: Mest skyet og måske lidt regn af og til. Om dagen mellem 5 og 10 graders varme, om natten omkring 5 graders varme.
  • Søndag 2. januar og mandag 3. januar: Ustadigt med stort set uændrede temperaturer.