Brostrøm orker heller ikke den virus mere: Omikron var det sidste, vi havde brug for - og så lige i julemåneden
Hvis det tredje vaccinationsstik mod corona er kommet som en overraskelse, kan der vente os flere af slagsen.
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, siger i dette interview med Avisen Danmark, at vaccinationsprogrammet mod corona kan forventes at udvikle sig i mange retninger det næste år.
Han tror, det bliver mere effektivt, men han siger også, at coronavaccinationer kan blive en tilbagevendende rutine, som vi kender fra andre vaccinationer, som mod influenza for eksempel.
Uanset antallet af stik bringer vaccinerne ham på optimismekurs. Han kalder vaccinationerne for supervåbnet i kampen mod coronaen.
Til gengæld er der noget andet, der sender humøret i modsat retning: sygehusvæsenet. Det har ikke den samme robusthed, som det havde for bare et år siden, mener han: - Sygehusvæsenet er træt, det knirker, siger han.
Da sundhedsstyrelsens chef, Søren Brostrøm, juleaftensdag sidste år kiggede i krystalkuglen i et interview her i Avisen Danmark, iklædte han sig optimismens grønne kåbe. Det gjorde han, fordi coronavaccinen bankede på. Tre dage efter røg vaccinenålen i overarmen på den første dansker.
De seneste uger har mange tusinde danskere været inviteret til det tredje stik, og nu er der for alvor skruet op på den front.
Tre stik? Det sagde han ikke noget om dengang. Men han og alle de andre vise sundhedsmænd -og damer bliver hele tiden klogere, som erfaringerne dynger sig op med en sygdom, de for mindre end to år siden ikke vidste en hujende fis om.
I dette interview siger han, at de endda kan blive så kloge, at det måske ikke bliver ved dette tredje stik. Coranavaccination kan blive en jævnligt tilbagevendende rutine.
Sidste år var hans optimisme også begrundet i et meget robust dansk sundheds- og sygehussystem. Nu siger han, at robustheden ikke er, hvad den har været. Sygehusvæsenet er kommet under pres, mere end godt er, mener han.
Søren Brostrøm, direktør i SundhedsstyrelsenJeg skal helt tilbage, til da jeg var helt nyuddannet læge, for at se så store ventelister, som vi har nu.
- Det knirker. Sygehusvæsenet er træt efter coronaen og en historisk lang sygeplejerskekonflikt, som trak hen over sommeren. Da havde vi i forvejen pukler efter coronanedlukningerne. Der var en meget, meget stor træthed på sygehusene efter vinterbølgen, da vi gik ind i foråret, siger Søren Brostrøm.
Det har haft store konsekvenser: Talrige udskydelser af planlagte patientbehandlinger, typisk sådan noget som nye hofter, nye knæ, brokoperationer.
- Der er nu ganske betydelige ventelister i alle fem regioner. Jeg skal helt tilbage til, da jeg var helt nyuddannet læge for at se så store ventelister, som vi har nu.
Udfordret sygehusvæsen
Sygeplejerskekonflikten handlede ikke om corona, men om dybereliggende problemer. Søren Brostrøm ser heller ikke for sig, at problemerne forsvinder, hvis og når coronaen ikke længere er så stor en belastning for systemet.
- Der er nogle kerneopgaver, som demotiverer og får folk til at søge væk. Det er noget, som ville have optaget os meget, også selv om vi ikke havde haft corona. Det kræver politiske løsninger, som ikke er mit anliggende, men fagligt set er det også noget, vi er optaget af i Sundhedsstyrelsen, siger Søren Brostrøm.
Ventelisterne omfatter ikke akutte og livstruende sygdomme. Menneskeliv er ikke på spil.
- Men det er klart, at hvis dette sætter sig mere kronisk i det danske sygehusvæsen, så er vi udfordret, siger han.
- Vi orker ikke mere
Ikke desto mindre ser Søren Brostrøm tilbage på et 2021 som et år, hvor der i coronasammenhæng blev gjort store landvindinger - og frem til et 2022, som, tror han, vil byde på yderligere landvindinger. Men lige nu er det surt.
Søren Brostrøm, direktør for SundhedsstyrelsenDen omikron, vi nu har fået, var det sidste, vi havde brug for. Og så lige midt i en vinter, lige midt i julemåneden. Det er blevet en træls vinter. Vi orker ikke den virus mere.
- Vi fik deltavarianten, den havde vi ikke for et år siden. Den var mere smitsom, den var frygtelig, forfærdelig. Den omikron, vi nu har fået, var det sidste, vi havde brug for. Og så lige midt i en vinter, lige i julemåneden. Det er blevet en træls vinter. Vi orker ikke den virus mere, siger Søren Brostrøm.
Rekordstore smittetal i december har givet sidste års ellers hensyltede restriktioner et opkog. Søren Brostrøm tror imidlertid ikke, vi får så omfattende restriktioner som sidste vinter.
- Det er, fordi vi har vaccinerne. De er ikke hundrede procent effektive i forhold til at forebygge smitte. Vi kan se, at indlæggelsestallene stiger, men langsommere, meget langsommere, og det skyldes vaccinationerne. De er vores supervåben mod corona. Men der er én forudsætning: en meget høj tilslutning, siger han.
Klar til flere stik
En anden forudsætning kan også melde sig: Nødvendigheden af at vaccinationerne foretages oftere.
- Det kan godt være, at vi engang til foråret skal have det fjerde stik. Det ved jeg ikke, men hvis det er det, der skal til, så gør vi det. Vi har maskineriet og ressourcerne til det.
Dybest set kan coronavaccinationer ligefrem blive jævnligt tilbagevendende som andre vaccinationer som for eksempel dem mod influenza.
- Når vi kommer igennem denne vinter og kommer på den anden side foråret, har vi erfaringer med den nye variant og med det tredje stik.
Disse erfaringer kan åbenbare flere scenarier, mener han: Det kan være, vi skal vaccineres hver vinter, det kan være, det kun er en del af befolkningen, der skal - de, der er i særlig risiko, de ældre. Det kan være, det kun er hvert andet eller tredje år. Kombinationsvacciner, hvor man vaccinerer mod flere ting på én gang, kan komme på tale, og de næsevacciner, som vi for eksempel bruger nu til influenzavaccination af børn, kan vise sig mere effektive mod smittespredning end stik.
- Det korte af det lange er, at jeg tror, vaccineområdet vil vise en masse potentiale. Det er det, der er supervåbnet både i Danmark og i resten af verden i forhold til at komme på forkant med de næste pandemier, for dette er ikke den sidste pandemi, vi har set i verdenshistorien, siger Søren Brostrøm.
Forventet modstand
Mens det store samtaleemne sidste år var udsigten til, at vaccinerne skulle komme, har deres ankomst fået vaccinemodstandere til at rejse sig. Det kom ikke bag på Søren Brostrøm:
- Sådan har det altid være med vacciner, altid. Der har altid været holdninger og diskussioner om vacciner i hele verden, det er der også i det moderne Danmark.
Til gengæld kommer det bag på ham, at emner som frihedsrettigheder og statsmagtsovergreb har været bragt på bane som argumenter i debatten. Andre lande er begyndt at stramme skruen, men i Danmark er vi langt fra tvangsvaccination, mener han.
- Det kommer aldrig til at være vores anbefaling, at der skal være tvangsvaccination i Danmark. Tværtimod har vi frivillighed, og det er ekstremt vigtigt for os, siger Søren Brostrøm.
Det nærmeste, vi i Danmark har været tvang, var i den lange periode fra 1810 til 1976, da der efter Søren Brostrøms opfattelse fandt en indirekte tvunget koppevaccination sted.
Man skulle eksempelvis have en koppevaccination for at komme i lære eller komme i 1. klasse i skolen. Da der var skolepligt, fik forældre dagbøder, så længe deres børn ikke var vaccinerede.
Det blev afskaffet på Sundhedsstyrelsens opfordring.
Disse tidligere tiders forhold er efter Søren Brostrøms opfattelse usammenlignelig med den situation, vi har nu, fordi man kan få et et grønt coronapas på tre forskellige måder: Man kan tage vaccinen, man kan blive testet, og man kan have haft sygdommen. Det ser han ikke som indirekte tvang.
- Nej det gør jeg ikke, jeg ser det som et incitament til at tage vaccinen. Vi har et tilbud om vaccination, men det er også et tilbud, hvor man kan mærke, hvad sundhedsstyrelsen mener. Det er, hvad jeg kalder det venlige puf i ryggen, siger Søren Brostrøm.
Forsigtighed
Vaccinemodstanden i Danmark er efter hans mening ikke nær på højde med det, man ser i andre lande. Med den udsigt til endnu flere vaccinerede, det giver, får det ham til på ny at se optimistisk på det år, vi snart hopper ind i. Noget andet, der bidrager til optimismen, er behandlingsforbedringerne.
- Der er sket mange store fremskridt. Det har der ikke været skrevet så meget om, men fra anden til tredje bølge blev de meget bedre på sygehusene til at behandle, siger han.
Det omfatter brug af både nye og gamle lægemidler, som viser sig brugbare, og det handler om iltbehandlinger, der kan foretages på de almindelige sengeafdelinger, så man undgår at patienterne kommer på intensivafdelinger og i respirator.
- Folk er bliver mindre syge, de ligger kortere tid, færre ender i respirator, flere overlever. Vi slipper ikke helt for covid-19, men har taget brodden af den med vacciner, forebyggelse og effektiv behandling.
Tilbage står vi imidlertid med en slutning på året, hvor coronaen på ny har mindet os om, at vi skal være bekymrede.
- Ja det skal vi. Vi skal bestemt være bekymrede for den nye variant. Vi kan blive glædeligt overraskede: Den har måske ikke så mange tænder, som vi er vant til, gør os ikke så syge. Men - og det er forsigtighedsprincippet - vi er nødt til at handle på uvisheden, for vi har hele tiden set denne virus mutere til noget værre, siger Søren Brostrøm og truer med at blive endnu klogere i det nye år.
Blå bog
Søren Brostrøm, 56 år, blev direktør for Sundhedsstyrelsen i oktober 2015 efter ansættelse i 2011 som chef for enheden for Sygehuse og Beredskab.
Han er uddannet læge fra Københavns Universitet, hvor han forsvarede en ph.d.-afhandling i 2003. Speciallæge i gynækologi og obstetrik.
Søren Brostrøm afsluttede en Master of Public Administration (MPA) ved Copenhagen Business School i 2011 og var før sin ansættelse i Sundhedsstyrelsen overlæge ved Herlev Hospital og lektor ved Københavns Universitet.
Han er også medlem af FN-sundhedsorganisationen WHO's globale bestyrelse og formand for WHO's regionale bestyrelse i Europa.