Minister: Højst 10 minutters kø ved ladestanderne til elbiler - men måske først i 2030
- Uha, sådan en elbil skal jeg da aldrig have! Sådan tænkte mange sikkert, da de kørte forbi køer af elbiler, som i julen ventede på at lade batterierne op langs de danske motorveje.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) fulgte selv med i bilkøerne på en app og lover at få løst problemet med ventetid ved ladestanderne. Det skal ske med en halv milliard kroner fra statskassen. Pengene skal sikre store ladeparker til elbiler på tværs af landet.
Alligevel bliver det svært at dække hele landet ind, når masser af danskere kører på langtur i deres elbiler på samme tid. De risikerer stadig at holde i kø, medgiver ministeren i et interview til Avisen Danmark.
Energi: Overvejer du at udskifte benzin- eller dieselbilen med en elbil? Så spekulerer du sikkert også på, hvordan det er at leve med en elbil i de kommende år, når tusindvis af danskere begynder at køre elektrisk.
Sidste år blev der solgt 25.000 elbiler i Danmark, og tallet ventes at blive langt højere i år. Særligt efter at elbilerne i en heftig slutspurt udgjorde en fjerdedel af hele bilsalget i december.
Samtidig står det klart, at ladekapaciteten lige nu er alt for lille til at oplade danskernes elbiler, når de er på langtur. Det så man i julen, da der var lange køer, især ved ladestationer i Fredericia og ved Storebælt.
- Hvis man kommer forbi sådan en kø, så er der nok mange, der tænker: Uha, sådan en elbil skal jeg da aldrig have, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i et interview til Avisen Danmark.
Benny Engelbrecht (S), transportministerDet må ikke koste tre-fire gange så meget, hvis man er gæst ved en ladestation. Så risikerer vi, at folk springer over og hellere vil holde i en lang kø, i stedet for at betale lidt mere for at lade. Det er dybt uhensigtsmæssigt.
Køerne i juledagene var ikke uventede, og ministeren fulgte selv med på de apps, hvor man kan se, om der er ledige ladestandere til rådighed. Og han er fuldt bevidst om, at timelange køer ikke hjælper regeringen med at nå sin målsætning om en million elbiler på de danske veje i 2030.
Derfor vil han hjælpe med at opbygge et netværk af ladestationer, der langt overstiger behovet til hverdag, men som skal sikre danskerne en mulighed for at få strøm på bilen, når julemiddagen kalder eller sommerferietrafikken topper på tværs af landsdelene.
Brug for overkapacitet
- Der skal være en overkapacitet af ladeinfrastruktur. Derfor har vi som mål, at der i 2030 ikke må være en ventetid, som overstiger 10 minutter på den travleste rejsedag, også i julen, siger Benny Engelbrecht.
Først i 2030?
- Det er min forhåbning, at vi kan følge med og nå den målsætning længe inden 2030, men som det ser ud lige nu, handler det bare om at komme i gang. Kører du over Fyn, så vil vi kunne opfylde målet ret hurtigt, men der vil være andre steder, hvor salget af elbiler går så hurtigt - især i københavnsområdet - at vi ikke på den korte bane kan nå i mål på det statslige vejnet, siger Benny Engelbrecht.
Til gengæld tror han på, at kommunerne og private virksomheder selv vil installere masser af ladestandere. Politikerne i Københavns Kommune besluttede i efteråret, at der frem mod 2026 skal omdannes 4100 parkeringspladser til elbilpladser med ladeinfrastruktur. Det vil løse en del af problemet, og det samme vil de private udbyderes planer om både hurtige og langsomme elbilladere.
Staten vil til gengæld investere massivt langs motorvejene for at sikre, at man kan krydse landet trygt i en elbil. Fire store lynladeparker på Fyn og to på Sjælland er allerede på vej i år, og frem mod 2030 vil staten forberede 50 ladeparker, hvor i alt 630 elbiler kan blive lynopladet samtidig. Staten etablerer arealerne, hvor private operatører af ladestandere bagefter opsætter og driver ladestandere på samme måde, som det i dag er tilfældet med tankstationer langs motorvejsnettet.
Ny lov skal lette tilværelsen for el-bilister
Efter en høringsperiode skal politikerne nu behandle et forslag om ”Lov om infrastruktur for alternative drivmidler til transport”, der skal træde i kraft 1. april 2022.
- Målet er at sikre bedre vilkår for bilister, der skal lade op, øge konkurrencen mellem operatørerne af ladestandere og give kommunerne nye kort på hånden i den grønne omstilling.
- Oplevelsen af at oplade elbiler skal minde mere om at handle på en tankstation. Der opsættes klare rammer for betaling, f.eks. at man kan betale med almindelige betalingskort på lynladere, og der skal være klar skiltning af pris i kroner pr. kilowatt og prisen, som skal betales for den samlede opladning.
- For ladestandere med lav effekt på under 50 kW (typisk i byerne) kræves der ikke kortlæsere, hvis det er muligt at lade op gennem en roamingtjeneste.
- Der skal også udformes aftalevilkår mellem myndigheder og operatører af ladestandere, så brugerne kan forvente rimelige og ”ikke-diskriminerende” priser, når de lader bilen op på offentlige arealer.
- Kommuner og regioner får mulighed for at medfinansiere ladestandere på egne arealer, hvis markedet ikke kan løfte opgaven.
Starter på Fyn
- Vi starter der, hvor vi kan se, at kapacitetsudfordringen er størst, og det er på Fyn. Når folk skal krydse mellem landsdelene, så vil det typisk være omkring Storebælt og Lillebælt eller midt på Fyn, at man har behov for at lade, siger Benny Engelbrecht.
Regeringen har med et bredt flertal bag sig fået vedtaget en infrastrukturplan frem mod 2035, hvor der alene til ladeinfrastruktur er afsat en halv milliard kroner. De første 56 millioner kroner går til de første seks ladepladser.
- Vi forventer en ketchupeffekt, så der her i det nye år vil blive opstillet rigtig mange ladestandere. Det er Vejdirektoratet, der har udviklet modeller, der viser, hvordan de skal fordeles, siger Benny Engelbrecht.
Kø - men ledigt hos naboen
Han peger samtidig på et andet problem, der ikke blot løses ved at plastre rastepladserne til med ladestandere: manglende samarbejde mellem udbyderne af strøm til elbiler.
Da transportministeren holdt øje med julens lange ladekøer, observerede han nemlig, hvordan nogle pladser med lynladere stod gabende tomme. I Fredericia, hvor udbyderne Clever og EON har fire lynladere - og trak lange køer - er der blot 150 meter til fire lynladere fra den europæiske gigant Ionity. De stod ofte ledige.
- Det er helt tåbeligt, at man venter i halvanden time på at lade, når man kan se hen til en anden ladestation, hvor der er ledige pladser. Det svarer jo til, at du kommer til en Shell-station, og selv om der er kø, så vælger du ikke at køre over til OK-tanken overfor, men bliver i køen, siger Benny Engelbrecht.
Umodent marked
Måske vidste bilisterne i køen ikke, at der var ledige ladestandere lige i nærheden. Måske ville de ikke betale for at lade hos Ionity, fordi de i forvejen havde betalt en fast pris for at lade frit hos Clever.
- Det kan blive meget dyrt, hvis du har et abonnement til én ladeoperatør, men ender med at lade hos en anden operatør. Der er en stor prisforskel, der afholder folk fra at lade, hvor der er kapacitet. Det vidner om, at det ikke kun handler om kapacitet, men også om den måde, som vores udbydere af ladeinfrastruktur arbejder på. Efter min mening har vi at gøre med et umodent marked, siger Benny Engelbrecht.
Derfor træder der 1. april nye regler i kraft, der skal gøre det enklere at være bilist i en elbil. Det bliver et krav, at prisen for at lade er nemt at aflæse på ladestanderen, og man skal kunne betale med ”alle normale betalingsmidler”, som det hedder. Man skal altså ikke være afhængig af et abonnement eller være i besiddelse af en bestemt app på sin mobiltelefon.
- Det er ligesom på en tankstation, konstaterer ministeren.
Men reglerne åbner også for, at man kan lave såkaldt ikke-diskriminerende roaming-muligheder. Roaming betyder, at en kunde hos ét selskab uden videre kan lade op hos et konkurrerende selskab, fordi de har indgået en aftale om det.
Her er der lynladere på vej
Med regeringens infrastrukturplan 2035 er der afsat puljer til at udvide de eksisterende rastepladser langs statsvejene.
500 millioner kroner er afsat i 2022-2030 til at sikre bedre mulighed for opladning af el-biler.
De første 56 millioner kroner fra puljen bruges til at udvide seks rastepladser, så der kan etableres 26 pladser med ladestandere i 2022. Det gælder følgende rastepladser:
- Rønninge Nord og Syd på Fyn
- Lillebælt Nord og Syd på Fyn
- Tappernøje Øst og Vest på Sjælland
Holder øje med priser
Problemet er lige nu prissætningen, som konkurrencemyndighederne holder skarpt øje med.
- Konkurrencestyrelsen skal lave en ramme for de udbud, der kommer. Det bliver kontraktligt styret, at man ikke må tage overbetaling, for lige nu ser vi, at der er én pris for dem, der er faste abonnenter hos en operatør, og så er der en anden pris for dem, der er gæster, siger Benny Engelbrecht og sammenligner igen med de velkendte benzinkæder.
- Man må gerne tage lidt mere. Det er på samme måde, hvis du har en benzinkort og får 15-30 øres rabat, når du tanker. Den slags prisdifferentiering må man gerne lave, men det må ikke koste tre-fire gange så meget, hvis man er gæst ved en ladestation. Så risikerer vi, at folk springer over og hellere vil holde i en lang kø, i stedet for at betale lidt mere for at lade. Det er dybt uhensigtsmæssigt, siger Benny Engelbrecht.
Tror du at julen 2022 bliver mere positiv, selvom der er kommet mange flere elbiler til den tid?
- Selvom der er rigtig meget ladeinfrastruktur på vej, og vi smider masser af penge efter det i år, så kan jeg også godt se på salget af elbiler, at det kommer til at gå endnu stærkere. Så det kan godt være, at vi i julen 2022 også kommer til at se steder, hvor der er køer, siger Benny Engelbrecht.