Gamle olieselskaber vil være grønne: Vil vende pumpen og sende tonsvis af CO2 ned i undergrunden
I årtier har de hentet sort brændstof op fra undergrunden under Nordsøen. Men nu blæser nye vinde i olie- og gasindustrien.
Stemningen er klar: Danmarks sorteste industri vil med på den grønne omstilling.
Det ses blandt andet ved, at flere at virksomhederne skifter navn og investerer i grøn energi. Men det ses også ved den massive interesse, der er for såkaldt CCS - Carbon Capture and Storage. Det er en teknologi, som kan indfange CO2 fra luften og sende det tilbage til den undergrund, hvor det kommer fra. Og i en virksomhed som TotalEnergies, der i årtier har hentet olie og gas op fra Nordsøen, ses teknologien en del af fremtiden.
Det fortæller Martin Rune Pedersen, der er dansk landechef i virksomheden.
- Vi kan godt se, at Verden forandrer sig, og vi har besluttet, at vi gerne vil være med til at understøtte den grønne omstilling på flere måder, blandt andet ved at lagre CO2. I Danmark starter vi med Harald-feltet, hvor vi forventer at kunne lagre tre millioner ton CO2 om året fra 2027.
Klima: Det gemmer sig dybt under jorden, langt ude i Nordsøen: Haraldfeltet.
Et olie- og gasfelt, som blev opdaget i 1980, og som siden 1997 har leveret enorme mængder olie og gas til Danmark.
Herude ligger boreplatformene som perler på snor. For Haraldfeltet er fyldt med olie og gas. Eller det har det i hvert fald været. For de seneste år er udvindingen dalet, og i 2021 blev der slet ikke udvundet hverken olie eller gas fra Haraldfeltet.
Men platformene, pumperne og rørene er her endnu. Og der er plads dernede, langt under havet. Så nu vil en af aktørerne i Harald-feltet, det franske energiselskab TotalEnergies, vende pumperne rundt og sende CO2 ned i feltet frem for at hive olie og gas op.
Martin Næsby, Dansk OffshoreVi kender felterne og geologien i Nordsøen, vi har de folk, der skal til – og vi har infrastrukturen. Så det er jo helt oplagt for os at spille en rolle i den danske satsning på CO2 lagring som en central del af regeringens klimaløsninger.
Det fortæller Martin Rune Pedersen, der er dansk landechef i virksomheden.
- Vi kan godt se, at Verden forandrer sig, og vi har besluttet, at vi gerne vil være med til at understøtte den grønne omstilling på flere måder, blandt andet ved at lagre CO2. I Danmark starter vi med Harald-feltet, hvor vi forventer at kunne lagre tre millioner ton CO2 om året fra 2027.
Tre millioner ton CO2 svarer i runde tal til, hvad godt en kvart million danske forbrugere udleder årligt. Så der er altså tale om et betydeligt bidrag. Og det er alene potentialet fra Haraldfeltet. Der er masser af andre udtjente oliefelter og gode lagermuligheder i den danske undergrund.
Derfor er det er ikke kun TotalEnergies, der ser potentialer i den grønne omstilling. Praktisk taget hele den danske olie- og gasindustri går i disse år til ekstremer for at komme med på klima-vognen, mens regeringen støtter op ved blandt andet at oprette nye, store udviklingspuljer.
Men kan Danmarks nok sorteste industri virkelig bidrage til at løse klimakrisen?
Vind, sol og nye navne
De seneste år har en trend ramt energisektoren: Alle skifter navn.
Dong (forkortelse for Dansk Olie og Naturgas) blev for eksempel til Ørsted i 2017. Det skete for at markere skiftet fra olie og naturgas til grøn energi. Total blev ligeledes til TotalEnergies sidste år - for at tydeliggøre, at virksomheden kan mere end at handle med sort energi.
Og den 1. december 2021 skiftede den danske brancheorganisation for Nordsø-industrierne navn fra "Olie Gas Denmark" til "Dansk Offshore".
Den administrerende direktør i Dansk Offshore, Martin Næsby, forklarer, at det navneskift var kulminationen på et projekt, der for alvor begyndte i 2019.
- Det år bliver vi inviteret til Marienborg, fordi den nye regering har en ambition om at skære 70 procent af Danmarks CO2-udledning væk i 2030. Her bliver vi inviteret til at deltage i et af regeringens klimapartnerskaber, og må derfor spørge os selv: Hvad er egentlig vores ambitioner på klimaområdet, hvad har vi bidraget med - og ikke mindst kan vi yderligere bidrage med?
Olie Gas Danmark havde allerede arbejdet på at hjælpe medlemmerne med at blive mere ressourceeffektive, ligesom nogle af dem, for eksempel Ørsted, havde flyttet forretningen fra sort til grøn energi.
Men at olie- og gasindustrien ligefrem skulle være en del af klimaløsningen var nyt. Derfor måtte brancheorganisationen starte helt fra bunden og genopfinde sig selv.
Snart blev det tydeligt, at en af de store muligheder for mange af deres medlemmer i fremtiden er at "vende pumperne" ude i Nordsøen den anden vej, så de kan sende CO2 ned i undergrunden i stedet for at pumpe olie og gas op fra den.
- Vi kender felterne og geologien i Nordsøen, vi har de folk, der skal til – og vi har infrastrukturen. Så det er jo helt oplagt for os at spille en rolle i den danske satsning på CO2 lagring som en central del af regeringens klimaløsninger, forklarer Martin Næsby fra Dansk Offshore.
Få skidtet tilbage hvor det kommer fra
Der skal selvsagt meget mere til end blot at vende pumperne rundt, før olie- og gasindustrien kan kalde sig en del af den grønne sektor.
Men grundidéen er enkel: Man samler CO2 fra luften, primært fra punktkilder som industriskorstene, og sender det ned i de tomme olie- og gasfelter i Nordsøen.
På den måde reduceres mængden af CO2 i atmosfæren, fordi skidtet bliver sendt tilbage, hvor det kommer fra.
Teknologien hedder CCS, som står for Carbon Capture and Storage. Og den har stort potentiale: Forventningen fra blandt andet regeringen er, at lagring i udtjente oliefelter og andre reservoirs i vores undergrund kan levere op til en-tredjedel af den CO2-reduktion, som den danske regering ønsker at opnå senest i 2030.
- Det er noget, vi tror på og er klar til at levere på. Vi forventer at kunne lagre mellem en halv og halvanden millioner ton CO2 i Nordsøen i 2025, og mellem fire og otte millioner ton i 2030, fortæller Martin Næsby fra Dansk Offshore.
Også forskningsinstituttet GEUS ser stort potentiale i CCS og dansk undergrund. Ifølge GEUS' beregninger kan den danske undergrund formentlig indeholde op til 22 milliarder ton CO2 i alt. Det svarer til mellem 500 og 1000 års samlet dansk udledning på nuværende niveau.
Mads Flarup Christensen, GreenpeaceHelt grundlæggende er CCS en oprydningsindsats, ikke en del af den grønne omstilling. Det er både dyrt at rydde op, og vi ser hellere, at fokus er på at omstille til mindre udledning end at rydde op efterfølgende.
Og da det danske Folketing allerede i 2020 besluttede, at det er helt slut med dansk olie- og gasproduktion i Nordsøen i 2050, ser CCS unægteligt ud som en kærkommen forretningsmulighed i området.
Endnu ikke kommercielt favorabelt
Der er naturligvis bump på vejen. For selv om CCS grundlæggende synes enkelt nok, så er teknologien langt mere avanceret og ikke helt klar til udrulning herhjemme. Det fortæller reservoiringeniør Carsten Møller Nielsen fra GEUS.
- Der er noget vej endnu, før det her kommer til at fungere i stor skala. Vi skal have fundet de bedste steder at lagre, og teknologien til at opsamle må også gerne blive mere effektiv, for eksempel. Så der er stadig et stort stykke forskningsarbejde, siger han.
Hvad er CCS?
CCS er den engelske forkortelse for Carbon Capture and Storage, som kan oversættes til fangst og lagring af CO2.
Ved CCS indfanges CO2, typisk fra en såkaldt punktkilde, for eksempel en industriskorsten, og sendes herefter ned i udvalgte reservoirs under jorden.
CCS kan på den måde sænke mængden af CO2 i atmosfæren, som er steget crika 280 ppm ved starten af den industrielle revolution til et godt stykke over 400 ppm i dag.
Men forskningsarbejdet er i gang. I december 2021 fik TotalEnergies projekt ved Harald-feltet, som i øvrigt hedder Bifrost, 75 millioner kroner til udvikling fra den danske offentlige ordning EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). Samtidig fik en andet CCS-projekt i Nordsøen, Greensands, 197 millioner kroner til udvikling.
Pengene skal bruges til at få projekterne op at køre.
- Vi har ambitionerne for at CCS kommer til at fungere i Danmark, men vi skal have udviklet hele værdikæden, og CCS er endnu ikke kommercielt favorabelt. Så det er fra vores synspunkt godt at se, at der er den her støtte, så vi hurtigst muligt kan lagre store mængder CO2, siger Martin Rune Pedersen fra TotalEnergies.
Kan teknologien det, den lover?
Tilbage står spørgsmålet: Er det godt nok?
TotalEnergies pumper stadig masser af olie og gas op af undergrunden, selv om de har udvidet forretningen til også at indbefatte grøn energi, skiftet navn og i øvrigt håber at blive store på CCS.
- Vi forventer, at der vil være behov for olie og gas i flere årtier fremover, og derfor vil vi også fortsætte med at have det som en del af vores forretning, forklarer Martin Rune Pedersen.
Han peger dernæst på, at virksomheden vil være såkaldt ’netzero’ i 2050 for Europa, selv når man medregner den udledning, der kommer fra at forbruge deres produkter.
Det betyder, at hvis de i 2050 hiver olie ud af undergrunden et sted, skal de have negative emissioner et andet sted – for eksempel ved at føre CO2 til undergrunden. Og dermed er det oplagt at se en fare for, at CCS kan blive en måde at købe "aflad" på, når der brændes kul, olie og andre sorte energier af.
Netop den fare ligger til grund for en stor del af den kritik og bekymring, der også er i debatten omkring CCS. En af de bekymrede er miljøorganisationen Greenpeace. Generalsekretær Mads Flarup Christensen forklarer:
- Som situationen er nu, har vi endnu ikke set CCS virke i stor skala noget sted i verden. Så derfor er det voldsomt at satse på, at det skal spille så stor en rolle i det danske CO2-regnskab om få år. Vi vil gerne mane til forsigtighed.
Skal ikke være en sovepude
Greenpeace's bekymring går ikke kun på at teknologiens potentiale bliver overvurderet.
- Helt grundlæggende er CCS en oprydningsindsats, ikke en del af den grønne omstilling. Det er dyrt at rydde op, og vi ser hellere, at fokus er på at omstille til mindre udledning end at rydde op efterfølgende, siger Mads Flarup Christensen og fortsætter.
- Men det er samtidig klart, at vi er kommet til et punkt, hvor klimakrisen er så alvorlig, at det er svært at komme helt uden om CCS.
Dansk undergrund kan blive en ’eksportvare’
GEUS anslår, at der er plads til at lagre 22 milliarder ton CO2, svarende til 500-100 års CO2-udledning, i den danske undergrund. Det gør vores undergrund til en af de mest egnede i Europa.
Det skyldes, at den danske undergrund mange steder består af et lag sandsten og et overliggende lag lersten, som flere steder buler op som en omvendt tallerken.
Det er ideelle forhold for lagring af CO2, da drivhusgassen så kan placeres i sandsten-laget, mens den omvendte tallerken af lersten over holder på det som et grydelåg.
Både forskere, virksomheder og politikere peger på, at de omvendte tallerkner i dansk undergrund kan blive en slags ’eksportvare’ i fremtiden, hvor vi simpelthen sælger pladsen til andre lande og virksomheder, der ønsker at betale sig til at få negative CO2-emissioner. Der er dog lidt vej dertil, lige nu er CCS for bekosteligt til at fungere på markedsvilkår.
Derfor besluttede Folketinget sidste år at man fra 2024 vil have en pulje til at understøtte CCS i Danmark. Puljen vil være på 815 millioner kroner årligt, når den er fuldt indfaset.
Men potentialerne i CCS må ikke blive en undskyldning for at nøle i den grønne omstilling og fortsætte produktion og brug af olie, gas og andre sorte energiformer, understreger Mads Flarup Christensen.
Hos TotalEnergies er man enig med Greenpeace i, at CCS kun skal være et supplement til den klassiske grønne omstilling, ikke et alternativ, forsikrer Martin Rune Pedersen.
- Det skal ikke være en sovepude, og første prioritet skal altid være at undgå og reducere emissioner. CCS skal være noget ekstra, forsikrer han.
Alt i alt mener han, at TotalEnergies med rette kan indfinde sig i gruppen af virksomheder, der skubber til den grønne omstilling.
- Vi producerer olie og gas - og forsøger at gøre det på forsvarlig vis - fordi der er et behov. Men mit perspektiv er, at vi støtter den grønne omstilling og investerer i den her teknologi, ikke bare i Danmark, men globalt.