Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fra i dag kan det koste en kontrolafgift på 750 kroner, hvis du ikke har coronapas eller pladsbillet med på togrejsen. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Manglende coronapas eller pladsbillet giver bøde på 750 kroner

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket fra Avisen Danmark på denne fjerde søndag i advent.

Her til morgen har Transportministeriet udsendt invitation til pressebriefing senere i dag om de nye restriktioner på transportområdet.

Det sker efter, at der i fredags blev vedtaget en række nye coronarestriktioner - herunder krav om coronapas for rejsende i intercity-tog og fjernbusser samt krav om pladsbilletter i intercity-tog. De nye restriktioner er alle trådt i kraft tidligere på morgenen.

I betænkningen om de nye restriktioner på området står der blandt andet, at man kan blive opkrævet kontrolafgift, hvis man enten ikke har gyldigt coronapas eller pladsbillet i DSB's intercity- eller intercity-lyntog, skriver Ritzau.

Desuden bliver pladsbilletterne denne gang - i hvert fald over julen - ikke gratis, som de ellers var sidst, der var krav om pladsbillet i togene. Det sker for at undgå hamstring af billetter, som alligevel ikke bliver brugt i de dage, hvor mange rejser på tværs af landet for at fejre jul med familien.

Til dagens pressebriefing, som finder sted klokken 14.00, vil både transportminister Benny Engelbrecht, DSB's administrerende direktør  Flemming Jensen og Rigspolitiets chefpolitiinspektør Peter Ekebjærg deltage.

Ny aftale om kompensation

Mens vi er ved corona og restriktioner: I går aftes blev et flertal i Folketinget enige om en ny aftale om kompensation til hårdt ramte virksomheder.

Aftalen betyder blandt andet, at hvis en virksomhed frivilligt lukker ned for en periode, fordi åbningstiderne begrænses som følge af de nye restriktioner, så kan man nu søge om kompensation - både for løn til hjemsendte medarbejdere, tab af omsætning og for faste omkostninger.

Derudover besluttede politikerne at sætte 10 millioner kroner af til en såkaldt decemberpulje, som skal bruges som kompensation for sæsonbetonede omkostninger og fødevarer, der ikke kan holde længe.

Hos Dansk Industri hilser man aftalen velkommen.

- Dele af erhvervslivet er enormt hårdt ramt og har svært ved at drive forretning. Så derfor synes vi i Dansk Industri og erhvervslivet, at det er helt på sin plads, at der sker en eller anden form for kompensation, når man ikke kan drive forretning, siger DI's politiske direktør Emil Fannikke Kiær til Ritzau.

Danmark skal spille om bronze

Vi runder dagens nyhedsoverblik af i sportens verden. Lige i hælene på pressebriefingen i Transportministeriet skal de danske håndboldkvinder nemlig spille bronzekamp mod Spanien i Verdensmesterskabet.

Senere på dagen afgøres finalen mellem Norge og Frankrig.

Kvindelandsholdet har dog ikke de bedste erfaringer med bronzekampe. Kampen mod spanierne i eftermiddag bliver Danmarks niende bronzekamp gennem tiderne. Ud af de tidligere otte kampe har de danske kvinder kun vundet to.

Selvom kampen i dag bliver på modstanderens hjemmebane og med de tilhørende fordele, tror spillerne dog selv på en sejr. De vil ikke hjem med endnu en fjerdeplads, som ikke kan hænges om halsen.

- Vi prøvede skuffelsen sidste år ved at tabe i bronzekampen ved EM. Vi ved godt, hvad vi går ind til. Og selv om det er hårdt lige nu, må vi også vise, at vi er hårde og selv kan rejse os ved det træ, vi er faldet, lød det fra landstræner Jesper Jensen efter fredagens nederlag mod franskmændene.

Bronzekampen spilles i dag klokken 14.30 og kan ses på DR1.

Det var alt for nyhedsoverblikket. Men bliv hængende lidt endnu, for her får du fire gode historier fra Avisen Danmark.

Billede af Sarah Bech
Billede af skribentens underskrift Sarah Bech Journalist

Få Dagens Danmark læst op her

69-årige Karin Olesen og 71-årige Johannes Olesen i Borris var naboer til det forfaldne hus, der strakte sig ud over indkørslen af grus. I dag er der anlagt en have. Foto: Merete Jensen/Ringkøbing-Skjern Kommune

Ægteparret Olesen fik nabohus revet ned: - Det så forfærdeligt ud

Tidligere havde Johannes og Karin Olesen i Borris i Vestjylland udsigt til et nabohus med løse vinduer og vægge, der var levende af skimmelsvamp. Da huset havde stået tomt i fire år, købte de det selv.

Med midler fra Ringkøbing-Skjern Kommunes pulje til landsbyfornyelse fik de huset revet ned. I år har regeringen boostet puljen til landsbyfornyelse gevaldigt. Det betyder, at udvalgte kommuner i 2021 har haft 265 millioner kroner til at nedrive eller renovere boliger.

Siden ordningen så dagens lys i 2014, er over én milliard skattekroner sendt afsted til at rydde op i yderområderne. Kommunerne selv har også haft pungen oppe af lommen. Men gavner det overhovedet livet på landet at rive faldefærdige huse ned?

Johannes og Karin Olesen i Borris gjorde brug af Ringkøbing-Skjern Kommunes pulje til landsbyfornyelse til nedrivning af et faldefærdigt nabohus. Johannes Olesen er overbevist om, at forskønnelse af yderområderne kan lokke nye indbyggere til.

Nedrivning: Det var ellers et velholdt, lille hus. Men da ejeren flyttede fra Tarpbjerg 15 i stationsbyen Borris i Vestjylland, gik der ikke længe før huset, en mindre rødstensvilla fra starten af 1900-tallet, groede til.

Skjern Å snor sig gennem byen beliggende i Ringkøbing-Skjern Kommune, én af de kommuner, som i årenes løb har fået del i statens pulje til nedrivning og landsbyfornyelse. I alt har kommunen modtaget godt 30 millioner kroner og nedrevet 225 faldefærdige ejendomme. I år forventer Ringkøbing-Skjern Kommune at rive 15 boliger ned.

I 2017 blev Tarpbjerg 15 én af de boliger i kommunen, som måtte lade livet med støtte fra staten. Huset blev revet ned efter at have stået tomt i fire år.

- Køkkenvinduet var ved at falde ud af sig selv. Når du gik op ad trappen, var det grønt af skimmelsvamp. Køkkengulvet var der huller i, det var på eget ansvar, hvis man gik derind. Du kunne ikke bo i det, siger 71-årige Johannes Olesen.

Der er fraflytning fra små byer, og det ser frygteligt ud, hvis du har en masse ruiner stående. Vi har et par stykker mere, der trænger.

Johannes Olesen, indbygger i Borris

Han er født i Borris og har boet i byen hele sit liv, i snart 45 år har han sammen med ægtefællen Karin Olesen været nabo til Tarpbjerg 15. De sidste år af husets levetid så de, hvordan ejendommen forfaldt få meter fra køkkenvinduet.

- Jeg klippede hækken ud til vejen, da det stod tomt, ellers ville det se frygteligt ud. Inden længe kunne man ikke gå på fortovet. Det er nok ikke rigtigt at klippe en anden mands hæk, men det gjorde jeg. Det så forfærdeligt ud. I småbyer er vi nødt til at gøre noget selv, siger Johannes Olesen.

Har lokal betydning

I april 2017 kom Tarpbjerg 15 på tvangsauktion, og ægteparret købte huset for 50.000 kroner med det formål at rive det ned. De var bekymrede for, hvem der ville flytte ind i det faldefærdige hus så tæt på deres egen grund. Men Johannes Olesen tror ikke, at de havde fuldført handlen, hvis ikke det var for kommunens pulje til landsbyfornyelse, der gjorde nedrivningen ganske gratis.

- Vi kunne godt selv rive det ned, men de penge ville vi jo aldrig få hjem igen. Det er ikke bare at rive det ned, vi skal af med eternitplader, tagpap, det hele. Det kommer du ikke af med gratis. Hvis du vidste, hvor meget arbejde der er i at rive sådan noget ned, siger han.

Siden 2014 har ansøgningsberettigede kommuner landet over kunnet søge statsmidler til fornyelse og renovering med det formål at mindske antallet af huse og områder i forfald. Det er borgerne selv, der søger om tilskuddet, men det er ikke dem, der river husene ned.

I løbet af 14 dage i november 2017 tømte kommunen huset, skilte det ad, jævnede det med jorden og dækkede arealet med muldjord. I dag har ægteparret Olesen en have med udsyn til vejen, og grunden fanger flere solstråler.

- Vi er vældig godt tilpasse med det, som Johannes Olesen siger på syngende vestjysk.

Der bor omkring 850 i Borris by. Der er mange håndværkere, man har en smed, en mekaniker, en lille skole, sportshal og en tømrer. Johannes Olesen tror bestemt, at udseendet betyder noget for indbyggerne i Borris og byen i det lange løb.

- Borris er i fin stand. Der er grønne områder, julepynt. Vi har et stort lægehus, det er ikke alle småbyer, der har det. Det er fornemt. Det betyder meget for tilflytningen.

I år har puljen til landsbyfornyelse aldrig været større. Regeringen har afsat 265 millioner kroner til fornyelse af yderområderne. Står det til Johannes Olesen, bør man fortsætte med at smide penge i puljen.

- Det synes jeg, man skal. Der er fraflytning fra små byer, og det ser frygteligt ud, hvis du har en masse ruiner stående. Vi har et par stykker mere, der trænger.

Kan man øremærke en hjort? Et nyt EU-direktiv kræver øremærkning i begge ører, men det er en umulig opgave, siger danske hjorteavlere. Derfor er de flere steder i landet gået i gang med at aflive deres egne dyr og proppe kødet i fryseren. Foto: Emil Jørgensen

Lyt eller læs: Nye regler fik hjorteavlere til at plaffe egne dyr og lukke farme - så lød nye toner fra styrelsen

I maj 2021 modtager landets 460 hjorteavlere et brev fra Fødevarestyrelsen: Et nyt EU-direktiv gør, at vildt bag indhegning betragtes som tamme dyr, og derfor skal de øremærkes før februar næste år.
Branchen stejler. At øremærke hjorte er meget vanskeligt, siger Hjorteavlerforeningen. Og flere avlere går i gang med skyde deres egne dyr, så de slipper for øremærkningen. Hundredevis af landets hjorte bliver proppet i kummefryseren, årtiers avlsarbejde bliver plaffet. Svend Erik Baadsgaard i Djursland drejer nøglerne på sin farm. 
Det vilde forløb tager en ny drejning den 9. december: Nu indfører Fødevarestyrelsen en dispensationsordning. 
Rejs ind i sagen sammen med Emil Jørgensen, som har brugt starten af december på at gå på jagt, traske timevis rundt på hjortefarme i stiv kuling samt overvære opsprætninger af adskillige dådyr.

Øremærk eller dræb. Danske hjorteavlere føler, at et nyt EU-direktiv tvinger deres bestand i kummefryseren: Svend Erik på Norddjurs har skudt 100 dyr og drejer snart nøglen om på sin farm. Kaj Kirk i Thy var godt igang med at nedslagte tre årtiers avlsarbejde. Men så - i 11. time - indførte Fødevarestyrelsen en dispensationsordning. Rejs med reporter Emil Jørgensen ind i en blodig sag, der har fået landmænd til at mumle “mink om igen”, en Venstre-politiker til at bruge ordet “hjernedødt” og styrelsen til at beklage.

Vil du lytte til artiklen i stedet for at læse den? Så klik her og få den læst op

 

Hjorte: At der er tale for en form for gidselsituation, er svært at se, hvis man ikke lige ved det.

Som hjortene står der og gumler gulerødder ud af grabberne på Kaj Kirk, virker det ret idyllisk. Med store gevirer og godtroende Bambi-øjne kigger de på den gråskæggede landmand. De aner ikke, at han, som fodrer dem, om lidt vil skyde en patron igennem hjertet på en af dem.

Kaj Kirk har haft hjortevildt i indhegning i mere end 30 år. Det er udelukkende for fornøjelsens skyld, siger han. Nu har hobbyprojektet imidlertid udviklet sig til en “gidselsituation”, hvor han for øjnene af pressen skyder en hjort om ugen - indtil der kommer en dispensationsordning i de nye regler om øremærkning. Foto: Emil Jørgensen

Sneen knirker under støvlerne på Kaj Kirk, mens han hælder korn ud af spanden og laver en lang, lige linje på jorden. Seks dådyr og to hjorte stiller sig op på række og æder. De er Kajs dyr. Siden 1989 har han haft vildt her på grunden i Snedsted i Thy - en gammel drøm, som han realiserede, da hans daværende kone dengang fik konstateret kræft.

Et træk med pegefingeren, et øredøvende bang, og sneen males rød af blodet fra en 15 måneder gammel dåspidshjort.

Det er Kaj Kirk selv, som kalder det for en gidselsituation. Han har taget sine egne dyr som gidsler, må man forstå.

Kaj Kirk med Carl Gustav-riffel. Han har været på jagt mange steder i verden og skudt flotte trofæer. I øjeblikket skyder han i sin baghave. Foto: Emil Jørgensen
Dåspidshjort på sigtekornet. Foto: Emil Jørgensen

Et nyt EU-direktiv har bestemt, at alle hjorte og dådyr bag indhegning i Danmark skal øremærkes før den 13. februar 2022. En umulig opgave, mener avleren fra Snedsted, der kun ser en udvej: Kummefryseren.

- "Det må være løgn," tænkte jeg, da jeg første gang hørte om de regler. Så åndssvage kan de ikke være. Hjorte er jo vilde dyr. Men som tiden gik, viste det sig, at - jo, jo - så åndssvage er de, siger Kaj Kirk, der også er en del af kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune - tidligere for Dansk Folkeparti, nu som løsgænger.

Det er mandag den 6. december, og han er i gang med systematisk at plaffe sine hjorte i jorden. En om ugen skyder han, indtil der ikke er flere - eller “indtil politikerne kommer til fornuft.” Han er oppe på fem aflivinger nu.

Efter at dådyret er blevet skudt, skal indvoldene graves ud af maven på den så hurtigt som muligt. På den måde undgår man, at dyret svulmer op, og kødet tager skade. Foto: Emil Jørgensen

Men Kaj Kirk når ikke engang at tænde lyset den tredje søndag i advent og slagte sin sjette hjort, før han får sit største ønske opfyldt. Fødevarestyrelsen indfører den 9. december en dispensationsordning fra øremærkningen. En redningskrans kyles afsted til Snedsteds sidste hjorte. Og så har vi måske en lykkelig slutning på et dramatisk juleeventyr om Rudolfs fætre og kusiner i Danmark?

Spoiler alert: Ikke helt.

Det må være løgn, tænkte jeg, da jeg første gang hørte om de regler. Så åndssvage kan de ikke være. Hjorte er jo vilde dyr. Men som tiden gik, viste det sig, at - jo, jo - så åndssvage er de.

- Kaj Kirk, hjorteavler i Snedsted i Thy.

Et vildt forløb

Historien starter i maj 2021, hvor Danmarks 460 hjorteavlere får et brev fra Fødevarestyrelsen, der beskriver de nye regler fra EU: Nu bliver vildt bag indhegning betragtet som tamme dyr, og derfor skal de øremærkes.

Argumentet er bedre kontrol og øget sporbarhed af syge dyr. Men branchen stejler, for antallet af argumenter imod ordningen er så mange, at de dårligt kan tælles på en hånd. Det fortæller Jacob Hald, som sidder i bestyrelsen i Landsforeningen af Danske Hjorteavlere.

- Jeg har håndteret mange regler, som bærer præg af, at de er skrevet af nogen bag et skrivebord. Men det her er helt godnat, siger han og begynder at liste op:

Selvom hjortene er bag indhegning, er de stadig vilde dyr, og man risikerer liv og lemmer ved indfangelsen. Brækker man ikke selv sine knogler, brækker man måske dyrets ryg eller ben, siger han og fortsætter med at remse problemer op.

Der findes omtrent 25.000 hjorte i indhegning i Danmark. Foto: Emil Jørgensen

Man kan vænne hjorte til et indfangningsanlæg, men det tager flere år. Man kan også gøre brug af bedøvelse, men det er meget dyrt, dødeligheden er høj blandt hjortene - og der er uenighed om, hvorvidt kødet kan sælges bagefter.

Derudover har der i Danmark ikke været sygdomsudbrud blandt hjorte bag hegn siden år 1988.

Og i andre EU-lande - blandt andet Sverige - tolkes EU-direktivet anderledes. I Tyskland og Polen slipper hjorteavlere også for øremærkningen.

- Myndigheder i Tyskland har bekræftet overfor os, at de slet ikke har hørt om det her nye direktiv, siger Jacob Hald, der også har sendt email-dokumentation til Avisen Danmark, der bekræfter korrespondancen.

På hans farm i Randers har det fosset med hjorteblod i de seneste måneder. På grund af de nye regler har han reduceret sin bestand fire gange så hurtigt, som han plejer.

- Og fordi vi er så mange, som har skudt vores dyr, er prisen på hjortekød kommet så langt ned, at det bedre kan betale sig for mig at skyde dyrene og sende dem til destruktion, end det kan at sende dem til slagteren, siger han.

Prisen på hjortekød er styrtdykket, siger Jacob Hald, som sidder i bestyrelsen i Hjorteavlerforeningen. Rent økonomisk kan det bedre betale sig for ham at få sine dyr destrueret, end det kan at sende dem til slagteren. Foto: Emil Jørgensen

På jagt i Norddjurs

En, som har bidraget til, at der er kommet flere hjortebøffer i danske frysere i efteråret, er Svend Erik Baadsgaard. På hans hjortefarm i Hevring i Norddjurs kommune blev der normalt skudt et par hjorte om måneden under kontrollerede forhold. Men siden september har han fået 100 af sine 130 dyr aflivet. Og om få uger fjernes metalhegnet rundt om hans 35 hektar jord, hvor hjorte er blevet opdrættet i 38 år.

For ham kommer dispensationsreglerne for sent. Og på den råkolde søndag for et par uger siden - den 5. december - hvor Avisen Danmark besøger hans farm, har Fødevarestyrelsen intet meldt ud herom.

Den dag er seks jægere i grønt camouflagetøj og gummistøvler også på besøg, og de skal gerne forlade stedet med hvert deres døde dyr.

Jægere fra nær og fjern er kommet til Svend Erik Baadsgaards farm i Norddjurs i løbet af de seneste måned, hvor omtrent 100 hjorte og dådyr er blevet skudt. Søndag den 5. december, hvor Avisen Danmark er med, er der blandt andet besøg fra Aalborg. Foto: Emil Jørgensen

- Det burde ikke tage mere end to-tre timer, siger Svend Erik, mens jægerne sidder på plastikstole i en halvcirkel omkring ham inde i en stor lade.

En af deltagerne - der med sine glatte, æbleformede kinder og jagtkasket af fleece ligner en menneskelig kopi af kaninjægeren Elmer Fjot fra tegneserieuniverset Looney Tunes - mumler sagte til journalisten:

- Det er jo sådan lidt, som at skyde hjorte i en svinestald det her.

“Farligt for demokratiet”

I sin blå Range Rover kører Svend Erik jægerne gennem en gitterport i hegnet og placerer dem i udkigstårne og stiger mellem træer og åløb. Med udsigt ud over Treåmølle Bugt - og en stiv kuling, der føles som bittesmå glasskår i ansigtet - beder han dem om at vente.

- I får formentlig kun én chance, siger hjorteavleren og bevæger sig selv ud i skudzonen iført en orange vest.

Svend Erik Baadsgaard (t.h.) instruerer en af jægerne. På grund af nye EU-regler har den mangeårige hjorteavler fået skudt cirka 100 af sine 130 dyr på få måneder. Foto: Emil Jørgensen

Støttende til sin vandrestav traver han i klovene på hjortene - som en stødende jagthund - for at lokke byttet ind i jægernes sigtekorn. Imens fortæller han mig sin historie.

Svend Erik er landmand og lever ikke af hjortefarmen. Det er der rigtig nogen i Danmark, der gør. Alligevel er han vred og skuffet over, at det ikke var hans egen beslutning at lukke hobbyprojektet ned.

Når man træffer beslutninger, som vender op og ned på livet for folk, uden at man først går i dialog med dem, så er det farligt for demokratiets sammenhængskraft. Tilliden mellem myndigheder og borgere bliver ødelagt.

Svend Erik Baadsgaard, hjorteavler i Hevring i Norddjurs.

Tilbage i september måned ringede han til Fødevarestyrelsen og spurgte, om det virkelig kunne passe, at der ikke kom en dispensationsordning for hjorteavlere i Danmark. Kom der ikke en kattelem, ville han gå i gang med at aflive sine godt 130 hjorte med det samme.

- Det er ikke i orden at skyde så mange dyr på en måned. Det er alt for stressende for dem, siger han.

Fødevarestyrelsen oplyste, at de havde gjort, hvad de kunne. Og Svend Erik forvandlede sin farm til en mindre banegård for jægere fra hele landet, mens han skumlede indvendigt.

Han hakker sin vandrestav i jorden, stopper op og kigger på mig.

- Emil, det er vigtigt for mig at understrege, at det her ikke er en ny minksag, siger han.

Den østjyske hjorteavler mener ikke, at landets embedsmænd er hverken dumme eller onde, forklarer han, og han er bange for den “Trump-agtige retorik, der spreder sig blandt mange landmænd.”

- Men det skaber altså kløfter sådan noget her, siger han og fortsætter:

- Når man træffer beslutninger, som vender op og ned på livet for folk, uden at man først går i dialog med dem, så er det farligt for demokratiets sammenhængskraft. Tilliden mellem myndigheder og borgere bliver ødelagt.

Temperaturen sagde 0 grader. Men med den stive kulling fra bugten føltes det koldere. Her sidder en jæger og forsøger at holde varmen i et udkigtstårn på Svend Erik Baadgaards farm, venter på chancen til at skyde et dådyr. Foto: Emil Jørgensen

V-politiker peger fingre af regeringen

EU-politikeren Asger Christensen er knap så forsigtig med at trække paralleller til mink-sagen. Han er gårdejer i Tarm, medlem af Europaparlamentet for Venstre og kalder de danske myndigheders håndtering af sagen for “fuldkommen hjernedød”.

- Regeringen er ved at aflive endnu et liberalt erhverv i Danmark, påstår han.

- Regeringen er ved at aflive endnu et liberalt erhverv i Danmark, påstår Asger Christensen, som er landmand i Tarm og medlem af Europaparlamentet for Venstre. Foto: Emil Jørgensen

Ifølge Asger Christensen skulle Fødevarestyrelsen have reageret langt tidligere. Og selvom sagen aldrig har ligget på Fødevareminister Rasmus Prehns (S) bord, så peger pilen på ham, mener Venstre-manden.

- I sidste ende er det ham og regeringen, som har ansvaret. Medlemsstaterne har selv kunne definere EU-reglerne. I Danmark har vi valgt at overfortolke dem, siger han og afviser, at han selv kunne have gjort mere for at bremse reglerne i selve Europaparlamentet.

- Jeg rykkede, så hurtigt jeg kunne, siger Asger Christensen.

Regeringen er ved at aflive endnu et liberalt erhverv i Danmark.

- Asger Christensen (V), medlem af Europaparlamentet.

Avisen Danmark ville gerne have præsenteret kritikken for fødevareminister Rasmus Prehn (S), men kommer aldrig længere end ministeriets pressetjeneste:

- Hjortesagen har intet med ministeren at gøre. Det er Fødevarestyrelsens bord, lyder beskeden.

Tidslinje: Sagen om øremærkning af hjorte

  • 19. maj modtager danske hjorteavlere et brev om nye regler for mærkning af hjortedyr. Jævnfør nye EU-regler skal hjorte bag hegn have to øremærker - ét i hvert øre - og alle tidligere dispensationsordninger ved Fødevarestyrelsen frafalder.
  • 12. sep. lyder det i Landbrugsavisen fra hjorteavleren Jacob Hald, at øremærkningen er livsfarlig, og at den kan lukke et helt erhverv. Bestyrelsesmedlemmet i Hjorteavlerforeningen siger desuden, at han har fået bekræftet fra den europæiske sammenslutning af hjorteavlerforeninger FEDFA, at reglerne tolkes anderledes i andre EU-lande.
  • 19. sep. udtaler Fødevarestyrelsens veterinærdirektør Hanne Larsen til TV Midtvest, at Styrelsen kigger på mulighederne for dispensation.
  • 9. dec. præsenterer Fødevarestyrelsen en dispensationsordning, som gør det muligt for nogle danske hjorteavlere at slippe for øremærkning.
  • 13. feb. 2022 er der bødestraf til de hjorteavlere i Danmark, som ikke enten har fået dispensation, øremærket deres dyr eller aflivet hele deres bestand.

Sniksnak i Snedsted

Mens Rasmus Prehn ikke vil udtale sig, taler Kaj Kirk rigeligt for to. Minutter før at “gidselsituationen” udspiller sig i Snedsted i Thy - altså der hvor denne artikel startede - er jeg ved at miste fodfæstet i hjorteavlerens talestrøm.

- Nu skal du huske at spise nogle af de kager der, siger han og peger med næsen mod bakken med småkager, han har taget med.

Vi sidder i hans varme Mercedes E350 CDI og kigger ud på gidslerne i sneen. Han har skænket to kopper kaffe og siger tilsyneladende alt, hvad han tænker.

- Jeg forsøgte faktisk at øremærke dem i 1990. En af de store hjorte brækkede ryggen og døde, ellers gik det fint. Indtil to uger senere: Så hang deres ører i laser, fordi de alle sammen havde trukket øremærkerne ud ved hjælp af hegnet. Det var kraftedme synd.

- Jeg er jo selv jæger. Jeg har intet problem med at skyde dem i naturen. Men jeg har det sgu lidt skidt med at skyde dem her på den her måde.

Kaj Kirk mener, at hjorteforløbet lugter lidt af minksagen. - Det trækkes i hvert fald ned over hovedet på os, og vi er mange, der synes, det er tarveligt, siger hjorteavleren fra Thy. Få sekunder senere indrømmer han dog, at der er væsentlige forskellige. Foto: Emil Jørgensen

Han bekræfter sine udsagn og slår bro mellem sætningerne med en blanding af en vejrtrækning og et “ja”.

- Men jeg er voksen mand, jeg kan godt se, at hele Danmark ikke græder over, at 4-500 hjorteavlere skal skyde deres dyr.

Kaj Kirk forsætter monologen med sig selv.

- Er vi lidt derhenad, at det minder om minksituationen? spørger han, og svarer selv.

- Det trækkes i hvert fald ned over hovedet på os, og vi er mange, der synes, det er tarveligt.

Jeg bryder igennem strømmen:

Er forskellen ikke, at det her er et EU-direktiv. Og at der med hjortene ikke er tale om et levebrød på samme måde, som der var for minkavlerne?

Han ryster hovedet med lukkede øjne og et lille smil på læben.

- Du har helt ret, siger Kaj.

15 minutter senere står han med et hjerte i hånden. Noget af blodet fra den dåspidshjort, som han lige har skudt, ryger i et gammelt honningglas. Naboen bruger det til at træne sin sporhund.

Hjortehjerte. Kaj Kirk når at skyde fem af sine dyr, før Fødevarestyrelsen indfører en dispensationsordning. Foto: Emil Jørgensen
Hjorteblod. Naboens sporhund får trænet sin lugtesans med den røde væske. Foto: Emil Jørgensen

Blævrede indvolde graves ud af maven, og dyret hejses op i en krog ved hjælp af en gravko. Kaj sukker:

- Jeg har fire kummefrysere derhjemme, som alle er proppet med hjort. Jeg kommer med bøffer i stedet for blomster, når vi besøger folk i øjeblikket.

Kaj Kirks såkaldte gidseltagning bærer pote. Fødevarestyrelsen indfører den 9. december en dispensationsordning, som han regner med at blive indbefattet af. - Og inderst inde siger jeg til mig selv, at det 110 procent aldrig var sket, hvis jeg ikke havde ofret fem af mine dyr for rullende kameraer, siger Kaj Kirk. Foto: Emil Jørgensen

Udmanøvreret af hjorte

Fra Svend Erik Baadgaards farm på Norddjurs er der kun én ud af seks jægere, som kommer hjem med andet end kolde knogler under tøjet. Et enkelt dådyr er blevet skudt i det, der teknisk set er lidt ligesom en put and take-fiskesø - bare med hjorte.

Ét dyr falder til jorden på Svend Erik Baadsgaards hjortefarm i Norddjurs. Et rent skud lige i hjertet. Foto: Emil Jørgensen
Klargøring til hjorteslagtning. Ifølge Hjorteavlerforeningen er prisen på kød faldet så meget, at det rent økonomisk bedre kan betale sig at sende dyret til destruktion. Foto: Emil Jørgensen

I fire frosne timer er vi blevet udmanøvreret af farmens sidste dyr. Når vi forsøgte at presse dem mod højre, løb de til venstre. Og som et levende skjold klumpede de sig hele tiden sammen, så jægerne ikke kunne affyre skud.

- Jeg har aldrig prøvet noget lignende, siger Svend Erik.

Kulden har farvet hans kinder røde.

- Men det illustrerer jo et eller andet sted også humlen ved det hele: Hvordan i alverden skulle jeg nogensinde kunne øremærke de dyr her?

Hjortevildt på Svend Erik Baadsgaards farm. Hjorten er udstyret med 310 graders syn. Det er ikke helt 360, men dog noget mere end menneskets 180. Foto: Emil Jørgensen

Hovedrysten og jubel

Samme konklusion ligger til grund for den dispensationsordning, som Fødevarestyrelsen præsenterer få dage efter mine besøg hos Svend Erik Baadsgaard og Kaj Kirk. Syv måneder efter at samme styrelse oplyste per brev, at dispensation ikke var muligt, kan man nu slippe for at øremærke sine hjorte, hvis tre forhold er opfyldt: 1) Dyrene er opdrættet under ekstensive forhold. 2) Dyrene er ikke vant til regelmæssig kontakt med mennesker. 3) Området, hvor dyrene holdes, sikrer en høj grad af isolering.

- Vi har gjort så meget, vi kunne, men det kan godt være, vi skulle have gjort endnu mere. Og jeg beklager, at vi ikke endnu tidligere har kunnet melde klart ud om dispensationsmuligheden, vi fik ind i EU-reglerne, udtaler Fødevarestyrelsens direktør, Nikolaj Veje, til Avisen Danmark.

Fødevareministeriet sender bolden videre til Fødevarestyrelsen. Fødevareordfører for regeringspartiet Socialdemokratiet, Anders Kronborg, har kritiseret styrelsen i andre medier for hele forløbet. Og hjorteavlere i hele landet undrer sig højlydt over, at det har taget myndighederne så lang tid at finde et alternativ til øremærkningen. Foto: Emil Jørgensen

Over telefonen griner Svend Erik, da vi taler om nyheden.

- Det er sgu noget rod, siger han.

For ham er det for sent. Han har skudt 80 procent af sine hjorte, og alle avlsdyrene er slagtet. Han er færdig i branchen.

- Men jeg håber virkelig, at de evaluerer det her forløb ordentligt.

Kaj Kirk gnækker også i telefonen, men det er ikke sarkastisk.

- Det er fantastisk, siger han.

Den 9. december, hvor dispensationsordningen blev præsenteret, tøede Kaj to af sine bedste hjortebøffer op og åbnede en flaske rødvin, som han delte med konen.

- Og inderst inde siger jeg til mig selv, at det 110 procent aldrig var sket, hvis jeg ikke havde ofret fem af mine dyr for rullende kameraer. Det er jo det, som har gjort, at politikerne har fået øjnene op for problemet og rystet Fødevarestyrelsen lidt, siger han.

Men Kaj, er du sikker på, at du er indbefattet af dispensationsreglerne?

I den anden ende af røret lyder hybriden af et “ja” og et åndedrag.

- Den skal jeg nok få kringlet, siger han.

Kaj Kirk. Foto: Emil Jørgensen
Der er to lige store sider i mig, som til tider har været et helvede at balancere. Jeg ved, jeg er stærk, men jeg ved også, jeg er superskrøbelig. Jeg er begge dele. Lige meget, fortæller skuespiller Anne Eleonora Jørgensen. Foto: Sarah Buthmann

Ann Eleonora Jørgensen er cancerfri - for nu: – Når man ser ind i sin egen dødelighed, er det også et spark i røven til at leve 120 procent mens du er her

Da hun var i 20'erne, blev skuespiller Ann Eleonora Jørgensen indlagt med ansigtslammelse. Her så hun sin egen dødelighed i øjnene. Alligevel kom det stadig som et kæmpe chok, da hun fik konstateret kræft, mens verden lukkede ned på grund af en virus, hun ikke skulle rammes af.

I et interview, som du kan læse i dagens udgave af Avisen Danmark, siger hun sådan her:

– Når man ser ind i sin egen dødelighed, er det også et spark i røven til at leve 120 procent – og lidt til – mens du er her. Jeg skal spise op, før jeg skal herfra. Jeg sagde det samme efter ansigtslammelsen, men det har nok mere været en ambitiøs fremadstræben efter at leve fuldt ud, mens jeg nu mere priser langsommeligheden i mine egne dage og egne ambitioner og sørger for at suge alt til mig i det, jeg står og er i. Tiden er kostbar.

Ann Eleonora Jørgensen så sin egen dødelighed i øjnene allerede, da hun var i 20’erne og blev indlagt med ansigtslammelse. Men det var stadig et chok at få cancerdiagnosen. Og gå i kemo, mens verden lukkede ned, og hun IKKE skulle rammes af corona. Her fortæller den serie-aktuelle skuespiller om, hvordan hun hele livet har balanceret mellem at være stærk og skrøbelig, om at møde manden, da hun ikke var på udkig, og om at leve det liv, der nu engang ligger for ens fødder.

Udgangspunkt

- Jeg blev født i min mormors seng i den nordlige del af Danmark. Helt oppe omkring Hirtshals-Hjørring.

Så jeg er vokset op med den bastante kraft, man mærker ved Vesterhavet, hvis man, som min mormor og mange andre i det område, har en mand, der arbejder på havnen eller sejler ud og fisker for at få mad på bordet, og som man kan være nervøs for, hvis det pludselig blæser op, og de ikke er kommet ind endnu. Det skaber en bevidsthed om, at noget er på færde – naturen og havet – der er større end os selv, og som vi ikke kan regne med, og som vi er i hænderne på.

Som barn elskede jeg at komme ned på molen, når det stormede. Hvor bølgerne var så store, at de klaskede ind over bilerne. På en eller anden måde har det sikkert været min egen styrkeprøve. At turde stikke af fra de voksne og gå på bare tæer ned til molen – ikke helt ud, men nok til, at jeg blev våd og kunne mærke skumsprøjt på mine tæer og fornemme, at jeg alligevel kunne føle mig tryg, selvom jeg stod der. Det er en styrkeprøve, som jeg tror, jeg har opsøgt meget.

I virkeligheden har jeg nok – i hvert fald som barn – på mange måder connectet mere med naturen og dyr end mennesker. Jeg føler en meget stor samhørighed med naturen. – Mine forældre var 18 og 21, da de fik mig. Så de var meget unge og i gang med at finde deres ståsted i livet. Jeg var meget sammen med både Selma, min mormor, og Eleonora, min farmor, som faktisk ikke var min farmor, men min fars mormor. Hun var et kæmpe kraftcenter af kærlighed og selvopofrelse. Hun var fra Stevns og tog min far til sig, da han blev født uden for ægteskabet.

Hans mor stiftede familie med en ny mand, der boede i Nordjylland. Eleonora har åbenbart haft så psykologisk vid allerede på det tidspunkt, at hun tænkte, at det ikke kunne være godt for en lille dreng at vokse op så langt væk fra sin mor. Så hun pakkede alt, flyttede til Nordjylland og slog sig ned på den samme vej som min fars mor – altså hendes datter – men min far boede hos Eleonora og blev opdraget af hende. Og det betød jo, at hun skulle sige farvel til sit arbejde på Stevns og sine to andre døtre for at gøre det, hun mente, var bedst for ham. Hun var en ret særlig kvinde. Og hende er jeg opkaldt efter. Det er min datter også.

– Mine forældre prøvede at sende mig i børnehave, som jeg stak af fra. Ad flere omgange. Fordi det var for mærkeligt med alle de øjne, der kiggede på mig. Jeg syntes, andre mennesker var skræmmende – og især børn. Der mærkede jeg for første gang meget tydeligt, at jeg har social angst. Så jeg fandt huller i hækken og løb over til Eleonora, som ikke boede så langt derfra. Jeg havde været vant til en trummerum med hende. Hun skulle have sin middagslur i sin stol. Det hed sig ikke, at det var en middagslur, men det var det. Imens skulle jeg ikke tale. Så sad jeg der i sofaen og lyttede til sketches med Jørgen Ryg og Preben Kaas på pladespilleren. Det var aldrig kedeligt, bare enormt trygt. Og så havde jeg en 15 år ældre legekammerat, der var en udviklingshæmmet kvinde. Hun var barn af Eleonoras yngste datter, Inga, der flyttede op og boede sammen med hende og min far.

Min hund, Dante, virker beroligende på mig. Og han får mig ud i naturen. Hvis jeg virkelig, virkelig er i dårligt humør, skal jeg bare møde en hundehvalp, så glemmer jeg alt om det. Foto: Sarah Buthmann

– Da jeg var 10, blev mine forældre skilt. Udover en masse bristede drømme lå der allermest en voldsom afsked i det. Jeg blev revet væk fra min familie og Vesterhavet over night. Alting. Og fandt pludselig mig selv i en ghetto i Ballerup, Måløv. Det var helt forfærdeligt. Jeg mistede den naturlige, daglige kontakt, der havde været til min far, men også til Eleonora og Selma. Bare sådan. Bom. Der var rigtig lang tid, hvor jeg ikke havde meget med de to kvinder at gøre, og den hverdag, hvor vi bare havde flettet os ind i hinanden, blev til to timer en søndag eftermiddag en sjælden gang imellem ved et kaffebord. Eleonora og Selma døde få år efter, jeg flyttede, med ret kort mellemrum. Desværre. I dag har jeg det stadig ekstremt svært med afsked. Det er det værste, jeg ved. Og dem er livet jo fuld af.

– I dag ser jeg en utrolig stor skønhed i den lidt rodede familiestruktur, som jeg er født ind i. Jeg vidste allerede som barn, at jeg ville have børn tidligt. Men også at det skulle være far, mor og børn på den rigtige måde.

Vendepunkt

– Da jeg var i 20’erne, blev jeg pludselig ramt af en ansigtslammelse. Den har formet mange ting i mit liv. Jeg var indlagt i tre uger og var tæt på at dø, da de på hospitalet kom til at give mig noget kontrastvæske, som jeg var så allergisk over for, at jeg svulmede op. Jeg kunne ligesom mærke, at kroppen var på vej et andet sted hen på en eller anden måde. Det var første gang, at den her lidt barfodede nordjyde, som bevidst opsøgte det, der var farligt, oplevede, at der er noget, der er helt afsindigt farligt, og det kan være, at vi skal herfra, før vi havde regnet med det. Lige inden jeg skulle hjem, sagde en læge, der havde kigget på mig nogle gange: ”Hvis jeg var dig, ville jeg ALDRIG få børn, for jeg tror, at det er en autoimmun sygdom, og en graviditet kan trigge det”. Mindre end et år senere var jeg gravid. Helt med vilje. For sådan skulle det ikke være. Et liv uden børn var ikke det liv, jeg ønskede. Og heldigvis lyttede jeg ikke til hende.

– At blive mor var selvfølgelig et vendepunkt, men også en meget naturlig forlængelse af det at være menneske i virkeligheden. Det var præcis lige så fantastisk, som jeg hele tiden havde vidst, det ville være. Og det har været alt fra at være gravid til at gå hjemme, som jeg gjorde med begge mine børn i næsten halvandet år. Det har været sådan nogle bobler af uforstyrret lykke. Jeg har virkelig nydt det. Der er nogle mennesker, der synes, det er kedeligt at være sammen med små børn. Sådan har jeg det slet ikke. Men jeg er også typen, der aldrig keder sig. Jeg keder mig kun, hvis jeg sidder ved siden af en virkelig kedelig person til en eller anden sammenkomst og skal trække den. Dét er kedeligt. Stort set alle andre tidspunkter keder jeg mig aldrig.

- Jeg tiltede selvfølgelig fuldstændig, da jeg fik beskeden. Og jeg er stadig i en form for granatchok over det. Fordi jeg altid har opfattet mig selv som stærk og vidste, jeg kunne stå der på molen uden at vælte af blæsten, troede jeg aldrig, det skulle ske for mig, fortæller Ann Eleonora Jørgensen om tiden med brystkræft. Foto: Sarah Buthmann

– Jeg havde jo forestillet mig, at det skulle være en helt almindelig familie som den, jeg havde drømt om som barn. Så det var forfærdeligt at blive skilt fra min datters far efter ni års forhold. På det tidspunkt var jeg dog blevet gammel nok til at forstå, at sådan er der næsten ikke nogen familier, der er, for det første, og at det for det andet er en dødssyg ambition, for man må jo leve det liv, der nu engang ligger for ens fødder.

Yderpunkter

– Der er to lige store sider i mig, som til tider har været et helvede at balancere. Jeg ved, jeg er stærk, men jeg ved også, jeg er superskrøbelig. Jeg er begge dele. Lige meget. Og det har taget mig mange, mange år at erkende, hvor frygtsomt et menneske jeg også er. På grund af det har jeg bare holdt mig fra større sammenhænge og fællesskaber, og jeg er sjældent til premierer. Jeg er heller ikke typen, der bare lige kan stille mig op og holde tale. Jeg GØR det, men det er med rystende knæ og dirrende stemme. Det er ikke noget, jeg skjuler. Det kan jeg heller ikke. Jeg er lidt ude i nogle yderpunkter her, for jeg har udsat mig selv for farefulde ting i stormvejr på molen, men samtidig turde jeg ikke være i en børnehave sammen med andre mennesker. Begge sider er til stede. Det er et parløb. I mit tilfælde.

– Jeg er også en meget genert type skuespiller. Det tog mig faktisk nogle måneder overhovedet at vende mig mod publikum, da jeg gik på skuespillerskolen. Jeg er slet ikke interesseret i opmærksomhed udover det arbejde, jeg laver. Min rolle er en maske. Og der er ingen tvivl om, at den generte og bange side af mig – den sociale angst – har fundet en måde at kunne tale uden at vise sig selv. Jeg kunne mærke den der befrielse, der var i faktisk at kunne agere anderledes ved at spille en anden, end jeg ville gøre i mit eget liv. Men det kan virke besynderligt, at jeg har valgt at blive skuespiller. Det må være behovet for at udtrykke sig alligevel, og det gør jeg så via andre.

Smertepunkt

– Jeg fik fjernet det ene bryst på grund af cancer lige før corona, så jeg har været igennem et mere eller mindre helvede, hvor jeg absolut ikke måtte blive smittet, mens jeg fik kemo. Det er en lortesygdom. Jeg tiltede selvfølgelig fuldstændig, da jeg fik beskeden. Og jeg er stadig i en form for granatchok over det. Fordi jeg altid har opfattet mig selv som stærk og vidste, jeg kunne stå der på molen uden at vælte af blæsten, troede jeg aldrig, det skulle ske for mig. Nu har jeg det sådan, ja hvorfor ikke mig, det sker jo for uhyggelig mange kvinder, desværre. Her de senere år har jeg helt klart haft et behov for at finde nogle svar og noget at give mig hen til. En måde at finde ind til min styrke igen eller min indre katedral om man vil, og den oplever jeg meget tydeligere, når jeg går ude i naturen med min hund end inde i kirkerummet.

– Jeg har jo været nødt til at rejse mig igen. Jeg har mine børn. Så jeg skal rejse mig. Jeg skal leve videre. Der går så mange tanker igennem hovedet, når man får den her diagnose. Og ligesom alle andre i samme situation har jeg tænkt, hvorfor mig? Hvad har jeg gjort? Har jeg røget for mange cigaretter? Er det al den bacon? Er det for meget vin? Har jeg motioneret for lidt? Spist alt for få grønsager? Løbet for lidt og for langsomt? Har jeg elsket for meget? Elsket for lidt? Kysset for meget? Eller for lidt? Alt muligt spørger du dig selv om. Og jeg er sådan et rimeligt standardmenneske, der lever fuldstændig almindeligt – jeg gør hverken det ene eller det andet overdrevet. Så det var svært for mig at forstå hvorfor helvede mig … hvorfor nu? Jeg så et interview med Bente Klarlund, der sagde, at hvis man ikke er ude i virkelig usund mad og 45 smøger og masser af vin om dagen, er det i de flestes tilfælde et sort uheld. Det læner jeg mig op ad. Det gør det ikke mindre frustrerende, og vi må aldrig stoppe med at prøve at finde svar og løsninger på den listige, uhyggelige sygdom.

– Jeg er erklæret cancerfri. For nu. Og er ved at få rekonstrueret mit bryst. Og så er det bare at tage et skridt ad gangen og sige: ”Fint, jeg er rask, det skal nok gå”. Uden at bæve og ryste. Men det er svært. Samtidig med at du forlader afdelingen, får du stukket en pjece i hånden med de symptomer, du skal holde øje med i forhold til spredning. Så kan man rigtig sidde der i sofaen og mærke efter. Samtidig med at ordet cancer nærmest flyver ud af lægens mund, er det, som om der samtidig flyver en stor rovfugl hen over dit hoved, der ligesom svæver der for altid. Kunsten er at lade være mere at gå og kigge op og tjekke hele tiden, hvor tæt den er på. Og det tager tid at lade være med at sidde og glo op hele tiden.

– Når man ser ind i sin egen dødelighed, er det også et spark i røven til at leve 120 procent – og lidt til – mens du er her. Jeg skal spise op, før jeg skal herfra. Jeg sagde det samme efter ansigtslammelsen, men det har nok mere været en ambitiøs fremadstræben efter at leve fuldt ud, mens jeg nu mere priser langsommeligheden i mine egne dage og egne ambitioner og sørger for at suge alt til mig i det, jeg står og er i. Tiden er kostbar.

Blødt punkt

– Jeg har et meget blødt punkt for folk, der rødmer. Den ærlige følelse, der ligger i det. Jeg kan huske den der følelse som barn, hvor du, inden du rødmer, kan mærke varmen. Den stiger. Du kan mærke, at den ligesom kribler op langs benene og hele vejen op mod maveskindet og halsen og booop …! Så kommer rødmen. Og den lader sig ikke skjule. Ligesom stort set alle andre følelser. Rødmen er bare så bundærlig. Den giver en indgang til mennesket, og den giver også en indgang til en følelse, vi alle sammen kender så ufatteligt godt. Det er vidunderligt. Du kan ikke løbe fra den. Det er lidt ligesom at være en kvinde i overgangsalderen. Når hedeturene kommer, så er der ikke noget at gøre.

Når ordet cancer flyver ud af lægens mund, flyver der en stor rovfugl hen over dit hoved.

– Jeg har altid haft hunde. Som det lidt kantede barn, jeg var, var hunde min umiddelbare følgesvend, og det har de altid været. Jeg boede i områder, hvor der ikke rigtigt var andre børn. Men så havde jeg min hund. Der er noget med hundes loyalitet, godtroenhed og stabilitet, som er fantastisk. Min hund, Dante, virker beroligende på mig. Og han får mig ud i naturen. Hvis jeg virkelig, virkelig er i dårligt humør, skal jeg bare møde en hundehvalp, så glemmer jeg alt om det.

Holdepunkt

– Mit holdepunkt er uden tvivl min familie. Det er også det eneste sted, jeg føler mig fuldkommen tryg. Jeg har lavet få ting i udlandet og har aldrig jagtet det. Men det kom ligesom i halen på ”Forbrydelsen” i tidernes morgen. Og det var sjovt at prøve. Men at sidde der på hotelværelset helt alene og være væk fra familien – altså mit holdepunkt – dur slet ikke. Der fandt jeg ud af, at den virkelig er mit holdepunkt i livet. Jeg kan kun være i vater, hvis jeg er i kontakt med min familie, min base, faktisk på mere eller mindre daglig basis. Det lader mig op og giver mig energi og fylder mig med konstant lykkefølelse og taknemmelighed. Det er jo igennem de mennesker, jeg trækker vejret. Det er jo der, jeg har min eksistens.

Ann Eleonora Jørgensen

56 år

Aktuel som skuespiller i den danske Netflix-serie ”Nisser”, der er en julegyser, og Xeeserien ”Fantomforhold”.

Kendt fra filmen ”Italiensk for begyndere” og serier som ”Taxa” og ”Herrens veje”.

Gift med Rasmus Windfeld, som hun har sønnen Oswald på 17 år med.

Desuden har hun Carla Eleonora på 27 år med Emmet Feigenberg

– Jeg mødte min mand et år efter min skilsmisse. På det tidspunkt arbejdede jeg på Aarhus Teater, og jeg var hjemme i København en weekend for at hente min datter, som jeg havde hver anden uge, hvor vi havde det herligt. Bare hende og mig. Jeg skulle hente hende om søndagen hos hendes far, og om lørdagen skulle jeg til fest. Eller jeg havde sagt, at jeg måske kom. Jeg havde spillet forestilling tidligere og taget toget til København, og da jeg så kom hjem og fik lagt mig på min seng, havde jeg det bare sådan, åh jeg vil hellere sove. Men så ringede to af mine veninder og spurgte: ”Hvor bliver du af?”. Og så tænkte jeg, okay, nu må du også hellere lade være med at være så skideasocial, kom så op, bare på med den røde læbestift og op på de høje hæle og så bare ud ad døren. Afsted. Og så stod han der. Jeg var slet ikke på udkig. At all. Det var jo kun et år siden, jeg var blevet skilt – jeg havde jo MIT på det tørre i virkeligheden. Jeg HAVDE en dejlig datter på fire år. Jeg havde ikke behov for nogen mand. Jeg havde ikke travlt med noget. Men den morgen, hvor vi forlod festen, satte vi os så nede på Enghave Plads under kastanjetræet og snakkede. På et tidspunkt tog han min hånd, og der kunne jeg bare mærke følelsen af at komme hjem. Det var virkelig en særlig følelse af, at de to hænder passer jo fuldkommen sammen. Det er mere end 20 år siden nu, og vi har stort set ikke været væk fra hinanden siden.

Og så stod han der. Jeg var slet ikke på udkig. At all. Det var jo kun et år siden, jeg var blevet skilt – jeg havde jo MIT på det tørre i virkeligheden.

– Min eksmand og jeg – og ikke mindst vores nye partnere – har heldigvis været så voksne og rummelige, at vi er hinandens gode venner og familie nu. Når du bliver skilt, kan du jo vælge at gå ind ad den dør, hvor man prøver at bekæmpe hinanden, eller du kan sige okay det gik ikke, vi har begge fejl, det gider vi ikke snakke mere om, og nu har vi taget den her store beslutning, så nu handler det kun om EN ting, og det er barnet. Når du så gør det, begynder du også pludselig at kunne se på den anden med kærlighed igen, for så har du parkeret alt det andet, der var til stede, og lever et fremadrettet liv på en omsorgsfuld og kærlig måde. Det handler om god kommunikation. Og så handler det om så meget rummelighed fra de nye partnere, der er kommet ind i mit og min eksmands liv. Det kunne jo ikke være sådan, hvis ikke de også var sindssygt rummelige og kærlige. Vi holdt faktisk jul med hinanden sidste år under corona. Vi kender hinanden virkelig godt og holder mange fødselsdage og er altid med til hinandens arrangementer og nyder at være i hinandens selskab. Og ikke mindst vores datter er jo lykkelig, og vores drenge føler sig som halvbrødre. Så min familie er stor. Den har altid været stor. På den måde er jeg i virkeligheden taknemmelig for at have fået en opvækst med så forskellige familiekonstellationer.

Det var første gang, at den her lidt barfodede nordjyde, som bevidst opsøgte det, der var farligt, oplevede, at der er noget, der er helt afsindigt farligt.

– Livet er sjældent lineært og ligetil. Det er broget og fuld af bump og stejle kurver, og det er alt sammen vidunderligt. Noget af det, jeg håber, jeg kan give videre til mine børn, er, at de lærer at vise kærlighed til det, der ikke nødvendigvis er det oplagte. For måske bliver de også skilt og får delebørn, og måske kommer der nogle andre med fra et andet ægteskab osv. Men jeg håber, de får visheden om, at de alligevel kan holde jul sammen alle sammen og have det hyggeligt, hvis man kan finde ud af at være åben og respektere grænser.

Kritikpunkt

– Jeg kan ikke mærke min egen alder, jeg kan ikke forstå den heller – jeg kan godt se den, når jeg ser mig selv. Hold da kæft, der sker meget. Og når man har været syg, går det pludselig meget stærkt. Men alderen er stadig meget relativ for mig. Jeg kan ikke få fat i halen af det, og det interesserer mig i det hele taget ikke særligt meget. Kun når min alder bliver spejlet af den verden, jeg lever i. Det mest latterlige, man kan være i denne tid, er en kvinde over 50. Vi må gerne udskammes hæmningsløst. Mænd bliver bare sejere med alderen, mens studieværtinder skal væk fra skærmen, når de begynder at få en lille smule karakter i ansigtet. I min branche er der heller ikke mange historier om kvinder over 50, der skal fortælles. De kan få lov til at være vedhæng til mændenes – også gerne ældre mænds – historier. Eller mødre til nogle børn, som historien så handler om. Og jeg er så sindssygt træt af det. Både at se på det og være en del af det spil. Men det er et ansvar, vi alle sammen har. Og jeg synes, vi skal tale højt om det.

Vi skal vænne os til, at nyhedsværtinden sagtens kan have kalkunhals og masser af rynker. Hele vejen rundt er der nogen, der har et ansvar. Det er hele vejen rundt, når vi har med medier at gøre. Det er der, vi skal spejle os, og som det er nu, skal vi for guds skyld ikke spejle os i et levet liv. I hvert fald ikke en kvindes. Gerne en mands. Det eneste sted, det stadig er okay at diskriminere – og udskamme – er kvinders alder. Og det er i mediebilledet all over the place. Alle prøver at gøre noget ved det, men det sker altså ikke, hvis ikke der bliver ændret radikalt på måden, ting bliver besluttet på. Jeg tror, at den generation af unge, der kommer nu, kommer til at gøre verden bedre. De er så seje, og den måde, de er opdraget til at embrace forskelligheder både i køn og politisk, er outstanding.

Inger Støjberg er ugens hovedperson. Og derfor er hun også omdrejningspunkt i flere af de podcasts, som podcastredaktør Signe Vestergaard Bansø anbefaler i denne uge. Men der er også nyt om ugens anden store retssag, nemlig afgørelsen i Dan-Bunkering-sagen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Lyt: Alt det du ikke vidste om ugens hovedperson

Når der bliver skrevet historie, er der meget at sige. Og i denne uge blev der skrevet historie. En historie på 60 dages fængsel til tidligere minister Inger Støjberg. 

I denne uges udgave af podcastanbefalingerne "Ugens lyd" anbefaler podcastredaktør Signe Vestergaard Bansø flere podcasts, som handler om dommen  i Rigsretten og ugens hovedperson, Inger Støjberg. For selv om der er skrevet og sagt meget om dommen, er der alligevel nyt at hente i både "Politik med Løvkvist og Dall" og "Ugens vigtigste". Og i "Erhvervsklubben" kan man høre om en helt anden dom. Nemlig dommen over virksomheden Dan-Bunkering, som blev dømt for at have solgt flybrændstof til bombetogter i Syrien. Konsekvenserne af den dom tager de sig kærligt af i "Erhvervsklubben".

Du finder podcastene ved at gå i appen "Nyhedskiosken" eller på Avisendanmark.dk/podcasts.

Podcast: Når der bliver skrevet historie, er der meget at sige. Og i denne uge blev der skrevet historie. En historie på 60 dages fængsel til tidligere minister Inger Støjberg. En dom, der er skrevet og sagt meget om. Men alligevel er der ny viden at hente i de podcasts om dommen, som podcastredaktør Signe Vestergaard Bansø anbefaler i denne uge:

1 God ved sine venner - hård ved dem, der svigter

Sådan så Inger Støjberg nærmest ud hele rigsretssagen igennem. Rolig, fattet og med et mildt blik. Det er ikke til at se, hvad hun tænker under panseret. Podcasten "Ugens vigtigste" prøver at komme lidt nærmere hendes tanker. Foto: Mads Claus Rasmussen

I "Ugens vigtigste" får du en beskrivelse af Inger Støjberg af en af de journalister, som kender hende bedst. Politisk analytiker Kasper Løvkvist tager lytteren med bag facaden og har blandt andet et kvalificeret gæt på, hvad der skete i et lukket lokale umiddelbart efter dommen. Og viden om, hvordan Inger Støjberg behandler de venner, som sendte hende i Rigsretten.

Avisendanmark.dk/podcasts - Ugens vigtigste

2 Det er helt weird

Hør politisk analytiker Kasper Løvkvist og politisk redaktør Casper Dall dissekere dommen over Inger Støjberg i Rigsretten. Podcasten er fuld af politiske analytiker, med masser af bid, og som altid bliver den serveret med en øl og masser af god stemning. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

"Politik med Løvkvist og Dall" er udkommet med en special om Inger Støjberg og rigsretssagen. De to når både rundt om Inger Støjbergs og Kasper Løvkvists reaktion på dommen, og hvilke konsekvenser den får. Og fordi dansk politik er weird, som de siger. Så er det, de drikker, også virkelig weird. Hør selv, podcasten er fuld af god stemning.

Avisendanmark.dk/podcasts - Politik med Løvkvist og Dall

3 Tør Dan-Bunkering at anke?

Du finder "Erhvervsklubben" gratis på Apple podcast, Google podcast og via Spotify.

Denne uge bød også på en anden stor dom, nemlig dommen over virksomheden Dan-Bunkering, som blev dømt for at have solgt flybrændstof til bombetogter i Syrien. I "Erhvervsklubben" kan du høre om en syrer, som dommen har store personlige konsekvenser for. Og så en analyse af, om Dan-Bunkering tør anke. Men der er også gode nyheder til mange forbrugere næste år og nyt om konsekvenserne for Vestas' aktier efter hackerangreb.

Avisendanmark.dk/podcasts - Erhvervsklubben