Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

KLM-flyet ankom til Holland fra Sydafrika. Ombord blev 61 passagerer testet positiv for corona, og man mistænker, at det er den smitsomme Omikron-variant, de er ramt af. (Foto: Sem van der Wal / ANP / AFP)

Omikronen er her højst sandsynligt: To er i isolation på dansk jord

God formiddag og velkommen til Dagens Danmark den 28. november.

I går var overskriften på nyhedsbrevet "Omikronen kommer", og der skulle ikke gå længe, før den profeti gik i opfyldelse.

I hvert fald mistænker Sundhedsministeriet to rejsende fra Sydafrika, for at være smittet med Omikron-varianten.

De er nu isoleret, og myndighederne er igang med at finde deres nære kontakt og deres næres nære kontakter og så videre.

I går i Dagens Danmark fik vi også fortalt, at Belgien var det eneste EU-land, der har smitten. Det er nu heller ikke sandt længere.

Smitten er til stede i Tyskland, Storbritannien, Italien og muligvis også i Holland.

Har man været i Sydafrika, Lesotho, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibia eller Eswatini, så skal man gå i isolation til man er testet negativ.

Samme gælder, hvis man var passager på et af de fly, der er fløjet fra Amsterdam til Kastrup 23. november og fra Amsterdam til Billund 24. november.

Domme kan blive afgørende for DF

Som om alt er fred og fordragelighed i Dansk Folkeparti, så melder politikerne Morten Messerschmidt og Peter Kofod sig samlet som kandidatpar til topposterne i partiet.

Det gør de i Berlingske, og det bliver med Morten Messerschmidt som formandskandidat og Peter Kofod som bejler til næstformandsposten.

Der er en del, der skal flaske sig, hvis det skal ende sådan.

Inger Støjberg. DF har længe tryglet hende om at overtage magten i partiet. Og hun kan bare overtage, hvis hun vil, for Messerschmidt og Kofod siger selv, at de er klar til at sværge troskab til Støjberg, hvis hun vil lede partiet.

Hvis det ikke går, ja så er Messerschmidt næste mand i køen. Han har til gengæld sit at bakse med, for sagen om svindel med EU-midler hænger stadig over hovedet, og bliver ikke afgjort før næste år.

Bliver dommen så hård, at han ikke kan fortsætte, ja så falder valget på tredjevalget - Peter Kofod.

Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, har lavet en video-analyse af formandsræset i Dansk Folkeparti. Se den ved at klikke på linket her.

Vaccinekrav og nedlukning sender tusinder på gaden i Østrig

Vi slutter nyhedsbrevet af med en række demonstrationer i Østrig.

Der var mødt næsten 40.000 mennesker op på gaderne for at demonstrere mod nedlukningen af landet og det nye vaccinationskrav, som træder i kraft næste år.

Østrig blev lukket ned i mandags, og det fik de mange tusind til at gå på gaden med sloganet: "Fred, frihed, intet diktatur".

I Østrig har de en af europas laveste tilslutninger til coronavaccinen, og det er kun cirka to tredjedele af landet, der har tilvalgt den.

Demonstrationen forløb roligt, siger østrisk politi. De fleste havde dog ladet mundbindet blive derhjemme.

Det obligatoriske vaccinekrav kan betyde, at ikke-vaccinerede risikerer bøde eller fængselsstraf fra 1. februar 2022.

Det var nyhedsoverblikket. Nu til de fire vigtigste fra Avisen Danmark.

Billede af Peter Rasmussen
Billede af skribentens underskrift Peter Rasmussen Chefredaktør

Få Dagens Danmark læst op her

Business Danmark opfordrer virksomheder til at fokusere mere på at sikre god hygiejne for at undgå hjemsendelser af medarbejdere. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Vores kollegaer har slækket på hygiejnen, og vi må forvente, at coronaen løber så meget løbsk, at flere af os bliver hjemsendt fra jobbet. Sådan lyder det fra en lang række danskere ifølge en
ny undersøgelse, som analyseinstituttet Userneeds har foretaget for fagforeningen Business Danmark.
Danskerne har da også slækket på afstandskrav og afspritning, fortæller professor Michael Bang Petersen, der følger danskernes adfærd tæt under coronakrisen. Men frustrerede miner skyldes også, at vi i stor stil kontrollerer og fordømmer hinanden.
- Vi går til en vis grad rundt og agerer corona-politibetjente, siger han.
Hos Business Danmark ser de gerne, at flere agerer corona-politibetjente.
- Det er fair, at der går corona-politi i den, når smittetallene stiger, som de gør, siger fagforeningens administrerende direktør, Martin Kildgaard Nielsen.

Der er blevet slækket på hygiejnen på de danske arbejdspladser, og næsten hver anden forventer, at det bliver nødvendigt at hjemsende medarbejdere i løbet af vinteren, viser ny undersøgelse. Vi er blevet corona-politibetjente, fortæller forsker. Fagforening ser gerne, at danskerne skruer op for kontrollen og hygiejnen.

Corona: Vores kollegaer har slækket på hygiejnen, og vi må forvente, at coronaen løber så meget løbsk, at flere af os bliver hjemsendt fra jobbet.

Sådan lyder det fra en lang række danskere ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Userneeds har foretaget for fagforeningen Business Danmark.

Der er noget, der taler for, at lidt mere corona-politi ikke gør noget i øjeblikket, indtil vi ser smittetallene dale igen.

Martin Kildgaard Nielsen, administrerende direktør, Business Danmark

Næsten to tredjedele af de 1240 repræsentativt udvalgte danskere, som har svaret på undersøgelsen, oplever, at arbejdspladsen eller kollegaer har slækket på hygiejnen efter genåbningen af samfundet i foråret. Og næsten hver anden forventer, at deres arbejdsplads bliver tvunget til at ty til restriktioner som eksempelvis hjemsendelse af medarbejdere over vinteren.

- Når vi ser en kraftig stigning i smittetallene, som vi har set den seneste måneds tid, er det en kæmpe udfordring, hvis man slækker på hygiejnen. God hygiejne er et absolut minimum for at holde smitten nede, siger Martin Kildgaard Nielsen, administrerende direktør i Business Danmark, som opfordrer virksomheder til at indskærpe hygiejnereglerne over for medarbejderne.

Han er overbevist om, at hygiejnen på arbejdspladserne ikke er på samme niveau som ved tidligere større smittestigninger. Den seneste måned er smittetallene mere end tredoblet.

- Der ser ud til at være en vis reaktionstid i forhold til at komme i omdrejninger igen i forhold til at iværksætte foranstaltninger, det kræves for at slå stigende smitte ned.

- Jeg oplever eksempelvis meget tit, at der er tomme spritdispensere i butikker. Det oplevede man ikke i første halvår. Der var mange butikker og arbejdsgivere meget mere opmærksomme på det her, siger han.

Om undersøgelsen

  1. Undersøgelsen er foretaget af analysebureauet Userneed for fagforeningen og a-kassen Business Danmark, der har 23.000 medlemmer inden for særligt salg og marketing.
  2. Undersøgelsen er baseret på svar fra 1240 repræsentativt udvalgte danskere.
  3. 45 procent af de adspurgte svarer, at de forventer, at deres arbejdsplads strammer restriktioner og eksempelvis beder nogle eller alle medarbejder om at arbejde hjemmefra over den kommende vinter.
  4. 62 procent mener, at deres virksomhed og/eller kollegaer har slækket på hygiejnen i forhold til afspritning og afstand efter genåbningen. 43 procent mener, der bliver slækket i forhold til både afspritning og afstand, mens 19 procent kun mener, det gælder enten afspritning eller afstand.
  5. Besvarelserne er modtaget fra 8. til 12. november.

Danskerne retter ind

Den svigtende hygiejne vækker genkendelse hos Michael Bang Petersen, professor og leder af Hope-projektet på Aarhus Universitet, der løbende følger danskernes adfærd under coronakrisen. Her har forskerne også set, hvordan danskerne siden genåbningen af samfundet er begyndt at tage lette på hygiejnen.

- Folk har været mindre opmærksomme på at holde afstand og undgå fysisk kontakt, siger han.

Men det behøver ikke nødvendigvis være et problem. Når smittetallene stiger, og der igen indføres restriktioner, stiger danskernes opmærksomhed på at overholde anbefalingerne om afstand og afspritning.

- Vi går til en vis grad rundt og agerer corona-politibetjente, siger Michael Bang Petersen, professor og leder af Hope-projektet på Aarhus Universitet, der løbende følger danskernes adfærd under coronakrisen. Arkivfoto: Axel Schütt

- Det sker faktisk allerede, inden der indføres restriktioner. Folk følger med i smittetallene, og når smitten stiger, så ændrer folks adfærd sig. Det giver egentlig rigtig god mening, siger professoren.

Han forventer derfor, at færre vil opleve, at der slækkes på hygiejnen, efter der fra mandag indføres nye restriktioner, og efter der er kommet fornyet fokus på corona på grund af hastigt stigende smittetal.

Selvom der er god grund til, at langt de fleste danskere oplever en dårligere hygiejne, er der også en anden central forklaring på, at så mange råber vagt i gevær over for den dårligere afspritning og afstand på arbejdspladserne. Danskerne kontrollerer i stor stil, om andre overholder hygiejneanbefalinger.

- Vi går til en vis grad rundt og agerer corona-politibetjente, siger Michael Bang Petersen.

Fordømmer og kontrollerer

Danskerne har under coronaen skærpet opmærksomheden på, at særligt andre overholde restriktionerne, fortæller han.

- Der har været en relativ stor opslutning til at fordømme andre, og omkring 60-65 procent har igennem hele epidemien sagt, at de mener, det er berettiget at fordømme folk, der ikke holder afstand, fortæller Michael Bang Petersen, der samtidig fortæller, at fordømmelsen er en central del af årsagen til, at folk i det hele taget overholder retningslinjer.

Fordømmelsen motiverer danskerne til selv at overholde retningslinjerne, men den også give bagslag, hvis man vælger at reagere på forargelsen over, at andre ikke overholder reglerne, lyder det.

- I et vist omfang er vejen til god adfærd brolagt med dårlig samvittighed. Men der ligger også et konfliktpotentiale. I særdeleshed hvis man reagerer på de fordømmende tanker. Det er fint nok, at man selv er opmærksom på, hvad andre tænker, og hvad der følger deraf, men man skal nok ikke gå og fordømme andre, siger han.

Ønsker mere kontrol

Martin Kildgaard Nielsen, administrerende direktør i Business Danmark, erkender, at det er meget naturligt, at mange har slækket på hygiejnen i løbet af særligt sommeren, hvor der var meget få smittede. Men han mener ikke, at det er et problem, hvis flere danskere gør sig som corona-politibetjente. Tværtimod.

Er resultaterne fra undersøgelsen måske ikke et udtryk for, at der er gået lidt meget corona-politi i den i befolkningen?

- Ikke i negativ forstand. Det er fair, at der går corona-politi i den, når smittetallene stiger, som de gør. Der er noget, der taler for, at lidt mere corona-politi ikke gør noget i øjeblikket, indtil vi ser smittetallene dale igen, siger han.

Dansk Erhverv ønsker ikke at kommentere undersøgelsen.

Jeg har altid undret mig over, at danskere siger: "Hvorfor græder du? Du må ikke græde". Man må ikke græde i Danmark. Men det var min måde at vise mine følelser på, og det er det stadig, siger Eva Illum, der var én af 22 børn, som blev en del af et dansk/grønlandsk eksperiment i 1951.Foto: Tommy Byrne

Lyt eller læs: Eva var et af eksperimentbørnene fra Grønland og går stadig rundt med følelser af savn og sorg 70 år efter: Om natten græd jeg stille under dynen

”Du fortjener en undskyldning fra Danmark. For det som blev gjort — og det, der
ikke blev gjort. For at blive svigtet af dem, som burde have sat dit tarv først”.
Sådan lød statsminister Mette Frederiksen undskyldning til de 22 grønlandske børn, der i 1951 blev plukket ud af deres familier og fragtet til Danmark. Ideen var, at de skulle uddannes til
at blive kernen i et nyt moderne grønlandsk samfund. I stedet gik mange af dem
i stykker, og kun seks af dem lever i dag. Avisen Danmark har besøgt én af dem,
Eva Illum. ”Vi er mærket for livet”, siger hun og fortæller hele historien om
at komme til Danmark som barn og aldrig rigtigt komme hjem igen. Nu skal
statsministeren tage stilling til, om undskyldningen skal følges op med en
erstatning.

16 af de såkaldte eksperimentbørn fra Grønland er døde. Flere af dem af druk eller selvmord efter miserable liv, fortæller Eva Illum. Hun er én af de seks, der stadig lever og måske nu har udsigt til en erstatning fra den danske stat. Avisen Danmark har besøgt hende for at få hele historien om dengang, staten gjorde børn fortræd ved at eksperimentere med deres liv.

Vil du lytte til artiklen i stedet for at læse den? Så klik her og få den læst op

 

Det er på mange måder gået Eva Illum rigtig godt her i livet - hun er veluddannet, har haft gode job og har hus, mand, børn og børnebørn. Det er da også først et godt stykke inde i interviewet med Avisen Danmark, det andet for alvor kigger frem. Det dunkle. Pludselig er det som om denne 77-årige stolte, grønlandske kvinde bliver til en lille niårig pige med tårer løbende ned af kinderne. Et svigtet barn.

Men inden da tager hun og hendes mand Finn imod ved hovedøren til deres parcelhus i Odense, og inde i stuen er kaffen klar - oven i købet suppleret med klejner og brunkager. Eva Illum er én af seks overlevende grønlændere, som blev sat på et stort skib med kurs mod Danmark som lille. De var i alt 22 børn mellem 5 og 8 år, der blev plukket ud af deres familier den dag i maj 1951 for at sejle med kurs mod syd og mod en skæbne, som kom til at følge dem resten af livet.

Eksperimentbørn er de blevet kaldt, og i denne uge kom det frem, at de seks, der stadig lever, kræver en erstatning fra den danske stat på en kvart millioner kroner hver. Undskyldningen har de allerede fået for snart et år siden af statsminister Mette Frederiksen (S).

Eva var blandt de ældste, så hun kan godt huske, at der var en tid før verden blev vendt på hovedet.

- Jeg husker huset, som min oldefar havde bygget, og jeg husker meget årstiderne. Når fårene kom ned fra fjeldet om foråret, laksesæsonen om sommeren og bærplukningstiden sidst på sommeren. Vi børn var med til det hele. Vi kendte ikke til legetøj, vi legede i naturen, siger hun.

Erstatningssagen

22 grønlandske børn i alderen fire til ni år blev i 1951 fjernet fra deres forældre og sendt til Danmark for at lære dansk. Da de kom hjem blev de placeret på et børnehjem i Nuuk med forbud mod at tale deres modersmål.

De mistede deres familieliv, deres sprog, kultur og tilhørsforhold. Og det er en krænkelse af deres ret til at have et privat- og familieliv efter Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8, lyder det i deres krav per erstatning fra deres advokat, Mads Krøger Pramming.

Han har sendt et brev til Statsministeriet om at udbetale erstatning på 250.000 kroner til hver af de seks overlevende, ellers er de klar til at gå i retten med en stævning.

Eva Illum husker tydeligt den dag, hun skulle afsted fra havnen i Nuuk med M/S Disko mod Danmark. Det var lidt som et eventyr for Eva og hendes tvillingesøster Marie. Eller Rie, som hun blev kaldt.

- Jeg husker det som en spændende dag. Vi vidste jo ikke som otteårige noget om, hvad Danmark var, hvor langt væk Danmark lå, eller hvor længe vi skulle være væk. Og Rie og jeg havde jo hinanden, siger Eva Illum.

Oven i købet var hendes tante Hansine med på båden som ledsager for de 22 grønlandske børn.

- Hansine kom hjemme hos os, og det var hende, der havde motiveret min mor til, at vi skulle med. Min mor var alenemor med fire børn og havde nok at se til. Flere af de andre børn var forældreløse, men de kunne ikke finde børn nok, så vi to tvillinger kom med som de sidste.  siger Eva Illum.

En del af motivationen var også, at det var vigtigt at lære dansk, hvis man skulle klare sig godt karrieremæssigt i fremtiden.

Uhyggeligt og spændende

Mens Eva og Rie sejler mod Danmark kigger vi lige på, hvad det egentlig var for en plan og et eksperiment, de - og 20 andre børn - var en del af. Planen var, at de skulle lære det danske sprog, danske manerer og et moderne samfund at kende, så de kunne komme tilbage til Grønland og være med til at løfte et naturfolk op til at blive et moderne "civiliseret" vestligt samfund.

Der har utvivlsomt været gode intentioner bag planen, og både Røde Kors og især Red Barnet var en del af eksperimentet, som både det danske og grønlandske styre stod bag.

der var en have fyldt med blomstrende rhododendron i alle farver. Jeg havde Aldrig set noget så smukt. Jeg var helt syg. Der var også blommetræer, og vi måtte klatre op i træerne og spise lige så mange, vi ville, så det gjorde vi. Jeg fik ondt i maven

Eva Illum om det førset møde med Danmark

Hjælpeorganisationerne søgte efter nogen at hjælpe og gerne nogle med danske interesser. Grønland var perfekt, for den store ø var præget af fattigdom, dårlige leve- og sundhedsforhold og et lavt uddannelsesniveau. Der var udbredt tuberkulose, som betød en meget høj dødelighed, og mange børn havde mistet enten en far eller en mor eller var helt forældreløse.

I dag ved vi, at fordanskningen af de grønlandske børn fejlede bravt med store sociale konsekvenser for de 22 børn. Deres ve og vel blev glemt, da hjælpeorganisationer, embedsfolk og politikere lagde planer.

Tvillingerne er ankommen til en helt ny verden i 195. Det kom til at præge resten af deres liv. Det er Eva til venstre og Marie til højre døde for nogle år siden af sygdom. Foto: Privatfoto

Alt det aner Eva og Rie ikke noget om, mens de er på et eventyrligt og skelsættende togt over Atlanterhavet.

- Vi fik læst historier højt, vi havde sanglege og kokken var god ved os - vi fik dejlig mad. Men vi var også 22 vildbasser på et skib, og jeg forsvarede min søster. Hvis der var nogen, der var efter hende, så fik de tæsk af mig, siger Eva Illum.

- Jeg husker, at der også var nogle psykiatriske patienter med båden, som også skulle fragtes til Danmark. De var bag tremmer. De var tossede og psykotiske, og det var uhyggeligt men også lidt spændende. Vi var nogle, der listede os ned til dem, og jeg var én af dem, der godt turde, siger hun.

Duften af Danmark

Mødet med landjorden og Danmark, da de omsider nåede Øresund og lå på en ankerplads tæt ved Kronborg, står stadig klart i Evas erindring:

- Jeg kan huske, at jeg kunne dufte træerne. Det var vi ikke vant til, siger hun.

Hun husker ikke så meget af den virak, der var med danskere, der tog imod på kajen. Eller de danske aviser, som svømmede over med overskrifter som ”Grønlænderbørn til Danmark”, ”Forældreløse grønlænderbørn til Danmark” og ”Forældreløse Grønlænderbørn får etårigt Ophold i Danmark”.

Og i Nationaltidende kunne man læse: ”Det er første gang, man foretager det eksperiment at overføre så små børn til Danmark, og resultatet imødeses med stor interesse, idet det muligvis kan danne Baggrund for et udvidet samarbejde på dette område. Man regner med, at det første hold grønlænderbørn kan danne en art kerne i de nye tosprogede skoler i Grønland.”

Det var andre ting, der optog Eva og de andre børn, da de oplevede en ny verdens frodighed, da de blev indlogeret på Fedgården ved Faxe Ladeplads.

- Det var i juni, og der var en have fyldt med blomstrende rhododendron i alle farver. Jeg havde aldrig set noget så smukt. Jeg var helt syg. Der var også blommetræer, og vi måtte klatre op i træerne og spise lige så mange, vi ville, så det gjorde vi. Jeg fik ondt i maven. Der var også kattekillinger - vi havde aldrig set katte før, siger Eva Illum.

Blå bog

Eva Bolette Sofie Holm blev født i Nuuk et kvarter før sin tvillingesøster Marie (Rie).

I 1951 blev hun én af 22 børn, som blev sendt til Danmark som et eksperiment, der skulle løfte dem både sprogligt og uddannelsesmæssigt ved at blive installeret hos danske værtsfamilier, gå i dansk skole og efter godt et år returnere til Grønland og installeres på et børnehjem.

Som 18-årig flyttede Eva tilbage til Danmark, og blev uddannet til sygeplejerske og mødte sin danske mand Finn Illum. Parret flyttede til Godhavn på Grønland, hvor de boede i syv år.

Tilbage i Danmark blev Eva Illum lægesekretær og senere uddannede hun sig til socialrådgiver. 

Parret bor stadig i Odense, har to voksne sønner og børnebørn. 

Hun savnede også sin familie, og hun savnede at spise fisk, sæl eller hvalkød. Men der skete også så meget spændende. Det store chok kom først for alvor, da de 22 børn skulle fordeles hos 22 danske værtsfamilier.

- Min søster kom til Odense og jeg til Fredericia. Det var helt forfærdelig hårdt, da vi blev skilt fra hinanden, og vi græd. Jeg kom til en familie, hvor der var fire børn, der var meget ældre end mig, siger Eva Illum.

Nu kunne hun kun snakke dansk, hvis nogen skulle forstå hende, og hun gik i en dansk skole og lærte gode manerer både dér og hjemme hos sin nye familie:

- Jeg kan huske, at det var: "Eva! begge hænder på bordet", siger hun.

Eva Illum har ikke noget dårligt at sige om sine værtsforældre. Hun har haft kontakt med dem gennem livet. Men det var her, hendes grønlandske sprog forsvandt. Der var ingen, der forstod et ord af hendes grønlandske.

- Sproget forsvandt lidt efter lidt. Men værtsfamilierne gjorde det jo af et godt hjerte, siger hun.

I Danmark må man ikke græde

Vi har allerede spiste godt af brunkagerne og klejnerne her i Eva Illums stue nu, hvor det begynder at blive følsomt:

Hvad savnede du, mens du var der?

- Det var jo ikke sådan, at jeg gik og savnede hele tiden, for der skete så mange nye ting, men min familie dukkede op i tankerne som savn. Jeg græd stille under dynen om aftenen.

- Jeg har altid undret mig over, at danskere siger: Hvorfor græder du? Du må ikke græde. Man må ikke græde i Danmark. Men det var min måde at vise mine følelser på, og det er det stadig, siger Eva Illum med tårer ned ad kinderne.

Græder man mere i Grønland?

-Ja. Det gør man i hvert fald i min familie. Vi er meget følsomme, siger hun.

Men det værste skete først, da Eva og de andre børn blev sejlet retur til Grønland efter næsten halvandet år i Danmark. Og tårerne begynder allerede hobe sig op i Evas øjne, mens hun får spørgsmålet:

Hvad skete der, da I sejlede ind til havnen i Nuuk og jeres familie stod og tog imod?

- Det var jo det bedste, der kunne ske. De stod dernede alle sammen. Mor, søskende, onkler og tanter og kusiner, og der var en stor dejlig modtagelse, og vi stod og krammede hinanden, siger hun med grødet stemme og fortsætter:

-  Vi troede jo, at nu skulle vi hjem, men så var der én, der prikkede på skulderen og pegede på en bus. Vi skal køre nu. Vi skulle på et børnehjem, der var bygget til os i Nuuk.

Vidste familien, at I ikke skulle hjem?

- Nej. Ingen vidste noget.

Og I strittede ikke imod?

- Vi gjorde bare, som der blev sagt. Man siger ikke danskerne imod, siger Eva Illum og tilføjer:

- Jeg skal lige finde noget at snyde næse med.

Vi troede jo, at nu skulle vi hjem, men så var der én, der prikkede på skulderen og pegede på en bus. Vi skal køre nu. Vi skulle på et børnehjem.

Eva Illum

Eva og hendes søster Rie var bedre stillet end flere af de andre børn, for deres mor talte dansk. En anden har beskrevet situationen med disse ord: ”Da vi lagde ind i Julianehåb, stod min far på kajen og tog imod os. Jeg kunne næsten ikke kende ham. Han sagde en masse på grønlandsk, som jeg ikke forstod.”

De grønlandske børn, der blev hentet til Danmark i 1951, fik en masse oplevelser. Men mange af dem mistede deres sprog, deres familie og deres historie. Arkivfoto: Allan Moe/Ritzau Scanpix

Udtalelsen er anonymiseret men fremgår af "Historisk udredning om de 22 grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1951", som blev udgivet i november 2020. En anden anonym oplevede det sådan her:

”Da jeg kom tilbage til Grønland, havde jeg glemt mit sprog. Jeg kunne ikke engang tale med min egen mor. Det var forfærdeligt, vi kunne ikke se hinanden og ikke tale sammen. Jeg blev forbudt at tale grønlandsk og var kun sammen med dansktalende, både i skolen og på børnehjemmet".

Nærmest en hån

Da Eva sætter sig i sofaen igen med en papirserviet i hånden, fortæller hun om den hårdeste periode, hvor hun boede på et børnehjem i samme by som sin familie. De måtte bare ikke være sammen, som de ville.

- Der var arrangementer en sjælden gang imellem med kaffemik på børnehjemmet, hvor familien blev inviteret. Vi kunne også nogle gange få lov til at tage på en weekend hos familien, men ellers ikke. Og vi måtte kun tale dansk. De grønlandske børn mobbede os, og sagde: "I er grønlændere - hvorfor taler I ikke grønlandsk!"

Eva Illums erindringer bekræftes i den historiske udredning om hele forløbet, som blev offentliggjort i november 2020. Her hedder det blandt andet:

"Rammen var, at børnene ikke længere "hørte til" hos deres biologiske familie, at deres hjem nu var eller skulle være børnehjemmet, og at det var forstanderinderne, som regulerede egentlige besøg. Eksempelvis var det forstanderinden og en anden ansat, der repræsenterede forældrene, når børn spillede skolekomedie. Der blev samtidig lagt stor vægt på at fastholde forbindelsen til plejeforældrene - for de flestes vedkommende gennem brevene, for enkelte også ved længere ferieophold."

Da børnene kom retur til Grønland, fik hun et chok. Et børnehjem skulle nu være deres hjem, de måtte kun snakke dansk og deres familie fik de kun sjældent mulighed for at møde. På gruppebilledet fra børnehjemmet i Nuuk, sidder Eva aller forrest på trappen, og hendes søster Rie sidder lige bagved og har armen om Evas skulder. Foto: Privatfoto

I dag har Eva det blandet med de ting fra barndommen, som hun haft held med at lægge bag sig. Men som aldrig helt forsvinder:

- Vi er mærket for livet. Set i det lys er 250.000 kroner jo nærmest en hån. Der er til en rejse til Grønland for hele familien, og så er den skid slået, siger Eva Illum og hentyder til det erstatningskrav hun og de øvrige overlevende har rejst over for den danske stat.

Jeg tror da, at den sorg og splittelse, vi har levet med, spiller ind. Det er hårdt at sige det, men nogle af dem har drukket sig ihjel, og nogle har begået selvmord, og jeg tror det hænger sammen

Eva Illum

Eva Illum har tidligere udtalt, at hun hverken har brug for undskyldning eller erstatning.

- Jeg er da ligeglad med en undskyldning 70 år efter.  Jeg er i en alder nu, hvor penge ikke betyder ret meget. Jeg har ikke brug for dem. Men jeg har selvfølgelig børn og børnebørn, som kunne få glæde af dem, så det på den måde kan være et plaster.

Hun er nemlig ikke i tvivl om, at det, hun og 21 andre børn blev udsat for, har været et overgreb, og at det har præget deres liv.

- Det er svært at gå rundt med de følelser af savn og sorg. Jeg har været en af de heldige, men jeg lever da stadig med det.

Hvorfor tror du, at kun seks af jer er her endnu ?

- Jeg tror da, at den sorg og splittelse, vi har levet med, spiller ind. Det er hårdt at sige det, men nogle af dem har drukket sig ihjel, og nogle har begået selvmord, og jeg tror det hænger sammen, siger Eva Illum.

Sådan gik det 22 børn

  1. Samlet set opnåede børnene ikke et uddannelsesniveau, der kunne have placeret dem som "kernen" i deres lands modernisering, som det var planen.
  2. Alkohol- og andet misbrug, psykiske lidelser, indlæggelser og selvmordsforsøg går igen i omkring halvdelen af beretningerne fra børnene eller deres pårørende.
  3. Gennemgående er også historier om hjemløshed og omflakkende og rodløse liv på kanten af samfundet, for nogles vedkommende også småkriminalitet og domme.
  4. Mange kom til at stå uden for arbejdsmarkedet og levede på førtidspension eller andre sociale ydelser. Et flertal af børnene levede deres liv uden nære bånd til deres biologiske slægt.
  5. En del stiftede heller ikke egen familie, mens nogle fik børn, som de ikke bevarede kontakten med, eller som blev anbragt.
  6. Samlet set altså et klart billede af, at en meget stor del af de 22 måtte kæmpe med dybe sociale og menneskelige problemer i livet.
  7. Over halvdelen af forsøgets 22 børn døde, inden de var fyldt 70. I dag - 70 år efter børnene blev flyttet til Danmark - lever kun seks af dem.
  8. De seks har nu lagt sag an mod den danske stat med krav om en erstatning på 250.000 kroner hver.

At hun har klaret sig bedre end de fleste af de 22 børn, tilskriver hun blandt andet, at hun har kunnet holde liv i både sin grønlandske og sin danske side. Ikke mindst på grund af hendes mand Finn Illum. De boede sammen i Godhavn i syv år, inden de flyttede tilbage til Danmark, og Finn Illum holder meget af Grønland og var i 28 år leder af Det Grønlandske Hus i Odense.

Det vigtigste er, at historien bliver kendt. De store embedsfolk har bare skaltet og valtet med os, og jeg har nogle gange følt, at jeg ikke var nogen.

Eva Illum

Det spiller også ind, at Eva og Ries mor kunne forstå og tale noget dansk, og at de ikke var så længe på børnehjemmet som nogle af de andre børn.

Evas tvillingesøster boede også i Danmark, indtil hun døde for få år siden efter sygdom.

Der var en enorm interesse for de grønlandske Børn fra befolkningen og fra samfundets spidser. Her er det Dronning Ingrid, der er på besøg på Fedgården, hvor børnene blev installeret, inden de blev sendt videre til værtsfamilier. Arkivfoto: Vittus Nielsen/Ritzau Scanpix

Og Eva? Hun er stadig i tvivl om det med erstatningen overhovedet betyder noget.

- Det vigtigste er, at historien bliver kendt. De store embedsfolk har bare skaltet og valtet med os, og jeg har nogle gange følt, at jeg ikke var nogen, siger hun i telefonen efter at have gennemlæst den historie, der slutter her.

Jeg kan høre på hendes stemme, at tårerne løber igen.

Du blev ikke spurgt, om du ville deltage. Ingen fortalte dig, hvad der ventede. Og de af jer, der vendte tilbage til Grønland, blev endda som en del af forsøget anbragt på børnehjem i Nuuk. I mistede kontakten til jeres nærmeste familie, jeres livshistorie og dermed jeres rødder. Hele det fundament, som et hvert barn — ethvert menneske — har brug for og krav på. Det bør ingen børn udsættes for.

Statsminister Mette Frederiksens undskyldning i et brev til Eva Illum og fem andre overlevende grønlændere den 8. december 2020.



Foto: Niels Ahlmann Olesen/ritzau scanpix

Se videoanalyse: Messerschmidt vil være formand for DF

Så har de første kandidater meldt sig til at overtage posten som formand for Dansk Folkeparti efter Kristian Thulesen Dahl. Partiets næstformand, Morten Messerschmidt, er klar til at stille op som formand sammen med Peter Kofod, partiets medlem af Europa-Parlamentet, der er udset til posten som næstformand i partiet.

De to udgør en stærk duo, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, i denne videoanalyse, hvor han også kommer ind på, hvad det betyder for Inger Støjbergs muligheder, hvis hun vælger at melde sig ind i partiet og gå efter formandsposten efter, afgørelsen i rigsretten er faldet den 13. december.

Du finder analysen ved at klikke på ”Læs hele artiklen” herunder.

Det er et stærkt makkerpar, der melder sig som kandidater til både formands- og næstformandsposterne i Dansk Folkeparti, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, efter, at Morten Messerschmidt og Peter Kofod har annonceret deres samlede kandidatur.

Kristian Thulesen Dahl meddelte efter et katastrofalt kommunalvalg for Dansk Folkeparti, at han ikke længere ønsker at være partiets formand, og nu har den første kandidat til at overtage hans post meldt sig.

Faktisk er det to kandidater, som har meldt sig på banen: Morten Messerschmidt, partiets nuværende næstformand, vil være formand, mens partiets medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, skal være partiets næstformand, hvis partiets medlemmer vælger duoen, når der er indkaldt til ekstraordinært årsmøde den 23. januar 2022.

Det er et stærkt makkerpar, som nu åbner ballet for kandidater til formandsposten, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall i denne videoanalyse, som kan ses øverst i artiklen.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/ritzau scanpix
Babynissen er bedårende. Det er dens voksne artsfæller ikke. Foto: Henrik Ohsten/Netflix

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Glem alt om hygge og røde tophuer i Netlix's nye danske serie "Nisserne". Her er de overnaturlige væsener nogle hævngerrige bæster, der er glade for råt kød. Miniserien på seks afsnit er uhyggelig, indimellem meget spændende og absolut ikke for børn. 
Der er flotte special effects, men historien gaber over for meget, og det er for let at regne ud, hvad der vil ske, mener kulturredaktør Anette Hyllested, der denne gang er nærig med stjernerne. 
Du kan læse den fulde anmeldelse i Avisen Danmark.

I udgangspunktet er det godt, når de store streamingtjenester lancerer danske serier i en ellers stærkt amerikaniseret verden. Ikke mindst til ungdommen. Men miniserien "Nisserne" vil for meget på for kort tid.

"Nisserne" hedder Netflix's nye danske seriesatsning, og skulle man forledes til at tro, at der her er tale om en hyggelig juleserie med små, milde og kun lidt drillesyge væsener med røde huer på, tager man grueligt fejl.

Hos Netflix er nisserne nogle store, ækle monstre med lange negle og hang til blodigt kød. De er en stærkt udvidet version af gamle dages nissetro, hvor bæsterne også godt kunne være ondskabsfulde. Her er de især nogle blodtørstige hævnere.

Der er lagt op til gys, splat og spænding, og det får vi sammen med en hel masse uhygge.

Vi er på en ø i Danmark. Her bor nisserne under jorden i en skov, og den lille lokalbefolkning har i bedste Jurassic Park-stil hegnet dem og deres skov inde bag et gigantisk og strømførende hegn for at beskytte sig selv, men også nisserne mod den moderne verden, som de har et nærmest religiøst forhold til

Det går dog galt, da netop den moderne verden kommer til øen i form af far, mor og to børn, der har lejet et gammelt og umoderne hus for at fejre jul i det. Forklaringen på det utraditionelle valg af feriested er, at forældrene trænger til at koble af.

Far, mor og de store børn er uvidende om nissernes eksistens og bryder hurtigt alle øens regler og kommer derfor lige så hurtigt på kant med de lokale, der opfører sig fåmælt og fjendtligt.

Før vi får set os om, har familiens store pige, der så gerne vil være voksen, taget en nisse-version af E.T. til sig i form af en bedårende og såret nisseunge, som er endt udenfor hegnet. Og nu går det galt. De voksne nisser bliver mildt sagt til nogle trælse typer at rende ind i.

Aldersgrænse god idé

"Nisserne" henvender sig til seere over 13 år, og det vil ikke være en god idé at blæse på aldersgrænsen og lade lille Emma på otte år eller Oscar på 10 se med. Dertil er den alt for uhyggelig og blodig og fyldt med det stof, mareridt er gjort af.

Om ungdommen gider se den, er et åbent spørgsmål. For nok er "Nisserne" i perioder spændende, og monstrene livagtige - ikke mindst den lille nisseunge, som er suverænt godt lavet - men der er tale om en forholdsvis lille historie, der vil for meget og når i mål med for lidt.

Der er andet end træer i skoven. Sonja Steen spiller pigen Josefine, som gerne vil være "stor". Foto: Henrik Ohsten/Netflix

De bærende hovedpersoner er familiens store pige, hendes storebror og en pige på øen - det er gennem dem, at vi oplever historien. Netop manden bag "E.T. og "Jurassic Park", Steven Spielberg, er en mester i medrivende historier, hvor børn og unge er hovedpersoner. Men i "Nisserne" lykkes det ikke, fordi der er for megen spredt fægtning ved siden af hovedhistorien.

Ud over de grumme nisser skal vi også sætte os ind i alt for mange temaer som spirende kærlighed, arvbundne forpligtelser, forældreløsrivelse og meget andet. Resultatet er, at vi ikke når under huden på seriens karakterer, og det koster på indlevelsen.

Usandsynligheder

Der er fine skuespilpræstationer, og særligt dialogerne mellem far, mor og børn er taget fra en genkendelig virkelighed.

Ellers står usandsynlighederne i kø - også selv om man køber præmissen for det usandsynlige univers, som er bygget op. Måske fordi serien har travlt med de mange historier i historien. Hvert af de seks afsnit er på under en halv time, og måske er det også derfor, at man for eksempel kan gå fra at være kold dødsfjende til varmhjertet ven, hurtigere end en arrig nisse kan løbe.

Hvert af de seks afsnit er på under en halv time, og måske er det derfor, at man kan gå fra at være kold dødsfjende til varmhjertet ven, hurtigere end en arrig nisse kan løbe.

Uddrag af anmeldelsen

Der er også mange klicheer. Det er lidt for tit, at vi regner ud, hvad der nu skal ske, fordi vi har set noget lignende før. Særligt i slutningen.

I udgangspunktet er det altid skønt, når de store streamingtjenester lancerer danske serier i en ellers stærkt amerikaniseret verden. Ikke mindst til ungdommen. Desværre halter historien for meget her.

Seks afsnit af cirka 25 minutter. Medvirkende: Sonja Steen, Milo Toke Bendix Campanale, Ann Eleonora Jørgensen, Vivelill Søgaard Holm, Rasmus Hammerich, Peder Thomas Pedersen, Lila Nobel og Lukas Løkken. Serien er skabt og skrevet af Stefan Jaworski og instrueret af Roni Ezra. Produceret af Miso Film.