26.500 grise dør hver dag, og landbruget aner ikke hvorfor
9,7 millioner pattegrise døde i 2020. Og det er faktisk flere end i 2014, hvor branchen ellers indgik en politisk målsætning om at vende udviklingen.
Men landbruget tør ikke sætte en ny deadline for flere levende grise, for bønderne er ikke sikre på, hvorfor grisene stadig kradser af i hobetal, lyder det fra sektordirektør i Landbrug & Fødevarer.
En ekspert i dyrevelfærd mener, at forskningen peger i retning af mindre kuldstørrelser, men den vej, tror hverken sektordirektøren eller landmand Knud Kjær Knudsen fra Tølløse på.
- Vi kæmper hver eneste dag for at minimere grisedødeligheden. Men i bund og grund skal vi prøve at avle mod søer, der er gode til at passe grise. Det tager nogle år at komme dertil, så derfor beder vi om arbejdsro, siger han.
Landbrug og dyrevelfærd: Dumpet.
Det må være karakteren til dansk landbrug, efter at erhvervet ikke er lykkedes med at nedbringe dødeligheden hos pattegrise. For 26.575 små grise mister livet hver eneste dag, og landbruget ved stadig ikke hvorfor, og de tør ikke sætte et nyt mål, før de kender årsagen.
Branchen indgik ellers i 2014 en politisk aftale med daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) om at få den totale dødelighed ned på 16 procent i 2020. Men knap hver fjerde flæskesteg kommer aldrig i nærheden af køledisken. En dødelighed på 23,1 procent for alle danske pattegrise er et godt stykke forbi den målsætning.
Målet om 16 procent i 2020
En stigning i den gennemsnitlige dødelighed for pattegrise fører i 2014 til en politisk aftale om en handlingsplan for bedre dyrevelfærd mellem daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) og branchen.
Ifølge aftaleteksten skal dødeligheden ned på 16 procent i 2020. I 2014 var pattegrisdødeligheden på 22,4 procent i konventionelle besætninger og 33 procent i økologiske besætninger. I 2020 lød tallet på 23,1 procent for de konventionelle, mens tallet for de økologiske ligger på cirka 30 procent. Der er foreløbigt ingen ny aftale på vej.
- Vi har ikke bevist, at vi for alvor har knækket kurven og nedbragt dødeligheden, og den udvikling skal vi først og fremmest have vendt, før vi tør og vil diskutere en ny målsætning, siger Christian Fink Hansen, der er sektordirektør for griseproduktion hos landbrugets videnscenter Seges, der hører under Landbrug og Fødevarer.
Kender ikke årsagen
Sidste uge var landets grisebønder og interessenter samlet til årets grisekongres i Herning, hvor landbrugsminister Rasmus Prehn (S) i en tilsendt video kaldte statistikken for "ikke godt nok".
- Vi har vendt problemstillingen 360 grader og kigget på alt fra avlen og avlsmål til, hvad man helt praktisk kan gøre anderledes i stalden med blandt andet bedre ernæring, bedre pasning og bedre sygdomsdiagnosticering. Men hvis jeg vidste, hvorfor det ikke går bedre, så havde vi udbedret det, siger Christian Fink Hansen.
Undervejs er der dukket en mulig årsag op i takt med en ændring i avlen.
- Vi ønsker ikke længere større kuld, men mere robuste grise, så vi har over årene ændret avlen, så vi i stedet fokuserer på at få slagtegrisene til at vokse hurtigere på mindre foder. Og der kan vi se, at der de sidste tre-fire år er opstået negative genetiske koalitioner mellem det at sikre pattegriseoverlevelse og andre vækstegenskaber.
Med andre ord har de opdaget, at de dyr, som er gode til at vokse hurtigt ikke samtidigt kan være lige så gode til at holde liv i deres unger.
- Det har vi sat et stort arbejde ind for at ændre, for der er ingen tvivl om, at det er noget af årsagen til udviklingen. Men det er næppe hele forklaringen, siger Christian Fink Hansen.
Færre unger er svaret
I dag er en so avlet, så den kan få over 20 unger, og det er en umulig opgave at håndtere som mor, når selvsamme so kun har typisk 14 patter med mælk.
Derfor har det været kutyme at flytte overskydende grise over til ammesøer, altså plejemødre, der har kunnet sikre højere overlevelse.
Spørger man Lene Juul Pedersen, der er professor i dyrevelfærd på Aarhus Universitet, så er det bare ikke nok.
- Producenter gør meget, men de kæmper mod naturen. Soen er ikke gjort til at die flere grise, end den har patter til. Mængden af råmælk soen producerer, er heller ikke proportionalt stigende med antallet af grise hun føder. Så alt andet lige får pattegrise i et stort kuld færre antistoffer gennem råmælken end pattegrise i et lille kuld. Desuden har de lavere fødselsvægt, og er mere udsatte for underafkøling, og dermed i større risiko for at dø, siger hun.
Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges, Landbrug & FødevarerHvis jeg vidste, hvorfor det ikke går bedre, så havde vi udbedret det.
At søerne får færre unger, er ifølge professoren ikke partout ensbetydende med at produktionen bliver mindre bæredygtig:
- En oplagt løsning er at ændre avlsmålet, så søerne føder færre men mere robuste grise. Et ensidigt fokus på flere grise har konsekvenser både for dyrevelfærd og sundhed. På den lange bane kan det endda vise sig mere rentabelt, end at lægge en større og større arbejdsindsats i at passe de mange overskydende grise, som soen ikke selv kan tage sig af og som i stigende grad er undervægtige og umodne ved fødslen, siger Lene Juul Pedersen.
Men Christian Fink Hansen fra Seges påpeger, at nogle landmænd godt kan få det høje antal unger til at fungere.
- Det er lidt af en misforståelse, at en høj kuldstørrelse er lig med høj dødelighed. Når vi kigger på vores data, så er det faktisk dem med de største kuld, som har lavest dødelighed. Det betyder dog ikke, at vi ikke skal avle mod mere robuste grise, siger sektordirektøren.
Lene Juul Pedersen medgiver, at der er dygtige producenter, som kan holde dødeligheden i store kuld nede, men med en meget stor arbejdsindsats.
- De samme producenter er sandsynligvis også længst fremme i forhold til udskiftning af avlsdyr og ligger derfor også højt i antal fødte grise per kuld. Men de tal, vi snakker om her, er gennemsnittet, og der er konsensus i forskningen om, at store kuld og lav fødselsvægt alt andet lige er afgørende risikofaktorer for dødelighed.
Knud satser på soen
En af de landmænd, som ligger i toppen, er landmand Knud Kjær Knudsen på 29 år, der også sidder i bestyrelsen hos Landsforeningen af Danske Svineproducenter. Han producerer hvert år 61.000 pattegrise på flere gårde ved Tølløse på Midtsjælland.
Landmanden vil helst tale om, at kun 10 procent af hans pattegrise dør på vejen fra fødsel til fravænningen fra deres mor. Men når hans totale dødelighed lander på 16 procent, altså summen af både dødfødte og dem som dør før fravænning, er han faktisk en af de få, som nåede 2020-målet om at vende udviklingen.
- Vi gør en stor indsats begge steder, men det forkludrer debatten kun at kigge på den totale dødelighed. For vi kan ikke gøre meget, når grisene først er døde ved faring. Der hvor vi virkelig kan sætte ind og gøre en forskel, er at arbejde for at få flest muligt levendefødte til at vokse sig så stærke som muligt, siger han.
Søerne dør også
Mens dødeligheden hos pattegrisene længe er gået den forkerte vej, så har tallet været faldende for søerne. Men sådan er det ikke længere. Dødeligheden for søerne lå på 11,9 procent i 2014, men ramte i 2020 15,1 procent.
Men hvad er det så, at Knud kan, som mange andre ikke kan?
- Vi sørger for at slagte de søer, som ikke kan klare en faring selv eller som får mange dødfødte. På den måde sigter vi hele tiden efter supersøer, der både er gode mødre, er gode til at fare og som er gode til at passe sine grisene, siger Knud Kjær Knudsen.
Men det er en dyr fremgangsmåde.
- Jeg kan proppe rigtig mange varme hænder i min farestald, hvor grisene fødes, opfostres og skal vokse sig stærke. Men i sidste ende, er det soen, der skal passe grisene, da hun er sammen med dem døgnet rundt. Derfor vælger vi de søer fra, som ikke er gode til at passe sine grise og erstatter dem med nye. Det er en prioritering, jeg tror, der betaler sig på sigt, siger landmanden.
Tidligere mål var urealistisk
Mens bønderne kæmper i stalden og avlsgenetikken er under lup, så har Seges og Landbrug & Fødevarer kastet flere millioner kroner efter forskning og søsat den ene informationskampagne efter den anden målrettet landmændene. Man håber, at ny viden kan holde flere grise i live, men forventer ikke mirakler:
- Vi var under et politisk pres med 2020-målet, som var meget ambitiøst, men spørger du mig som fagperson, var og er det også tæt på urealistisk at få hele populationen ned på 16 procent. Det er bare en naturlov, at dyr, der får mange unger, har en højere dødelighed. Det er ikke det samme som, at vi ikke bestræber os på at løse problemet. Vi har brug for mere data og viden, og det sætter vi alt ind på, siger Christian Fink Hansen.
Knud Kjær Knudsen efterspørger mere tillid til den enkelte landmand:
- Vi kæmper hver eneste dag for at minimere grisedødeligheden. Men i bund og grund skal vi prøve at avle mod søer, der er gode til at passe grise. Det kan vi godt, det er også i vores interesse, men det tager nogle år at komme dertil, så derfor beder vi om arbejdsro, slutter han.
I 2020 døde 9,7 millioner pattegrise. Det giver 26.575 døde grise om dagen. På landsplan er godt halvdelen af grisene døde ved fødslen.