DF vil kompensere ældre for højere varmeudgifter: - Det er ikke rimeligt, at de skal skrue ned for varmen til vinter
De ældre skal have hjælp til at betale deres varmeregninger, mener Dansk Folkeparti. For mange af landets folkepensionister har ikke luft nok i deres økonomi til at betale den merregning denne vinter, som stigende energipriser giver, mener partiformand Kristian Thulesen Dahl. Derfor går Dansk Folkeparti til finanslovsforhandlinger med et krav om kompensation til de ældres varmeudgifter. Ellers frygter partiet, at de ældre vil fryse, undgå at invitere gæster hjem i kolde stuer eller få problemer med at få råd til julen. Det siger partiformanden til Avisen Danmark. Læs i artiklen, hvad regeringen og andre partier siger til den melding.
Ældre- og finanslov: Energipriserne er på himmelflugt som følge af corona, mindre vind og Ruslands gas-grådighed, og derfor mener Dansk Folkeparti, at ældre skal kompenseres for varmeregningen denne vinter. Det stiller partiet som krav til finansminister Nicolai Wammen (S), når Finansloven for 2022 skal forhandles endeligt på plads lige om lidt.
- Vi, der er på arbejdsmarkedet, skal nok klare den midlertidige ekstraregning på varme. Men der er masser af pensionister i vores land, som ikke har råd til det, og som i forvejen kun lige får tingene til at hænge sammen, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.
- Vi synes ikke, det er rimeligt livskvalitetsmæssigt, at de ældre skal begynde at skrue ned for varmen i løbet af vinteren og undgå at få besøg, fordi det er koldt i deres hjem, eller her op mod jul skal bekymre sig om ikke at have råd til børnebørnenes gaver.
Derfor stiger priserne
Når eksperter har fastslået en merregning på op til 3.000 kroner i oktober-december i forhold 2020, så skyldes det primært tre årsager:
- Coronakrisen har sat et kraftigt aftryk i priserne. I takt med genåbningen er efterspørgslen fløjet i vejret, men samtidig er udbuddet lavt.
- Mindre vind og regn spiller også ind. Vindmøllerne har eksempelvis ikke leveret lige så meget strøm som håbet.
- Russerne sidder på en tredjedel af den gas, der bruges i Europa, og præsident Vladimir Putin har fået kritik for ikke at levere nok, selv om Europa trænger.
Ældresagen, der har over 900.000 medlemmer, deler bekymringen.
- Der skal noget politisk handling til på området, for vi oplever, at flere medlemmer henvender sig, fordi priserne stiger voldsomt. Det er en ekstraordinær situation med stigninger på 25-50 procent, som endda kan tage til over vinteren, og de ældre kan ikke gøre så meget, fordi de har en fastlåst økonomi og kun folkepensionen at læne sig op ad, siger vicedirektør i Ældresagen Michael Teit Nielsen.
Bør tages af coronakrigskassen
Ifølge Ældresagen har knap hver tredje folkepensionist en så lav årlig indkomst ved siden af folkepensionen, at de allerede nu har ret til et maksimalt varmetillæg fra staten på 9.524 kroner for en enlig i 2021 og 7.499 kroner for et par. Foreningen mener, at en ændring af varmetillægget er et godt sted at starte.
Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk FolkepartiVi synes ikke, det er rimeligt livskvalitetsmæssigt, at de ældre skal begynde at skrue ned for varmen i løbet af vinteren, undgå at få besøg, fordi det er koldt i deres hjem, eller her op mod jul bekymre sig om ikke at have råd til børnebørnenes gaver.
Og en udvidelse af varmetillægget kunne også været et bud på en løsning, siger Thulesen Dahl, men han vil ikke lægge sig fast på en bestemt metode. Det kan være alt fra at kigge på pensionstillægget, ældrechecken eller varmetillægget, påpeger DF-formanden.
- Vi har i forvejen en ordning med varmetillæg til de dårligst stillede, men der taler vi om en forholdsvis lille gruppe, så jeg kunne godt unde en bredere gruppe af pensionister at få hjælp til de her udgifter. Men foreløbigt handler det om at sparke døren ind til regeringen og gå i dialog med alle partier, og så må vi se, hvor langt pengene rækker, siger Kristian Thulesen Dahl.
Dansk Folkeparti vurderer, at den rette hjælp til de ældre vil koste omtrent 2-3 milliarder kroner. Partiformanden forklarer, at kompensationen ifølge DF skal være en del af coronaberedskabet og altså bør betales via coronakrigskassen, fordi virussen har været med til at skabe de ekstra omkostninger.
Regeringen anerkender problemet
Imidlertid er de ældres varmeregning allerede kommet regeringen for øre.
- Vi anerkender i høj grad den udfordring, mange mennesker står i, heriblandt også de ældre og andre udsatte grupper i forhold til de stigende energipriser. Men jeg kommer ikke til at lægge mig fast på det ene eller det andet bud forud for forhandlingerne, det er noget, vi tager ved bordet, siger Christian Rabjerg Madsen, finansordfører i Socialdemokratiet.
Et af de andre forslag, som skal hjælpe de ældre, kommer fra regeringens støtteparti SF.
- Vi ønsker også, at borgere med de laveste indtægter skal kompenseres for de stigende priser. Men det mener vi helt generelt skal ske via den grønne check, som vi til gengæld ønsker udvidet, siger Lisbeth Bech-Nielsen, der er finansordfører i SF.
Den grønne check er et fradrag til borgere med lavest indkomst, der sker helt automatisk på forskudsopgørelsen. Tiltaget blev indført i 2010 som følge af højere energi- og miljøafgifter, men er siden 2014 blevet kraftigt beskåret.
Hos Venstre går man heller ikke efter et udvidet varmetillæg, siger finansordfører Troels Lund Poulsen i et mailsvar.
- Venstre er enig i, at vi skal gøre mere for vores ældre medborgere, og at vi generelt skal gøre det billigere at være dansker. Et udvidet varmetillæg er dog ikke en prioritet for Venstre, men vi har særligt fokus på at give vores ældre frihed til at vælge den mad, den rengøring og den pleje, de selv ønsker. Det handler om at tage udgangspunkt i den enkelte, så du får netop det, du foretrækker, skriver han.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik findes der godt en million folkepensionister i Danmark. Grundbeløbet for folkepension lyder i 2021 på 78.216 kroner, hvilket giver folkepensionisterne 6.518 kroner til rådighed om måneden.