Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau
Partihop er en udbredt sportsgren i dansk lokalpolitik. Typisk forlader 150-160 kommunalpolitikere deres partier i løbet af en valgperiode. Det gælder også i indeværende valgperiode, hvor især byrådet i Tønder med i alt 31 medlemmer har vakt opsigt.
- Hvert tredje byrådsmedlem i Tønder har skiftet parti siden seneste valg. Jeg kan ikke mindes noget tilsvarende tidligere. Tønder må simpelt hen have den danske rekord, siger kommunalforsker Roger Buch.
Politikere, der bryder med deres partier, kritiseres ofte for at fortsætte på deres poster i stedet for at overlade dem til det parti eller den liste, de stillede op for til valget. Kritisabelt eller ej - ifølge Roger Buch er det ikke uden risiko for den politiske karriere at bryde med sit parti.
- Det er ikke en gratis omgang. Analyser viser, at chancen for genvalg halveres, hvis man bryder med sit parti, siger han
Partihop: Kommunalpolitikere har tradition for at være noget mere troløse over for deres partier end landspolitikerne er. Alligevel ommøblerer kommunal- og valgforsker Roger Buch rynkerne i pandebrasken en ekstra gang, når talen falder på byrådene i Tønder og i Aarhus.
- Hvert tredje byrådsmedlem i Tønder har skiftet parti siden seneste valg. Jeg kan ikke mindes noget tilsvarende tidligere. Tønder må simpelthen have den danske rekord. Men også det, vi har set i Aarhus er omfattende, siger kommunalforsker Roger Buch, der er lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Byrådet i Tønder har 31 medlemmer, men 10 af dem har forladt deres partier siden det seneste kommunalvalg. En enkelt er vendt tilbage, hvormed det samlede antal partihop er på 11.
Aarhus Byråd er af samme størrelse; her har syv medlemmer forladt deres partier.
Eksemplerne føjer sig til adskillige tilfælde af lokalpolitiske partibrud over hele landet. Disse registreres ikke centralt, men tidligere studier viser, at på landsplan forlader 150-160 kommunalpolitikere i løbet af en valgperiode det parti eller den liste, de er valgt ind på.
Ud fra de kendte tilfælde er det Roger Buchs vurdering, at antallet er på samme niveau i indeværende valgperiode.
Dønninger og ballade
I Tønder har flere skiftet parti hen over valgperioden, men den helt store partimæssige omkalfatring fandt sted 18. juni sidste år. Kiv og strid i partiet splittede Venstres byrådsgruppe.
Seks venstrefolk med den siddende borgmester, Henrik Frandsen, i spidsen sagde på én gang farvel og tak til partiet, da et flertal her ikke ville gøre ham til spidskandidat til valget i år.
Roger Buch, kommunalforskerHvert tredje byrådsmedlem i Tønder har skiftet parti siden seneste valg. Jeg kan ikke mindes noget tilsvarende tidligere. Tønder må simpelt hen have den danske rekord.
Alle beholdt deres poster og dannede Tønder Listen, som de stiller op på ved det kommende valg.
- Det har skabt dønninger og ballade i byrådet, men en del er alligevel lykkedes, siger Henrik Frandsen.
Han henviser blandt andet til, at sidste år blev Tønder Kommunes budget vedtaget af samtlige 31 byrådsmedlemmer, budgettet i år blev vedtaget af 30.
- Andre mener det modsatte, men jeg synes, det er lykkedes at føre fornuftig politik på trods af balladen. Men med et væsentlig højere støjniveau end sædvanligt, siger Henrik Frandsen.
I Ishøj Kommune skete i øvrigt noget helt tilsvarende som i Tønder. Den socialdemokratiske borgmester, Ole Bjørstorp, blev undsagt af sine egne, brød ud og dannede sin egen liste, som tre andre socialdemokrater også sprang over til.
Mindre ideologi lokalt
Ifølge Roger Buch er det i kommunalpolitik, at tilbøjeligheden til at skifte parti er størst, procentuelt cirka dobbelt så stor som i Folketinget.
- Folketingsmedlemmerne er i denne periode ganske vist kommet efter det, da flere end sædvanligt har forladt deres partier. Stadig fører kommunalpolitikerne dog stort, siger Roger Buch.
Det skyldes, mener han, at lokalpolitik baserer sig mindre på ideologi end landspolitik gør.
- Det er ofte helt konkrete sager, som skaber uenigheder. De vokser gennem valgperioden og ender til sidst med brud. Nogle gange hjælpes det nok på vej af meningsmålinger, der ser ugunstige ud for det parti, man er valgt for, siger Roger Buch.
Over til fjenden
I Aarhus Kommune vakte det ikke mindst opsigt, da Ango Winther billedligt talt skiftede vennerne ud med fjenderne.
Det skete for et år siden, da han forlod Socialdemokratiet, som i klassisk forstand er arbejderpartiet, til fordel for Konservative, som i samme klassiske forstand er arbejdsgiverpartiet. Det skete efter 45 års medlemskab af Socialdemokratiet, heraf de 27 år som byrådsmedlem.
Ango Winther, byrådsmedlem i Aarhus, tidligere for S nu for KFor mig var det politiske spring ikke så stort igen.
I flere sager, især kommunale byggesager, oplevede han ifølge eget udsagn at være uenig med sine partifæller. Udmeldelsen faldt kort efter, at han følte sig forbigået ved tildelingen af en politisk post. I lige netop hans tilfælde spiller ideologiske forhold også ind.
- Jeg har altid tilhørt Socialdemokratiets højrefløj, og i Aarhus synes jeg, partiet har bevæget sig længere og længere ud på venstrefløjen. I mine mange år i byrådet har jeg arbejdet godt sammen med de konservative, som har tradition for at være med i de store aftaler i byrådet. Så for mig var det politiske spring ikke så stort igen, siger Ango Winther.
Han er klar til at indtage sin ottende byrådsperiode og er placeret som nummer seks på de konservatives kandidatliste. Valget i 2017 gav partiet ét mandat.
- Der kan være store politiske omkostninger ved at forlade sit parti. Man risikerer i høj grad at ryge ud ved det næste valg. Analyser viser, at chancen for genvalg halveres, hvis man bryder med sit parti. Så det er ikke en gratis omgang, siger Roger Buch.
Udemokratisk kritik
Partihoppere kritiseres ofte for at have ladet sig vælge på falsk grundlag. Et krav om, at de bør overlade mandaterne til partiets suppleanter, fremføres ofte.
Dét er dybest set en udemokratisk kritik ud fra grundlovens målestok, mener Roger Buch.
- Alene ordet "partihoppere" - nogle bruger sågar udtrykket"politiske afhoppere" - har en lidt negativ klang, men er blevet et gængs udtryk. Dermed er opstået en almengyldig sandhed om, at det er problematisk at skifte parti. Det er pudsigt, for det udspringer af vores grundlov, at folketingsmedlemmer skal følge deres egne overbevisninger. Det gælder selvsagt også i det lokale demokrati, siger Roger Buch.
Med andre ord er det politikerne, der ejer mandaterne og kan gøre med dem, hvad de vil. Det er ikke nogen andre - foreninger, organisationer eller partier - der er mandatejerne.
- Sådan er det opbygget i alle demokratiske lande, så mon dog det er en fejl? Det vil skabe et helt andet demokrati, hvis andre end de valgte personer bestemmer over mandaterne, siger Roger Buch og opridser en række dilemmalignende spørgsmål, hvis ikke det skal være sådan:
- Hvem skal så bestemme, hvis vælgernes stemme ikke gælder mere?
- Er det partiet, bestyrelsen, byrådsgruppen?
- Hvad nu hvis der kun er to i en byrådsgruppe, skal det så være overladt til den sidste?
- Eller hvis det kun er én, som så er den, der melder sig ud? Hvem bestemmer så?
- Skal en lille partiforening, de få ude bagved, kunne bestemme over den mandatfordeling, vælgerne har lavet?
Dynamik og udvikling
Disse problemer kan ikke elimineres med en model, der helt forbyder folk at skifte parti i en valgperiode, for det ville være umuligt at håndhæve, mener Roger Buch.
- Man kan jo samarbejde fuldt ud, mødes med og stemme som det parti, man ellers ville skifte til, siger Roger Buch.
Han minder i den forbindelse om, at hele vores demokratiske og politiske struktur langt hen ad vejen hviler på en udvikling med partibrud som en væsentlig energikilde.
- Partibrud skaber en ny politisk dynamik og udvikling. Hvis man ser det i det helt store perspektiv, er partierne Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, De Frie Grønne og senest Moderaterne resultatet af, at nogle har brudt med gamle partier. Det er over halvdelen af Folketingets partier.
Borgmester-overlevelse
Trods politisk tumult og lavere chancer for genvalg hos partihopperne ser han også den dynamik og udvikling i det kommunalpolitiske.
Om det i tilfældet Tønder Kommune overgår partihoppernes nedsatte chance for genvalg, er ifølge Roger Buch ikke umuligt. Hvad dét angår lyder Henrik Frandsen i Tønder lidt som en fodboldtræner, der har været på kursus og lært at sige, at så længe bolden er rund, kan alt ske:
- Jeg går efter at blive borgmester igen. Jeg har en god fornemmelse, men intet er sikkert, for der kan ske så meget.
Det sidste har han ret i. Han beviste det selv 18. juni sidste år.