Konservative kræver, at denne gruppe skal kunne miste retten til at arbejde med ældre
De Konservative har en drøm om, at flere ældre skal have mere frihed. Valgfrihed til at bestemme, hvilke ydelser de vil modtage, hvem der skal levere ydelserne, og hvor de skal bo.
Det skal blandt andet ske ved at lade flere ældre bo på private plejehjem. Partiet vil desuden kunne fratage SOSU-assistenter deres autorisation, hvis de er uegnede til deres arbejde.
I et nyt ældreudspil kommer De Konservative med 23 forslag, der ifølge partiet skal styrke forholdene for gruppen af ældre - en gruppe, der kommer til at vokse markant i de næste mange år. Forslagene får en blandet modtagelse fra poltiske andre partier og FOA.
Ældrepleje: Et åbent vindue om morgenen med fri adgang til fuglekvidder, kirkeklokker, eller lyden af børnene fra den lokale børnehave, der leger udenfor. Musik i radioen, mens formiddagskaffen indtages. Blomster fra haven på bordet og gamle møbler, der vækker minder om barndomshjemmet. Duften af aftensmad, der er med til at vække appetitten, mens den bliver tilberedt.
Disse sanseindtryk hiver Det Konservative Folkeparti frem i deres nye ældreudspil, hvor det er håbet, at disse seancer bliver gældende for alle. Også selvom man tilhører den ældre generation.
Vejen dertil er ifølge De Konservative 23 nye forslag, der skal styrke ældreplejen.
- Det vigtigste for os at slå fast er, at velfærd handler om mere og andet end penge, det handler i den grad også om at give den enkelte indflydelse på eget liv, fortæller Mette Abildgaard, partiets politiske ordfører og ældreordfører.
Smiley-ordning - men ikke som på dit pizzeria
Det første forslag fra De Konservative er faktisk ikke helt nyt. Modstandere af forslaget vil måske kalde det en gammel traver, der er blevet moderniseret. Mette Abildgaard ønsker at indføre en "smiley-ordning" på plejehjemmene, så de ældre får mere gennemsigtighed om forholdene og dermed mulighed for at vælge det plejehjem, der passer den enkelte.
Mette Abildgaard (K), ældreordførerHvis den ældre er glad og tilfreds med behandlingen, fordi man altid bliver mødt med smil og omtanke, synes jeg faktisk, det siger mere om kvaliteten på det sted, end om man lige har fået lavet den ene praktiske opgave i tide eller fået udfyldt papirerne på det rigtige tidspunkt. Det handler om den oplevelse, de ældre har.
Selv om forslaget bliver præsenteret som en smiley-ordning forsikrer Mette Abildgaard, at der ikke vil komme store, blinkende ansigtsikoner på plejehjemmenes facade med enten mundvigen opad eller nedad farvelagt efter et trafiklys.
Thyra Frank (tidl. ældreminister for LA, red.) indførte i sin tid "plejehjemsoversigten", hvor man kan sammenligne plejehjem. Den ønsker De Konservative udvidet
- Problemet er, at der ikke er ret mange informationer at sammenligne med. Vi vil derfor tilføje data til det system, siger Mette Abildgaard.
Helt konkret skal plejehjemmene vurderes ud fra to parametre; objektive kriterier samt tilfredsheden blandt beboere og deres pårørende.
De objektive kriterier er eksempelvis medicinfejl eller forebyggelige indlæggelser såsom liggesår eller dehydrering. Tilfredsheden blandt beboere og pårørende kan måles ved besvarelse af spørgsmål som ”Får du den hjælp, du har brug for?”.
- Hyggeligt initiativ
Tilbage i 2006 var der en tilsvarende debat, hvor den dengang siddende regering med Anders Fogh Rasmussen i spidsen havde et udspil af lignede karakter. Dengang mødte forslaget stor kritik fra FOA, og det gør det også i 2021.
- Det er da meget hyggeligt initiativ, men det tager jo ikke fat i de problemer, der i virkeligheden er. Hvis vi skal have en ældrepleje, vi kan få glade smileyer i, så handler det om meget mere end blot at indføre smileyer, siger Torben Hollmann, sektorformand for social-og sundhedssektoren i FOA.
FOA problematiserer, at de ældre plejehjemsbeboere i for høj grad giver høje karakterer for imødekommenhed og store smil, og deres subjektive bedømmelse dermed kan give et misvisende billede af forholdene.
- I forvejen lægger plejehjemmene deres tilsynsrapporter ud, og det er jo et fagligt tilsyn. Det, synes jeg, er mere validt end en smileyordning, siger Torben Hollmann.
På kontoret hos De Konservative tager Mette Abildgaard kritikken med ophøjet ro - og kalder det for ”systemtankegang”.
- Hvis den ældre er glad og tilfreds med behandlingen, fordi man altid bliver mødt med smil og omtanke, synes jeg faktisk, det siger mere om kvaliteten på det sted, end om man lige har fået lavet den ene praktiske opgave i tide eller fået udfyldt papirerne på det rigtige tidspunkt. Det handler om den oplevelse, de ældre har.
Mange kommuner har allerede spørgeskemaer, og samtidig har man tilsynsrapporterne, hvor fagpersoner vurderer stedet - så findes det her ikke allerede?
- Det er rigtigt, at nogle kommuner har lavet tilfredshedsundersøgelser, men det er bare langtfra alle, der gør det. Og de kommuner der ikke vælger at gøre det, kan jeg frygte, er de kommuner, som burde gøre det. Men vi ønsker også at skabe noget data, så man kan sammenligne på tværs af landet, siger Mette Abildgaard
Hos De Radikale modtager forslaget opbakning. Partiet mener, at det er en fin idé at få nogle parametre, der kan tydeliggøre forskellene.
- Tilsynsrapporterne skal man ind at finde og læse for de enkelte. Det her kan give et overblik, så man kan få en oversigt over forholdene i hele Danmark, siger De Radikales ældreordfører, Christina Thorholm.
Alle skal ikke være SOSU-hjælpere
For Mette Abildgaard står én sag klart i erindringen. En medarbejder på et plejehjem overfusede en ældre beboer med skældsord, mens vedkommende filmede det, og lagde det ud på de sociale medier. Politikeren ønsker en sikkerhed for, at en sådan person ikke har mulighed for igen at arbejde et dansk plejehjem. Derfor foreslår De Konservative, at SOSU-hjælpere skal kunne miste retten til at arbejde med ældre, ligesom man har i dag for SOSU-assistenter.
- Vi mødte en frustration over, at man ikke kunne sikre sig mod, at medarbejderen blev ansat på et andet plejehjem. Flere har sat pris på den ordning, der er for SOSU-assistenterne, hvor man kan gå ind at tjekke, om deres autorisation er i behold og på den måde lave et kvalitetstjek, udtaler Mette Abildgaard
For at opnå det vil hun udvide autorisationsloven. Hun frygter ikke, at det vil have negativ indflydelse på antallet af ansøgere til SOSU-uddannelsen.
- Man har ikke set på de andre områder, hvor man har lavet autorisationsordninger, at der har været et fald i antal af ansøgninger. Og skulle der være det, er det måske nogle okay mennesker, der bliver sorteret fra, hvis de ikke er villige til at få en autorisation.
Hos FOA støtter man op om det forslag, da de ældre har behov for at vide, hvem der træder ind ad døren. Samtidig kan det fungere som en anerkendelse af de faglige kompetencer, der ifølge Torben Hollmann bliver mere komplekse med tiden. Også formanden for Danske SOSU-skoler, Per Christensen, kalder forslaget ”fornuftigt”.
Hos Dansk Folkeparti møder forslaget også opbakning, selv om det i DF's øjne kommer lidt sent.
- Vi har også i mange år haft fokus på at udskille de brodne kar fra ældreplejen, og derfor fremsatte vi tidligere i år et forslag om pligt til at indhente offentlige straffeattester ved ansættelse i pleje- og omsorgssektoren, lyder det fra DF's ældreordfører, Karina Adsbøl, i et skriftligt svar.
3 udfordringer i ældreplejen
- Frafaldet blandt elever på SOSU-uddannelserne er stort. I 2019 var frafaldet på over 30 procent i København.
- Fremskrivninger viser, at der i 2030 vil være behov for et sted mellem 46.000 og 49.000 plejeboliger Det er mere end 10.000 flere boliger end de godt 36.000 plejeboliger, der i dag bebos af ældre over 70 år.
- Ældre danskere over 65 år flytter markant mere på tværs af kommunegrænser, end de tidligere har gjort. I 2019 flyttede lige godt 14.000 ældre over 65 år på tværs af kommunegrænser. (DE)
Private aktører skal på banen
En iøjnefaldende ting ved ældreudspillet er, at "det frie valg" fylder mange linjer hos De Konservative. Særligt det frie valg om, hvor man skal bo.
Mette Abildgaard erkender, at hvis der skal være et reelt frit valg, skal der i de kommende år bygges langt flere plejehjem og plejeboliger, da det ventes, at der kommer 60 procent flere ældre over 80 år. Og der mener Mette Abildgaard, at opgaven skal tilfalde de private aktører.
- Tag en kommune som Horsens. Der er masser af plejehjem, men ikke et eneste friplejehjem, ikke et eneste selvejende tilbud. Det vil sige, at de kommunale plejehjem har monopol, og de går og spejler sig i sig selv, og det, tror jeg, ikke der kommer ret meget godt ud af, siger Mette Abildgaard.
Horsens Kommune oplyser dog, at kommunen 5. november åbner dørene for et friplejehjem sammen med Danske Diakoner, der er den største ikke-kommunale aktør inden for plejehjem.
Konkret forslår De Konservative, at nyopførelse af plejehjemspladser som udgangspunkt altid skal ske ved etablering af friplejehjem eller i samarbejde med private i de kommuner, hvor der er få ikke-kommunale plejeboliger. Et forslag, Mette Abildgaard er fuldt bevidst om ikke vil falde i god jord hos alle kommuner:
- Der vil sidde nogle kommunalpolitikere og borgmestre og tænke "Mette Abildgaard gør livet mere besværligt for os", men jeg kan garantere dig for, at der vil sidde nogle ældre og pårørende, der vil sætte pris på at blive set som de enkelte mennesker, de er, og få lov til at definere, hvem der gør dem glade.
Måske ikke overraskende møder det forslag ikke stor opbakning hos Enhedslisten, der helst så at hele ældreplejen var et offentligt anliggende.
- Jeg er helt enig i, at det er godt, at man får mulighed for at vælge forskellige steder at bo. Men det er jo navnlig et problem, fordi det private ofte er sådan indrettet, at man kan trække overskuddet ud af virksomheden og give det til aktionærer eller lignende, siger EL's Jakob Sølvhøj.
Heller ikke hos De Radikale får den del af De Konservatives ældreudspil smilene frem:
- Det skal være kommunernes frie mulighed at bestemme selv, og der er etableret så mange friplejehjem, så hvis man vil bo på et sådant, kan man højst sandsynligt komme til det i en nabokommune, siger De Radikales Christina Thorholm.