Politisk ultimatum og skarp retorik sætter en stopklods for landbrugets grønne forvandling
Der er gået hårdknude i forhandlingerne om en klimaaftale på landbrugsområdet. Landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) havde ellers taget skeen i egen hånd og afleveret et udspil til de andre partier i torsdags.
Men med udspillet kom et ultimatum: Vi finder ikke flere penge i statskassen, og der skal være bindende klimamål. Hvis ikke partierne kan være med på den, så er det adjø, lød beskeden fra regeringen. Og "adjø" var lige præcis, hvad Venstre og De Konservative så sagde.
Dermed er det unægteligt svært at se, hvordan det skal lykkes politikerne inde på Christiansborg at lande en bred politisk aftale. Det ærger Landdistrikternes Fællesråd, som peger på, at en bred aftale er den eneste garant for, at landbruget finder modet og muligheden til at investere i langsigtede grønne løsninger.
Klima og landbrug: Torsdag smed fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister Rasmus Prehn (S) en bombe. For efter 61 møder med Folketingets partier uden skyggen af en klimaaftale på landbrugsområdet er det tid til at bekende kulør.
- Danskerne forventer, at vi tager stilling og at vi får landet en aftale, sagde ministeren og sendte et udspil til partierne.
Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes FællesrådJeg syntes, det er brandærgerligt og jeg bliver så trist, hvis det ikke ender ud med en bred politisk aftale. En bred aftale vil betyde, at erhvervet kender rammerne mange år frem, og landmænd vil have mulighed for og turde investere i en grønnere fremtid.
Med udspillet fulgte en klar besked fra ministeren, eller hvad man med rette kan kalde et ultimatum:
Inden mandag klokken 12 skal partierne tænke over, om de er med på hovedlinjerne i udspillet, som først og fremmest er et krav om bindende klimamål og et budgetloft 22 milliarder kroner, hvoraf størstedelen er fundet ved at omlægge landbrugets EU-støtte.
Hvis ikke, kan de lige så godt blive væk, var ministerens besked.
Helt til mandag behøvede Venstre og De Konservative dog ikke at tænke. Allerede lørdag kunne man i et dobbeltinterview med de to partiers formænd i Jyllands-Posten læse, at de ikke køber ind på aftalen. Dermed rykker mulighederne for en bred aftale længere væk.
Og det ærgrer i interesseorganisationen Landdistrikternes Fællesråd.
- Jeg syntes, det er brandærgerligt og jeg bliver så trist, hvis det ikke ender ud med en bred politisk aftale. En bred aftale vil betyde, at erhvervet kender rammerne mange år frem, og landmænd vil have mulighed for og turde investere i en grønnere fremtid, siger formand Steffen Damsgaard, der også sidder i kommunalbestyrelsen i Lemvig for Venstre.
Fodrer hund med egen hale
Jakob Ellemand-Jensen, formand for Venstre, mener, at der skal flere statslige midler i puljen, hvis partiet skal kunne se sig selv i den grønne aftale.
Ellers bliver det simpelthen for dyrt for den enkelte landmand at investere i de tiltag og den grønne teknologi, der skal til, for at landbruget kan nå de klima-ambitioner, som politikerne forlanger af erhvervet.
Fire korte om forhandlingerne
- De tiltag, regeringen præsenterer i et nyt udspil, skal samlet give en reduktion på 7,3 millioner ton CO2 i landbruget i 2030.
- Der skal gennemføres initiativer, som reducerer udledningen af drivhusgasser fra husdyrproduktionen.
- Mindst 88.500 hektar lavbundsjord og randarealer skal udtages af landbruget inden 2030.
- Udledning af kvælstof nær kystvande og fjorde skal frem til 2027 reduceres med omkring 10.800 ton.
En så stor økonomisk belastning af landmændene vil i sidste ende betyde, at erhvervet ikke trives - og dermed ikke kan konkurrere med udlandet, vurderer Jakob Ellermann-Jensen.
- Den aftale, der ligger lige nu, risikerer at koste arbejdspladser. Mange arbejdspladser. Vi kommer ikke til at lægge stemmer til en massakre på dansk fødevareproduktion.
Søren Pape Poulsen (K) supplerer med en stikpille om budgettet i udspillet, der i overvejende grad baserer sig på at låse EU-midler, som allerede gives til landbruget, således de i højere grad kun kan bruges i klimaets tegn.
- Man kan ikke fodre hunden med sin egen hale og sige, at man har styrket området. Der skal flere penge til.
Må fornuften sejre
At der mangler penge i aftalen, er Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd helt enig i.
- Der er kun kommet cirka 800 millioner ”nye” kroner ind i det her forslag, resten er taget fra EU-midlerne og tidligere nationale bevillinger. Det undrer mig, for der er lavet større prioriteringer til andre brancher, siger han og fortsætter:
- Men på så vigtigt et område, som skaber mange arbejdspladser i landdistrikterne, er der ikke prioriteret nok til at erhvervet kan udvikle sig i en grøn retning og samtidig forblive konkurrencedygtigt, siger formanden.
Selv om udsigterne til et bredt forlig unægtelig ser sorte ud efter den seneste udvikling, krydses der dog stadig fingre hos Landdistrikternes Fællesråd for, at det vil lykkes at samle Christiansborg om en bred aftale.
- Jeg håber, at regeringen vil strække sig lidt, og at de alle vender tilbage til forhandlingsbordet. En politisk forhandling kræver jo, at man tager og giver sig lidt. Så jeg håber stadig, at fornuften vil sejre for landdistrikternes skyld, siger Steffen Damsgaard.
Deadline mandag kl. 12
Landbrug & Fødevarer har ikke ønsket at kommentere de igangværende politiske forhandlinger.
I en skriftlig kommentar til nyhedsbureauet Ritzau gentager Rasmus Prehn sit ønske om en bred klimaaftale for landbruget. Men alle "skal flytte sig og spille konstruktivt med".
- Jeg kan forstå, at betingelsen er flere penge. Det har jeg gennem flere måneder sagt, at der ikke er udsigt til. Hvis de (de blå partier, red.) har et udspil på trapperne, er jeg lydhør og meget interesseret. Indtil videre har vi forhandlet med bind for øjnene, udtaler ministeren.
Prehn vil mandag klokken 12 have svar på, om partierne vil forhandle videre på regeringens præmisser, siger han.
Landbruget og klimaet
I 2017 stod landbrugssektoren for cirka 22,4 procent af udledningen af drivhusgasser i Danmark. I 2008 stod landbruget for 15,6 procent af udledningen og 21 procent i 2016.
Klimagassen metan udgør ifølge tal fra Energistyrelsen og Aarhus Universitet omkring 16 procent af Danmarks samlede klimabelastning.
82 procent af metanudslippet kom i 2019 fra landbrugets produktion og landbrugsarealer. Resten kom fra blandt andet lossepladser og olie- og gasudvinding.