DI-udspil skal skabe job uden for de større byer
De offentlige arbejdspladser forsvinder fra landdistrikterne, og så er der kun de private virksomheder tilbage til at skabe nye job.
Derfor skal de have langt bedre vilkår for at rekruttere kvalificeret arbejdskraft og nyde gode af digitaliseringen. Sådan lyder et nyt udspil fra Dansk Industri med 44 forslag til, hvordan man hjælper virksomhederne uden for de større byer med at udvikle sig lokalt.
Samtidig kritiserer DI-topchef Lars Sandahl Sørensen erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at gøre for lidt i forhold til landdistrikterne.
Landdistrikter: En fjerdedel af danskerne bor i landdistrikterne, men de bliver ældre og ældre, fordi de unge rykker til landets større byer.
Samtidig falder antallet af offentlige jobs uden for byerne, og dermed er der kun erhvervslivet tilbage til at sikre beskæftigelsen.
- Selvom man har udflyttet offentlige arbejdspladser, så batter det ikke. Det eneste, der reelt batter er, at erhvervslivet har adgang til at skabe arbejdspladser ude omkring i landdistrikterne, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri (DI), til Avisen Danmark.
Han fortæller, at fra 2013 til 2020 - lige op til coronakrisen - stod de private virksomheder bag 98 procent af fremgangen i beskæftigelsen på samlet mere end 170.000 fuldtidspersoner i Danmark. Og i landkommunerne er de private virksomheder den eneste årsag til fremgang i beskæftigelsen.
DI offentliggør nu sit eget udspil til, hvordan det gøres lettere for små og store virksomheder at blive boende og udvikle sig i yderområderne.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kalder sig også for minister for landdistrikter, men gør han nok for at løfte den dagsorden?
- Jeg oplever, at han oprigtigt og reelt har en passion for landdistrikterne. Men jeg har ikke set et katalog med 44 eksempler på, hvad vi skal gøre. Det, som vi kommer med, ligger lige til højrebenet, især for en erhvervsminister, og derfor håber vi, at han faktisk vil gøre noget ved det, siger Lars Sandahl Sørensen.
Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk IndustriDet, der har båret landdistrikterne igennem de sidste ti år, er udenlandsk arbejdskraft. Det har vi meget præcise data for. Det kan godt ske, at de (politikerne, red.) ikke kan lide at høre det, men hvis det hele bygger på, at vi har adgang til udenlandsk arbejdskraft, så er vi nødt til at sige, at det skal være lettere at tiltrække de medarbejdere.
Tre store problemer
Han peger på tre store problemer, der først og fremmest skal løses.
Først og fremmest mangler virksomhederne adgang til kvalificeret arbejdskraft. Særligt faglært arbejdskraft er en mangelvare i landkommunerne. I en DI-undersøgelse fra juli angiver 36 procent af industrivirksomhederne, at manglen på arbejdskraft begrænser deres produktion.
Problemet hænger tæt sammen med det andet store problem, manglen på sammenhængende uddannelsesforløb, der gør det nemmere for de unge at uddanne sig og dernæst blive boende i landdistrikterne.
Og endelig er der behov for et løft af infrastrukturen. Det gælder både digitalt, hvor egne af landet stadig halter bagud med manglende fibernet og dårlig mobildækning, og det gælder vejene og kvaliteten af den kollektive trafik.
- Vi skal overveje, om vi vil have et samfund, hvor det stort set kun kan lade sig gøre at leve i en større by. Er det sådan et samfund, vi ønsker os? Du kan næsten ikke finde nogen, der synes, at det er en god idé, siger Lars Sandahl Sørensen.
Men flytningen fra land til by er jo en global udvikling. Kan man reelt gøre noget ved det?
- Jeg mener ikke, at vi skal lægge os ned og dø. Danmark har en enestående mulighed for at imødegå den udvikling på en klog måde, og der sker nogle interessante ting i øjeblikket. Flytningen sker jo lige nu ikke kun til storbyerne Aarhus, København, Odense og Aalborg, men også til andre større provinsbyer som Vejle, Horsens, Næstved, Holstebro og mange andre. Hovedparten af de større danske byer ser i øjeblikket en fremgang, siger Lars Sandahl Sørensen.
Udspillet fra Dansk Industri
Her er et udvalg af forslag fra DI-udspillet "Hele Danmark skal blomstre":
- Gør det lettere at hente faglærte fra lande uden for EU
- Drop den ekstra høje skat på højtuddannede og specialister på landet
- Tillad kontorfællesskaber til fjernarbejde i tomme gågader
- Indfør et nyt automatisk pendlerfradrag
- Etabler en fond til at sikre investeringer i kyst- og naturturisme
- Beløn kommuner med mange private arbejdspladser
- Bedre skattevilkår ved generationsskifte
- Forpligt kommunerne til samarbejde om planer på tværs af kommunegrænser
- Forpligt erhvervshusene til at servicere flere virksomheder på landet
- Involver erhvervsliv og kommuner før uddannelsespladser flyttes
- Styrk uddannelsestilbud og -kvalitet og med lokale campus
- Bliv boende og tag din uddannelse digitalt
- Skab bedre muligheder for avanceret digitalisering til virksomheder i hele Danmark
- Ny eller bedre lokal infrastruktur.
Kilde: DI
Lokale uddannelser
DI er ikke tilhænger af regeringens uddannelsesaftale, der blev præsenteret tidligere på året og skal sikre flere uddannelsesmuligheder uden for de store byer. Modstanden skyldes udsigten til færre uddannelsespladser i storbyerne og dårligere uddannelseskvalitet.
DI anbefaler i stedet, at når uddannelsesinstitutionerne opretter lokale uddannelsespladser væk fra deres hovedinstitutioner, så bør det ske i en tæt dialog med virksomheder, erhvervsklynger og kommuner i området. Så sikrer man, at de færdiguddannedes kompetencer matcher behovet på det lokale arbejdsmarked.
- Overskriften er jo, at du kan ikke udvikle en virksomhed, hvis du ikke kan få medarbejdere. Så enkelt er det. Det er forskellen på, om du har en negativ udvikling eller en positive udvikling, for arbejdspladser giver også skatteindtægter, siger Lars Sandahl Sørensen.
Udenlandsk arbejdskraft
Han taler derfor også åbent om behovet for mere udenlandsk arbejdskraft, og han gentager DI’s ønske om at få sænket beløbskravet, hvor arbejdskraft fra lande uden for EU skal tjene en vis løn for at kunne opholde sig i Danmark.
- Det, der har båret landdistrikterne igennem de sidste ti år, er udenlandsk arbejdskraft. Det har vi meget præcise data for. Det kan godt ske, at de (politikerne, red.) ikke kan lide at høre det, men hvis det hele bygger på, at vi har adgang til udenlandsk arbejdskraft, så er vi nødt til at sige, at det skal være lettere at tiltrække de medarbejdere, siger Lars Sandahl Sørensen og tilføjer:
- Det gode ved udenlandsk arbejdskraft er, at den kommer, når der er behov for den, og hvis der ikke er behov for den, så tager den hjem.
Erhvervsminister Simon Kollerup har haft adgang til at læse DI’s udspil og har lyttet til Lars Sandahl Sørensens kritik af regeringens manglende indsats over for landdistrikterne.
- Der skal være gode muligheder for at drive virksomhed i hele Danmark. Derfor glæder det mig også, at Dansk Industri har fokus på at styrke balancen mellem land og by. Der er et stort potentiale i landdistrikterne, som er fyldt af gode folk med nye idéer og praktisk erfaring, som kan hjælpe os med at løse morgendagens udfordringer. Det potentiale skal vi forløse og drive fremad, skriver Simon Kollerup i en e-mail til Avisen Danmark.