Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu
I de kommende uger udvides sygeplejernernes strejke, så den fra udgangen af august vil omfatte ca. 6.200 sygeplejersker.
Alligevel er der foreløbig ingen udsigt til, at regeringen vil gribe ind i konflikten, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall.
Egentlig skulle pressemødet have handlet om Danmark og Bulgariens fælles syn på EU’s energipolitik, men pressemødet med statsminister Helle Thorning-Schmidt og Bulgariens præsident Rosen Plevneliev kom hurtigt til at handle om noget helt andet:
- Vi skal også huske på, at vi har en dansk model, som betyder, at man kan strejke og lockoute, og jeg vil stadig opfordre parterne til at komme tilbage til forhandlingsbordet, sagde den daværende statsminister, da hun som det første skulle forholde sig til den verserende lærerkonflikt.
På det tidspunkt i slutningen af april 2013 havde konflikten mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening varet i næsten fire uger. En konflikt, der tvang forældre til at holde fri eller arrangere alternativ pasning af børnene. Avisspalterne og nyhedsudsendelserne på TV var proppet med familier, som tiggede og bad til, at konflikten ville ende, fordi de ikke kunne få hverdagen til at hænge sammen længere.
To dage senere præsenterede Helle Thorning-Schmidt sammen med blandt andre beskæftigelsesministeren på det tidspunkt – Mette Frederiksen – et regeringsindgreb, som stoppede konflikten.
Fire uger varede lærerkonflikten i 2013. Lørdag, er det syv uger siden, at sygeplejerskernes konflikt begyndte – og der er ingen udsigt til, at et politisk indgreb er på vej. Da statsministeren i begyndelsen af denne uge vendte tilbage til jobbet efter sommerferien, lød budskabet på hendes profiler på sociale medier:
- Der er stadig en konflikt i gang på dele af det offentlige arbejdsmarked. Det er en lovlig konflikt, som regeringen selvfølgelig ikke udtaler sig om. Den danske arbejdsmarkedsmodel er noget meget særligt. Det vil være godt, hvis vi politikere husker at respektere den.
Sidste sætning var en slet skjult hentydning til Enhedslisten og Dansk Folkeparti, som i løbet af sommeren krævede, at statsministeren afbrød sin ferie for at gribe ind i konflikten.
Men i modsætning til 2013, hvor forhandlingsklimaet mellem KL og Danmarks Lærerforening var forpestet, og det ikke var muligt at nå til enighed om en aftale, så er Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd hele to gange blevet enige om en ny overenskomstaftale. Medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd har bare afvist den – begge gange.
Derfor kan Grete Christensen ikke sende en ny aftale til afstemning hos medlemmerne uden flere lønkroner, og regionerne kan ikke levere flere lønkroner uden at åbne den samlede overenskomstaftale med alle de andre offentlige faggrupper.
Derfor har formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, også flere gange har appelleret til, at regeringen må træde til med flere penge, så sygeplejerskerne kan få den lønstigning, de strejker for. Men Mette Frederiksen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har ikke travlt.
At finde flere penge er helt udelukket for regeringen, men et lovindgreb er heller ikke noget, regeringen har aktuelle planer om. Den socialdemokratiske regering skal nemlig ikke nyde noget af at lægge sig ud med resten af fagbevægelsen, som gennem hele forløbet har holdt sygeplejerskerne ud i strakt arm.
Normalt vil fagbevægelsen stå skulder ved skulder og vise solidaritet med hinanden, men i tilfældet med sygeplejerskerne har den øvrige del af fagbevægelsen svært ved at forstå, hvorfor sygeplejerskerne ikke stemte ja ved den anden afstemning. Her var nemlig forhandlet en såkaldt lønkomite ind i aftalen. En komite, der blandt andet skal levere et bud på, hvordan der kan rettes op på den ulighed i lønnen, som flere fagforbund mener, der er.
Den socialdemokratiske regering skal nemlig ikke nyde noget af at lægge sig ud med resten af fagbevægelsen, som gennem hele forløbet har holdt sygeplejerskerne ud i strakt arm.
Mens den faglige konflikt i 2013 satte landet på den anden ende, er det slet ikke sket med sygeplejerskernes aktuelle faglige kamp i år. Selv om mere end 7.000 operationer og 23.000 undersøgelser ifølge regionernes nyeste opgørelse er blevet påvirket af strejken, har det slet ikke påvirket samfundet nok til, at en socialdemokratisk regering vil kunne berettige et indgreb.
Et lovindgreb er yderste konsekvens i den danske model, hvor arbejdstagere og arbejdsgivere bliver enige om løn- og arbejdsvilkår, og Mette Frederiksen ved som tidligere beskæftigelsesminister alt om, hvordan det vil blive modtaget i fagbevægelsen, når en socialdemokratisk regering griber ind.
Derfor skal der være tydeligt for alle i hele landet, at konflikten ikke længere kan fortsætte. Puklen i sygehusvæsenet skal være omfattende, og omkostningerne for de enkelte borgere, der har brug for behandling, skal være større, før Mette Frederiksen og Peter Hummelgaard går i gang med at skaffe det nødvendige politiske flertal for et indgreb. Et politisk flertal, som de borgerlige partier forventes at støtte, mens venstrefløjen i højere grad har alliereret sig med sygeplejerskerne.
I de kommende uger udvides strejken, så den fra udgangen af august vil omfatte ca. 6.200 sygeplejersker. Sygeplejerskerne forsøger at stramme skruen. I 2013 gik det ikke mere end to dage fra Helle Thorning-Schmidts afvisning til indgreb. I 2021 behøver der ikke gå længere tid, når først statsministeren har fået nok.