Frustreret minkavler frarådes at sælge landejendom før kompensation: Jeg kan være stavnsbundet i årevis
Bjarne Sørensen på 58 år står i øjeblikket i en træls kattepine. Han vil gerne sælge sin store landejendom, men hans advokat og revisor fraråder ham at sælge, før hans minkfarm er blevet besigtiget, og kompensationen udregnet.
Men ifølge Fødevarestyrelsen vil der formentlig gå mere end tre år, før de sidste minkavlere har fået deres kompensationer, og derfor føler den tidligere minkavler sig stavnsbundet, og det er han ikke alene om.
Den nordfynske minkavler og formand for de fynske minkavlere Martin From står selv med to ejendomme, han ikke kan sælge, og han har talt med flere andre i samme situation.
Den manglende mulighed for at sælge er dog kun en af de udfordringer, minkavlerne står med, når de gerne vil videre med deres liv. De føler sig også tvunget til at vedligeholde de tomme minkhaller, indtil værdien af dem er vurderet, og det er både dyrt i tid og penge.
Vil du høre minkavler Peter Fleborg selv fortælle hele historien om, hvordan han endte i sit livs vacuum, så klik her og hør Podcasten Danmark:
Mink: 58-årige Bjarne Sørensen er træt. Træt af at slå græs, male vinduer og udhæng og vedligeholde staldbygning, pelseri og lade på sin landejendom ved Hjerting nord for Esbjerg, som han ikke længere har brug for. Da statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede minkerhvervet for snart ti måneder siden, besluttede han sig for at sælge stedet og finde noget mindre. Han fandt også en køber til sin landejendom.
Alligevel har han ikke kunnet komme videre med salget.
Årsagen er de mange haller med minkbure, der står nord for det rødstensmurede stuehus. Både hans advokat og revisor har frarådet ham at sælge, før et af ministeriets erstatningskommissioner har været ude at vurdere værdien af hans tomme minkfarm, og det kan tage flere år.
Klik her for at lytte til det seneste afsnit af Podcasten Danmark, som denne gang handler om minkavlernes erstatning
erfor er hans plan om at flytte til et mindre hus i området sat på standby på ubestemt tid.
- Det er godt nok træls. Jeg bor alene på sådan en stor gård, og jeg er tvunget til at fortsætte med at gå og holde alt det. Jeg er 58, så hvis jeg skal prøve noget nyt, skal det til at være. Men nu kan der gå flere år. Jeg føler mig stavnsbundet, siger han.
Bjarne Sørensen, forhenværende minkfarmerDet er godt nok træls. Jeg bor alene på sådan en stor gård, og jeg er tvunget til at fortsætte med at gå og holde alt det. Jeg er 58, så hvis jeg skal prøve noget nyt, skal det til at være.
- Det er stærkt kritisabelt
Den følelse er Bjarne Sørensen ikke alene om. På Fyn står den tidligere minkavler Martin From med samme udfordring. Han har to ejendomme, han gerne vil sælge, men det kan ikke lade sig gøre, før minkhallerne er væk, og de kan ikke fjernes, før kommissionen har besigtiget dem.
- Det ville være rart at komme videre og få det afhændet. Nu skal jeg over og fyre til vinter og sørge for, det ikke frostsprænger. Jeg vil også gerne plante skov, der hvor jeg havde minkfarm på den grund, jeg bor på. Ventetiden er virkelig frustrerende. Uanset om jeg vil eller ej, bruger jeg virkelig meget energi på at spekulere over det, siger Martin From.
På grund af sin tidligere post som formand for de fynske minkavlere, har han været i kontakt med flere, der deler de to minkavleres problem.
- Jeg synes, det er stærkt kritisabelt. Vi har fået at vide, at der vil gå tre til fire år, før alle minkfarme er vurderet. Jeg mister tilliden til politikerne og især regeringen, når der skal gå så lang tid. Jeg tænker især på de ældre avlere, der skal gå og vente. Nogle af dem når slet ikke at få glæde af det. Det er også trist, siger Martin From.
Skal vedligeholde tomme bure
Men minkavlernes manglende mulighed for at sælge deres landejendomme er ikke det eneste, der gør det sværere for dem at komme videre i deres nye liv. Avlerne har ifølge Martin From fået besked på, at de skal blive ved med at vedligeholde deres minkfarme, som om der stadig levede mink, indtil de er blevet vurderet. Det bruger Martin From en del tid og penge på. Tid og penge som han ikke har lyst til at bruge og hellere så brugt på sin nye virksomhed.
- Det koster os alle sammen en masse penge. Vi skal sørge for, de ser ordentlige ud, når de kommer og vurderer. På de store farme koster det omkring 300.000 om året. Det er tudetosset at bruge så mange penge på noget, der skal brækkes ned lige om lidt, siger Martin From.
Professor: Det er et alvorligt problem
Det er uholdbart, at minkavlere risikerer at være stavnsbundne de næste tre år, mens de venter på, at kommissionerne kommer ud og besigtiger deres minkfarme. Det vurderer professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage.
Det er uholdbart, hvis nogle minkavlere virkelig risikerer at blive stavnsbundne de næste tre år, mens de venter på, at kommissionerne kommer ud og besigtiger deres minkfarme. Det vurderer professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage.
- Det er et alvorligt problem, som jeg håber ministeriet er i gang med at finde en løsning på. Det virker helt forkert, hvis tidligere minkavlere skal vente til 2024, før de kan sælge deres ejendomme, fordi nogle bure skal besigtiges, siger han.
Professoren er uforstående overfor, hvorfor der skal være tale om fysiske besigtigelser på minkfarmene.
- Det må være grænser for, hvor vigtig en fysisk besigtigelse er. Jeg har ikke forståelse for, at man ikke kan tilrettelægge det, så man kan indhente dokumentation for staldenes tilstand gennem video eller billeder. Det må kunne lade sig gøre at dokumentere hvad prisen er på det her, uden at ejeren skal vente flere år, siger han.
Professoren kritiserer også, at minkavlerne har fået besked om fortsat at vedligeholde deres minkfarme.
- Det er helt uholdbart, at de skal blive med vedligeholde deres udstyr, hvis det allerede ligger fast at det ikke mere skal bruges. Det er jo forbundet med et betydeligt værdispild, og det forekommer urimeligt og som en unødvendig udgift at opretholde burene, indtil ministeriet kommer forbi. Det vil være samfundsøkonomisk uholdbart, at man ikke for eksempel kan dokumentere ejendommes tilstand i 2021 med video.
- Taksationsmyndigheden har utvivlsomt kompetencen til at kunne vurdere prisen på en ejendom selvom den måtte være blevet revet ned eller ændret på anden måde. Selvom det muligvis vil kræve lidt mere arbejde hos myndighederne, så er jeg slet ikke i tvivl om, at taksationen ville kunne nå frem til det rigtige erstatningsbeløb, selv uden fysisk besigtigelse.
Tilbage i Hjerting er 58-årige Bjarne Sørensen gået en anden vej end sin fynske kollega. Han har givet op på at vedligeholde sine minkhaller.
Siden hans erhverv som minkavler blev nedlagt, er han gået tilbage til sit gamle erhverv og er blevet selvstændig tømrer. Men når han kommer hjem fra arbejde, har han ikke overskuddet til også at vedligeholde den tomme minkfarm. Derfor er han også bekymret for, hvad det kan komme til at betyde for erstatningssummen.
- Jeg kan til nøds klippe græs, men jeg får ikke holdt bure og redekasser ved lige. Der ligger meget arbejde i det, hvis vi skal vedligeholde det så længe. Nu har det stået tomt otte måneder, og det er helt utroligt, så hurtigt det falder sammen, siger han.
Minister lover at se på sagen
Både Bjarne Sørensen og Martin From håber, at politikerne kan finde frem til en løsning, så de kan afhænde deres ejendomme, uden de behøver vente i årevis på besigtigelser og vurderinger, og på en måde, hvor de ikke risikerer at lide store tab ved det.
- Jeg har accepteret, at i år sker der ingenting. Så må vi se, om der er kommet en løsning til næste år. Det er ikke sikkert, jeg stadig har en køber der, men jeg er ikke bange for ikke at få den solgt. Min gård ligger kun én kilometer fra byen. Det er bare ventetiden, der er træls, siger Bjarne Sørensen.
Men den ventetid kan snart blive kortere. I et skriftligt svar til Avisen Danmark skriver fødevareminister Rasmus Prehn, at han vil se på sagen med stavnsbundne minkavlere og vedligehold af de tomme minkfarme.
- Jeg kan godt se problematikken i, at man går og vedligeholder noget alene for at få mest muligt ud af en taksatorvurdering. Ministeriet er i tæt dialog med Kopenhagen Fur og følgeerhvervene om de her udfordringer, og jeg forventer, at vi finder en løsning. Jeg synes eksempelvis, det lyder fornuftigt at tage billeder eller video af det materiel, det drejer sig om, og lave nogle øjebliksbilleder. Så snart fagligheden er klar med nogle muligheder, vil jeg vende det med aftalepartierne.