Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene
Skoleskibet Georg Stage og Skoleskibet Danmark har givet mange unge, der ellers hænger i bremsen i uddannelsessystemet, en fremtid til søs. I år har skibene været i stand til at give plads til henholdsvis 126 og 80 unge på to uddannelsesforløb af 20 ugers varighed. Men det risikerer at være slut.
I finanslovsudspillet fra regeringen er der kun plads til ét årligt 20-ugers forløb for hvert af de to skoleskibe. Det er for lidt og stik imod alle ambitioner om at få unge i uddannelse og arbejde, lyder kritikken. Venstre og Enhedslisten ønsker at sikre to årlige togter med permanente bevillinger, i hvert fald flerårige. Det samme ønske udtrykkes i søfartsbranchen.
Avisen Danmark har talt med én af dem, det hele handler om, 19-årige Anders Paulsen fra Læsø: - Jeg har aldrig haft det godt med skolearbejde og undervisning. Det ændrede 20 ugers togt med Georg Stage på, siger Anders Paulsen, som nu vil videreuddanne sig og drømmer om en fremtid som kaptajn.
Finanslov: Bøger, lærere, skoletavler, klasseværelser, undervisning, lektier - ufff, hrmfff, føj. Den slags er aldrig rigtigt slået an hos Anders Paulsen.
- Jeg har altid kun set bøger som noget, der er velegnet til at tænde op med i et bål med, siger han.
Han er 19 år, bor på Læsø og er en af dem, der godt kunne være disponeret for at lande blandt de tusinder af unge, der dribler uden om både uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. Det er dem, regeringen har udtalte ambitioner om at få omfavnet.
Dér er han dog ikke havnet, og han kan sætte navn på årsagen: Georg Stage, verdens ældste skoleskib.
- 20 ugers på togt på Georg Stage ændrede alt for mig, siger Anders Paulsen.
Han var egentlig i gang som tømrerlærling i Rødovre, men så gik firmaet ned. Grundskoleforløbet på en erhvervsskole var noget jammerværk, syntes han, så lærdommens og uddannelsens veje var ikke værd at betræde yderligere.
- Så kom min mormor og viste mig nogle pjecer om Georg Stage. Jeg har altid elsket havet, så jeg tænkte: ja, hvorfor ikke prøve det?
Sådan er der så mange, der har tænkt, så umiddelbart er det ikke noget særligt. Det er det bare alligevel, især lige i denne tid, da regeringens finanslovsforslag er til forhandling
Her lægges op til, at kun halvt så mange som nu får mulighed for at påmønstre Georg Stage - og Skoleskibet Danmark - og dér få en grunduddannelse til et liv i søfart. I øvrigt med øjeblikkelig stormende succes hvad angår efterfølgende beskæftigelse.
Georg Stage er en selvejende uddannelsesinstitution, hvor al undervisning foregår til havs. På Skoleskibet Danmark, som er statsejet, foregår cirka en tredjedel af undervisningstiden på land. I år har de optaget henholdsvis 126 og 80 unge.
Vildt godt job
Anders Paulsen blev optaget på sit forløb på Georg Stage for et år siden. Det gjorde ham til ubefaren skibsassistent - tidligere kendt som letmatros. Straks efter fik han hyre hos rederiet Esvagt.
- Det er et vildt godt og spændende job, siger han.
Esvagt har en flåde på 44 skibe, der dels har sejlende vagtfunktioner for boreplatforme i Nordsøen, dels sejler mandskab til og fra havvindmøller.
Men her stopper det ikke for Anders Paulsen. Han vil videreuddanne sig.
- Jeg drømmer om en dag at blive kaptajn, måske på et cruiseskib, der sejler mange mennesker rundt fra det ene spændende sted til det andet, siger han.
- Helt tudetosset
De tre seneste tre år har uddannelsen omfattet to planlagte uddannelsesforløb om året - som resultat af politiske finanslovsforhandlinger. Sådan en forhandlingsomgang er nødvendig igen, hvis ikke de skal vende tilbage til ét årligt togt, som det var før 2019.
Det er noget juks, helt umuligt at planlægge efter og i strid med alt det, man siger, man vil med de tusinder af unge, der ikke passer ind i de traditionelle kasser. Med danske farvande og havne som primært togtområde, opfylder skoleskibene i øvrigt også alle ambitioner om at rykke uddannelserne ud i alle dele af landet.
Sådan lyder det fra en politisk ellers ret usædvanlig alliance mellem Enhedslisten, Venstre og Danske Rederier, herunder også rederiet Esvagt.
De to partier er enige om at bære sagen ind på det aktuelle forhandlingsbord. De ønsker, at de to årlige togter bør sikres med en permanent bevilling, så disse unges fremtid ikke skal være genstand for konstant usikkerhed og afhænge af årligt tilbagevendende forhandlinger.
Den årlige statslige ekstraudgift ved at gøre ordningen permanent vil være på omkring 20 millioner kroner fordelt på de to skoleskibe, påpeger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested.
- Det er helt tudetosset at spare de håndører, som det er i en finanslov på mange, mange milliarder kroner, siger han.
Venstres søfartsordfører, Thomas Danielsen, hæfter sig ved resultatet af skoleskibsuddannelserne:
- Deres succesrate er så stor, at man tror, det er løgn. Man kan diskutere, om der skal sikres bevillinger i al evighed, men i hvert fald flerårige bevillinger er yderst rimelige, så de ved, hvad de har at rette sig efter i en længere periode, siger han.
Den succesrate er Anders Paulsen et godt udtryk for, mener Henning Hyllested og peger som Thomas Danielsen på beskæftigelsesmulighederne for de unge søfarende fra skoleskibene:
- De bliver jo flået ned af landgangen og bliver tilbudt arbejde, så snart de kommer hjem fra togterne, siger han.
- Det er en gåde
Det har han ret i, bekræfter HR-chef i rederiet Esvagt Nick Ørskov.
- Håbløst, lyder hans kontante vurdering af den risikable udsigt i regeringens finanslovsudspil.
- Og så har jeg udtrykt mig meget diplomatisk, siger han.
Nick Ørskov, rederiet EsvagtFor os er det en gåde at gå ned i ét årligt togt, når der i stedet er behov for at gå op i tre.
Rederiet, der har over 1000 medarbejdere, har brug for flere, end skoleskibene kan levere, fortæller han. Af den grund har det lige nu ansat 50 unge fra Polen.
- Dem er der ikke noget i vejen med, men som dansk rederi deltager vi gerne i uddannelse af unge danskere. For os er det en gåde at gå ned i ét årligt togt, når der i stedet er behov for at gå op i tre. Men hvis ambitionen er at flytte arbejdet til udlandet, er det den rigtige måde, siger Nick Ørskov.
- Mærkelig tanke
Ifølge Georg Stages direktør, Asser Amdisen, er det 99 procent af besætningen, der kommer i arbejde efter uddannelsestogterne. Han afviser privat finansiering af uddannelsen som alternativ til en tilpas stor og permanent finanslovsbevilling.
- Hvis vi skal halvere antallet af de unge, der kan komme med, vil det være et voldsomt brud med velfærdsstatens principper, for det er en mærkelig tanke, at fordi man sejler på skibe, skal private betale. Georg Stage er ikke et udstillingsskib eller et museumsskib, det er et uddannelsesskib, siger Asser Amdisen.
- Samfundsgevinst
Direktør i interesseorganisationen Danske Rederier Anne H. Steffensen afviser tilsvarende, at branchen bare selv kan hælde de nødvendige ekstra millioner i kassen.
- Der er intet argument for, at driften af netop denne uddannelse - i modsætning til alle andre uddannelser - skal privatfinansieres. I forvejen er mange og store private donationer med til at sikre vedligeholdelsen af de gamle skibe. Men det er noget helt andet og ikke en finansiering af selve uddannelsesdriften, som er det, vi taler om i finanslovssammenhæng, siger Anne H. Steffensen.
Tværtimod, mener hun, giver skoleskibene langt mere igen end størrelsen på finansieringen:
- I vores meget strømlinede uddannelsessystem er der nogen, der har brug for en lille omvej, før de beslutter sig for, hvordan de skal uddanne sig eller arbejde. Her er skoleskibene en klar samfundsgevinst, siger hun.
Succes i livet
Anders Paulsen har næppe nogensinde tænkt sig selv som et anliggende for en finanslov. Det gjorde han heller ikke den dag i foråret sidste år, da han påmønstrede Georg Stage. Men han husker tydeligt dagen og griner lidt ved sig selv, når han tænker på den.
Anders PaulsenJeg føler, at jeg siden den dag, jeg gik om bord på Georg Stage, har haft succes i livet.
- De stak mig en hel masse bøger. Shit, det bliver en lang tur, tænkte jeg.
- Men her var det noget andet. Først forklarede lærerne tingene, og man rodede selv med det i praksis, og så brugte jeg bøgerne til at underbygge det, jeg lærte. Det afgørende var ikke, hvor meget man læste, men hvad man forstod. Det var en helt ny oplevelse for mig - jeg blev grebet af undervisning, siger Anders Paulsen.
Alt i alt kipper han med flaget for togtet med Georg Stage og siger ship ohøj til fremtiden på de syv verdenshave:
- Det lyder måske som noget mærkeligt noget at sige, men jeg føler, at jeg siden den dag, jeg gik om bord på Georg Stage, har haft succes i livet.
Ministersvar uden plads til spørgsmål
Det har ikke været muligt for Avisen Danmark at tale med og interviewe uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) om skoleskibenes finanslovsskæbne. Han har sendt en skriftlig kommentar på email, hvilket udelukker opfølgende spørgsmål. Ministeren skriver i sin mail blandt andet:
”Der er ikke en eneste af de positive ting, der bliver sagt om skoleskibenes arbejde og værdi, jeg er uenig i (...) Hvis der skal være flere togter med skibene, skal vi finde pengene til det. Jeg tager det positivt ned, at der er interesse for to faste årlige togter, men det vil kræve, at der politisk kan findes finansiering og at det prioriteres ud af de penge, vi nu engang har at arbejde med".