Restriktionernes ophør bekymrer ikke SSI-direktør: - Folk skal ikke gå og være bekymrede, for nu er mange vaccineret
De restriktioner, vi alle har måttet leve med siden coronavirusset ramte landet, er snart fortid. Flere er allerede lempet eller ophævet, og 10. september ophæves resten i hele landet.
Flere eksperter har påpeget, at det med stor sandsynlighed vil betyde flere smittede danskere i efteråret. Det er dog ikke noget, der vækker bekymring hos Henrik Ullum, der er direktør hos Statens Serum Institut.
Han lægger vægt på, at vaccineudrulningen er gået så godt, at danskerne roligt kan se frem til et efterår uden restriktioner.
Coronavirus: Skolernes sommerferie er slut, og tusindvis af elever møder nu ind fysisk på skolerne, efter mange måneder med onlineundervisning.
Mange restriktioner er allerede lagt på hylden, og 10. september bliver alle samfundets restriktioner ophævet. Det betyder, at danskerne kan begynde at nærme sig den hverdag, de kendte til, inden ordet "corona" blev en fast del af vores alles bevidsthed.
Derudover vil covid-19 ikke længere blive anset som en samfundskritisk sygdom.
Den aktuelle coronasituation i tal
4.247.117 danskere var søndag færdigvaccinerede (72,5 procent).
4.419.173 danskere havde søndag påbegyndt vaccination (75,4 procent).
347.909 danskere havde fredag været smittet med coronavirus.
124 danskere var søndag indlagt med coronavirus
2590 danskere var søndag døde med coronavirus.
Med restriktionernes ophør ventes det, at vi vil se en stigning i antallet af smittede landet rundt. Hvis man spørger Henrik Ullum, der er administrerende direktør hos Statens Serum Institut, er der dog ikke grund til nogen stor bekymring.
- Vi har en ekstremt veluddannet befolkning, der har en meget høj social ansvarlighed, så jeg er overbevist om, at danskerne overordnet forstår, at vi stadig skal passe på hinanden, og at den letteste måde at gøre det på er at lade os vaccinere, siger Henrik Ullum til Avisen Danmark.
Smitten vil stige
Flere eksperter har over for Avisen Danmark påpeget, at restriktionernes ophør vil blive efterfulgt af en stigende smitte. Specielt i skolerne. Børn under 12 år er ikke en del af vaccinationsprogrammet, og de ældre skoleelever er endnu ikke langt i vaccinationsudrulningen.
De danske skoler er dermed oplagte at kigge på, når det kommer til smitte.
Disse restriktioner ophæves 10. september
Coronapas - Coronapasset vil blive udfaset herhjemme.
Mundbind - Danmark har ikke længere krav om mundbind i offentlig transport eller andre steder, men det gælder fortsat i lufthavne og på fly, som følger internationale regler.
Åbningstider - Barer vil igen kunne holde åbent til efter klokken 02, og der er ikke længere forbud mod salg af alkohol på bestemte tidspunkter.
Forsamlingsforbud - Man vil igen kunne samles mere end 500 personer både indendørs og udendørs.
- Vi har hele tiden sagt, at vi ser smitte der, hvor der er aktivitet og ingen immunitet. Den sektor, der fylder mest i den kontekst, er skolerne. Derfor er det forventeligt, at vi ser smitte i skolerne. Det forventer vi også hen over efteråret. Der skal vi kigge på, hvilken model der er den rigtige, så børnene kan få deres skolegang tilbage og vi samtidig har et godt svar på smitten, siger Henrik Ullum.
Flere eksperter har ligeledes udtrykt, at skolerne formentlig vil opleve smitteudbrud, men i takt med at flere og flere voksne bliver vaccineret, vil eventuelle udbrud formentlig ikke udgøre nogen stor trussel mod folkesundheden. Det skyldes, at børnene ikke selv bliver ret syge af smitten.
Pandemien er ikke ovre
Efter halvandet år med restriktioner, forbud og nye regler i samfundet er det oplagt at tro, at vi kan vende tilbage til en helt normal hverdag 10. september.
Så enkelt er det dog ikke. Ifølge Henrik Ullum er det vigtigt at huske, at mange andre lande ikke er i samme gode position som Danmark, og den massive smitte i udlandet øger risikoen for, at virus muterer til nye og mere problematiske coronavarianter. Generelt er han dog ikke bekymret.
- Pandemien er ikke ovre. Vi kan slå fast med syvtommersøm, at coronavirus er kommet for at blive. Vi kan også slå fast, at når det kommer til deltavarianten, så skal vi alle være immune. Det kan ske på to måder. Den ene er via vacciner, og det er vores vurdering, at det er den sikre måde. Den anden måde er via infektion. I mange lande, hvor der ikke er adgang til vacciner, sker der en stor smittestigning lige nu. Pandemien er heller ikke ovre i Danmark, men vi står rigtig godt, siger han.
Vaccinerne er afgørende
Ifølge Henrik Ullum er vacciner forskellen på de lande, der klarer sig godt og dem, der klarer sig mindre godt under pandemien. Han slår fast, at vaccinerne er vores vigtigste våben i kampen mod coronavirus.
- Vaccinerne er helt afgørende. I virkeligheden kommer der til at ske et paradigmeskifte. Lande, der har haft en strategi, der primært har været nultolerance eller meget stram epidemikontrol, men som ikke er lykkedes med en hurtig vaccineudrulning, står i en svær situation lige nu, siger han og fortsætter:
- Hvor godt et givent land står, det hænger sammen med, hvor mange man har vaccineret, om man har vaccineret med effektive vacciner, og om vaccinationsudrulningen har været for alle risikogrupper, siger Henrik Ullum.
Samfund uden restriktioner
Vi går nu mod et efterår og en vinter uden restriktioner. Henrik Ullum mener, at coronavirussets indflydelse på samfundet vil blive minimeret, og at vi til sidst vil lære at leve med coronavirus.
- Vi ser ind i en tid, hvor corona kommer til at fylde mindre. Folk skal ikke gå og være bekymrede på egne vegne, for nu er mange vaccineret. Der sker en afdramatisering gradvist, og det hele bliver mere hverdag, siger han.
I efteråret og vinteren bruger folk mere tid indenfor i takt med, at temperaturen udenfor falder. Det betyder, at smitten også vil stige, da coronavirus smitter hele 20 gange mere indenfor end udenfor.
Men Henrik Ullum slår fast, at selv om smitten formentlig stiger, er sygehusvæsenet herhjemme ikke i risiko for at knække under presset.
- Da vi ikke havde vaccineret en væsentlig del af befolkningen, da var der et 1:1-forhold mellem, at når smitten steg, så steg belastningen af sundhedsvæsenet proportionalt. Vi har ikke lavet en komplet afkobling, men den tilhørende stigning i belastning af sundhedsvæsenet er blevet mindre markant.
- Det ukendte, og det, vi som samfund skal agere ud fra, er, hvor hurtigt smittestigningen kommer, og hvor hurtigt smitten breder sig i ikke-vaccinerede grupper, siger Henrik Ullum.
Henrik Ullum, direktør, SSIPandemien er ikke ovre. Vi kan slå fast med syvtommersøm, at coronavirus er kommet for at blive. Vi kan også slå fast, at når det kommer til deltavarianten, så skal vi alle være immune. Det kan ske på to måder. Den ene er via vacciner, og det er vores vurdering, at det er den sikre måde. Den anden måde er via infektion.