Dall: Udspil er kedeligere end at se maling tørre
Han kunne have løbet rundt i slotsgården på Christiansborg med armene hævet højt over hovedet, men sådan en finansminister er Nicolai Wammen ikke. Heller ikke selv om han mandag kunne præsentere et væld af positive nøgletal for dansk økonomi sammen med regeringens udspil til en finanslov for næste år.
For finansministeren er nemlig nødt til at forventningsafstemme med sit parlamentariske grundlag, og hvis dansk økonomi ikke skal overophedes, skal der strammes op, mener Wammen.
Dermed er der lagt op til et klassisk forløb om finansloven, hvor støttepartierne vil kræve mere og mere, mens finansministeren forsøger at holde låget på statsministen så lukket som muligt, vurderer Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall.
Det går godt i Danmark. Ja, det går faktisk ufattelig godt. Slide for slide kunne finansminister Nicolai Wammen præsentere det ene stærke nøgletal for dansk økonomi efter det andet, da han mandag havde inviteret til præsentation af regeringens udspil til en finanslov for 2022. Finansministeren dvælede også ved, hvordan landets økonomi var kommet gennem coronakrisen i forhold til andre lande. Også her var Danmark duksen, måtte man forstå.
Væksten i bruttonationalproduktet ventes at lande på 3,8 procent i 2021 mod forventet 2,4 procent. Huspriserne stiger også mere end ventet. Nu regner Finansministeriet med stigning på 13,1 procent i 2021 mod en tidligere forventning på 11,2 procent. Og så køber vi danskere meget mere, end finansminister Nicolai Wammens embedsmænd havde regnet med for blot tre måneder siden. Privatforbruget stiger nemlig også. 3,2 procent i år og 4,1 procent til næste år.
Men selv om dansk økonomi er i topform, havde Nicolai Wammen ingen løftede arme over hovedet eller knyttede næver. Intet stort smil fra øre til øre. Ingen ekstraordinære superlativer.
Den kommende finanslov skal helst være så kedelig som overhovedet muligt. Det er lige før, at maling, der tørrer, er mere spændende at se på end regeringens finanslovsudspil. For kassen skal stemme efter et corona-år, hvor store dræn i statskassen til kompensationsordninger betød, at svimlende milliardbeløb fløj rundt på Christiansborg. Nu er der kun 1,2 milliarder kroner til de partier, der vil være med i aftalen.
Velkommen tilbage til hverdagen. Regeringens udspil var også – som finansministeren gjorde en selvstændig pointe ud af – nærmest blottet for offensive forslag fra regeringen. Livremmen skal strammes ind, og hvis støttepartierne ikke kan få mange mærkesager igennem, så skal regeringspartiet heller ikke, lød konklusionen fra Wammen.
Casper Dall, politisk redaktørVelkommen tilbage til hverdagen. Regeringens udspil var også – som finansministeren gjorde en selvstændig pointe ud af – nærmest blottet for offensive forslag fra regeringen.
Mens det må forventes, at forhandlingerne hos Nicolai Wammen kommer til at skride stille og roligt fremad i god ro og orden, er det i stedet hos andre af regeringens ministre, at den store armlægning skal stå – og det er her, at partierne fra blå blok får mulighed for at få indflydelse på den førte politik.
For selv om det ifølge finansministeren går fremragende for dansk økonomi, tordner udfordringerne sig op. Vigtigst for landets økonomi er den stigende mangel på arbejdskraft – især på det private arbejdsmarked. Flere og flere brancher melder om store udfordringer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, og det kan i yderste konsekvens komme til at hæmme væksten i økonomien.
Derfor skal der skaffes flere arbejdsduelige hænder i Danmark. Og straks bliver det hele mere politisk kompliceret. For skal det gøres lettere for udenlandsk arbejdskraft at komme til Danmark, eller skal ydelserne eksempelvis sættes ned, så det gøres mere attraktivt at skifte offentlig forsørgelse ud med fast arbejde? De spørgsmål splitter partierne på Borgen – og det splitter endda partierne indbyrdes i blokkene.
På finansministeren måtte man mandag forstå, at det er lige op over, at regeringen spiller ud med et nyt reformforslag. Uanset hvilket forslag regeringen kommer til at spille ud med, bliver det langt mere sprængfarligt end forslaget til finanslov, fordi der er særligt ét ord, som vil gå igen i de første reformudspil: Arbejdsudbud. Og hvis der er ét ord i dansk politik, som kan få Enhedslisten til at se rødt, så er det netop arbejdsudbud. Hos Enhedslisten hører de i stedet ”pisk samfundets svageste hårdere”, når der tales om udbuddet af arbejdshænder.
Casper Dall, politisk redaktørUanset hvilket forslag regeringen kommer til at spille ud med, bliver det langt mere sprængfarligt end forslaget til finanslov, fordi der er særligt ét ord, som vil gå igen i de første reformudspil: Arbejdsudbud.
Efter sidste års finanslov og aftalen om den såkaldte ”Arne”-pension lovede Nicolai Wammen Det Radikale Venstre, at der i løbet af 2021 skulle laves aftaler, som øger arbejdsudbuddet med næsten 11.000 personer. Indtil videre har 2021 budt på 0 aftaler, der giver et øget arbejdsudbud, så presset på regeringens ministre vokser, mens vi nærmer os 31. december 2021.
Derfor skal alle forhandlinger om antallet af hænder, der er til rådighed på arbejdsmarkedet, føres andre steder end i regi af finansloven. For finansloven skal laves med regeringens støttepartier, men reformerne håber regeringen, at den kan overtale de borgerlige partier til at lægge stemmer til. Selv om det absolut heller ikke bliver let, er det nemmere at se for sig, at borgerlige partier kan støtte en lavere dagpengesats for dimittender eller en lavere kontanthjælpsydelse. Trods alt.
Hvad sker der så nu med regeringens finanslovsforslag? Det kommer til at kigge på Nicolai Wammens kontor og samle støv de næste måneder, indtil en gang i midten af november, når vi er på den anden side af kommunalvalget den 16. november. Ingen af partierne skal nyde noget af at diskutere velfærdsydelser, så længe der er borgmesterkæder på spil.