Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp
Hvis du bliver ramt af alvorlige senfølger efter covid-19, er det på ingen måder ligegyldigt, hvor du bor. Mens ventetiderne på at komme til hos landets senfølgeklinikker i flere regioner er under en måned, har borgere i Region Midtjylland i september i gennemsnit ventet mere end fire måneder på hjælp. Det viser de seneste opgørelser fra regionerne, som Avisen Danmark har fået udleveret.
Forklaringen er et for stort fokus på at overholde et for stramt budget samt sygeplejestrejken, der i længere tid har gjort det umuligt at tage imod nye senfølgepatienter. Det er uvist, om den lange ventetid forværrer senfølgerne.
- Vi formoder, at det forlænger forløbet. Men om det betyder, at nogen bliver kroniske, ved vi faktisk ikke, siger overlæge Berit Schiøttz-Christensen fra senfølgeklinikken på Aarhus Universitetshospital.
Region Midtjylland lover nu at rette op og afsætte flere penge til at forkorte ventetiden.
Corona: Hvis du bliver ramt af alvorlige senfølger efter covid-19, er det på ingen måder ligegyldigt, hvor du bor.
Mens ventetiderne på at komme til hos landets senfølgeklinikker i flere regioner er under en måned, har borgere i Region Midtjylland i september i gennemsnit ventet mere end fire måneder på hjælp, når de endelig har fået tid hos en af regionens to senfølgeklinikker. Det viser de seneste opgørelser fra regionerne, som Avisen Danmark har fået udleveret.
Årsagen er blandt andet sygeplejestrejken, der har ramt klinikken i Aarhus, som behandler de fleste med senfølger i regionen. Det fortæller overlæge Berit Schiøttz-Christensen fra Aarhus Universitetshospital, der ikke lægger skjul på, at ventetiden kan have konsekvenser for patienterne.
- Vi formoder, at det forlænger forløbet. Men om det betyder, at nogen bliver kroniske, ved vi faktisk ikke, siger hun.
Landets regioner har siden slutningen af sidste år drevet en række senfølgeklinikker, som skal tage sig af de coronasmittede, der udvikler langvarige symptomer efter at have været smittet med Covid-19.
Så lang er den gennemsnitlige ventetid i regionerne
- Region Nordjylland: 2-3 uger
- Region Midtjylland: 19 uger (134 dage)
- Region Syddanmark: 3 uger (20 dage)
- Region Hovedstaden: 2-3 uger (16,2 dage)
- Region Sjælland: Har ingen opgørelser af ventetiden
Patienter henvises typisk først til klinikkerne, når de har oplevet symptomer i mindst 12 uger, og mange er så syge, at de må sygemelde sig, fortæller Berit Schiøttz-Christensen.
Ifølge Sundhedsstyrelsen bliver omkring hver tiende coronasmittede ramt af langvarige senfølger såsom åndenød, træthed, koncentrationsbesvær og tab af lugte- og smagssans.
Skader livskvaliteten
I Danmark tilsiger udredningsgarantien, at patienter skal henvises og tilses i løbet af en måned. Tidligere på året led flere regioner under lange ventetider på grund af høje smittetal fra foråret, men de seneste opgørelser viser, at mange regioner har fået bugt med de lange ventetider.
Ole Thomsen, koncerndirektør, Region MidtjyllandDet er ikke hensigtsmæssigt, og det er ikke god service.
I Region Nordjylland er ventetiden i øjeblikket to-tre uger, i Syddanmark er den tre uger. I Region Hovedstaden viser de seneste tal fra juli en gennemsnitlig ventetid på lidt over to uger, mens det ikke har været muligt at få udleveret ventetiderne for senfølgeklinikkerne i Region Sjælland.
Men i Region Midtjyllands to klinikker i Aarhus og Herning har patienterne i september i gennemsnit ventet 134 dage på en tid. Mere end seks gange så lang tid som i de andre regioner. Regionens koncerndirektør, Ole Thomsen, erkender, at ventetiden er utilfredsstillende.
- Det er ikke hensigtsmæssigt, og det er ikke god service, siger han
Alligevel kalder han ventetiden ”faglig forsvarlig”, da ventetiden ifølge regionens fagfolk ikke truer patienternes liv eller førlighed, fortæller han.
- Patienterne kan godt tåle at vente. Deres livskvalitet er ikke så god, som den skulle være. Men det går ikke ud over deres førlighed eller udsigt til et langt liv. Det handler om deres livskvalitet, og det skal vi selvfølgelig også gøre noget ved, siger han.
Ole Thomsen mener, at det er et fokus på at overholde et for stramt budget, der er skyld i, at ventetiden er eksploderet og er meget længere end i andre regioner. Med andre ord har der været langt flere patienter med senfølger, end man havde budgetteret med. Alene i Region Midtjylland har man i år modtaget flere end 1000 patienter med covid-19-senfølger.
Strejke var bremseklods
Men det er faktisk et helt andet problem, der er den primære årsag til, at ventetiderne er eksploderet. Senfølgeklinikken i Aarhus har været ramt af sygeplejestrejken, og da sygeplejerskerne strejkede modtog ikke nye patienter, fortæller overlæge Berit Schiøttz-Christensen fra Aarhus Universitetshospital.
Tal fra Region Midtjylland viser også, at ventetiden er steget markant siden strejkens start i juni. Ser man på hele 2021, har patienterne i gennemsnit ventet 80 dage på en tid, og i marts var ventetiden nede på 35 dage. Altså markant lavere end de 134 dage, som patienterne i denne måned har ventet.
- Ved første konsultation er sygeplejerskerne en stor del af undersøgelsen, udfyldelse af spørgeskema og andre ting, og derfor tog vi slet ikke nye patienter ind under strejken, siger Berit Schiøttz-Christensen.
Hos Dansk Sygeplejeråd afviser næstformand Anni Pilgaard at tage hele ansvaret for de lange ventetider i Region Midtjylland.
- Det er lidt snæversynet kun at give strejken ansvaret. Der var allerede venteliste i forvejen, og Region Midtjylland kører med et stramt budget, siger Anni Pilgaard, der dog erkender, at strejken har forværret situationen. Hun forsvarer beslutningen om at udtage senfølgeklinikken til konflikt.
- Vi vurderede ikke, at senfølgekomplikationer er livsfarlige eller uopsættelige, og derfor kunne vi godt konflikte der, siger hun.
Sætter flere penge af
Efter Avisen Danmarks henvendelse har Region Midtjyllands koncerndirektør, Ole Thomsen, besluttet at give Aarhus Universitetshospital grønt lys til at overskride budgettet for at sikre hurtigst muligt at få nedbragt ventetiden. Men han har endnu ikke et klart svar på, hvor mange penge ekstra der skal bruges på at nedbringe ventetiden, eller hvornår ventetiden vil overholde udredningsgarantien på fire uger.
- Jeg tør ikke sige, at vi hurtigt kommer ned på fire ugers ventetid, så borgerne i Region Midtjylland kan måske være nødt til at søge behandling i andre regioner. Men nu sætter vi aktiviteten op, og vi gør det meget hurtigt.
Burde du eller andre i regionen ikke have reageret tidligere på de her lange ventetider?
- Nogen har haft meget respekt for en økonomisk ramme, som vi har aftalt for et stykke tid siden, siger han.
Typiske senfølger efter Covid-19
De hyppigste senfølger efter et Covid-19-sygdomsforløb er:
Åndenød og hoste
Brystsmerter, trykken for brystet og hjertebanken
Træthed og feber
Kognitive problemer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, hovedpine, søvnforstyrrelser, perifer neuropati (nedsat/ændret følesans), svimmelhed og delir (forvirringstilstand som oftere ses hos ældre)
Mavesmerter, kvalme, diarre, anoreksi/nedsat appetit (hos ældre)
Led- og muskelsmerter
Symptomer på depression og angst
Tab af smags-/lugtesans, tinnitus, ørepine, ondt i halsen og svimmelhed
Udslæt
Berit Schiøttz-Christensen glæder sig over de ekstra penge til at nedbringe ventetiden. Medmindre smittetallene og antallet af senfølgeramte stiger drastisk over efteråret, forudser hun, at ventetiden i Region Midtjylland til jul vil være under fire uger.
Allerede nu, hvor sygeplejerskerne er tilbage fra strejke, falder ventetiden. De patienter, der i dag henvises til senfølgeklinikken i Aarhus, får en tid inden for cirka to måneder, fortæller hun.