Danmark kunne potentielt få tusindvis af flygtninge i arbejde, hvis vi gjorde som dette land
"Myndighedsindsatsen er en af årsagerne til, at der er opstået integrationsproblemer," det mener stifter af Videnscenter for Integration, Rasmus Brygger.
Og noget kunne tyde på, at han har ret. Fordi selvom flygtningegrupperne i Danmark og Norge er ret lig hinanden, er der stor forskel på deres grad af beskæftigelse. Derfor har Rasmus Brygger lavet et tankeeksperiment:
Hvordan ville situationen i Danmark se ud, hvis flygtninge i Danmark havde et beskæftigelsesniveau svarende til det norske?
Og svaret er ikke et helt ubetydeligt tal.
Integration og beskæftigelse: En nærmest fastgroet migræne i dansk politik gennem årtier har været, hvordan man sikrer en højere beskæftigelse af flygtninge og indvandrere.
Og det lader til, at Danmarks nabolande Sverige og Norge i højere grad har fundet kuren.
Særligt i Norge er flygtninges beskæftigelse markant højere, og derfor har Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For Integration, lavet et tankeeksperiment:
"Hvordan ville situationen i Danmark se ud, hvis flygtninge i Danmark havde et beskæftigelsesniveau svarende til det norske?"
Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter For IntegrationDet er vigtigt, at vi også i den danske integrationsdebat taler om, at der er et potentiale til forbedring. Der sker også systemfejl i den danske integrationsindsats, og med det mener jeg, at myndighedsindsatsen er en af årsagerne til, at der er opstået integrationsproblemer.
Tusindvis flere i beskæftigelse
Det er ikke et helt uvæsentligt tal – det er nemlig ca. 10.000 flere flygtninge i beskæftigelse pr. 1. januar 2021, hvis danskerne havde samme succes som nordmændene med integrationsindsatsen. Eller knap alle de mennesker, der er blevet tildelt regerings "Arne"-pension.
- Det er vigtigt, at vi også i den danske integrationsdebat taler om, at der er et potentiale til forbedring. Der sker også systemfejl i den danske integrationsindsats, og med det mener jeg, at myndighedsindsatsen er en af årsagerne til, at der er opstået integrationsproblemer, forklarer Rasmus Brygger
Og noget kan tyde på, at Norge har fat i den lange ende. Kurverne viser nemlig, at selvom Danmark kommer bedre fra start og hurtigere får flygtninge ud i arbejde, så overhaler Norge os i sidste ende.
Kan ikke overføres 1-1
Tallet skal dog tages med en række forbehold.
Rasmus Brygger kalder det et tankeeksperiment, fordi det ikke er et regnestykke, som viser, at hvis Danmark adopterede den norske integrationspolitik, så ville man få 10.000 ekstra i beskæftigelse. Men den kan sige noget om størrelsesordenen af potentialet, påpeger han.
Ligesom det er usikkert, at man kan få de flygtninge, der har været i landet i 15 år i beskæftigelse ved en øget integrationsindsats, fordi gruppen er sværere end nytilkomne, der får en intensiv aktivering fra begyndelsen.
Men selv med de forbehold mener to forskere på området, at analysen ikke er uden betydning.
- Det belyser et beskæftigelsespotentiale, noget der i princippet er realistisk, fordi det norske arbejdsmarked minder om det danske og fordi forskelle mellem flygtninge i Danmark og Norge ikke forklarer forskellen i deres beskæftigelse, siger Jacob Arendt, forskningsprofessor med speciale i indvandring og arbejdsmarked ved Rockwool Fonden.
Og nogenlunde samme konklusion kommer arbejdsmarkedsforsker Rasmus Lind Ravn, der er postdoc. på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet, frem til.
- Man kan benytte den til at sige, at der er et vist forbedringspotentiale i Danmark på trods af, at det faktisk er gået frem med den arbejdsrettede integration af flygtninge, siger han.
Integration og beskæftigelse i Danmark
Fra 2004 til 2020 er der ankommet knap 27.000 mandlige flygtninge og 21.000 kvindelige til Danmark. I januar 2021 er 53 pct. af mændene og 26 pct. af kvinderne i beskæftigelse. Såfremt de havde et niveau svarende til det norske, ville andelen i beskæftigelse samlet set stige til 70 pct. for mandlige flygtninge. og 56 pct for kvindelige flygtninge.
Eller i faktiske tal. Ca. 4500 mænd og 6.000 kvinder.
Mens mandlige flygtninge i Danmark i højere grad kommer i beskæftigelse i deres første år i Danmark sammenlignet med vores nordiske naboer, er kun 61 pct. i beskæftigelse efter 8 år i landet, mens 75 pct. af mandlige flygtninge i Norge er i beskæftigelse efter samme opholdstid.
Mens der i alle tre skandinaviske lande er færre kvinder i beskæftigelse, er særligt flygtninge i Norge i markant højere grad i beskæftigelse. Efter 8 års ophold er kun 30. pct af kvindelige flygtninge i Danmark i beskæftigelse. I Norge er det tilfældet 62 pct.
Hvad gør Norge bedre?
Men hvad er det så, at nordmændene gør så godt? Det kan være svært at isolere effekterne og udpege præcist hvilke indsatser, der gør forskellen.
- Norge adskiller sig fra Danmark i investering i uddannelse til nytilkomne flygtninge. I Danmark har vi siden 2016 haft et stort fokus på, at flygtninge skulle ud i virksomhedspraktik og ufaglærte jobs. Det virker nogenlunde på mændene, men ikke særligt godt for kvinderne, forklarer Rasmus Brygger.
Samme indsatser hiver Jacob Arendt frem fra det norske.
- Man kan se, at de bruger nogle uddannelsesindsatser i højere grad og man kan se, at opkvalificering er med til at øge beskæftigelsen, siger Jacob Arendt.
At klæde flygtninge på til arbejdsmarkedet med uddannelse og opkvalificering er én faktor. Noget andet er, hvordan arbejdsmarkedet tager imod gruppen.
- Man skal også appellere til arbejdsgiverne og deres sociale ansvar i forhold til at integrere personer med flygtningebaggrund, understreger Rasmus Lind Ravn.
Rasmus Brygger peger på, at flere danske studier viser udfordringer med etnisk diskrimination på arbejdsmarkedet. Der findes ikke forskning, der sammenligner Danmark og Norge specifikt på det punkt, men Norge har i hvert fald mindre grad af etnisk diskrimination end Sverige.
Investering vil spare penge
Danmark er dog ikke helt af sporet, og Rasmus Lind Ravn siger, at vi ”dybest set på rette vej.”
Alligevel mener Rasmus Brygger, at Danmark kan lære af Norge på en række punkter:
- Man bør investere i uddannelse, hvor der er behov. Det kunne f.eks. være erhvervsuddannelserne. Hvis man ser på de ledige indvandrere, der har været længe i Danmark, viser forskningen, at udfordringerne er sproget og faglige kundskaber. Det skal man turde investere i, siger Rasmus Brygger.
- Det koster penge, men det er vigtigt, at vi også tør bruge penge på bedre integration, hvis vi vil have nogle resultater. Fordi det kan betale sig i det lange løb.