Nyt forslag fra statsministeren: Få en statsgaranti og køb drømmehuset
Fremover skal det ikke længere være postnummeret, som spænder ben for at få opfyldt ens boligdrøm, når man sidder til møde hos banken og realkreditinstituttet. Regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen er klar med et nyt lovforslag, som skal give mulighed for at få et statslån på op mod 30 procent af boligens værdi. Det fortæller hun i et interview med Avisen Danmark.
Konkret vil regeringen nu fremlægge et lovforslag, som skal gøre det muligt at få en statsgaranti på langt størstedelen af den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 procent af boligens værdi for ejerboliger, hvis boligen vel at mærke har en kvadratmeterpris på under 8000 kroner eller ligger i et postnummer med en gennemsnitlig kvadratmeterpris under 8000 kroner.
Boliglån: Da statsminister Mette Frederiksen var i opposition, var faste dage i hendes kalender blokeret. Her skulle der ikke plottes møder på Christiansborg eller i København ind. Det var dage, der skulle bruges på at komme rundt i landet. ”Danmarksdage” blev de kaldt.
Det var på disse ”danmarksdage”, at Mette Frederiksen for første gang mødte danskere, som havde fået afslag fra deres bank og realkreditinstitut. De kunne ikke få lov til at låne de nødvendige midler til at få opfyldt deres store drøm om et hus eller en gård uden for en af de større byer. Ikke på grund af at de var dårlige betalere. Alene fordi deres drømmebolig lå placeret i det forkerte postnummer.
Mette Frederiksen (S), Danmarks statsministerNu har vi et konkret bud på, hvordan vi kan løse konkrete menneskers problemer med at få deres boligdrøm opfyldt. Bosætning og det gode liv i hele Danmark er en naturlig del af valgkampen, og derfor diskuterer jeg selvfølgelig meget gerne emnet.
- Sådan skal det selvfølgelig ikke være. Derfor har vi i regeringen længe arbejdet på at finde den rigtige model for, hvordan vi kan understøtte, at danskere, som gerne vil bo uden for byerne, også kan få mulighed for at finansiere deres huskøb. Jeg har mødt mange på mine ture rundt i landet, som har fortalt mig om, hvordan de ikke kan låne til deres boligdrøm, fordi huset ligger i et forkert postnummer. Men det kan også være familien, hvor mor og far skal skilles, eller hvor en ægtefælle dør, skal de så ikke kunne sælge deres hus, når ulykken rammer? Selvfølgelig skal de det, siger Mette Frederiksen.
Konkret vil regeringen nu fremlægge et lovforslag, som skal gøre det muligt at få en statsgaranti på langt størstedelen af den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 procent af boligens værdi for ejerboliger, hvis boligen vel at mærke har en kvadratmeterpris på under 8000 kroner eller ligger i et postnummer med en gennemsnitlig kvadratmeterpris under 8000 kroner. Ifølge Erhvervsministeriet betyder det, at omkring 200 postnumre omfattes af muligheden for at få statsgaranti til finansiering af boligkøb.
Ifølge bankernes og realkreditinstitutternes interesseorganisation, Finans Danmark, ydes der allerede rigtig mange lån til boligkøb i yderområderne. I land- og yderkommunerne blev der i 2020 ifølge Finans Danmark i alt givet 16.396 realkreditlån til køb af helårsbolig. Det er otte procent flere end i 2019.
- Det er svært at vurdere, hvor mange der vil gøre brug af den nye mulighed for statsgaranti. Vi ved ikke, hvor mange der får afslag på at låne fra realkreditinstitutterne. Men det skal bare ikke være sådan i Danmark, at et helt almindeligt, godt parcelhus ikke kan skifte hænder mellem sælger og køber på grund af et postnummer. Lige nu oplever vi en tydelig tendens, hvor flere ønsker at bosætte sig uden for byerne. Det er sikkert corona, der har skubbet på den udvikling, og det skal vi støtte, siger Mette Frederiksen.
Sådan fungerer lån med statsgaranti
Regeringen foreslår en ny model for boliglån i landdistrikterne med statsgaranti. Formålet er at give bedre adgang til boliglån i de tilfælde, hvor købernes økonomi er i orden, men hvor der er usikkerhed om ejendommens værdi. Her er detaljerne i forslaget:
- Lånene ydes af banker eller realkreditinstitutter, og det vil stadig være op til dem at vurdere, om det forretningsmæssigt giver mening for dem at tilbyde et boliglån.
- I så fald bliver det muligt at få statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 pct. af boligens værdi for ejerboliger, der enten har en kvadratmeterpris under 8000 kr. eller ligger i et postnummer med en gennemsnitlig kvadratmeterpris under 8000 kr. Den enkelte bolig skal have en kvadratmeterpris under 10.000 kr.
- Det drejer sig om ca. 200 postnumre, der omfattes. I nogle postnumre er der for få handler til at beregne en gennemsnitspris. Så kigger man på, om postnummeret ligger i en ”kommune længere væk fra en større by”. Det svarer til 35 kommuner.
- Med modellen er de første 60 pct. af belåningen uden statsgaranti, mens staten garanterer 90 procent af belåningen i spændet mellem 60 og 90 pct. af ejerboligens værdi. De resterende 10 pct. skal finansieres gennem f.eks. fem pct. banklån og fem pct. egenbetaling.
- Som køber skal man betale ca. én pct. af det statsgaranterede beløb, der dækker merrisikoen på lån under ordningen. Ved et boligkøb på én mio. kr. svarer det til ca. 225 kr. om måneden.
- Modellen skal efter politisk vedtagelse foreløbig køre i tre år og evalueres løbende i dialog med den finansielle sektor. Ordningen ventes at begynde fra andet halvår 2022.
- Modellen administreres af Finansiel Stabilitet. På den statsgaranterede del af lånet deles eventuelle tab mellem Finansiel Stabilitet og banken/realkreditinstituttet, så Finansiel Stabilitet (statskassen) dækker 90 pct. og instituttet 10 pct.
- Der afsættes en risikopræmie på 12 millioner kroner årligt på finansloven for det tilfælde, at tabene på lån overstiger egenbetalingen fra låntagere og kreditinstitutter.
Vil vende udvikling
Mette Frederiksen understreger, at modellen med statsgaranti ikke er hverken første skridt mod en statsbank eller et system, hvor dårlige betalere kan få statsfinansieret deres boligkøb.
- Vi har et meget velfungerende realkreditsystem, som er en vigtig søjle i vores finanssystem i Danmark. Nu har vi en konkret model, som realkreditinstitutterne skal administrere, men hvor staten påtager sig en del af risikoen. Samtidig er det vigtigt at understrege, at man stadig skal godkendes af sin bank og sit realkreditinstitut til resten af lånet, så det er fortsat nødvendigt at have styr på sin privatøkonomi, siger Mette Frederiksen.
Ifølge en ny opgørelse fra Landdistrikternes Fællesråd er befolkningstallet siden 2010 i byområder eller områder tæt på de største byer steget cirka én procent årligt, mens der i samme periode er sket et fald i befolkningstallet på omtrent seks procent i landdistrikter længere væk fra de største byer. Med udspillet om statsgarantier håber Mette Frederiksen, at regeringen kan være med til at vende den udvikling.
- På landet er der ikke mange lejeboliger. Derfor er det afgørende, at man kan købe sin egen bolig. Vi ved, at det er vigtigt for en lille by, om der er en skole, daginstitution, et tilbud til de unge og en brugs eller købmand. Der skal kun ganske få nye børnefamilier til en lille by, før den blomstrer op, og der kommer nyt liv. Derfor er vigtigt, at man kan låne penge, så man kan bosætte sig, hvor man vil eller have råd til at blive boende, siger Mette Frederiksen.
Burde være løst nu
I disse dage kører Mette Frederiksen rundt i Socialdemokratiets kampagnebus for at besøge partiets spidskandidater ved kommunalvalget på tirsdag. Det er nærliggende at tro, at regeringens udspil er timet til at lande i valgkampens slutspurt, men det afviser Mette Frederiksen.
- Det er lang tid siden, vi lagde frem, at vi ville se på dette område, og jeg er meget glad for, at vi nu har en model, der kan præsenteres. Nu har vi et konkret bud på, hvordan vi kan løse konkrete menneskers problemer med at få deres boligdrøm opfyldt. Det skulle vi have løst for lang tid siden, men det er først nu, det har kunne lade sig gøre. Men bosætning og det gode liv i hele Danmark er en naturlig del af valgkampen, og derfor diskuterer jeg selvfølgelig meget gerne emnet, siger Mette Frederiksen.
Regeringen foreslår, at modellen med statslån til huskøb tidsbegrænses, så den i første omgang løber i tre år og evalueres løbende i dialog med den finansielle sektor. Det vil sige, at institutterne forventes at kunne søge om at gøre brug af ordningen fra andet halvår 2022 frem til og med 2025.