Højsæson for druknedød: Næsten hver jul bliver der fisket mænd op af det kolde, mørke vand
Nissehuer, snapseskål, mistelten, sild med karrysalat og øl med højere alkoholprocenter. Julen i Danmark er kendt for en masse hyggelige og festlige ting.
Men de kolde, mørke måneder rummer også en tragisk tendens. Det er den tid på året, hvor det er farligst at falde i vandet - og hvert år er der danskere, som drukner.
I løbet af hele 2020 døde mindst 72 under vand. Og det er en myte, at folk oftest drukner på stranden med badetøj på. I de fleste tilfælde sker ulykken, når mænd falder i vandet.
Avisen Danmarks reporter Emil Jørgensen har fulgt brandvæsnets dykkerenhed i Aarhus en lørdag nat i december - før de nye coronarestriktioner - på en af sæsonens travleste julefrokostaftener. Kom med ham og mærk blæsten og promillen på Åboulevarden klokken 3:30 om natten.
Støvlespidserne stikker ud over kajen, og blikket flakker rundt, mens han lyner gylpen i sine stramme jeans op. Rislen, fra ham der lader vandet i Aarhus Havn, blander sig med lyden af små bølgeskvulp. Overkroppen svajer, han har svært ved at holde balancen. Fødderne skrider, og han falder forover. Men før han plasker ned i vandet, kommer en hånd til undsætning. Hans ven hiver ham tilbage og trækker ham væk fra havnekanten.
"PAS PÅ DINE GUTTER, NÅR FESTEN SLUTTER," står der med hvide bogstaver på skærmen, mens de går hjem arm i arm.
Mændene er skuespillere, og scenen stammer fra en kampagnevideo, som Aarhus Kommune har lavet i samarbejde med Østjyllands Brandvæsen. Det er fiktion, men temaet er dødsens alvorligt. Koldt vand dræber i den virkelige verden - specielt i juletiden.
- Folk falder i havnen eller åen hele året rundt, siger Søren Møller, som er beredskabsinspektør i Østjyllands Brandvæsen.
- Men kombinationen af mørke, koldt vand og julefrokoster gør, at det er nu, de drukner. Stort set hver jul har vi fisket mænd op de sidste mange, mange år, fortsætter han.
I denne artikel skal vi med hans dykkerhold på arbejde en lørdag nat i Aarhus. Vi skal tale med en kvinde, som seks gange indenfor de seneste fem år har ledt forgæves efter mænd, som er blevet taget af det mørke vand. Og vi skal mærke blæsten og promillen på Åboulevarden klokken 3:30 om natten, den aarhusianske festgade, hvor musikken banker i takt med strømmen i åen.
Men først må vi granske problemets omfang - og forstå, at de druknende bærer et grundlæggende fællestræk: De er stort set alle sammen mænd.
- Vivian Winther Eriksen, formand for organisationen Missing PeopleDer er ikke er en eneste af de tragiske drukneulykker, som jeg har været ude til, hvor det er kvinder, som er faldet i. Det er unge mænd og midaldrende familiefædre, og alle sagerne er fra november, december og januar.
En mandetragedie
I 2020 druknede mindst 72 danskere. Foruden det tragiske ved at nogen mistede en far, en søn eller en bror, så kostede det også samfundet 2,1 milliarder kroner, viser beregninger fra De Økonomiske Råd.
Ifølge Erik Bech - som er formand for Rådet for Større Badesikkerhed - er det en skrøne, at de fleste ulykker sker med badetøj på kroppen.
- Når du siger "drukneulykker", tænker mange på en strand. Men langt de fleste er ikke i vandet i forvejen, når de drukner. De falder i, siger han.
Og lige nu - hvor der er snaps på bordene, juleøl i glassene og nissehuer i natten - er højsæson for mange af ulykkerne, bekræfter formanden.
Han sammenligner havets fare med en tiger. Når du ser den, passer du på. Du ved, at du skal være varsom, når bølgerne er høje, og du svømmer i Vesterhavet.
Men går du langs havnekanten med snotten nede i SnapChat på vej hjem fra byen, så ser du ikke "tigeren". Og når du i det næste splitsekund falder igennem vandet, er det livsfarligt, selv hvis du er den bedste svømmer.
- Vi ser det også ske i åer og søer, i vandhuller, hvor man tænker, at det ikke kan lade sig gøre at drukne. Men du skal forestille dig, hvordan du hyperventilerer bare af at stå under den kolde bruser. Du risikerer at sluge en masse vand. Og er du samtidig alene, midt om natten…
Erik Bech færdiggør ikke sin sætning. I stedet bygger han bro til en anden statistik, som Rådet for Større Badesikkerhed også fører: Otte ud af 10 druknede er mænd.
- Sådan er det hvert år. Og sådan er det i alle lande, der har data på det, siger han.
Teorierne er flere. Mænd drikker sig fuldere, mænd er mere dumdristige, mænd kan godt lide at pisse i vandet.
Erik Bech udtrykker sin teori således:
- Mænd er mere risikovillige.
Han begrunder det med, at mænd - modsat mange kvinder - sjældent er bange for at gå solo hjem fra byen. Og så er vi tilbage ved det med at være alene, midt om natten, i mørket.
- Erik Bech, formand for Rådet for Større BadesikkerhedNår du siger “drukneulykker”, tænker mange på en strand. Men langt de fleste er ikke i vandet i forvejen, når de drukner. De falder i
Statistik: Druknede i Danmark
- Ifølge Rådet for Større Badesikkerhed druknede mindst 72 danskere i 2020.
-
82 procent af dem var mænd.
- Det er en myte, at de fleste drukneulykker sker i badetøj. 56 procent druknede, fordi de faldt i vandet - fra havnekant, bro, bred, bygning eller fartøj.
- De samlede samfundsøkonomiske tab ved drukneulykker i 2020 var 2,1 milliarder kroner, viser beregninger fra De Økonomiske Råd.
- Druknedød er den fjerde hyppigeste ulykkesrelaterede dødsårsag i Danmark efter fald, forgiftninger og trafikulykker.
- I alt døde 8.131 danskere i perioden 1970-2018 på grund af drukning, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.
- Af disse skyldtes 43 procent drukneulykker, 47 procent var selvmord og 0,4 procent skyldtes drab. I ni procent af druknedødsfaldene var årsagen ubestemt.
- Allerflest druknede i 1981 (307). I de seneste10 år han antallet af druknedøde ligget stabilt på samme niveau.
Med dykkeren i seng
Axel Yang Kornvig beskæftiger sig mindre med teorier og årsagsforklaringer. Til gengæld kan han blive vækket klokken to om natten og præstere at hoppe i dykkertøjet, tonse ned i brandbilen, teste alt sit udstyr og kaste sig ud i Aarhus Havn - alt sammen på under fem minutter.
Axel er en af redningsdykkerne i Østjyllands Brandvæsen, og jeg følger ham på en døgnvagt lørdag den 4. december.
Udenfor har det været mørkt i et par timer, og i Danmarks andenstørste by fester firmaer, idrætsforeninger, motorcykelklubber, familier og venner på en af årets travleste julefrokostaftener.
Men på brandvæsenets centrale station på Ny Munkegade er der roligt, på grænsen til det kedelige. I TV-stuen sidder muskuløse mænd i ens dragter i bløde lænestole af sort læder.
- Vi ser lige reklamer, svarer en af dem, da jeg spørger, hvad de ser.
Senere skal de have bland-selv-slik og se hvad end film, flow-tv’et tilbyder i aften. Og så tidligt i seng på deres små værelser på stationen - med enkeltmandssenge, et lille klædeskab og et skrivebord.
Men tag ikke fejl: Går alarmen i nat, er det sekunder som tæller. Især for Axel, der skal redde folk op ad vandet.
- Dykkerrutinerne sidder så meget på rygraden, at det er som at åbne et dørhåndtag, siger han.
33 år gammel, karseklippet og tætbygget. Med et blik, der konstant virker fokuseret, og sætninger, som er korte og præcise; Axel ligner og lyder som en mand, man tror på.
- Det er vanskelige arbejdsforhold. Det er koldt, det er mørkt, der er dårlig sigt. Folk er enten paniske eller bevidstløse, siger han.
Hvis redningsdykkerne rykker ud, er det fordi, at nogen ringer 112. Det har Axel prøvet fem-seks gange indenfor de seneste par år.
Desværre svømmer han oftere rundt med dykkerdragten på, fordi folk er blevet meldt savnede, efter at de ikke er kommet hjem om natten. Er de sidst set omkring åen eller havnen, går undervandseftersøgningen i gang. Og på det tidspunkt er det tit for sent.
De pårørendes helvede
En uhyggelig detalje ved drukneulykker i ly af mørket er, at ofrene ikke bare dør. De forsvinder. Nogle gange på ubestemt tid, andre gange i ugevis indtil gassen i kroppen får dem til at flyde ovenpå.
Men ligegyldigt om der er gået to timer, to dage eller to uger, er det alfa og omega for de pårørende, at jagten på deres kære ikke skrinlægges, før vedkommende er fundet.
Det fortæller Vivian Winther Eriksen, som er formand for Missing People. Med patruljeførere, hunde, heste, droner og ATV-køretøjer bistår hendes frivillige organisation eftersøgninger, når folk forsvinder. De agerer presserådgivere for de pårørende. Og står klar med samtaleterapi.
- Jeg har selv oplevet, hvor frustrerende det er, når eftersøgning stopper, og man stadig ikke har vished. Man er sur og bange. Ens krop går i overlevelsesmode. Man skal tænke klart, men kan ikke. Så længe vedkommende ikke er fundet, kan man hverken grine eller græde, siger Vivian.
Hun har stået på sidelinjen ved seks druknesager indenfor de seneste fem år. Og hun oplever også ting, der går igen:
- Der er ikke er en eneste af de tragiske drukneulykker, som jeg har været ude til, hvor det er kvinder, som er faldet i. Det er unge mænd og midaldrende familiefædre, og alle sagerne er fra november, december og januar, siger hun.
Ingen af de ovennævnte seks personer blev fundet i live.
Gode råd, hvis ulykken er ude
Hvis du falder i vandet:
- Bevæg dig mindst muligt
- Bevar roen, mens du råber på hjælp
- Find noget at holde fast i, og orienter dig om muligheder for at komme op af vandet
Hvis du ser eller hører en person i vandet:
- Få kontakt til personen i vandet, og tilkald hjælp fra andre i nærheden
- Ring 112, og oplys nærmeste adresse eller redningsnummer
- Kast en redningskrans ud til personen i vandet, og led vedkommende til nærmeste redningsstige
Faren ved Aarhus Ø
Mens dykkeren Axel gumler på vingummier i TV-stuen i Ny Munkegade, sidder en skaldet operationschef på vagtcentralen fem kilometer derfra og kigger på overvågningsbilleder fra havnen. Kontoret med alle skærmene ligner noget fra en agentfilm.
Termiske kameraer registrerer, hvis folk bevæger sig tæt på havnekanten om natten - et nyt testforsøg i Aarhus Kommune, som skal gøre, at dykkerberedskabet oftere får chancen for at redde liv.
- Men det kører ikke endnu. Det er for følsomt. Alarmen går, hvis et stykke skrald blæser forbi, siger operationschefen, som hedder Johnny Damgaard.
I sin tid ved brandvæsnet har han oplevet lig, som er drevet 10 kilometer op ad bugten. Mænd med mos groende i nakken. Fiskere, som har fået lårbensknogler på krogen.
- Det har en stor psykisk påvirkning. Også for beredskabet, siger han, mens en af hans vagtcentralmedarbejdere nikker langsomt, og kigger ned i gulvet.
Kombinationen af druk og koldt vand er mere end et østjysk problem. Ulykkerne forekommer alle steder i landet, hvor mennesker opholder sig langs åløb, søer, havne og kyster.
Men Aarhus er alligevel særligt udsat. Åen løber som en åre gennem byens pulserende natteliv, og flere og flere mennesker bor med havet som nabo på Aarhus Ø.
- Hvor der tidligere har været hegn og industriområde, har vi nu åbnet havnefronten op for at skabe byliv langs vandet. Det skaber også nogle udfordringer, siger Bünyamin Simsek (V) i et telefoninterview.
Han er rådmand for Teknik & Miljø-udvalget i Aarhus Kommune og har været med til at søsætte flere initiativer for at komme problemet til livs. Foruden termiske kameraer og kampagner - der minder mænd mellem 18 og 29 år om at “huske deres gutter, når festen slutter” - har de opsat flere redningskranse, urinaler samt oplyste stier, hvorfra man kan kravle op af vandet.
Løsningen, siger han, er ikke at hegne byens lukrative havneområde af.
- Vi kan aldrig levere 100 procent tryghed, siger rådmanden og uddyber:
- For mig at se er der en klar sammenhæng mellem indtagelsen af alkohol, og hvordan man udsætter sig selv for fare. Så den enkelte må også gøre noget for at passe på sig selv - og hinanden.
Flyvende pizzabakker og høje bølger
Klokken 3:30 - natten mellem lørdag og søndag - blæser det i Aarhus. Nærmest stormer. En stor parasol på Åboulevarden skubbes omkuld af en usynlig hånd, tomme pizzabakker hinker langs asfalten og åen ulmer i mørket - som et vådt tæppe over indkøbsvogne, cykler og skateboards.
Temperaturen er lige under frysepunktet.
Men hverken kulden eller vinden virker til at genere de festglade aarhusianere synderligt. Kvinder i stilletter og bare ben, en fyr i et rødt julemandsjakkesæt, kammerater, som går arm i arm.
Jeg har efterladt dykkeren Axel i sin seng på brandstationen og bevæget mig ned på havnen, i risikoområdet, så jeg er nær, hvis alarmen går.
Tæt på Dokk1 klasker bølgerne mod molen, og det er svært at se, hvor kajen starter og ender. Det er også svært at høre musikken og den glade larm fra barerne i Åboulevarden, selvom det blot er et stenkast herfra.
Jeg slår en streg i en af kommunens opsatte grå urinaler ved siden af en ung mand i hvid jakke. Med åben mund og bøjet nakke glor han op mod stjernerne, mens han lader vandet løbe. Så lunter han over vejen og ind i armene på to venner, der ser lige så stive ud, som han gør. Det ligner til forveksling noget fra den kampagnevideo, som artiklen åbnede på - blot med en lykkelig slutning.
Tragisk efterskrift
Ingen dykkeralarm vækker Axel, men det betyder desværre ikke, at natten forløber udramatisk.
I Holbæk - langt fra Østjyllands Brandvæsens beredskab - bliver en 27-årig mand reddet op af et havnebassin af to dørmænd omkring klokken 1.
Men der er også sket noget i Aarhus. Søndag den 5. december modtager politiet et opkald fra en bekymret 29-årig kvinde. Hendes tvillingebror er ikke kommet hjem til deres fælles lejlighed på Aarhus Ø efter sin bytur.
En uge senere - altså i dag - er han stadig ikke dukket op. Han er sidst set i krydset ved Bestseller-bygningen, hvor der er havnevand på begge sider af boulevarden, 800 meter fra sin adresse.
Ingen ved, hvor han er. Men politiet og familien frygter, at han er faldet i.
Katherine savner sin tvilling: Læs historien i Avisen Danmark søndag
I morgen - søndag - kan du læse historien om den 29-årige mand Peter, der lige nu er meldt savnet. Lørdag den 4. december forsvandt han på vej hjem fra byen til sin lejlighed på Aarhus Ø. Avisen Danmark har mødt hans tvillingesøster, Katherine Burns, der bruger alle døgnets vågne timer på at lede efter sin bror. Foto: Emil Jørgensen