Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det er en myte, at de unge gerne vil råde selv, når det kommer til spørgsmål om fester og alkohol. Tværtimod vil mange unge gerne snakke og lave aftaler med deres forældre. - Så man skal som forælder ikke være så berøringsangst, siger Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse. (Genrefoto)

Danskernes alkoholforbrug stiger igen

Godmorgen og velkommen til lørdagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Vi starter dagens nyhedsoverblik med et kig på danskernes alkoholforbrug, der nok var på tilbagetog i en årrække – men nu stiger det altså igen.

I 2020 købte gennemsnitsdanskeren ifølge Danmarks Statistik igen, hvad der svarede til 9,7 liter ren alkohol. Det er en stigning på 0,2 liter fra 2019.

Det skriver Ritzau.

Karin Friis Bach (R) er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner. Hun synes, det er ærgerligt, at alkoholforbruget nu stiger igen, for vi var så småt på rette vej, siger hun.

Et stort indtag af alkohol har konsekvenser for den enkelte, men behandlinger forbundet med alkohol beslaglægger også hele fire procent af de samlede udgifter til sundhedsvæsenet.

Blandt andet derfor ønsker Danske Regioner, at aldersgrænsen for køb af alkohol i butikkerne hæves fra 16 år til 18 år.

- Vi ved fra andre lande, at det sænker forbruget og hæver debutalderen for alkohol. Det signalerer, at alkohol er for voksne og ikke for børn på 13 eller 16 år, siger Karin Friis Bach.

Bjarne Elholm, der er leder af Alkolinjen, mener også, stigningen er bekymrende. Han tror dog ikke nødvendigvis, det er de unge, der har drukket mere.

- Det er nok snarere de voksne, der har drukket mere vin ifølge statistikkerne. Desuden er der også noget ensomhed, som har blomstret under corona, og måske har givet behov for mere selvmedicinering, siger han til Ritzau.

Brandmænd bar giftige uniformer

Som om det ikke var nok at arbejde med skum med giftige fluorstoffer i, så har brandmænd ansat på Beredskabsstyrelsens tekniske skole i Tinglev i Sønderjylland også båret uniformer med for høje værdier af de giftige stoffer.

Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Beredskabsstyrelsen og Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse foretog tidligere på året en undersøgelse af tilstedeværelsen af giftige fluorstoffer i brandmændenes indsatsmundering.

Det viste sig, at der i én af fire undersøgte uniformer blev fundet dobbelt så høje værdier af giftstoffer, end hvad Beredskabsstyrelsen tillader.

Da resultaterne fra undersøgelsen lå klar, fik brandmændene i Tinglev nye uniformer. Samtidig blev al genimprægnering af branduniformer i Beredskabsstyrelsen sat på pause.

Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, fastslår, at grænseværdierne, der er sat, ikke skal overskrides.

- Vi ved, at brandmænd har været udsat for giftige fluorstoffer fra brandskum, og hvis de også har været udsat for fluorstoffer gennem det tøj, de har gået i fra morgen til aften, er det ekstra uheldigt, siger han til Jyllands-Posten.

Fluorstofferne, under fællesbetegnelsen PFAS, kan være både kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

65 procent af torskefangsten smides tilbage i Kattegat

Til slut skal vi en tur på vandet.

Danske fiskere må slet ikke fiske efter torsk i Kattegat. Faktisk må de kun tage en mindre bifangst med i havn. Det gør de til gengæld også – 24 tons torsk landede fiskerne sidste år.

Men sidste år smed danske fiskere også hele 65 procent af alle de torsk, de fangede i Kattegat, overbord igen. Og det er et problem, fordi langt de fleste torsk dør, selvom de kommer tilbage i havet.

Det skriver Politiken i dag.

- Det er overraskende og uhyggeligt store tal, vi ser fra biologierne, når vi ved, at torsken er historisk presset, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S) til avisen.

Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening, mener ikke, at opgørelsen fra sidste år giver et retvisende billede, fordi forskerne fra DTU Aqua var med på færre fisketure på grund af corona.

Marie Storr-Paulsen, der er sektionsleder ved DTU Aqua, medgiver, at der er tale om beregninger med en vis usikkerhed, fordi personalet kun er med på omkring én procent af alle kommercielle fisketure.

- Men de er det bedste bud, der findes, siger hun til Politiken.

Det var dagens nyhedsoverblik, men der er god grund til at læse videre.

Så bliver du fodret med fire gode historier fra dagens udgave af Avisen Danmark.

Billede af Mikael Dynnes Holmbo
Billede af skribentens underskrift Mikael Dynnes Holmbo Journalist

Få Dagens Danmark læst op her

Lørdag den 4. december var avisens reporter Emil Jørgensen med beredskabet på job i Aarhus. En ung mand forsvandt den nat på vej hjem fra byen, og det er desværre ikke et særsyn. - Kombinationen af mørke, koldt vand og julefrokoster gør, at det er nu, de drukner. Stort set hver jul har vi fisket mænd op de sidste mange, mange år, siger Søren Møller, som er beredskabsinspektør i Østjyllands Brandvæsen. Foto: Emil Jørgensen

Højsæson for druknedød: Næsten hver jul bliver der fisket mænd op af det kolde, mørke vand

Nissehuer, snapseskål, mistelten, sild med karrysalat og øl med højere alkoholprocenter. Julen i Danmark er kendt for en masse hyggelige og festlige ting. 
Men de kolde, mørke måneder rummer også en tragisk tendens. Det er den tid på året, hvor det er farligst at falde i vandet - og hvert år er der danskere, som drukner. 
I løbet af hele 2020 døde mindst 72 under vand. Og det er en myte, at folk oftest drukner på stranden med badetøj på. I de fleste tilfælde sker ulykken, når mænd falder i vandet. 
Avisen Danmarks reporter Emil Jørgensen har fulgt brandvæsnets dykkerenhed i Aarhus en lørdag nat i december - før de nye coronarestriktioner - på en af sæsonens travleste julefrokostaftener. Kom med ham og mærk blæsten og promillen på Åboulevarden klokken 3:30 om natten.

72 druknede i løbet af hele 2020. De fleste var mænd, som faldt i vandet alene i mørket. For en uge siden - en lørdag nat i december - var Avisen Danmark på job med brandvæsnets dykkerenhed i Aarhus, mens endnu en ung mand forsvandt på vej hjem fra byen.

Støvlespidserne stikker ud over kajen, og blikket flakker rundt, mens han lyner gylpen i sine stramme jeans op. Rislen, fra ham der lader vandet i Aarhus Havn, blander sig med lyden af små bølgeskvulp. Overkroppen svajer, han har svært ved at holde balancen. Fødderne skrider, og han falder forover. Men før han plasker ned i vandet, kommer en hånd til undsætning. Hans ven hiver ham tilbage og trækker ham væk fra havnekanten.

"PAS PÅ DINE GUTTER, NÅR FESTEN SLUTTER," står der med hvide bogstaver på skærmen, mens de går hjem arm i arm.

Mændene er skuespillere, og scenen stammer fra en kampagnevideo, som Aarhus Kommune har lavet i samarbejde med Østjyllands Brandvæsen. Det er fiktion, men temaet er dødsens alvorligt. Koldt vand dræber i den virkelige verden - specielt i juletiden.

- Folk falder i havnen eller åen hele året rundt, siger Søren Møller, som er beredskabsinspektør i Østjyllands Brandvæsen.

- Men kombinationen af mørke, koldt vand og julefrokoster gør, at det er nu, de drukner. Stort set hver jul har vi fisket mænd op de sidste mange, mange år, fortsætter han.

I denne artikel skal vi med hans dykkerhold på arbejde en lørdag nat i Aarhus. Vi skal tale med en kvinde, som seks gange indenfor de seneste fem år har ledt forgæves efter mænd, som er blevet taget af det mørke vand. Og vi skal mærke blæsten og promillen på Åboulevarden klokken 3:30 om natten, den aarhusianske festgade, hvor musikken banker i takt med strømmen i åen.

Men først må vi granske problemets omfang - og forstå, at de druknende bærer et grundlæggende fællestræk: De er stort set alle sammen mænd.

Der er ikke er en eneste af de tragiske drukneulykker, som jeg har været ude til, hvor det er kvinder, som er faldet i. Det er unge mænd og midaldrende familiefædre, og alle sagerne er fra november, december og januar.

- Vivian Winther Eriksen, formand for organisationen Missing People
Otte ud af 10 af dem der drukner er mænd. Teorierne er flertallige. Mænd drikker sig fuldere, mænd er mere dumdristige, mænd kan godt lide at pisse i vandet. Formanden for Rådet for Større Badesikkerhed mener, at mænd er mere "risikovillige" og oftere går hjem alene. Foto: Emil Jørgensen

En mandetragedie

I 2020 druknede mindst 72 danskere. Foruden det tragiske ved at nogen mistede en far, en søn eller en bror, så kostede det også samfundet 2,1 milliarder kroner, viser beregninger fra De Økonomiske Råd.

Ifølge Erik Bech - som er formand for Rådet for Større Badesikkerhed - er det en skrøne, at de fleste ulykker sker med badetøj på kroppen.

- Når du siger "drukneulykker", tænker mange på en strand. Men langt de fleste er ikke i vandet i forvejen, når de drukner. De falder i, siger han.

Og lige nu - hvor der er snaps på bordene, juleøl i glassene og nissehuer i natten - er højsæson for mange af ulykkerne, bekræfter formanden.

Han sammenligner havets fare med en tiger. Når du ser den, passer du på. Du ved, at du skal være varsom, når bølgerne er høje, og du svømmer i Vesterhavet.

Men går du langs havnekanten med snotten nede i SnapChat på vej hjem fra byen, så ser du ikke "tigeren". Og når du i det næste splitsekund falder igennem vandet, er det livsfarligt, selv hvis du er den bedste svømmer.

- Vi ser det også ske i åer og søer, i vandhuller, hvor man tænker, at det ikke kan lade sig gøre at drukne. Men du skal forestille dig, hvordan du hyperventilerer bare af at stå under den kolde bruser. Du risikerer at sluge en masse vand. Og er du samtidig alene, midt om natten…

Erik Bech færdiggør ikke sin sætning. I stedet bygger han bro til en anden statistik, som Rådet for Større Badesikkerhed også fører: Otte ud af 10 druknede er mænd.

- Sådan er det hvert år. Og sådan er det i alle lande, der har data på det, siger han.

Teorierne er flere. Mænd drikker sig fuldere, mænd er mere dumdristige, mænd kan godt lide at pisse i vandet.

Erik Bech udtrykker sin teori således:

- Mænd er mere risikovillige.

Han begrunder det med, at mænd - modsat mange kvinder - sjældent er bange for at gå solo hjem fra byen. Og så er vi tilbage ved det med at være alene, midt om natten, i mørket.

Når du siger “drukneulykker”, tænker mange på en strand. Men langt de fleste er ikke i vandet i forvejen, når de drukner. De falder i

- Erik Bech, formand for Rådet for Større Badesikkerhed

Statistik: Druknede i Danmark

  • Ifølge Rådet for Større Badesikkerhed druknede mindst 72 danskere i 2020.
  • 82 procent af dem var mænd.

  • Det er en myte, at de fleste drukneulykker sker i badetøj. 56 procent druknede, fordi de faldt i vandet - fra havnekant, bro, bred, bygning eller fartøj.
  • De samlede samfundsøkonomiske tab ved drukneulykker i 2020 var 2,1 milliarder kroner, viser beregninger fra De Økonomiske Råd.
  • Druknedød er den fjerde hyppigeste ulykkesrelaterede dødsårsag i Danmark efter fald, forgiftninger og trafikulykker.
  • I alt døde 8.131 danskere i perioden 1970-2018 på grund af drukning, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.
  • Af disse skyldtes 43 procent drukneulykker, 47 procent var selvmord og 0,4 procent skyldtes drab. I ni procent af druknedødsfaldene var årsagen ubestemt.
  • Allerflest druknede i 1981 (307). I de seneste10 år han antallet af druknedøde ligget stabilt på samme niveau.

Med dykkeren i seng

Axel Yang Kornvig beskæftiger sig mindre med teorier og årsagsforklaringer. Til gengæld kan han blive vækket klokken to om natten og præstere at hoppe i dykkertøjet, tonse ned i brandbilen, teste alt sit udstyr og kaste sig ud i Aarhus Havn - alt sammen på under fem minutter.

Axel er en af redningsdykkerne i Østjyllands Brandvæsen, og jeg følger ham på en døgnvagt lørdag den 4. december.

Axel Yang Kornvig, brandmand og redningsdykker i Aarhus. Falder en person i vandet - og ringer nogen 112 - er han en af dem, som rykker ud. Foto: Emil Jørgensen

Udenfor har det været mørkt i et par timer, og i Danmarks andenstørste by fester firmaer, idrætsforeninger, motorcykelklubber, familier og venner på en af årets travleste julefrokostaftener.

Men på brandvæsenets centrale station på Ny Munkegade er der roligt, på grænsen til det kedelige. I TV-stuen sidder muskuløse mænd i ens dragter i bløde lænestole af sort læder.

- Vi ser lige reklamer, svarer en af dem, da jeg spørger, hvad de ser.

Senere skal de have bland-selv-slik og se hvad end film, flow-tv’et tilbyder i aften. Og så tidligt i seng på deres små værelser på stationen - med enkeltmandssenge, et lille klædeskab og et skrivebord.

Lørdag aften sidder brandmændene på arbejdets TV-stue i Ny Munkegade, mens de venter på, at alarmen går. De er der på døgnvagter og sover på brandstationen. Foto: Emil Jørgensen

Men tag ikke fejl: Går alarmen i nat, er det sekunder som tæller. Især for Axel, der skal redde folk op ad vandet.

- Dykkerrutinerne sidder så meget på rygraden, at det er som at åbne et dørhåndtag, siger han.

33 år gammel, karseklippet og tætbygget. Med et blik, der konstant virker fokuseret, og sætninger, som er korte og præcise; Axel ligner og lyder som en mand, man tror på.

- Det er vanskelige arbejdsforhold. Det er koldt, det er mørkt, der er dårlig sigt. Folk er enten paniske eller bevidstløse, siger han.

Hvis redningsdykkerne rykker ud, er det fordi, at nogen ringer 112. Det har Axel prøvet fem-seks gange indenfor de seneste par år.

Desværre svømmer han oftere rundt med dykkerdragten på, fordi folk er blevet meldt savnede, efter at de ikke er kommet hjem om natten. Er de sidst set omkring åen eller havnen, går undervandseftersøgningen i gang. Og på det tidspunkt er det tit for sent.

Dykkeren Axel sidder på sit værelse på brandstationen. Bliver han vækket af en dykkeralarm om natten, hopper han i sin våddragt, tonser ned i brandbilen, tester sit udstyr og kaster sig ud i vandet på kortere tid, end det tager at koge et æg. Foto: Emil Jørgensen

De pårørendes helvede

En uhyggelig detalje ved drukneulykker i ly af mørket er, at ofrene ikke bare dør. De forsvinder. Nogle gange på ubestemt tid, andre gange i ugevis indtil gassen i kroppen får dem til at flyde ovenpå.

Men ligegyldigt om der er gået to timer, to dage eller to uger, er det alfa og omega for de pårørende, at jagten på deres kære ikke skrinlægges, før vedkommende er fundet.

Det fortæller Vivian Winther Eriksen, som er formand for Missing People. Med patruljeførere, hunde, heste, droner og ATV-køretøjer bistår hendes frivillige organisation eftersøgninger, når folk forsvinder. De agerer presserådgivere for de pårørende. Og står klar med samtaleterapi.

- Jeg har selv oplevet, hvor frustrerende det er, når eftersøgning stopper, og man stadig ikke har vished. Man er sur og bange. Ens krop går i overlevelsesmode. Man skal tænke klart, men kan ikke. Så længe vedkommende ikke er fundet, kan man hverken grine eller græde, siger Vivian.

Hun har stået på sidelinjen ved seks druknesager indenfor de seneste fem år. Og hun oplever også ting, der går igen:

- Der er ikke er en eneste af de tragiske drukneulykker, som jeg har været ude til, hvor det er kvinder, som er faldet i. Det er unge mænd og midaldrende familiefædre, og alle sagerne er fra november, december og januar, siger hun.

Ingen af de ovennævnte seks personer blev fundet i live.

Gode råd, hvis ulykken er ude

Hvis du falder i vandet:

  • Bevæg dig mindst muligt
  • Bevar roen, mens du råber på hjælp
  • Find noget at holde fast i, og orienter dig om muligheder for at komme op af vandet

Hvis du ser eller hører en person i vandet:

  • Få kontakt til personen i vandet, og tilkald hjælp fra andre i nærheden
  • Ring 112, og oplys nærmeste adresse eller redningsnummer
  • Kast en redningskrans ud til personen i vandet, og led vedkommende til nærmeste redningsstige

Faren ved Aarhus Ø

Mens dykkeren Axel gumler på vingummier i TV-stuen i Ny Munkegade, sidder en skaldet operationschef på vagtcentralen fem kilometer derfra og kigger på overvågningsbilleder fra havnen. Kontoret med alle skærmene ligner noget fra en agentfilm.

Termiske kameraer registrerer, hvis folk bevæger sig tæt på havnekanten om natten - et nyt testforsøg i Aarhus Kommune, som skal gøre, at dykkerberedskabet oftere får chancen for at redde liv.

- Men det kører ikke endnu. Det er for følsomt. Alarmen går, hvis et stykke skrald blæser forbi, siger operationschefen, som hedder Johnny Damgaard.

Vagtcentralen på Bautavej i Aarhus V. Nye termiske kameraer - som registrerer hvis folk bevæger sig tæt på kanten på havnen - bliver i øjeblikket testet. I Aalborg Kommune har de gode erfaringer med teknologien, men det er endnu ikke kommet op at køre i Aarhus. Foto: Emil Jørgensen

I sin tid ved brandvæsnet har han oplevet lig, som er drevet 10 kilometer op ad bugten. Mænd med mos groende i nakken. Fiskere, som har fået lårbensknogler på krogen.

- Det har en stor psykisk påvirkning. Også for beredskabet, siger han, mens en af hans vagtcentralmedarbejdere nikker langsomt, og kigger ned i gulvet.

Kombinationen af druk og koldt vand er mere end et østjysk problem. Ulykkerne forekommer alle steder i landet, hvor mennesker opholder sig langs åløb, søer, havne og kyster.

Men Aarhus er alligevel særligt udsat. Åen løber som en åre gennem byens pulserende natteliv, og flere og flere mennesker bor med havet som nabo på Aarhus Ø.

- Hvor der tidligere har været hegn og industriområde, har vi nu åbnet havnefronten op for at skabe byliv langs vandet. Det skaber også nogle udfordringer, siger Bünyamin Simsek (V) i et telefoninterview.

Han er rådmand for Teknik & Miljø-udvalget i Aarhus Kommune og har været med til at søsætte flere initiativer for at komme problemet til livs. Foruden termiske kameraer og kampagner - der minder mænd mellem 18 og 29 år om at “huske deres gutter, når festen slutter” - har de opsat flere redningskranse, urinaler samt oplyste stier, hvorfra man kan kravle op af vandet.

Løsningen, siger han, er ikke at hegne byens lukrative havneområde af.

- Vi kan aldrig levere 100 procent tryghed, siger rådmanden og uddyber:

- For mig at se er der en klar sammenhæng mellem indtagelsen af alkohol, og hvordan man udsætter sig selv for fare. Så den enkelte må også gøre noget for at passe på sig selv - og hinanden.

Aarhus Kommune har i samarbejde med Tryg-fonden sat flere redningsveste op langs vandet på havnen og åen. De har også opsat flere urinaler og stier med lys i samt lavet en stor kampagne kaldet "Koldt vand dræber", som er målrettet unge mænd mellem 18 og 29 år på Facebook, Instagram, YouTube og Snapchat. Foto: Emil Jørgensen

Flyvende pizzabakker og høje bølger

Klokken 3:30 - natten mellem lørdag og søndag - blæser det i Aarhus. Nærmest stormer. En stor parasol på Åboulevarden skubbes omkuld af en usynlig hånd, tomme pizzabakker hinker langs asfalten og åen ulmer i mørket - som et vådt tæppe over indkøbsvogne, cykler og skateboards.

Temperaturen er lige under frysepunktet.

Åen i Aarhus gemmer på indkøbsvogne, cykler, skateboards, utallige glasskår og alle mulige andre ting, som ikke hører hjemme under vandet. Derfor er det ret farligt at falde i åen, selvom den mange steder ikke er særlig dyb. Foto: Emil Jørgensen

Men hverken kulden eller vinden virker til at genere de festglade aarhusianere synderligt. Kvinder i stilletter og bare ben, en fyr i et rødt julemandsjakkesæt, kammerater, som går arm i arm.

Jeg har efterladt dykkeren Axel i sin seng på brandstationen og bevæget mig ned på havnen, i risikoområdet, så jeg er nær, hvis alarmen går.

Tæt på Dokk1 klasker bølgerne mod molen, og det er svært at se, hvor kajen starter og ender. Det er også svært at høre musikken og den glade larm fra barerne i Åboulevarden, selvom det blot er et stenkast herfra.

Jeg slår en streg i en af kommunens opsatte grå urinaler ved siden af en ung mand i hvid jakke. Med åben mund og bøjet nakke glor han op mod stjernerne, mens han lader vandet løbe. Så lunter han over vejen og ind i armene på to venner, der ser lige så stive ud, som han gør. Det ligner til forveksling noget fra den kampagnevideo, som artiklen åbnede på - blot med en lykkelig slutning.

"PAS PÅ DINE GUTTER, NÅR FESTEN SLUTTER," lyder budskabet i Aarhus Kommunes kampagne. Foto: Emil Jørgensen 

Tragisk efterskrift

Ingen dykkeralarm vækker Axel, men det betyder desværre ikke, at natten forløber udramatisk.

I Holbæk - langt fra Østjyllands Brandvæsens beredskab - bliver en 27-årig mand reddet op af et havnebassin af to dørmænd omkring klokken 1.

Men der er også sket noget i Aarhus. Søndag den 5. december modtager politiet et opkald fra en bekymret 29-årig kvinde. Hendes tvillingebror er ikke kommet hjem til deres fælles lejlighed på Aarhus Ø efter sin bytur.

En uge senere - altså i dag - er han stadig ikke dukket op. Han er sidst set i krydset ved Bestseller-bygningen, hvor der er havnevand på begge sider af boulevarden, 800 meter fra sin adresse.

Ingen ved, hvor han er. Men politiet og familien frygter, at han er faldet i.

Katherine savner sin tvilling: Læs historien i Avisen Danmark søndag

I morgen - søndag - kan du læse historien om den 29-årige mand Peter, der lige nu er meldt savnet. Lørdag den 4. december forsvandt han på vej hjem fra byen til sin lejlighed på Aarhus Ø. Avisen Danmark har mødt hans tvillingesøster, Katherine Burns, der bruger alle døgnets vågne timer på at lede efter sin bror. Foto: Emil Jørgensen

- Jeg har ikke levet op til den standard, som vi normalt forlanger af andre kilder. Det går ikke, for det svækker hele grundlaget for journalisternes daglige virke. Ikke bare på B.T. - men i hele Berlingske Media, erklærede BT's nu forhenværende chefredaktør Michael Dyrby fredag. Arkivfoto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Me too-effekten: Slut med syndsforladelse for uacceptabel optræden, bare fordi man er dygtig

Fredag meldte Michael Dyrby sin afsked som chefredaktør for BT efter en uge, hvor han havde erkendt, at han var skurk og et dårligt moralsk forbillede på TV2, hvor en sexistisk kultur har galopperet i årevis. Men er vi blevet klogere af de mange skandaler? Avisen Danmark har opsøgt virksomheder, som har været i vælten, efter at mænd på topposter har været grænseoverskridende over for ansatte. Gennemgående er der enighed om, at ligegyldigt hvor dygtig en chef man er, så er det ikke en undskyldning for at være grænseoverskridende, sexistisk eller slet og ret et røvhul, som Michael Dyrby selv har formuleret det.

Fredag trak Michael Dyrby sig som chefredaktør for BT efter en uge, hvor han havde erkendt, at han var skurk og et dårligt moralsk forbillede i den sexistiske kultur på TV2. Men er vi blevet klogere af de mange skandaler? Avisen Danmark har opsøgt virksomheder, som har været i vælten, efter at mænd på topposter har været grænseoverskridende over for ansatte.

Maskefald: - Måske var jeg bare et røvhul. Men et dygtigt røvhul.

Sådan lød det i denne uge fra ansvarshavende chefredaktør på BT, Michael Dyrby, i et interview med Berlingske. Siden har debatten raset. Kan man være så dygtig en chef, at det ikke gør så meget, at man også er et røvhul over for ansatte?

Michael Dyrby fik nemlig job som chefredaktør for BT efter han var færdig hos TV2. Men det sluttede så i går efter han ellers havde lagt kortene på bordet og erkendt at have haft "upassende forhold", at have overskredet grænser og udvist "virkelig dårlig dømmekraft" i løbet af de 13 år, han var nyhedsdirektør på TV2.

Hans chef - koncernchef for Berlingske Media Anders Krab-Johansen - havde lige til det sidste stadig tillid til Michael Dyrbys evner som chefredaktør for B.T.

Men det er ikke kun i de højt profilerede medier, at mænd udnytter magten i deres topstillinger til at træde langt over grænsen for anstændighed og acceptabel adfærd over for ansatte.

Hvad har vi lært af alle de højt profilerede sager? Avisen Danmark taler med tre organisationer, der alle har prøvet at stå i orkanens øje på grund af krænkelses og sexismesager

DanBred (Specialiseret i avlssystemer til svineproducenter)

Sagen kort: Tre kvinder fik godtgørelser i omegnen af 25.000-50.000 kroner, imens en fjerde fik udbetalt cirka 700.000 kroner, fordi de i løbet af deres ansættelser i DanBred blev udsat for sexchikane af tidligere direktør Thomas Muurmann Henriksen. I september beskrev Finans, hvordan direktøren i flere år var grænseoverskridende over for yngre, kvindelige ansatte. Efter afsløringerne oplyste Landbrug & Fødevarer, der er hovedaktionær i DanBred, at hele bestyrelsen blev skiftet ud, fordi den på trods af kendskab til sagerne lod Thomas Muurmann Henriksen fortsætte i jobbet. De har siden undskyldt for forløbet. Ifølge Thomas Muurmann Henriksen valgte han selv at gå, da sagen blev offentligt kendt. Bestyrelsesformand Andreas Lundby har udtalt, at direktøren blev opsagt. Også DanBreds finansdirektør, chefjurist samt flere krænkede kvinder har de seneste måneder forladt virksomheden.

ARoS' tidligere direktør Erlend Høyersten (t.v.), her i selskab med bestyrelsesformand for ARoS, Carsten Fode, gik af i sommer efter en undersøgelse konkluderede, at der var foregået krænkende hændelser på museet. Undersøgelsen viste også, at der var problemer med ledelseskulturen på museet. 

Som følge af sagen har DanBreds renommé lidt et knæk, og ansøgere har sagt nej til stillinger i virksomheden. Det oplyser HR-direktør Anne Rohde, der blev ansat måneden før sagen rullede i medierne:

- Vi forsøger ikke at skjule noget, vi vil gerne åbent sige: Ja, det har haft en betydning for vores image, at vi har haft den sag.

Hvordan mærker I, at det har haft betydning for jeres image?

- Når vi er ude på messer eller i netværk. Det kan vi mærke, og det er ikke rart. Men vi har ren samvittighed, fordi vi ved, at problemet er ude, og det var vores tidligere direktør.

Anne Rohde oplyser, at man efter sagen har indført en antikrænkelsespolitik og en anonym whistleblowerordning. Desuden er to nye medarbejdervalgte ansatte valgt ind i bestyrelsen.

Hvis en enkelt person føler sig krænket, så er det en krænkelse. Det kan ikke gradbøjes

Anne Rohde, HR-chef i DanBred

Hvad har DanBred lært af sagen?

- Vi har lært, at vi skal holde fast i den ordentlighed, som altid har gennemsyret virksomheden. Vi har lært, at dét, vi ser og tror på, skal vi agere og handle på. Vi skal være meget opmærksomme på, at forskellige mennesker har forskellige grænser.

Er der grænser for, hvor meget man må træde forkert hos jer?

- Hvis en enkelt person føler sig krænket, så er det en krænkelse. Det kan ikke gradbøjes. Ledelsens holdning er nu, at vi ikke tolerer, at nogen bliver chikaneret. Det gælder ikke kun seksuelle krænkelser men også mobning. Magtmisbrug er noget af det værste, man kan komme ud for.

Kan man i dag få et direktørjob hos DanBred, hvis man har haft upassende adfærd ved personalefester eller tidligere arbejdspladser?

- Hvis det er mig som HR-chef, der indkalder referencer på dem, vil svaret være: Nej, det kan man ikke, hvis referencerne siger, at der har været upassende adfærd. Det vil ikke være hos DanBred, man skal gøre sin fremtidige karriere.

Kan man beholde det, hvis man er ansat nu?

- Der er ikke nogen, der kommer til at gøre det her igen.

Det ved du med 100 procent sikkerhed?

- De kommer i hvert fald ikke til at blive her. Hvis noget kommer frem, er der nultolerance. Vi har indført næsten alt, hvad der findes af forebyggende foranstaltninger. Vi kan ikke tåle sådan en sag igen, og vi vil heller ikke tåle det.

Øget fokus på sexchikane

  • Arbejdstilsynet har i år oplevet mere end en fordobling i antallet af personer, der kontakter deres hotline for at få råd til håndtering af problemer med seksuel chikane
  • I 2021 har man modtaget 554 opkald - i samme periode sidste år var antallet 208
  • Arbejdstilsynet oplever generelt, at virksomheder er interesserede i at blive klogere på sexisme og seksuel chikane
  • Sexisme-debatten har raset siden dokumentaren "MeToo: Sexisme bag skærmen", der blev sendt på Discovery+. Her fortæller tidligere og nuværende ansatte på TV2 om en kultur præget af sexisme, magtmisbrug og krænkelser.


Kommunernes Landsforening KL

Sagen kort: Kommunernes Landsforening (KL) fyrede i januar 2019 direktør Arne Eggert, fordi han efter ledelsens vurdering havde haft en adfærd, som ikke var  i orden. Detaljerne kom ikke frem, men det drejede sig om upassende klamme beskeder fra direktøren til en ansat. KL fyrede Eggert i fuld offentlighed, hvor den administrerende direktør, Kristian Wendelboe, begrundede det i en pressemeddelelse : ” Vi er nået frem til, at den adfærd, der er blevet udvist, ikke er forenelig med det direktøransvar, der ligger i KL.

Avisen Danmark har spurgt KL's administrerende direktør, Kristian Wendelboe, hvorfor han valgte at handle så konsekvent?

- Det er vigtigt at melde hurtigt og klar ud, nå det gælder sexismesager. Der skal være et klart signal til medarbejderne om, at der bliver handlet på den slag sager, og at der er nul tolerance. Det andet hensyn er, at det ikke nytter noget at pakke en problemsag ned og forsøge at skjule den for at undgå en masse medieståhej. Så vil alle arbejde for at få det frem, og så bliver eksplosionen større, når det endelig kommer frem.

I var åbne, siger du, men I undlod detaljerne i hvad der skete.

- Ja det er jo en personalesag, som vi hverken kan eller vil trampe rundt i. Men vi sagde alligevel nok til, at man ikke kunne være i tvivl om, hvad det handlede om.

Det er jo lidt det modsatte man har set i sagen om TV-2 og Michael Dyrby. Hvad tænker du om det forløb?

- Nu ved jeg ikke, om det tilkommer mig at vurdere, men jeg må sige, at jeg virkelig undrer mig. Det virker mærkeligt. Hvis alle i en organisation ved et eller andet, så nytter det ikke at pynte på historien, for den kommer frem. Særligt i medievirksomheder med journalister. Man bliver nødt til at være ærlige.

De fleste af dem, der sidder i bestyrelserne og direktionerne, de er boomere ligesom mig. Den generation, som er inde på arbejdsmarkedet nu, har en fortælling om deres virkelighed, som er rigtig. Hvis de opfatter noget som krænkende, så skal vi tage det alvorligt

Kristian Wendelboe, adm. direktør i KL

Man hører tit argumentet ”Det var en anden tid”. Er det ikke et godt argument?

- Nej jeg synes det er et misbrugt argument. Der har selvfølgelig været en anden tid, hvis man går tilstrækkeligt langt tilbage, men den holder jo ikke rigtigt. Selv om der ikke var noget, der hed Metoo for ti år siden, så var synet på magtmisbrug og sexisme generelt nogenlunde det samme.

Hvad bør vi lære af de her sexismesager?

- Vi skal overveje, om vi er i sync med virkeligheden. Vi skal huske at de fleste af dem, der sidder i bestyrelserne og direktionerne, de er boomere (babyboomere  - de store årgange født før 1964, red.) ligesom mig. Den generation, som er inde på arbejdsmarkedet nu, har en fortælling om deres virkelighed, som er rigtig. Hvis de opfatter noget som krænkende, så skal vi tage det alvorligt.

ARoS, kunstmuseum

Sagen kort: I maj i år klager flere ansatte på det aarhusianske kunstmuseum ARoS over daværende direktør Erlend Høyersten. Ifølge de ansatte var den tidligere direktørs opførsel til en jubilæumsfest for kunstværket "Your Rainbow Panorama" både "skammelig" og "barnlig". I juni fratræder Erlend Høyersten sin stilling med øjeblikkelig virkning, efter en undersøgelse af arbejdsmiljøet foretaget af konsulentfirmaet Crecea konkluderede, at der var udfordringer med ledelses- og organisationskulturen og foregået krænkende handlinger på museet.

Bestyrelsesformand Carsten Fode vil ikke udtale sig om den konkrete sag på ARoS, men overordnet mener han ikke, at dårlig dømmekraft harmonerer med at kunne fortsætte i et chefjob.

- Svaret er nej. Uomtvisteligt nej. Der er en optræden og ledelsesfacon, hvorpå man omgås, som er ufravigelig. Man kan ikke få syndsforladelse for uacceptabel optræden, fordi man er dygtig.

Kan man ikke skille de to ting ad?

- En direktør eller en leder skal passe sit arbejde, ellers bliver han afskediget, fordi han ikke er dygtig nok. Men dygtig nok betyder, at du skal være dygtig nok; ikke bare til at skabe et resultat, men også til at styre en organisation og skabe et trygt arbejdsmiljø. Hvis man ikke udviser den etik og moral, som er gældende for den virksomhed, man er leder af, kan man ikke fortsætte. Det kan et økonomisk resultat ikke kompensere for.

Ifølge Carsten Fode havde ARoS' tidligere tilfredshedsundersøgelser ikke vist tegn på krænkende adfærd i organisationen. Han opfordrer derfor medarbejdere på tværs af brancher til at stå frem:

- Det er vigtigt, at alle medarbejdere er ærlige, når vi laver medarbejderundersøgelser. Ellers kommer vi det ikke til livs. Bestyrelsen vil gerne tage fat, det er vores opgave at reagere. Min børn er: Brug whistleblowerordningerne, brug alle metoder, der er, til at fortælle, hvis der er noget, I ikke er tilfredse med, så vi kan komme til bunds i det.

Forskel på kønnene

Lykke Pedersen er erhvervspsykolog, har arbejdet med rekruttering af blandt andet ledere i over 30 år, og er direktør i Basico, Human Capital Services. Og når hun skal finde den rigtige chef til en post, så hører det med, om kandidaten har været et "røvhul" ved at misbruge sin magt eller været krænkende.

- Sådan noget klæber til folk. Ud over kvalifikationer, så vurderer man også folks omdømme og ry. Som chef kan man ikke forbryde sig mod skrevne og uskrevne regler. Hvis det var en mand som Michael Dyrby, så vil det være en del af hans cv, siger hun.

Hun understreger dog, at det i sidste ende, er den ansættende virksomhed, der afgør, om de synes en kandidats ry og rygte er vigtigt.

- Jeg undrer mig over, hvordan mænd blive ved med at lave så mange fejl, uden det får konsekvenser, mens kvinder ikke skal gøre meget forkert, før de ryger ud. Det er min erfaring, at der er stor forskel på, hvordan kønnene vurderes. Kvinder bliver hurtigt stemplet som rappenskralder, mens mændene betragtes som handlekraftige, siger erhvervspsykologen.

I går fik det dog konsekvenser for Michael Dyrby. Han er færdig som chefredaktør på BT og som topfigur i mediebranchen.

Det var en whistleblower, der sidste år anmeldte groft byggesjusk ved højhusbyggeriet Njals Tårn i København. Arkivfoto: Hanne Bjørton

Erhvervsredaktøren: Nu er der åbent hus for anmeldelser

Fra på fredag skal alle virksomheder med mere end 250 ansatte have en whistleblower-ordning på plads. Det skal nemlig være trygt at anmelde, hvis man støder på fup, svindel, sexisme eller anden uetisk adfærd på sin arbejdsplads. 
Men selvom lovgivningen er klar, er der ingen garanti for, at fortrolige anmeldelser bliver taget alvorligt. Historien har vist, at det kan være mere slagkraftigt at gå til pressen, konstaterer erhvervsredaktør Jens Bertelsen i sin klumme.

Min dør står altid åben. Den slags har de fleste hørt fra chefen, men nogle gange rækker den åbne dørs politik ikke. Alle gode intentioner, nedskrevne værdier og skåltaler om virksomhedskulturen forhindrer ikke svindel, sexisme, hvidvask og uetisk adfærd ude i virksomhederne og den offentlige sektor.

Derfor er den 17. december - altså næste fredag - en vigtig dag for alle danske virksomheder med over 250 ansatte. Da skal de have en whistleblower-ordning på plads, så ansatte og alle mulige andre anonymt kan indberette, hvis der foregår noget forkert. Virksomheder med 50-250 ansatte har et helt år ekstra til at strikke en ordning sammen.

Ordet whistleblower har været umuligt at oversætte til dansk. Det blev allerede brugt i en artikel i dagbladet Information tilbage i 1972, og siden har det hængt ved. Sladrehank eller fløjteblæser har en forkert klang. Men alle ved åbenbart, hvad en whistleblower er: En person, der har kendskab til alvorlige forhold, men som risikerer repressalier, hvis han eller hun bare går ind og letter sit hjerte på chefens kontor.

Selv uden en lovpligtig ordning skal man ikke lede længe for at finde eksempler på whistleblowere, der har sat verden i brand ved at dele deres viden.

Det var en whistleblower, der tilbage i februar sidste år advarede Københavns Kommune om alvorligt byggesjusk på et højhusbyggeri på Amager. Viborg-virksomheden Bach Gruppen blev mistænkt for at snyde med betonen, så hele højhusets stabilitet blev bragt i fare. Byggeriet har siden ligget stille.

Og oven på en nylig - og meget omtalt - sexchikanesag i landbrugsvirksomheden Danbred blev der opfundet en whistleblower-ordning, som ikke fik lov at samle støv. Vi ved ikke nøjagtigt, hvad der blev sladret om, men pludselig blev finansdirektøren i Danbred-hovedaktionæren, Landbrug & Fødevarer, smidt på porten. Årsagen var adfærd, "der er i strid med Landbrug & Fødevarers værdier og forventninger til ledende medarbejdere", som det hed.

Den nye lovpligtige whistleblower-ordning, der blev stemt igennem af et bredt folketingsflertal i sommer, udspringer af et EU-direktiv. Virksomhederne har pligt til at sikre, at man kan indberette oplysninger fortroligt, og at der er et system til at håndtere henvendelserne.

Det er både godt og skidt. Med en tydelig whistleblower-ordning synes det trygt for medarbejdere at indberette, hvis de har fået færden af urent trav. Men ordningen fungerer jo kun, hvis indberetningen reelt tages alvorligt. Det sker ikke nødvendigvis, hvis sagen handler om svigt i den øverste ledelse eller bestyrelsen, som måske bare har lyst til at lægge låg på sagen.

Juraprofessor Michael Gøtze, Københavns Universitet, var også skeptisk, da loven var vedtaget.

- Det kan på grund af de strenge regler om tavshedspligt og sikring af whistleblowers anonymitet risikere at blive en mørklægningsøvelse og blindgyde snarere end et reelt klagesystem. Udadtil vil det se godt ud, at du har en whistleblowerordning. Men i mange af sagerne vil du ikke kunne komme ret langt, når du ikke må høre den anklagede part, og sagerne vil i hvert fald ikke kunne nå ud i offentligheden, sagde han til Berlingske i sommer.

En anden løsning er at gå til medierne. Det er selvfølgelig en belejlig konklusion for denne skribent, men den understøttes af historien: I de mest alvorlige sager har det vist sig mest slagkraftigt at kontakte en journalist.

Tænk på it-medarbejderen Edward Snowden, der arbejdede for den amerikanske sikkerhedstjeneste, NSA, og afslørede massiv overvågning af amerikanske statsborgere. Han sladrede ikke internt, men lækkede tophemmelige dokumenter til udvalgte journalister.

I 1974 kostede Watergate-skandalen præsidentposten for Richard Nixon, fordi en whistleblower - ”Deep Throat” - havde bragt Washington Post-journalisterne Bob Woodward og Carl Bernstein på sporet af sagen om aflytning af politiske modstandere og andet magtmisbrug tæt på præsidenten.

Herhjemme bøvler de større virksomheder med at få de sidste whistleblower-ordninger på plads inden næste weekend. Effekten må siges at være ukendt. Udover at revisorer og advokater, der i hobetal tilbyder grydeklare whistleblower-løsninger, er sikre vindere.

Alle gode intentioner, nedskrevne værdier og skåltaler om virksomhedskulturen forhindrer ikke svindel, sexisme, hvidvask og uetisk adfærd ude i virksomhederne og den offentlige sektor.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Miranda Hobbes, Carrie Bradshaw og Charlotte York Goldenblatt er tilbage på vores tv-skærme, hvor de hører hjemme. Forhåbentlig betyder det, at det er slut med mere eller mindre tvivlsomme film. Foto: HBO Max

Anmeldelse: For fanden i hele hule helvede! Man dræber sgu da ikke bare ...

"Sex and the City" er tilbage!
Eller ... nu kalder vi den "And just like that", men det er - næsten - de samme karakterer, der er med, og vi er stadig i New York. Nu i en post-corona 2021-verden.
Og det er ikke nødvendigvis helt let at navigere i for hvide, privilegerede kvinder i 50'erne. Man skal passe på med, hvad man siger (pånær til Mirandas mand Steve, som er 2/3 døv), og man skal i det hele taget passe på hinanden, for livet kan også være skrøbeligt, når man som dem er mere end halvvejs i livet.
Vi har set de første to afsnit og anmeldt, og lad os bare sige, der sker noget i første afsnit, der i den grad har pisset anmelderen af.

Det følgende kommer til at indeholde såkaldte spoilers, så stop med at læse nu, hvis du ikke vil vide, hvad der sker i de første to afsnit af Sex and the City-efterfølgeren "And just like that".


Jeg har glædet mig, det har jeg virkelig, for Sex and the City-serien, der blev sendt fra 1998 til 2004, var for mig, som den var for millioner af kvinder verden over i min generation, både skelsættende og definerende. Den kom i halen på Spice Girls og girlpower og var på mange måder med til at dekonstruere det stereotype kvindebillede. I 1998 var de fire kvinder og hovedpersoner i 30'erne og havde alle sammen en karriere. Første afsnit handlede om at have sex som en mand (underforstået uden følelser). Ingen af dem lavede nogensinde selv mad, og Carrie brugte sin ovn til opbevaring af sko. Og selvom de nok jagtede kærligheden, blev mænd tit brugt som en slags tilbehør, en, der var fin nok lige nu og her. Og der var mange mænd, og der var meget sex. Med 2021-briller ser intet af det her særligt skelsættende ud, men det var det dengang.

I aller første afsnit tilbage i 1998 møder vi Mr. Big, der bliver omdrejningspunktet for hovedpersonen Carrie, og seks sæsoner senere slutter det hele med, at de to får hinanden lækkert pakket ind med en fin sløjfe på toppen. Så kom der to film, dem snakker vi ikke om, og nu altså efterfølgeren "And just like that".

Når den oprindelige serie var bedst, handlede den om det at være kvinde på sine egne præmisser og ikke på andres

WTF?

Og nu siger jeg det altså. Mr. Big dør. Mr. Big dør! Det hele starter med, at Mr. Big dør! Det var ikke, fordi man ikke vidste det, det var verdens dårligst holdte hemmelighed, som skulle have været plottet i den tredje Sex and the City-film, der (og tak for det) aldrig blev til noget. Jeg kan udmærket godt se, at der skal være en grund til, at vi skal genbesøge universet, der skal være en motor, der får det hele i gang. Men helt ærligt, kunne de ikke have taget en af de andre?

Man kunne f.eks. have valgt Samantha, en af de fire veninder, for hun er slet ikke med i serien, og det er hun ikke, fordi skuespilleren Kim Cattrall nægter at have noget med det at gøre mere. Ingen ved helt, hvad der skete i den virkelige verden, men hun er så skide sur på de andre skuespillerinder, at helvede skal fryse over, før vi ser hende igen.

Bortset fra det, så mangler hun altså, Samantha Jones, pr-agenten med et sex drive uden lige. Hun var tit krydderiet, der løftede det hele, hende, der lavede alle de skøre ting, og jeg kan godt frygte, at det hele bliver sådan lidt leverpostej nu, for ja, hun var en karikatur, men der er også en grund til, at figurer tit er karikerede. Det virker. Det er godt tv.

Så nu står vi her med tre kvinder, ingen Mr. Big, og jeg er ked af at sige det, men vi mister snart en til. En af de allermest elskede figurer i den oprindelige tv-serie var Carries bedste bøsseven Stanford Blatch. Altid klædt i pang og stereotyp som bare pokker. Han er også med nu, og jeg elsker hvert et sekund, han er på skærmen, men det bliver kort, for skuespilleren døde af kræft i september. Sådan er det, når virkeligheden banker på, men helt ærligt verden, hvad fanden sker der?

Og på den måde giver det måske alligevel mening, at Mr. Big skal dø. Det er uforståeligt, det er ubegribeligt, jeg vil ikke tro det! Sådan som det også er i den virkelige verden.

Fra papir til podcast

Så de første to afsnit er egentlig en slags afvikling af den "gamle verden". Carrie mister sin mand, han bliver bisat, og hans urne bliver leveret med posten, som havde det været en helt almindelig pakke. Carrie skriver naturligvis ikke længere sin papiravisklumme; nu er hun instagrammer og med i en podcast. Charlotte er stadig gift med Harry, og hun har så meget fyld i læberne, at hun snakker mærkeligt. Miranda har kvittet jobbet som advokat og er tilbage på uni for at tage en master i menneskerettigheder og prøver at navigere i en verden, hvor en privilegeret, hvid, cis heteronormativ kvinde som hende skal vægte hver en stavelse. Stadig gift med bartender Steve, og sønnen Brady er nu blevet 17 år med et sex drive derefter.

Når den oprindelige serie var bedst, handlede den om det at være kvinde på sine egne præmisser og ikke på andres eller verdens forestillinger om, hvad en kvinde er. Som f.eks. at være 40, single og barnløs fordi man selv har valgt det. At være kvinde og den i parforholdet, der tjener suverænt mest, fordi man har taget den gode, lange uddannelse. At være en kvinde, der er jurist fra Harvard, men går i spåner, når man forsøger at kokkerere en simpel spaghettiret.

Mit håb for den nye serie er, at den ikke fortaber sig i tøj og latterligheder (som i filmene vi ikke taler om), men at den tager det bedste fra den oprindelige serie og dykker ned i det at være en kvinde - nu i 50'erne - i en postmoderne verden, hvor man kan vælge køn og seksualitet, som Carrie engang valgte sko fra hylden. En verden, hvor det ikke er commes il faut at være en privilegeret, hvid kvinde og slet ikke en med rynker og grå hår.

Og så er der de ubesvarede spørgsmål her efter de første to afsnit: Har Miranda, som det antydes, virkelig et alkoholproblem? Kan Carrie beholde sit liv, som det er, eller skal hun for første gang ud og tjene penge og klare sig selv? Og hvad er det egentlig, der foregår med Charlottes læber?

Uanset hvad der sker, er en ting helt sikker: Jeg kommer fandme til at savne Mr. Big. Æv!

10 afsnit á cirka 30 minutter. Medvirkende: Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Sara Ramirez, Karen Pittman, Nicole Ari Parker. Serien er skabt af Michael Patrick King, der også har skrevet og instrueret de to første afsnit. Produceret af Warner Media.