Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen
På torsdag sætter Mette Frederiksen sig i vidneskranken i minkkommissionen. Her vil hun helt sikkert blive forholdt de slettede sms'er, og dermed kulminerer flere måneders katastrofe for regeringen.
Men dårligdommene stopper ikke med de slettede sms'er. Regeringens krise er dybere, skriver Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, i denne søndagsanalyse af regeringspartiet.
Udover de slettede sms'er tumler regeringen også med efterdønningerne fra kommunalvalget og sygeplejerskestrejken. Det sætter sig nu i meningsmålingerne, og statsministeren står med et gevaldigt genopretningsarbejde af både sin egen og regeringens troværdighed, vurderer Casper Dall.
Når Mette Frederiksen på torsdag kl. 9 sætter sig til rette i vidneskranken i Retten på Frederiksberg, er det kulminationen på næsten et halvt år, hvor hun er gået fra den ene dårlige sag til den anden.
Ganske ulig den statsminister, vi lærte at kende gennem den første tid som regeringsleder og i begyndelsen af coronakrisen, er Mette Frederiksen havnet i en perlerække af problemer, som hun endnu ikke har formået at arbejde sig ud af. De har klistret til hende, og hvor hun normalt har kunne rystet det af sig – nærmest i bogstaveligste forstand – så er det en stækket statsminister, der skal forklare sig over for minkkommissionens tre medlemmer.
Her vil de slettede sms’er naturligvis være et varmt emne, men minkkommissionen er nødt til at blive i sit juridiske spor, hvor der skal være konkrete beviser og håndfaste udsagn. Det er slettede sms’er ikke. De er til gengæld et enormt politisk problem for Mette Frederiksen, og selv stort anlagte pressemøder på to landsdækkende TV-kanaler i primetime har ikke fået emnet til at forsvinde fra den offentlige samtale. Tværtimod gav pressemødet anledning til flere spørgsmål, og sådan har det været nærmest hver gang, Mette Frederiksen har kommenteret, at hun har haft sin mobiltelefon indstillet til automatisk at slette sms-beskeder efter 30 dage: Der er kommet nye og flere spørgsmål end svar.
På torsdag skal statsministeren endnu en gang svare. Denne gang er det ikke journalister, der stiller spørgsmålene, men minkkommissionens udspørger, advokat Jakob Lund Poulsen. Statsministeren vil komme mindst lige så forberedt til afhøringen som Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, gjorde. Departementschefen satte barren – og det endda ganske højt – og det har alle regeringens repræsentanter i vidneskranken fået besked på, at de skal gøre efter. Derfor tælles forberedelsen af de ministre, som allerede har været i vidneskranken, i dage snarere end i timer. Det skal være en velforberedt regering, der drypvis dukker op i Retten på Frederiksberg, lyder ordren.
Al den elendige omtale af slettede sms’er har allerede haft omkostninger for regeringen. I de vægtede målinger, som professor Kasper Møller Hansen laver for Altinget, har Socialdemokratiet siden årets begyndelsen tabt mere end seks procentpoint – fra 32,8 til 26,5 procent af stemmerne. Det er stadig en smule bedre end de 25,9 procent, som partiet fik ved folketingsvalget i 2019, men langt fra dagene under den første coronabølge, hvor op mod hver tredje dansker var klar til at stemme socialdemokratisk, når de blev spurgt.
Tilbagegangen for Socialdemokratiet i målingerne betyder også, at der for første gang i denne regeringsperiode er reel spænding om, hvem der vinder næste folketingsvalg. De samme vægtede meningsmålinger spår dødt løb. Faktisk har de borgerlige partier et lille flertal på 88 mandater mod 87 mandater til rød blok. Her udelades de nordatlantiske medlemmer, som ved seneste valg fordelte sig med tre mandater til rød blok og ét til blå blok. Dermed når Mette Frederiksen lige nøjagtig op på de nødvendige 90 mandater.
En politikers vigtigste valuta er troværdighed. Tror vælgerne ikke på dig, stemmer de heller ikke på dig. Også her har statsministeren mærket konsekvensen af de slettede sms’er. I den seneste måling fra Megafon for Politiken og TV 2 daler Mette Frederiksen hele otte procentpoint, når danskerne bliver bedt om at vurdere, hvilken partileder der er mest troværdig. I troværdighedsmålinger har Konservatives Søren Pape Poulsen længe toppet, men i den nyeste novembermåling var den næsten lige så sikre andenplads til statsministeren skiftet ud med en tredjeplads. SFs Pia Olsen Dyhr snuppede andenpladsen. Det er en ildevarslende udvikling for Mette Frederiksen. Sagen om de slettede sms’er har uden tvivl brændt sig fast hos mange vælgere, og øgenavnet ”Slette-Mette” er så mundret, at det vil vandre fra revy til revy og skrive sig ind i portrætter af statsministeren i resten af hendes politiske karriere.
Til statsministerens held har den mest oplagte kandidat som hendes direkte modstander ved et folketingsvalg – Venstres Jakob Ellemann-Jensen – et endnu større arbejde med at vinde vælgernes tillid. Han er på femtepladsen i samme måling – kun lige over Nye Borgerliges Pernille Vermund og Enhedslistens Mai Villadsen.
Fra analysenØgenavnet ”Slette-Mette” er så mundret, at det vil vandre fra revy til revy og skrive sig ind i portrætter af statsministeren i resten af hendes politiske karriere
Der er dog en faggruppe, hvor Mette Frederiksen må være den helt store nummer sjok: Sygeplejerskerne. Det begyndte med regeringsindgrebet i den 10 uger lange konflikt. Her fik de strejkende sygeplejersker en lang næse. Mæglingsforslaget blev nærmest en-til-en ophøjet til lov, og så blev en lønkomité nedsat for at se på lønstrukturerne i det offentlige. Den manøvre gavnede ikke forholdet mellem sygeplejerskerne og statsministeren. Helt skidt blev det, da Mette Frederiksen på et coronapressemøde sendte en direkte appel til sygeplejerskerne:
- Danmark har igen brug for jer. Jeg beder jer om, at I yder - ikke bare en indsats, for det gør I fuldt ud allerede - men også en ekstra indsats igen, lød det fra statsministeren.
Det var en rød klud i hovedet på sygeplejerskerne, og det har efterhånden udviklet sig til en direkte armlægning mellem regeringen og sygeplejerskerne. Nu forsøger regeringen at strikke en ”pakke” sammen til sundhedsvæsenet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, men der skal sandsynligvis mere til at hele såret.
I kommunalvalgskampen forsøgte regeringen og Mette Frederiksen sig også med målrettede gaver: Decentralisering har længe stået højt på regeringens prioriteringsliste, så både arbejdspladser og uddannelsespladser flytter fra de større byer til lidt mindre byer rundt om i hele landet. Det viste sig ikke at være den helt store sællert, da vælgerne blev bedt om at sammensætte nye kommunalbestyrelser og regionsråd for nogle uger siden. I hovedstaden bed vælgerne heller ikke på regeringens ”boligpakke” eller hjemløsestrategi. Vælgerne vendte Socialdemokratiet ryggen i de større byer, og den hovedpine knokles der stadig med at finde en kur mod i regeringspartiet.
Når alt kommer til alt, handler politik om at kunne tælle til 90 mandater. Indtil nu har det ikke været svært for Mette Frederiksens regering at lave skiftende flertal. Store aftaler er indgået med brede forlig, mens finanslovene er klappet af med støttepartierne. Men noget tyder på, at tiden med dage, hvor der blev spist af det serverede hvedebrød, når støttepartierne kom til forhandlingsbordet, er ovre. Samtlige tre støttepartier har skruet op for retorikken. SF, når det gælder de slettede sms’er, og Enhedslisten på sundhedsområdet. De Radikales Sofie Carsten Nielsen tog i Berlingske for nylig bladet fra munden:
- Der er alt for mange eksempler på, at regeringen lukker sig om sig selv. Den er modvillig mod samarbejde, og den forstår grundlæggende ikke, at åbenhed avler tillid, mens lukkethed – som følge af magtfuldkommenhed og egenrådighed – gør det stik modsatte, sagde hun til avisen, og understregede, at det ikke kan fortsætte:
- Jeg kan ikke se for mig, at vi bare fortsætter på samme måde som i de seneste år – som støtteparti for en etpartiregering, der kører i den rille, de gør nu. Det er ikke langtidsholdbart, sagde hun.
Det er heller ikke langtidsholdbart for statsministeren og regeringen, at det ikke er dem, der dikterer dagsordenen. Mette Frederiksen trives bedst, når hun svinger taktstokken, og her har hun i det seneste halve år mistet rytmen. Sagerne er kommet ud af hendes kontrol, og vælgerne har kvitteret.
Når Mette Frederiksen er færdig i vidneskranken, slipper hun ikke for at høre mere om slettede sms’er og døde mink. Men hun kan trække en streg i sandet og begynde genopretningsarbejdet af tilliden til hende – både hos vælgerne og støttepartierne.
Fra analysenNoget tyder på, at tiden med dage, hvor der blev spist af det serverede hvedebrød, når støttepartierne kom til forhandlingsbordet, er ovre.