Sofie Carsten: - Det kan komme dertil, at vi peger på Ellemann eller Pape
2021 har for De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, handlet om at få partiet på ret kurs efter kaos, ledelsesskift og MeToo-sager. Nu er kursen stabil og konstant rettet mod at få regeringen til at ryste i bukserne over, hvor den har sit støtteparti.
Avisen Danmarks politiske makkerpar møder hende på kontoret i denne specialudgave af podcasten "Politik med Løvkvist & Dall". Du kan læse et uddrag ved at trykke "læs hele artiklen" og lytte til hele podcasten i appen Nyhedskiosken, på Avisendanmark.dk/podcast, eller hvor du normalt finder din podcast.
Sofie Carsten Nielsen gik ind i 2021 som grøn og nyudpeget leder for Radikale. Hun går ud af året som en partileder i rød blok, der konstant flirter med at hoppe over skyttegraven for at alliere sig med de blå.
Løvkvist & Dall møder hende på kontoret i den fjerne ende af Christiansborg, og vi kommer ind i samtalen, hvor der bliver kigget tilbage på et interview, Sofie Carsten Nielsen i november gav til Berlingske, hvor hun beskyldte regeringen for ringeagt for Folketinget og sagde, at den lukker sig om sig selv, er modvillig mod at samarbejde, egenrådig og magtfuldkommen. Og så sagde hun også:
"Mit håb er, at denne kritik vil føre til, at regeringen ændrer stil".
Lyt til podcasten og hør Sofie Carsten Nielsen fortælle om:
- Hvor fedt det er, at Radikale har fået en bastion på Fanø
- Følelsen af at stå alene i våd tåge
- At udlændingepolitikken ikke længere skal fylde alt i Radikales politik
- At midten i dansk politik ikke er et mål, men et middel
- At kommissioner er et krisetegn
- At den radikale identitet ikke er rød
- At hun er i risiko for at blive bims
- At hun har fået blod på tanden, så nu bliver hun i politik
- At hun ikke synes. det er irriterende, at den radikale borgmester på Fanø hedder Frank Jensen
Hvordan går med at få regeringen til at forstå, hvad du mener?
- Samtalen er i gang. Det er fair nok, at de ikke synes, det er særligt fedt, at jeg giver sådan et interview. Jeg tror godt, regeringen ved, at det er noget, jeg tager alvorligt. At jeg synes, det er problematisk for Danmark, hvis man ikke er mere optaget af, at Folketinget og borgerne bliver hørt noget mere, og at regeringen bliver mere inddragende. Og at man har behandlet minkkommissionen på en måde, som ikke virker respektfuld og lyttende. Men det er også mere grundlæggende - måden man præsenterer sig på, som ikke er forankret i noget, som måske kunne skabe bedre løsninger. At det er vigtigere at kommunikere og tage æren og så må vi finde løsninger bagefter.
Det er en etpartiregering, fordi S ikke ville have jer med. Du kalder det kommunikation, mens de nok vil sige, at det handler om, at man skal vide, hvad Socialdemokratiet mener, selv om det ikke altid kan skabe flertal for dets politik?
- Jo, det har jeg også prøvet at sætte mig ind i. Men jeg er optaget af, om det løser problemerne på den bedst mulige måde - klimakrisen, det vi kan kalde trivselskrisen hos børn og unge, den gedigne mangel på mennesker i velfærdsstaten. Jeg tror også, det handler om, at der ikke er nogen intern kritik, det er bare: Følg lederen.
Det er vel etpartiregeringens natur?
- Det kan I sige, men det ligner, der kommer noget usundt ud af det. At man ikke lige får stillet spørgsmål til hinanden på møderne - hvorfor er dette ikke blevet tjekket, skal vi ikke lige undersøge det?
Det kan ikke komme bag på dig, at intern kritik ikke lever godt i en etpartiregering. Skulle du så ikke have sagt, at I ikke ville acceptere den?
- Jo, det er en refleksion og eftertanke. Det ser ud til, at det får de konsekvenser, og det må jeg tage med mig videre i forhold til, hvad der skal ske fremadrettet.
Dummede I jer i konstitueringen?
- Ja, måske. Men det med at sige, at vi vil i regering skaber heller ikke tillid blandt mennesker. Vi kan så roligt sige nu, at vi har prøvet en etpartiregering, og hvis det ikke ændrer sig markant, synes jeg ikke modellen skal afprøves igen.
Hvorfor er du utilfreds med regeringens samarbejde med Minkkommissionen? Ministrene tropper op, Statsministeriet får afleveret mobiltelefonerne, hvad er problemet?
- Der gik mange dage, hvor den ikke svarede kommissionen og virkede oprigtigt irriteret på den. Jeg forstår godt, at det er irriterende at skulle så mange ting; kommissionen beder også om ting, det ikke har været kutyme at bede om. Og selvfølgelig møder man op - alt andet ville have været horribelt. Jeg havde fornemmelsen af, at de trak tiden og lod være. Bare det at have fornemmelsen ...
Siger du, at regeringen har modarbejdet kommissionen?
- Det kan jeg ikke sige noget om. Jeg er sikker på, at de vil sige, at det har de ikke gjort. Det er sikkert rigtigt, men de må gøre noget for at imødegå den grundfortælling. Det er bare et eksempel. De bør gøre noget for at forankre politikken i Folketinget, få bredden og åbenheden ind. De er jo ellers mørklagt.
Nu er der lys på i Minkkommissionen. Er der kommet noget frem, som faktisk bekymrer dig?
- Ja, men ikke på ulovlighedsmåden. Både Minkkommissionen - og Instrukskommissionen før den - viser et embedsværk under massivt pres - både fra toppen af embedsværket selv og fra politikerne, i særdeleshed fra Statsministeriet.
Tror du, at embedsmænd under eksempelvis Margrethe Vestager eller dig selv som minister ikke oplevede et pres?
- Det tror jeg, de gjorde. Det er en del af arbejdet, men jeg håber, at jeg selv stod noget mere på digerne, som jeg synes i meget høj grad er blevet brudt her. Vi kan se, at politik og embedsværk er blevet for sammensmeltet.
Hvor er digerne blevet brudt i minksagen?
- Der har været et ekstremt tryk fra toppen af Statsministeriet på embedsmændene - i forhold til hvordan de skal forholde sig til pressen, og hvordan de skal hjælpe statsministeren.
Er der noget i det pres, der ikke har været legitimt?
- Det er lige på grænsen for mig. Jeg anerkender, at der i en pandemi er helt andre vilkår, end da jeg var minister. Men jeg synes, det virkelig sætter spørgsmålstegn ved, om vi har den rette indretning - særligt når vi har en etpartiregering, hvor tingene smelter sammen. Jeg ved, hvor dødbesværlig en flerpartiregering er, fordi politikerne og embedsmænd så stiller spørgsmål til hinanden. På den måde blev beslutningerne udfordret. Det er ikke altid kønt, men det kompenserer for det pres, der politisk bliver lagt på embedsværket
Er det fair at koge din pointe ned til, at alt ville være bedre, hvis Radikale sad i regering?
- Det er klart, at det synes jeg personligt, det ville, men hvis det bare var pointen, ville den jo simpelthen være så billig. Der er mere på spil. Nogle af de samme træk gjorde sig gældende i Venstres etpartiregering.
Du er begyndt at tale offentligt med borgerlige partiledere. Er du på vej til at trække Radikale over i blå blok?
- Vi har været med i eller været støtteparti for socialdemokratiske regeringer i en lang årrække nu, men vi har lavet ret vigtige aftale hen over midten med de borgerlige partier.
Aftaler over midten er ikke noget særkende for Radikale - det afgørende må være, om man rent faktisk kan skifte position?
- Selvfølgelig. Og det er lang tid siden, at Radikale har været støtteparti for eller deltaget i en borgerlig regering. Det er jeg ikke så optaget af, men jeg har været grundfrusteret over, at Radikale har været mast og haft svært ved at finde plads. Måske er vi bare ikke særligt populære - alle vil vel gerne have, at vi ikke er der. Jeg er optaget af politiske resultater - klimakrise, massiv mangel på arbejdskraft, det brænder bare helt vildt på, og der er ingen langsigtede løsninger. Vi må trække regeringen til truget for bare at give bud på, hvordan man finder 10.000 flere til arbejdsmarkedet. Jeg kan finde mange flere bud - det var blandt andet derfor jeg gav et interview sammen med Søren Pape. Jeg er nødt til at se, hvor jeg finder de bedste løsninger.
Sofie Carsten Nielsen (R)Bloktænkningen ligger dybt i os alle, og når jeg gerne vil gøre op med det, er det selvfølgeligt risikabelt, og det kan godt koste.
Så hvis Søren Pape kommer og siger, at han gerne vil lave aftaler om arbejdsudbud og klima, er du klar?
- Ja, jeg er ikke blå eller rød. Blokpolitik er dødssygt.
Virkelighedens verden er, at I er i rød blok og har været det i lang tid. Hvis du mener det alvorligt, bliver du så ikke nødt til at vise det?
- Jo, det gør vi også med de aftaler, vi søger at fremme på arbejdsudbudsdagsordenen. Det kommer ikke til at ske i rød blok.
Hvis man skal vise det og ikke bare snakke om det, bliver man så ikke nødt til at bringe regeringen i mindretal nogle gange eller tage den hårde beslutning at sige, at I foretrækker Ellemann eller Pape som statsminister næste gang?
- Det er klart, at det kan komme dertil. Det kræver så, at der er politik, der giver bedre løsninger.
- Bloktænkningen ligger dybt i os alle, og når jeg gerne vil gøre op med det, er det selvfølgelig risikabelt, og det kan godt koste.
Men dog mindre risikabelt bare at snakke om det end rent faktisk at gøre det?
- Klart. Det afgørende er bare for mig, hvad vi kan blive enige om, og hvis det er bedre, vil jeg gå efter det.
Vil du så ikke også komme over i et selskab, hvor der er endnu længere til at kunne blive enige om udlændingepolitikken?
- Helt klart. Det har været årsagen til, at vi mange år har befundet os godt med en socialdemokratisk regering. Men der er en grundfrustration nu. Udlændingepolitikken har flyttet sig meget, Socialdemokratiet går højre om i en lang række tilfælde. Det har været deres store ting, at de i hvert fald ikke bliver kaldt noget, der nærmer sig Radikale. Der har ikke måttet kunne komme et papir mellem S og DF og vel også Venstre, fordi det måtte ikke hedde sig. Nu har det sejret ad helvede til. Den lever ikke på samme måde længere.
Hører vi her en accept eller en anerkendelse af, at de andres udlændingepolitik har sejret?
- Det er en accept af, at jeg ikke har 90 mandater til at ændre alting. Der er stadig et hav af eksempler på hvor det er gennemgående åndssvagt og mangler sund fornuft. Det skal kunne ændres, og det tror jeg det kan - også med en Venstre-ledet regering, som også kan se, vi mangler udenlandsk arbejdskraft.