Professor efter nye undersøgelser: Vi bør komme af med brændeovnene
Hvis du har en brændeovn i stuen, er det ikke nødvendigvis kun din nabo, det går ud over. Nye undersøgelser fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og Rådet for Grøn Omstilling tyder på, at brændeovnene også kan sende mange af de skadelige partikler ud i deres ejermænds stuer.
De nye undersøgelser er ifølge professor Torben Sigsgaard fra Aarhus Universitet, der har forsket i sundhedsskader fra luftforurening, endnu et argument for at afskaffe brændeovne.
Både han og lektor Teis Nørgaard Mikkelsen fra DTU peger dog på, at der er et behov for flere og større undersøgelser af brændeovnes udledning af de skadelige, ultrafine partikler i hjemmet. Partiklerne øger ifølge Torben Sigsgaard risikoen for kræft, luftvejssygdomme, hjertekarsygdomme, fosterskader, for tidlig fødsel, og de skader også nyrerne og hjernen.
Brændeovne: Hidtil har forureningen fra danske brændeovne handlet om, at naboerne risikerede at indånde giftige partikler. Men nu rykker debatten ind i alle de hjem, der har installeret en brændeovn. Nye undersøgelser tyder nemlig på, at det ikke kun er naboerne, der får øget deres risiko for kræft, hjertekarsygdomme og lungesygdomme, når der fyres op i brændeovnen.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Rådet for Grøn Omstilling har begge netop lavet undersøgelser af partikelforureningen i flere hjem med brændeovne. Målingerne viser, at partiklerne ikke nødvendigvis forsvinder op gennem skorstenen, men at brændeovnene også kan udsende mange af de skadelige partikler til stuerne, endda selvom brændeovnene er fra efter 2003.
For et halvt år siden trådte en ny lov i kraft, som betød, at brændeovne fra før 2003 skulle udskiftes med en ny ved køb af bolig. Årsagen var, at det ville mindske antallet af partikler, der blev sendt ud i miljøet gennem skorstenene. Men den effekt gælder tilsyneladende ikke inde i husene.
Undersøgelserne fra DTU og Rådet for Grøn Omstilling er små og omfatter i alt ni husstande. I syv af dem steg partikelforureningen signifikant ved brug af brændeovnen, og i fem af dem var det gennemsnitlige antal af ultrafine partikler over 35.000 og helt op til 115.000 per kubikcentimeter ved tre timers fyring. Til sammenligning er der typisk 2000-4000 ultrafine partikler i per kubikcentimeter i ren indeluft.
- Større problem, end vi havde regnet med
Selvom undersøgelserne er få, ligger de i tråd med en tidligere undersøgelse, som Rådet for Grøn Omstilling lavede med midler fra blandt andet Europa-Kommissionen fra 2017 til 2018. Her blev partikelforureningen indendørs ved brug af brændeovne målt i 20 danske husstande, og i 80 procent af dem førte brugen af brændeovnene til partikelforurening i hjemmet. I halvdelen af dem blev antallet af de skadelige, ultrafine partikler tidoblet, når brændeovnen var tændt.
Sammenholdt med de nye resultater tyder tallene ”meget kraftigt på, at der er et problem”. Det vurderer professor Torben Sigsgaard, der har forsket i sundhedsskader ved luftforurening og er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.
- Måske ikke i alle hjem med brændeovne, men i mange. Nu er det vigtigt at lave større og grundigere undersøgelser af huse med brændeovnseksponering. Det er et område, der ikke er studeret ret meget, og det her viser helt klart vejen. Undersøgelserne viser, at det kan værre et større problem, end vi havde regnet med, siger han.
Et understuderet område
Professoren forklarer, at de fleste undersøgelser handler om udledningen af partiklerne til udendørsluften, altså hvordan brugen af brændeovne påvirker naboerne. Men med de nye fund er det på tide at skrue op for undersøgelser og forskning i, hvordan brug af brændeovne påvirker indeklimaet og hvorfor, lyder det.
Torben Sigsgaard, professor ved Aarhus UniversitetSammenholdt med den partikeludledning brændeovnene har til udeluften er det her et yderligere argument for at afskaffe dem.
Teis Nørgaard Mikkelsen, lektor på DTU Miljø ved Danmarks Tekniske Universitet, som er involveret i en af undersøgelserne, vurderer også, at der skal langt mere fokus på forureningen i brændeovnsejernes egne stuer.
- Brændeovne er i forvejen et meget større problem end stearinlys, fordi de også laver udendørs forurening, som flere hundrede dør af. Men der mangler forskning i sideeffekten med indendørs forurening, og det er først nu, vi begynder at få data. Vores målinger viser, at der kommer partikelforurening fra brændeovnene, men hvad årsagen er, ved vi ikke med sikkerhed, siger lektoren og fortsætter:
- Vi har brug for flere undersøgelser, så vi kan få grænseværdier i fremtiden. De partikler, vi har målt, er nogle af de aller mindste, og disse ultrafine partikler er måske de mest sundhedsskadelige partikler overhovedet.
- Øger risikoen for alle
Samme melding kommer fra seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, Kåre Press.
- Vi tilbringer klart størstedelen af vores tid indenfor i vores hjem, og derfor er det vigtigt at vide, hvis man har en brændeovn i stuen, som udleder et højt antal af de skadelige partikler. Indeklimaforurening fra brændeovne er en overset ting i forhold til eksempelvis stearinlys, som i stor stil er blevet udskiftet med batteridrevne over de senere år. Derfor er der behov for mange flere undersøgelser, siger han.
De ultrafine partikler er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje. Samtidig tyder den seneste undersøgelse fra Rådet for Grøn Omstilling på, at beboerne ikke kan lugte forureningen, heller ikke når den er på sit højeste. Ifølge professor Torben Sigsgaard er brænderøg ligesom al anden luftforurening ”en usynlig dræber”, og særligt små partikler, som de ultrafine partikler, brænderøg danner er, på trods af deres usynlighed, skadelige for mennesker.
- De ultrafine partikler er så små, at de trænger helt ned i de yderste dele af lungen, og derfra kan de trænge helt ind i cellerne eller ud i blodbanen og føres til andre organer. Partiklerne øger risikoen for luftvejssygdomme, hjertekarsygdomme, kræft, fosterskader, for tidlig fødsel, og de skader også nyrerne og hjernen. Partikelforurening vil øge risikoen for alle, men mest for dem, der er i risiko for at blive syge eller allerede er syge, siger professoren.
Nye brændeovne forurener også indeklimaet
Han bider også mærke i, at undersøgelserne tyder på, at selv beboere med nye brændeovne fra 2008 til 2020 skaber stor partikelforurening i deres hjem, når de bruger deres brændeovne.
- Det er interessant, at det i målingerne ikke ser ud som om, de nye brændeovne skaber mindre partikeludledning i hjemmene end de gamle. Det betyder, at man skal huske at lufte ud med gennemtræk i fem minutter mindst en gang i timen, når man bruger sin brændeovn. Hvis vi skal fjerne problemet i indeklimaet helt, er vi er nødt til at komme af med brændeovnene, siger Torben Sigsgaard og tilføjer:
- Sammenholdt med den partikeludledning brændeovnene har til udeluften er det her et yderligere argument for at afskaffe dem.
Derfor kommer partiklerne ud i stuen
Ifølge Rådet for Grøn Omstilling og Danmarks Tekniske Universitet kan de høje niveauer af partikler i indeluften, mens brændeovnene bruges, blandt andet skyldes:
- At skorstenen ikke er velfungerende.
- At opvarmning af ovnen får metallet til at udvide sig, så der kommer utætheder i brændeovnen.
- At lågen åbnes for at smide mere brænde ind.
- At støv på ovnen brændes af, når brændeovnen bliver varm.
- Vejrforhold
- En kombination af flere af ovenstående.
Teis Nørgaard Mikkelsen fra Danmarks Tekniske Universitet peger også på, at beboerne ikke selv kan vide, om netop deres brug af brændeovnen forurener indeluften med mange af de skadelige partikler. Det skyldes, at der kan være flere årsager til forureningen fra brændeovnene.
- Der skal mange flere målinger til
Ved alle undersøgelserne har beboerne fået besked på blandt andet ikke at lave mad eller have stearinlys tændt under målingen, så der ikke var andre kilder, der kunne forklare, hvorfor antallet af partikler steg, når brændeovnen var i gang. Derfor ved hverken DTU eller Rådet for Grøn Omstilling præcist, hvordan partikelforureningen fra brændeovnen udvikler sig, når der eksempelvis laves mad og bruges emhætte. Men det er også en af de ting, der bør undersøges i fremtiden, vurderer Teis Nørgaard Mikkelsen.
- Hvis emhætten kører, kan det lave undertryk, så der trækkes mere luft ud fra brændeovnen i stedet for, at det kommer ud gennem skorstenen, siger han.
I foråret 2022 vil Danmarks Tekniske Universitet med hjælp fra studerende måle forureningen i yderligere 15 danske husstande. Lektor Teis Nørgaard Mikkelsen vil efterfølgende samle resultaterne fra alle undersøgelserne for at få dem publiceret i et videnskabeligt tidsskrift, så undersøgelsernes resultater også bliver tilgængelige i andre lande.
Professor Torben Sigsgaard vurderer dog, at der er brug for langt større undersøgelser.
- Det er godt, at der bliver undersøgt yderligere 15 husstande i foråret, men det kommer ikke til at give et fuldstændigt billede. Der skal laves målinger i flere hundrede husstande. Men det kræver, at der følger økonomi med, siger professoren.