Støjberg er ude af Folketinget - indtil videre: DF krydsforhørte alle partier
Inger Støjberg er ikke længere medlem af Folketinget. Et flertal i Folketinget kendte hende uværdig til at være medlem af landets fornemmeste ting. Men før afstemningen levede Dansk Folkeparti et storslået postludium, skriver Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, som fulgte den timelange og historiske debat.
Afstemning: Tirsdag den 21. december 2021 vil blive skrevet ind i historiebøgerne om dansk politik. På årets korteste dag stemte Folketinget for kun femte gang om værdigheden af et af tingets medlemmer. Inger Støjberg røg ud med et brag. Et overvældende flertal stemte for at kende hende uværdig til at sidde i Folketinget.
Forud for afstemningen havde Udvalget for Valgs Prøvelse lavet en betænkning. Over fem sider blev Inger Støjbergs synderegister gennemgået og partiernes standpunkt fremlagt, inden konklusionen lakonisk blev opsummeret i 17 ord:
”Inger Støjbergs mandat som medlem af Folketinget bortfalder, som følge af at hun har mistet sin valgbarhed.”
Debatten i folketingssalen tog over fire timer, inden der skulle stemmes rød, grøn eller gul på skærmene i salen. Forud for den historiske afstemning gav Dansk Folkeparti Inger Støjberg et storslået postludium. En for en bad de fremmødte DF’ere om ordet i folketingssalen. En for en blev partiernes ordførere krydsforhørt af DF’erne. Først Socialdemokratiets politiske ordfører, Jeppe Bruus, så Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, dernæst SFs retsordfører Karina Dehnhardt Lorentzen, og sådan fortsatte det med de næste i rækken, der gik på talerstolen for at argumentere for at stemme for betænkningen. Selv Pernille Vermund (som dog stemte mod) fik en tur i DF-centrifugen.
DF’erne havde forberedt en række emner, der skulle belyses: Kan man sammenligne Inger Støjbergs dom og gerning med de regler, der gælder for kommunalbestyrelsesmedlemmer? Kunne Inger Støjberg have fået sin ”straf” ved blot at træde tilbage som minister og få en ”næse”? Er flertallet af partier ikke enige i Inger Støjbergs gerning om at skille de mindreårige brudepar ad?
På den måde holdt Dansk Folkeparti fast i Inger Støjbergs linje gennem hele forløbet - lige fra tiden i ministerkontoret, over instrukskommissionen til rigsretten: Det handler mere om politik end om jura. Sådan så rigsretten blot ikke på det. Her var politikken uendelig ligegyldig. Der handlede det om jura. Det blev takseret til 60 dages ubetinget fængsel for at have overtrådt ministeransvarlighedsloven.
- Jeg forstår godt, at Dansk Folkepartis ønske om at gøre denne debat til noget andet, end det som den handler om. Jeg er ked af at måtte meddele, at det, som vi drøfter i dag, er den dom, der er kommet fra Rigsretten, svarede Karsten Lauritzen, mens Jeppe Bruus betonede selve lovbruddet i sit svar:
- Selv om man deler den politiske intention, og man kan være politisk enig, så ophører enigheden jo der, hvor man siger, at man kan bryde lovgivningen, eller se stort de på konventioner, sagde han.
Det var ikke kun i spørgelysten, at Dansk Folkepartis støtte til Inger Støjberg kom til udtryk. DF-medlemmerne Mette Hjermind Dencker og Karina Adsbøll havde sat deres hår op i den for Inger Støjberg så karakteristiske knold.
Hovedpersonen selv ankom smilende til folketingssalen sammen med Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis afgående formand. Hun sagde intet under debatten. Her lyttede hun og kiggede rundt i den sal, der nu går en rum tid, før hun igen kan komme ind i – hvis hun da ønsker det.
For hvad fremtiden skal bringe for Inger Støjberg, blev vi ikke klogere på. Ønsker hun at fortsætte i dansk politik, står Dansk Folkeparti i hvert fald klar til at tage mod hende med åbne arme – både som menigt medlem eller formand. Ønsker Inger Støjberg at være sig selv, kan hun fortsætte arbejdet med at levere indhold til hjemmesiden inger.dk.
Først og fremmest skal hun have afsonet de 60 dages fængsel.
Fra artiklenHvad fremtiden skal bringe for Inger Støjberg, blev vi ikke klogere på.