Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
På et pressemøde søndag aften præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) en aftale mellem et flertal af Folketingets medlemmer, som sætter en milliard kroner ekstra af til sygehusene i 2022. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
En milliard kroner til sygehusene
Godmorgen og velkommen til mandagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.
Vi begynder med nyheden om, at regeringen og et flertal af Folketingets medlemmer har besluttet af afsætte en milliard kroner til de trængte sygehuse. Aftalen blev præsenteret på et pressemøde i går aftes, og den er en del af finansloven for næste år.
Pengene skal regionerne selv sørge for at fordele efter aftale med de relevante fagorganisationer. Ingen særlige faggrupper er dermed sikret lønløft - midlerne kan tilgodese alle personalegrupper i sundhedsvæsenet.
På aftenens pressemøde understregede finansminister Nicolai Wammen, at der er tale om midlertidige initiativer.
- Der er ingen tvivl om, at det her ikke løser alle problemer. Det er der ingen, der påstår. Men det er en saltvandsindsprøjtning, lød det fra ministeren.
I Dansk Sygeplejeråd er formand Grethe Christensen glad for den såkaldte coronavinterpakke, som hun kalder nødvendig. Hun mener dog ikke, at pakken løser de store problemer i sundhedsvæsenet.
Hurtigere tilbud om tredje stik
Imens sygehusene herhjemme kan se frem til flere penge næste år, kan vi andre se frem til en endnu tidligere invitation i e-boks til et skud boostervaccine. Nu vil vi nemlig få en invitation fem en halv måned efter vores andet vaccinestik mod tidligere seks måneder.
I en pressemeddelelse oplyser Sundhedsministeriet, at 100.000 personer i lørdags blev indkaldt til deres tredje stik med en coronavaccine. I denne uge vil yderligere cirka 375.000 modtage en besked om indkaldelse.
En aftale fra sidste uge mellem regionerne og de praktiserende læger betyder, at praktiserende læger nu også kan vaccinere mod coronavirus. Derudover er nye vaccinationscentre i torsdags skudt op i hovedstadsområdet.
På fredag vil alle børn i alderen 5-11 år desuden have modtaget deres første invitation til vaccine.
Det hele sker for at intensivere vaccinationsindsatsen, oplyser ministeriet.
USA strammer indrejsekrav
Vi runder nyhedsoverblikket af på den anden side af Atlanten. Mens vi herhjemme på få dage har set mere end en tidobling i antallet af smittede med den nye omikron-variant, tager man i USA nu skrappere midler i brug for at undgå udbredelse af samme variant.
Indrejsekrav for flyrejsende til landet skærpes nemlig - og reglerne træder allerede i kraft her til morgen.
Reglerne betyder, at uanset om du er vaccineret eller ej, skal du kunne fremvise en negativ test, som er højst en dag gammel på afrejsetidspunktet.
Derudover skal man nu være fuldt vaccineret eller kunne dokumentere, at man har været syg med coronavirus, hvis man som udenlandsk statsborger flyver til USA, skriver DR.
Det var alt for nyhedsoverblikket denne kølige mandag morgen. Men bliv hængende lidt endnu, for her får du fire gode historier fra Avisen Danmark.
I september 2018 fremlagde DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, en spare- og udviklingsplan. Nu vil Dansk Folkeparti skære yderligere. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I september 2018 fremlagde DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, en spare- og udviklingsplan. Nu vil Dansk Folkeparti skære yderligere. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre
Kasper Løvkvist kasper@jfmedier.dk
DR skal skæres yderligere, hvis det står til Dansk Folkeparti. Og indholdet fra DR skal også være meget bedre. Sådan lyder udmeldingen i et nyt medieudspil fra partiet mandag. Læs i Kasper Løvkvists interview med Dansk Folkepartis medieordfører, Dennis Flydtkjær, hvordan det regnskab skal gå op.
mandag 6. dec. 2021 kl. 06:06
Kasper Løvkvist kasper@jfmedier.dk
DF går til medieforhandlingerne med et krav om, at DR skal spare en milliard. Uden milliarden skal DR så blive bedre til at samle danskerne om fjernsynet og bruge nye kræfter på at formidle folkemusik, salmesang og dansktop. En del af pengene skal bruges på at styrke lokale og regionale medier.
Medier: I Dansk Folkeparti er man enige om - og man fortæller også om det - at partiets krise især bunder i, at DF ikke turde gå i regering, da det blev forventet, og at det gnubbede sig for meget op af Socialdemokratiet, mens S samtidig var lystigt optaget af at stjæle DF's kernedagsordener: Den stramme udlændingepolitik og provins/hovedstads-diskussionen.
DF's medieordfører Dennis Flydtkjær vil have mere folkemusik, salmesang og dansktop i et billigere DR, der både skal blive smallere og bredere. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Nu går Dansk Folkeparti ind i forhandlingerne om et nyt medieforlig med en stor pose penge til landets lokale og regionale medier - penge, der skal komme fra en rundbarbering af det DR, som DF har et evigt problematisk forhold til.
Det fremgår af det udspil, medieordfører Dennis Flydtkjær vil have med til forhandlingerne.
Hvad er det i jeres mediepolitik, som har været medvirkende til at placere jer i en krise?
- I bagklogskabens klare lyse var der nogle beslutninger, der var dumme. Sagen om Radio 24Syv endte åbenlyst forkert. Det var rigtigt at vise, at man kan lave god radio andre steder end i København. Det endte bare et skævt sted, siger Dennis Flydtkjær.
Det endte med Radio4, som er baseret i provinsen. Var det ikke det, I ville?
- Ingen sagde, at det skulle være en ny kanal - det måtte godt være 24Syv, der bare ikke var så fokuseret på København.
Blev det en dårlig sag for jer?
- I hvert fald mediemæssigt. Mange var glade for 24Syv - inklusiv mig selv.
Mindre DR-underholdning
For de færre penge skal DR så blive bedre og bredere, men også have et smallere fokus - først og fremmest på nyheder, oplysning og dansk kultur - de ting, hvor markedskræfterne alene ikke kan løfte opgaven. Underholdningsprogrammer og især amerikanske og britiske film og tv-serier må så holde for.
Folkemusik, salmesang og dansktop til alle
I Dansk Folkepartis udspil til de kommende forhandlinger om et nyt medieforlig vil partiet have DR til at rette fokus mod folkemusik, salmer og dansktop.
Har I set et stort behov derude, hvor folk står og forlanger mere folkemusik, salmesang og dansktop?
Medieordfører Dennis Flydtkjær: - Vi kunne i hvert fald se glæden under corona, hvor vi havde fællessang på DR.
Det er jo ikke fællessang, I siger til DR, at de skal rette fokus mod, men specifikt folkemusik, salmer og dansktop.
- Der er da også en masse kulturarv i det. Det er jo sange om Danmark. Folkesange, salmer, højskolesangbogen eller en god gammel sang med Kim Larsen er kulturarv for os alle.
Er du i tvivl om, at programmer på DR om folkemusik, salmer eller dansktop, ville gøre nogle lykkelige, men at det også ville blive meget smalle programmer?
- Nej, men DR skal også lave smalle programmer. Alt det brede kan markedet godt dække.
Så vil der også være nogle, der synes, der skal være programmer om avantgardejazz og dødsmetal.
- Jeg tror måske ikke lige, dødsmetal vil være så godt for en radio. Skal vi sikre det danske sprog i fremtiden, skal vi have politisk fokus på, at der bliver lavet film, serier og musik på dansk.
I skriver bare ikke "dansksproget musik", men folkemusik, salmer og dansktop.
- Det er også dansk musik. Jeg er med på, at der er mere end det. Det kunne også godt have været Kim Larsen eller TV-2.
Så det er ikke bare, fordi I vil sikre, at Kim Christiansen (tidligere MF for DF og dansktopsanger) kommer i fjernsynet med sine dansktop-sange?
- Ha-ha, nej, det klarer han vist fint selv.
Kan du godt selv lide dansktop?
- Ja, noget af det. Jeg kan godt lide sådan noget som TV-2, der ikke lige er dansktop-genren, men det er trods alt god, gammel dansk musik. Det elsker jeg. Jeg tror, jeg har været til 23 TV-2-koncerter. Men dansktop er en af de genrer, der kan være svær at leve af kommercielt, og det er vigtigt at vi holder fast i den kultur. Det skal DR bl.a. være fokuseret på.
Hvorfor skal DR så stadig satse på nyheder - leverer de private medier ikke et nuanceret nyhedsbillede til danskerne?
- Der er også nyheder, som der ikke er et kommercielt marked for. F.eks. mener jeg, at DR skal dække sport bredt og ikke bare fodbold og håndbold. De skal også dække, hvad der sker i en surferkonkurrence i Thy, en anden sportsgren i Skagen eller et petanquemesterskab på Fyn. DR skal dække ting, andre ikke vil dække.
Hvorfor er det underholdning og udenlandsk fiktion, DR skal skære ned?
- Alle kan finde ud af at købe en amerikansk film. De skal have fokus på fortællinger om Danmark og vores kultur.
DR vil sige, at de ikke kan nå ud til alle danskere uden underholdning og amerikanske film, og at det så bliver et nichemedie, som folk vil vælge fra. Er det en relevant problemstilling?
- Måske hvis de slet ikke skulle lave underholdning. Der skal stadig være noget, men når et offentligt medie får 3,5 mia. kr. kan man godt forlange, at det dækker, hvad andre ikke dækker. Lav noget godt indhold for børn og unge, så de ikke er fanget af Netflix, som jeg synes er fordummende.
Hvordan skal DR vide, hvornår de lever op til forventningen - vil I indføre procentsatser for, hvor meget underholdning eller udenlandsk fiktion, de må sende?
- Jeg er lægmand, så det er svært for mig at sige. Jeg kan sætte en retning. Der er ting, DR ikke kan slå streamingtjenesterne på, men de kan, når de fortæller historier om danskerne og laver sportsudsendelser f.eks.
Hvordan vil du definere underholdning?
- Det er svært. Der er også underholdning, man bliver klogere af.
Er "Den store bagedyst" underholdning?
- Man kan ikke lige lave en skillelinje. DR rubricerer selv, hvad der er underholdning og sådan nogle ting.
Er det f.eks. "Den store bagedyst", DR skal droppe?
- Den ligger nok ikke lige for, men det kunne være sådan et program. Det er ikke min opgave at pege på programmer. DR skal sørge for, at vi har en fælles fortælling i Danmark. At man i kantinen kan tale om at have set de samme nyheder, den samme fodboldkamp eller bagedyst. Som man har kunnet under corona, hvor folk har set det samme pressemøde f.eks.
Mere mangfoldighed
DF vil også pålægge DR en mangfoldighedsklausul, "der sikrer en alsidighed og mangfoldighed i indhold og medarbejdere."
Skal minoriteter være bedre repræsenteret i DR?
- Nej, men vi vil gerne sikre, at DR repræsenterer os alle. At de f.eks. optager programmer i Aalborg og Esbjerg - hvorfor skal det hele laves i DR-Byen? Og når man laver debatprogrammer skal man sikre, at begge fløje er repræsenteret.
Så mangfoldighed i denne sammenhæng handler om geografi i Danmark og politiske holdninger?
Vi vil gerne sikre, at DR repræsenterer os alle. At de f.eks. optager programmer i Aalborg og Esbjerg - hvorfor skal det hele laves i DR-Byen?
Dennis Flydtkjær (DF), medieordfører
- Det handler om, at folk skal føle sig repræsenteret. I årtier har det været sådan, at nogle synes, det er for rødt, andre at det er for blåt. Det er ofte for vinklet og for meget København, men det handler mest om, at folk synes, det er for rødt. Det er bare svært at komme med eksempler, for det handler ikke kun om, hvad jeg synes.
Men DU synes, det er for rødt?
- Ja, jeg er jo fra borgerlig blok. Der er sikkert folk i den røde lejr, der mener det modsatte.
Mere af det hele
DF vil tage penge fra DR, der samtidig skal blive bedre til at samle nationen og levere historier om danskernes liv. Og give penge til lokale og regionale medier, der leverer nyheder og information til borgere, der bor i afgrænsede områder.
Når I vil have et DR, der gør alt det, er det så smart at give dem færre penge?
- De kan godt gøre det for færre penge. Mediestøtten til aviserne er på 358 mio. kr. DR får 3,5 mia. kr.
Så DR skal være bedre for færre penge?
- Det skal være mere fokuseret og også bedre. Det vil give en mere fair konkurrence mellem medierne. Jeg vil hellere bruge flere penge på regionale og lokale medier - det er jo ikke DR, der er presset af Google og Facebooks indhug i annoncekronerne. DR får deres penge lige meget hvad.
Er der et paradoks i at flytte pengene til medier for folk, der bor et bestemt sted, samtidig med at ville skabe et fællesskab for alle?
- Nej, jeg foreslår jo ikke at lukke DR. Der skal være plads til begge dele, så vi også får programmer, der samler os om det så er en dramaserie eller en håndboldkamp. Det er ikke hinandens modsætninger.
DF's udspil til medieforhandlingerne
Flere penge til lokale og regionale medier - færre til landsdækkende
Loftet over mediestøtte til landsdækkende medier skal sænkes fra 17,5 til 11 mio. kr.
Lokale medier skal kunne søge en pulje i størrelsesordenen 120 mio. kr. over fire år til at omstille sig til digital produktion.
En del af udviklingsstøtten fra Innovationspuljen skal målrettes lokale medier.
Ugeaviser skal have 25 mio. kr. ekstra om året i fem år.
Ultralokale medier skal have fem mio. kr. i en forsøgspulje.
DR skal være billigere og bedre
DR skal spare 618,5 mio. kr. i 2022 stigende til 1082,3 mio. kr. i 2025.
Besparelserne skal bl.a. finde sted på underholdning og udenlandsk dramatik og fiktion, mens nyheder, kultur, historieformidling, børn og unge, uddannelse, kristen kulturarv og lokaldækning skal styrkes.
DR skal indføre og leve op til en mangfoldighedsklausul, så flere danskere vil føle sig repræsenteret af DR.
DR's orkestre skal væk DR og placeres under Det Kongelige Teater.
Flere DR-programmer skal laves af private firmaer.
DR skal stille sine arkiver til rådighed for kommercielle aktører og Det Kgl. Bibliotek.
DR skal rette særligt fokus mod folkemusik, salmer og dansktop.
Techgiganter til bidrage mere Aktører som Facebook, Google, Twitter, YouTube osv. skal øge indsatsen for at begrænse falske nyheder og offentliggøre og dokumentere bestræbelserne.
Streamingtjenester som Netflix, HBO, Apple TV, Disney Plus osv. skal pålægges at bruge fem procent af deres omsætning i Danmark på dansksproget indhold. I dag er den sats på to procent.
- Mennesker med handicap er generelt underrepræsenterede på arbejdsmarkedet, og hvis vi ikke udnytter den her situation til at få flere af os i beskæftigelse, så har vi virkelig forpasset en stor chance, siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer. Arkivfoto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
- Mennesker med handicap er generelt underrepræsenterede på arbejdsmarkedet, og hvis vi ikke udnytter den her situation til at få flere af os i beskæftigelse, så har vi virkelig forpasset en stor chance, siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer. Arkivfoto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Mens virksomhederne skriger efter arbejdskraft, er 49.000 mennesker med handicap klar: - Det er helt forkert, hvis ikke vi udnytter de ressourcer, vi har
Mikael Dynnes Holmbo midho@jfmedier.dk
Der er godt gang i arbejdsmarkedet i øjeblikket, og antallet af ledige har ikke været lavere i 13 år.
Men det er ikke alle, der har del i festen. Ifølge Danske Handicaporganisationer er godt 49.000 mennesker med handicap klar til at tage arbejde inden for 14 dage, hvis nogen da vil have dem.
Én af dem er 28-årige Signe, der lider af cerebral parese. Hun har søgt i omegnen af 100 jobs uden det store held, siden hun blev færdig med sin universitetsuddannelse sidste år.
I Dansk Arbejdsgiverforening ser man også et potentiale i at få flere mennesker med handicap i arbejde. Og det kunne blive nemmere, hvis virksomhederne havde adgang til en rådgivningsfunktion i forbindelse med ansættelse af personer med handicap, så tvivlen og usikkerheden kunne blive mindre.
søndag 5. dec. 2021 kl. 20:01
Mikael Dynnes Holmbo midho@jfmedier.dk
Det danske arbejdsmarked buldrer derudad, og virksomhederne efterspørger mere arbejdskraft. Ifølge Danske Handicaporganisationer er 49.000 borgere med handicap klar til at trække i arbejdstøjet inden for 14 dage. Én af dem er 28-årige Signe, der endnu ikke har fundet sig et fast arbejde, efter hun blev færdig på universitetet.
Beskæftigelse: Der er tryk på arbejdsmarkedet i øjeblikket. Måned efter måned viser de nyeste tal på beskæftigelsesområdet, at flere og flere kommer i arbejde. I oktober måned var der på landsplan 87.900 ledige – det laveste antal i knap 13 år.
Men den statistik står 28-årige Signe Vestergaard Borup på den kedelige side af. Hun er nemlig stadig ledig.
Siden hun blev færdiguddannet cand.mag i idéhistorie i sommeren 2020, har hun søgt i omegnen af 100 forskellige jobs. Det eneste, det indtil videre er blevet til, er tre måneder i en stilling med løntilskud og en kortere periode i virksomhedspraktik.
- Når jeg hører i medierne, at der er rigtig godt gang i beskæftigelsen, at der er færre ledige og mangel på arbejdskraft, får jeg ondt i maven. Ofte skruer jeg ned, for det er hårdt at blive konfronteret med, at det går så godt. For det tærer bare i min egen kamp for at komme i arbejde, siger hun.
Signe har cerebral parese i benene. Det betyder, at hun er stivbenet og har dårligere balance end andre. Normalt kan hun gå uden hjælpemidler, men lige nu støtter hun sig til en rollator, fordi angsten fra en faldulykke stadig sidder i hende.
Og Signe er ikke den eneste med et handicap, der både kan og vil arbejde, men har svært ved at få en fod indenfor. Beregninger, som Danske Handicaporganisationer har lavet, viser, at godt 49.000 mennesker med et handicap ønsker et job og kan starte i arbejde inden for 14 dage.
- Jeg synes, det viser, at der er nogle mennesker derude, som arbejdsmarkedet har mulighed for at få i beskæftigelse. Mennesker med handicap er generelt underrepræsenterede på arbejdsmarkedet, og hvis vi ikke udnytter den her situation til at få flere af os i beskæftigelse, så har vi virkelig forpasset en stor chance, siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.
Nogle søger ikke aktivt
I Dansk Arbejdsgiverforening er man optaget af at udnytte enhver potentiel ressource i arbejdsstyrken.
- Vi skal finde en vej til, at menneskerne i den her gruppe kommer i gang på arbejdsmarkedet. Det er helt forkert for både dem, virksomhederne og samfundet generelt, hvis ikke vi udnytter de ressourcer, vi har, siger Erik E. Simonsen, der er vicedirektør på beskæftigelses- og arbejdskraftsområdet i Dansk Arbejdsgiverforening.
Han hæfter sig dog også ved, at det reelt er cirka 33.000 mennesker med et handicap, der er klar til at tage et arbejde. De resterende godt 16.000 borgere søger ikke jobs selv.
- Og det forklarer jo i hvert fald, hvorfor man ikke kommer i job, siger Erik E. Simonsen.
Jeg kender yngre mennesker med handicap, som har søgt op mod 300 stillinger uden at få det mindste.
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer
Spørger man Thorkild Olesen fra Danske Handicaporganisationer om, hvorfor en stor del af gruppen ikke aktivt søger job, hvis de både kan og vil arbejde, lyder det, at nogle holder sig fra at søge arbejde, fordi de er blevet vant til at få afvisninger.
- Andre er måske på førtidspension, men vil gerne arbejde den smule, de nu kan, men det behøver de jo sådan set ikke, fordi de har en førtidspension at lave af.
- Man har jo kun pligt til at søge arbejde, hvis man skal have arbejdsløshedsunderstøttelse eller kontanthjælp. De her mennesker stiller sig til rådighed uden at være nødt til at gøre det, fordi de gerne vil hjælpe, siger Thorkild Olesen.
- Jeg skal leve af mit hoved
Signe Vestergaard Borup modtog handicaptillæg til sin SU, da hun studerede, så hun samlet fik udbetalt godt 10.000 kroner om måneden. Men handicaptillægget betyder også, at man ikke må arbejde ved siden af studiet. Kun i særlige tilfælde, hvis man vil afprøve sin erhvervsevne.
Jeg synes egentlig, at jeg søger bredt, men jeg skal også tage højde for mit handicap. Så jeg søger også primært jobs, der er i relativ nærhed af, hvor jeg bor. Hvor jeg ved, jeg ville kunne komme derind og hjem igen hver dag. Og også jobs, hvor jeg har en eller anden grad af motivation.
Signe Vestergaard Borup
Og det har sat Signe bagud på erfaringspoint, at hun ikke har haft et studiejob, mener hun.
-Det er rigtig fint, fordi man så kan koncentrere sig om sine studier uden at presse sig selv med at have et job ved siden af, men nu kan jeg fornemme, at alle de andre har en masse erfaring, som jeg ikke har. Det er lidt vanskeligt, når man skal skrive ansøgninger, at man føler, man har et hul, siger hun.
28-årige Signe Vestergaard Borup frygter, at hun får afslag i sin jobsøgning, fordi hun lider af cerebral parese og lige nu går med rollator. Privatfoto
Derfor prøver Signe også at opkvalificere sig selv. For nylig har hun været på et treugers kursusforløb i digital markedsføring, noget der ligger langt fra idéhistorien, hun læste, men jobcentret siger, at virksomhederne efterspørger det, så det ser godt ud på cv’et.
- Når man har læst noget humanistisk, er det svært for mange virksomheder at se, hvad de skal bruge én til. Det er ikke så indlysende som med folk, der for eksempel har læst en professionsbachelor, siger hun.
Men det er vel ikke den store overraskelse for dig?
- Nej, det ved man godt, når man starter på uddannelsen. Men man er jo nødt til at læse noget, man ved, man kan finde ud af, som man er motiveret af, så man kan gennemføre uddannelsen. Det var idéhistorie for mig, for jeg ved også, at jeg skal leve af mit hoved og ikke min krop. Med mit handicap kunne jeg ikke have læst hvad som helst, siger Signe Vestergaard Borup.
Manglende viden
Ifølge Thorkild Olesen er det et spørgsmål om mangel på viden om handicap, bekymring for hvem og hvad man får med at gøre og en forestilling om, at mennesker med handicap ikke kan udfylde et arbejde ligesom alle andre, der gør, at så mange mennesker med handicap står uden arbejde.
- Arbejdsgiverne har faktisk rigtig mange muligheder for at få hjælp fra jobcentrene i forhold til kompensation, hvis de har et menneske med handicap ansat. Hvis noget skal tilpasses på kontoret, hvis der skal indkøbes en særlig stol, der er dyrere end de normale, kan man få en masse støtte til det. Det er der bare ikke så mange, der ved. Men det er værd at undersøge, inden man siger, at en ansættelse ikke kan lade sig gøre, siger han.
Betænkeligheder fra personaleledere
I september viste en rapport fra Vive, at personaleledere har forskellige betænkeligheder ved at ansætte mennesker med handicap.
To ud af tre personaledere er i ringe grad betænkelige ved at ansætte en person med handicap, hvis personen kan varetage et job på normale vilkår.
Er personen tilbageholden med at deltage i det sociale liv på arbejdspladsen, er det bare hver anden, der i ringe grad er betænkelig.
19 procent af personalelederne er i høj grad betænkelige, hvis der er tale om en person med flere sygedage end andre.
44 procent er betænkelige, hvis ikke der følger penge med fra kommunen.
Hver tiende er betænkelig, hvis ansættelsen kræver mindre tilpasninger på arbejdspladsen.
Uden økonomisk tilskud stiger denne andel dog til hver fjerde.
I Dansk Arbejdsgiverforening ønsker man sig en form for rådgivningsfunktion, hvor man kan få hurtig viden om, hvad det for eksempel kan give af udfordringer og begrænsninger, hvis man ansætter en person med en angstdiagnose.
Man bliver mere og mere desillusioneret, som dagene går.
Signe Vestergaard Borup
Og så er foreningen fortaler for, at eventuelle hjælpemidler ikke skal bevilliges på bagkant af en ansættelse.
I stedet skal personen, der har behov for et hjælpemiddel på arbejdspladsen, på forkant være garanteret, at der følger et hjælpemiddel med, så virksomhederne ikke skal være usikre på, om arbejdspladsen kan indrettes den enkeltes behov.
- Og myndighederne skal arbejde bedre sammen. Et hjælpemiddel, man for eksempel har brugt på en uddannelse, skal da bare gå videre, for det skal vedkommende jo også bruge i næste uge, når man skal til at søge job. Det dur ikke, man skal aflevere det og vente et antal uger på at få noget nyt, siger Erik E. Simonsen.
Takkede nej til jobtilbud
Signe mener selv, hun søger bredt i sin jobsøgning. Primært jobs indenfor litteratur- og kulturbranchen, forlagsarbejde, biblioteksarbejde, kulturformidling, men også forskellige stillinger som akademisk eller administrativ medarbejder på universiteterne eller i kommunale forvaltninger.
- Jeg synes egentlig, at jeg søger bredt, men jeg skal også tage højde for mit handicap. Så jeg søger også primært jobs, der er i relativ nærhed af, hvor jeg bor. Hvor jeg ved, jeg ville kunne komme derind og hjem igen hver dag. Og også jobs, hvor jeg har en eller anden grad af motivation, siger hun.
Men faktisk blev Signe tilbudt et vikariat på Ribe Katedralskole, hvor hun ville skulle undervise en klasse i idéhistorie.
Hun så sig nødsaget til at takke nej. Hun har ingen bil, og offentlig transport frem og tilbage ville blive for bøvlet, fordi den slags kræver væsentligt mere tid og energi for hende, end det gør for så mange andre mennesker.
Signe mener heller ikke, det ville give mening for hende at flytte til Ribe. Det er bedst at bo i en storby, synes hun, fordi der alt andet lige må være flere arbejdspladser at tage af. Og netop i Aarhus er der et miljø for det, hun interesserer sig for.
Men nu var der jo et konkret tilbud i Ribe?
- Det var der. Men det er bare ikke så enkelt, når man har et handicap. Så udløber vikariatet, og hvad så? Så skal jeg flytte igen. Det kræver mere energi, både fysisk og psykisk, siger Signe Vestergaard Borup.
Ikke kræsne
Det er ikke Thorkild Olesens fornemmelse, at der er tale om en gruppe mennesker, som er kræsne i forhold til at få et job.
- Jeg kender yngre mennesker med handicap, som har søgt op mod 300 stillinger uden at få det mindste. Men man skal også kunne se sig ind i, at man kan være på en arbejdsplads, om man kan komme dertil og derind. Det kan der være steder, man ikke kan, og så skal man jo heller ikke søge arbejde der, siger han.
Frygten for at ende permanent på passiv overførselsindkomst er dog ved at sætte sig i Signe Vestergaard Borup.
Hver gang hun får afslag i sin jobsøgning, kan hun ikke lade være med at tænke på, om hun er blevet fravalgt på grund af sit handicap.
- Man bliver mere og mere desillusioneret, som dagene går, siger hun.
I kulturforeningen Maskinen i Svendborg afholdes der i øjeblikket kakaoceremonier hver tirsdag aften. Omkring 15 mennesker mødes til meditation, kakao og kropslig udforskning - og Avisen Danmarks reporter Emil Jørgensen har testet det på egen krop. Foto: Emil Jørgensen
I kulturforeningen Maskinen i Svendborg afholdes der i øjeblikket kakaoceremonier hver tirsdag aften. Omkring 15 mennesker mødes til meditation, kakao og kropslig udforskning - og Avisen Danmarks reporter Emil Jørgensen har testet det på egen krop. Foto: Emil Jørgensen
Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg
Emil Jørgensen emjoe@jfmedier.dk
Årets første sne er faldet, og det er sæson for varm kakao med flødeskum. Men der bliver også drukket mere og mere af en anden slags kakao: en særlig rå, ren og så vidt muligt uforarbejdet kakao. Den bruges til spirituelle ceremonier, meditation, lydhealing og eksperimenterende dans i byer som Esbjerg, Faaborg, Aarhus, Herning, Randers og Børkop.
Og også i Svendborg på Sydfyn, hvor reporter Emil Jørgensen tester fænomenet på egen krop. Læs med i artiklen, hvor han tvinges til at konfrontere sin egen og andres skrøbelighed, kastes ud i kropsnære lege og ser en helt ny side af en gammel ven.
søndag 5. dec. 2021 kl. 13:00
Emil Jørgensen emjoe@jfmedier.dk
Svaret er i koppen. Siddende i skrædderstilling i en rundkreds af mennesker rejser reporter Emil Jørgensen ind i sig selv - og ind i en trend, som spreder sig i landet: Spirituelle ceremonier med dampende varm kakao. - Om få år er det lige så udbredt som yoga, siger en af pionererne.
Vil du lytte til artiklen i stedet for at læse den? Så klik her og få den læst op
Indiansk fløjtemusik fra en Spotify-playliste fylder rummet sammen med lyden og varmen fra den knitrende pejs. Vi sidder 14 personer i en rundkreds. Farverige, mønstrede tæpper dækker både gulvet og væggene, og i centrum af cirklen brænder to stearinlys. Rummet er eksotisk.
Men bag vores lukkede øjenlåg fremkaldes vildere billeder.
- I er startet en rejse. I bevæger jer igennem stien i junglen, til I finder en dør. Jeres dør.
En karseklippet mand med tophue guider os med rolig stemme og messende tryk på stavelserne. Hans navn er Benjamin Dunk. Sidst jeg så ham, var på håndboldbanen i Skt. Jørgenshallen i Odense, hvor han som højrehåndet højrefløj scorede mål fra umulige vinkelgrader. Det er 15 år siden.
Nu er Benjamin en form for shaman, og han siger, at jeg skal lade tankerne “falde som en sten igennem vand”. At jeg skal mærke, hvordan jeg “smelter gennem hvert et åndedrag”.
Benjamin Dunk, med tophuen, leder kakaoceremonien. Han har taget et syv uger langt onlinekursus, som sluttede med en mundtlig eksamen foran webcam. Foto: Emil Jørgensen
Panfløjtemeditationen føles som noget, der har hjemme i Amazonasjunglen. Men i virkeligheden sidder vi i et gammelt cykelværksted og tidligere mejeri i Svendborg.
Om lidt skal vi drikke en kakao, der rummer en urkraft. Afslappede kroppe, åbne hjerter, medfølelse for hinanden i kølvandet, siger Benjamin.
Han beder os om at åbne øjnene og mærke efter i os selv. Hvordan har vi det egentlig?
En langskægget ung mand iført en opknappet skjorte i ni forskellige farver fortæller, at han mærker en blokade i sin skulder. En rynket kvinde med pandebånd føler “dyb sorg”. Og en kok med maling i ansigtet er “forvirret i hele sin krop”.
Hvis du - kære læser - er det samme, forstår jeg det godt. Så lad mig lige bruge et afsnit på at forklare, hvad i hede hulen det er, der foregår - og hvorfor du skal læse om det.
- Kakaoceremoni bliver som yoga
Jeg er til kakaoceremoni.
Ikke fordi sneen falder udenfor, og det er blevet sæson for den varme drik med flødeskum i. Det er ikke helt den slags kakao.
Dét, der er i gryden i Svendborg, er en særlig rå, ren og så vidt muligt uforarbejdet kakao, høstet og handlet med den ypperste respekt for naturen og bønderne i Guatemala. Og den spreder sig i Danmark. Flere og flere steder i landet bruges kakaoen til spirituelle ceremonier, meditation, eksperimenterende dans og lydhealing.
Hvor udbredte er kakaoceremonier i Danmark?
Det er svært at sætte præcise tal på, for mange kakaoceremonier er private, og det er langtfra alle, som bliver annonceret nogle steder online.
En grundig søgning på Google og Facebook viser imidlertid, at der alene i december 2021 i hvert fald udbydes kakaoceremonier i både Esbjerg, København, Taastrup, Faaborg, Aarhus, Randers, Børkop, Gladsaxe, Helsinge, Herning, Bjæverskov, Fredericia, Svendborg, Roskilde, Holbæk og Nykøbing Sjælland.
- Det udvikler sig eksplosivt. Jeg ser det samme ske med kakaoceremonierne, som er sket med yoga. Snart bliver det allemandseje, siger Metta Myrne, der er en af dem, som ved mest om kakaoceremonier i Danmark.
Den kandidatuddannede sociolog - som i 2007 forlod den akademiske verden til fordel for den spirituelle - har skrevet bøger om fænomenet. Og hun er indehaver af skolen “Kærlig Kakao”, hvor hun underviser folk i at facilitere deres egne ceremonier.
- Jeg startede med det i 2015, og allerede dengang vidste jeg, at det ville ramme tidsånden. Der er mange, som længes efter at komme bedre i kontakt med sig selv og Jorden. Kakaoen er et intelligent væsen, som kan hjælpe en på vej, siger Metta Myrne.
Ifølge hende er kakaoritualet shamanistisk, altså, er det en religiøs-spirituel praksis, som stammer fra de oprindelige folk. Men modsat jungleplante-teen ayahuasca eller rødderne fra peyote-kaktussen - som begge indeholder psykedeliske og bevidstsudvidende stoffer - er der ingen hallucinogener i kakaoen. Kakaoen tager dig ikke med på et trip. Den faciliterer blot din rejse, mener Metta Myrne.
- Det er også derfor, vi ser det vinde indpas. Kakao er legalt og opleves ikke lige så voldsomt, som ayahuasca. Men den kan på mange måder det samme, siger hun.
Lad det komme an på en prøve.
Det udvikler sig eksplosivt. Jeg ser det samme ske med kakaoceremonierne, som er sket med yoga. Snart bliver det allemandseje.
Metta Myrne, indehaver af skolen "Kærlig Kakao"
Kakaoen, som serveres til ceremonien i Svendborg, er så ubehandlet som overhovedet muligt. Den smager derfor ikke som den flydende chokolade, de fleste er vant til at drikke. Foto: Emil Jørgensen
Skaterdrengen der blev hippie
Jeg drikker kakaoen med stor spænding, men uden nydelse. Den smager bittert, og konsistensen er grumset. Omkring mig sidder folk i cirklen og holder den dampende varme kakaokop med to hænder, som små børn holder et hamster.
Den eneste, som ikke drikker, er ceremoniens leder, min gamle håndboldkammerat, Benjamin Dunk. Ildevarslende tegn, måske, men Benjamin er på en såkaldt George Ohsawa nummer 7-kur, hvilket betyder, at han i to uger kun må spise kornsorter.
Heldigvis er kakaoen så kraftfuld, forklarer han, at han kan opnå en effekt blot af at lugte til den.
Engang var Benjamin en skaterdreng og sådan lidt fortabt. I de sene teenageår befandt han sig som regel i tåger af hash og hang med de forkerte drenge. Han havde social angst, har han siden fortalt mig. Men efter en to år lang rejse i Australien kom han hjem i løstsiddende bukser, spraglede trøjer og en ny bevidsthed om, hvem han selv var. I dag er han 29 år, musiker og uddannet skolelærer.
Kakaoceremonierne fik han øjnene op for, da han var på Island i september og oktober i år. Han skulle hjælpe med at starte en tantrafestival, men mest af alt gik der kakao i den.
En aften med kakao og dans, en anden med kakao og mandecirkel og en tredje med kakao og svampe. Han forstod bønnens kraft og fik et billede i sit hoved: Som når man giver hjertemassage, så han sig selv sende impulser af liv ned i jorden på Sydfyn, igennem de ceremonier han ville skabe.
Han er gået i gang med et syv uger onlinekursus, hvor han lærer om kakaoens geografiske historie, plantefysiologi og spirituelle kraft. Til sidst venter en mundtlig eksamen foran computerens webkamera, men allerede nu er Benjamin begyndt at afholde kakaoceremonier.
- Svaret er i koppen. Kakaoen kan åbne jeres hjerter op, siger han, mens vi sidder og sipper til brandvarme drik.
- Den kan hjælpe med at skabe kontakt til jeres egen sandhed, autenticitet og integritet, fortsætter han på sin messende facon.
Dybe vejrtrækninger hele vejen rundt. En kvinde med et stort tandsmil og en nissehue tager ordet. Hun delagtiggør os i, at hun var så ivrig efter at få svar, at hun brændte tungen.
- Måske er det en pointe i sig selv? spørger hun.
Del din skrøbelighed
Mens pejsen brænder ud, og kakaogryden tømmes, deles vi ud i grupper af tre og fire til en form for speed-deling: på 120 sekunder skal vi hver især dele en personlig skrøbelighed, hvorefter gruppen feedbacker os.
Bønnernes kraft mærker jeg ikke, men følelsen af panik varmer mine kinder, da en mand, som jeg ikke engang kender navnet på, begynder at fortælle, at han altid har følt sig dømt. Jeg stresser, ikke så meget på grund af det han siger, men fordi jeg ved, at jeg selv skal dele noget om lidt.
En kvinde, som aldersmæssigt kunne have været min mor, fortæller om tabet af en nær veninde. Om følelsen af sorg. Trangen til at give slip, men behovet for at holde fast i smerten. Mit blik flakker rundt i lokalet, hvor der nu er fyldt med klynger af intense sorggrupper.
Til kakaoceremonien kommer både unge og gamle, mænd og kvinder, danskere og enkelte udlændige. Foto: Emil Jørgensen
Det bliver min tur, og jeg starter uden at vide, hvor jeg vil ende. Taler om min ubeslutsomhed og frygt for at skuffe både venner, kone og chef. Munden kører. Om det handler om hverdagssituationer eller arbejde, fortæller jeg, så kan jeg ikke vælge mellem A, B og C, så i stedet forsøger jeg at nå alle tre ting og skærer ned på søvnen.
Jeg er træt, fortæller jeg. Mine ord er nogenlunde lige så usammenhængende, som det fremstår her på skrift. Men da tiden er gået, og jeg er færdig, er der sket noget. Jeg føler mig lettere.
Min gruppe kigger godhjertede på mig uden at åbne munden. Så forsøger den langskæggede mand i den magefarvede skjorte sig med en form for feedback.
- Jeg får et billede i mit hoved, siger han.
- Et billede af en knyttet hånd.
Mere siger han ikke.
"Kakao og kontakt". Sådan lyder temaet i denne uges ceremoni, hvor det handler om at afsøge hinandens fysiske grænser. Foto: Emil Jørgensen
Kakao som kaviar og valuta
Om fortidens oprindelige folk og deres spirituelle ledere shamanerne brugte kakaobønnerne på samme måde, som vi gør i Svendborg, er meget tvivlsomt. Det mener i hvert fald Jesper Nielsen, der forsker i indianske sprog og kulturer ved Københavns Universitet.
- Vi har faktisk ingen indikationer på, at kakaoen blev brugt til at komme ind i en særlig sindstilstand. Jeg tror nogle gange, at det aspekt af kakao bliver overdrevet i salgsøjemed, lyder det fra ham.
Over telefonen understreger han, at han ikke kender noget til ceremonien i Svendborg. Men generelt undrer han sig over, hvorfor kakao, shamanisme og meditation i stigende grad knyttes så stærkt sammen.
Jesper Nielsen beskæftiger sig med de mesoamerikanske civilisationer. Det vil for eksempel sige mayaerne og aztekerne. Og ved hjælp af fortidens keramik, skulpturer og hieroglyffer ved man også, at kakaoen i mere end 1000 år er blevet drukket - og at den var værdifuld.
- Men det var, fordi det var en luksusvare. Det er måske lidt sammenligneligt med kaviar eller trøfler i dag. Kakao kunne kun dyrkes få steder, så det var kun de mest velhavende og magtfulde, der havde adgang til det, siger forskeren.
Senere - da spanierne kom til de mesoamerikanske områder i år 1519 - var kakao en form for valuta. Kalkuner og majs kunne købes for kakaobønner, forklarer Jesper Nielsen.
Men var det også en rituel ting? Ja og nej, siger eksperten:
- Når der blev indgået ægteskaber, drak man kakao. Og der findes også enkelte billeder af en slags kakaogud. Men det gør der også af andre afgrøder, siger han og fortsætter:
- Der er lidt en tendens til, at så snart noget er indiansk, så skal det også sælges som shamanistisk og moder natur-agtigt. Som healing og naturmedicin er det både uproblematisk og lovligt at udvikle ceremonier med brug af kakao - modsat peyote eller visse svampe. Men det er altså ikke noget, der udvider bevidstheden.
Der er lidt en tendens til, at så snart noget er indiansk, så skal det også sælges som shamanistisk og moder natur-agtigt. Men det er altså ikke noget, der udvider bevidstheden.
Jesper Nielsen, forsker i indianske sprog og kulturer ved Københavns Universitet
Kram og massage
Sådan føles det heller ikke i Svendborg. Til gengæld er det lidt, som om vi er gået ind i en tidsmaskine og trådt ud i 2019, hvor corona stadig bare var en øl. Mens virusvarianten Omikron hærger og lukker internationale lufthavne et sted derude i vinterkulden, går vi rundt herinde og hilser på hinanden med enten et nik, et håndtryk eller et kram.
Hvor ekstatisk dans var temaet for Benjamin Dunks forudindgående kakaoceremonierne, er det i dag kropskontakt. Vi afsøger, hvor tæt vi kan komme på hinanden uden at overskride den enkeltes grænser.
Benjamin Dunk er uddannet folkeskolelærer, og han håber, at han kan få lov til at eksperimentere med kakaoceremonier på efterskoler og højskoler. Foto: Emil Jørgensen
Panfløjtemusikken er skiftet ud med Miles Davis - en jazzliste fra Spotify kører på højtalerne, for det nu er det legetid.
Sammen i par - med hvad der for nogen af os er fremmede mennesker - skal vi først sige, hvor vi godt kunne tænke os at blive berørt i to minutter.
Derefter skal vi meddele, hvor vi godt kunne tænke os at røre ved vedkommende.
Kvinden med nissehuen trykker på mine skuldre. Bagefter giver jeg hende en hovedbundsmassage. Omkring os aer folk hinanden i ansigtet, nusser tæer og krammer. Ophidsende og seksuelt føles det ikke, for meditationen, kakaoen og delingen af sårbarheder har skabt et rum, der er trygt. Det er alt sammen rart og - på en eller anden måde - sært livsbekræftende.
Nogle ville aes i ansigtet, andre bad om at blive trykket på skulderen. Der var kropslege på programmet, efter at den rå kakao var blevet indtaget. Foto: Emil Jørgensen
- Tror du på det, Benjamin?
Men kakaoens urkraft rammer ikke mig. Og efter ceremonien spørger jeg Benjamin Dunk, om han har overvejet, at han er ufrivillig lakaj i et stort fupnummer. At dem, der producerer den ceremonielle kakao og udbyder onlinekurserne, i virkeligheden har fundet på en spirituel fortælling, der sælger deres produkt?
- Det ved jeg sgu ikke, starter han.
Han tænker sig lidt om.
- Jeg stoler på, at de taler sandt, når de fortæller, hvordan de producerer det. Videnskaben bag er rimelig klar. Kakaoen er en plantemedicin, der udvider din kropslige bevidsthed.
- Og jeg tror på effekten af det, fordi jeg kan mærke effekten af det. Den sande urkraft ligger i den sårbare og autentiske kontakt, der opstår mellem mennesker i det ceremonielle rum, som kakaoen danner ramme for. Ellers ville folk vel heller ikke komme tilbage?
Folk fortæller, at de tager til kakaoceremonier af forskellige årsager: Nogle gør det at nærmest terapeutiske årsager, andre på grund af det sociale samvær. Foto: Emil Jørgensen
Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget
Sebastian Dorset
"Der er generelt meget lidt plads til nuancer, når man bevæger sig fra virkeligheden til elektroland". Sådan skriver dagens meningsmager, Sebastian Dorset, i sin klumme, hvor han uddyber, at det er blevet en besættelse for folk at mene noget. Læs klummen her.
mandag 6. dec. 2021 kl. 05:59
Sebastian Dorset
Jeg har skrevet klummer i over 20 år. Alvorlige klummer, fjollede klummer, indignerede klummer og nogle decideret sure. Den eneste slags klumme, jeg altid har holdt mig fra, var den forkælede klumme: Den, hvor skribenten klynker over at han eller hun nu skal mene noget – igen!
Jeg tænkte, det var en hån overfor mennesker uden medieadgang, at man sad fastansat i sin hæve/sænke-borg og beklagede sig over muligheden for at komme til orde. Den tilgang vil jeg gerne undskylde i dag, for tiden er stukket fra den med fibernetfart: I dag ville det være en forfriskende undtagelse at møde et menneske, der udviste den form for tvivl, i stedet for en uendelig række af stålsatte holdninger.
Jeg har Facebook-venner, der mener noget – kategorisk og stejlt – mindst tre gange om dagen. Der er jo en grund til, at Sociale Medier forkortes ”SoMe” og ikke ”Så, Men”. Dels stavemåden, må jeg medgive, men der er generelt meget lidt plads til nuancer, når man bevæger sig fra virkeligheden til elektroland.
Det er, som om det er blevet en besættelse for folk at fortælle, hvad de mener, uafbrudt og om alle emner: Hver gang, et medie lægger en artikel på Facebook, så sidder brugerne klar til at mene noget. Typisk kun om overskriften, for de har ikke tid til at læse hele artiklen, før de taster løs med versaler og manglende tegnsætning. Og de har da slet ikke tid til at konstatere, at deres mening er blevet ment utallige gange i kommentarsporet af alle mulige andre. Ud skal den!
Der er generelt meget lidt plads til nuancer, når man bevæger sig fra virkeligheden til elektroland.
Optimister taler om en demokratisering: At alle nu kan give deres mening til kende, og at verden er blevet mindre, men er det ubetinget godt? Jeg synes meget hurtigt, ”den globale landsby” blev til ”den globale bodega”.
Men når vi hele tiden drukner i tilfældige menneskers meninger og andres forargede reaktioner på dem, skyldes det jo ikke kun at der findes et internet. Det skyldes også, at medierne dyrker det: At seriøse, mediestøttede aviser er vilde med historier, hvor folk er fløjet i hinandens elektroniske totter, over en eller anden holdning. Det er nemt og hurtigt stof, og det skaber reaktioner, der genererer reklame. Lad klimakrisen vente: Mads Christensen og Mascha Vang er uenige.
Som skrevet har jeg selv ment utroligt meget gennem tyve år, baseret på den utrolige livsindsigt og viden, man får at af underholde fulde folk som stand-up komiker, og her ligger måske en del af problemet: Forskere udtrykker sig kompliceret og med forbehold, og der kommer meget mere ramasjang i spalterne, når aviserne låner dem ud til gøglere og mennesker på jagt efter et ledigt, opmærksomhedsskabende synspunkt.
For det er svært at drive en sund gesjæft alene baseret på kloge, veloplyste mennesker, og det er ikke bare noget, jeg påstår. Man kan se på den skihopbakke, som de seriøse avisers oplagstalskurve ligner.
Jeg elsker klummer, der, når de er bedst, kan skabe eftertanke og måske endda more en læser eller to, men en gang imellem kunne det være dejligt, hvis skribenterne var mindre kategoriske og ikke kun søgte en konflikt.
Så i dag mener jeg ikke noget. Jeg vil bare citere Tom Kristensen (forfatteren, ikke racerkøreren): Jeg er så lykkelig i dag - jeg går i glædesdille - For himlen er så stor og blå - At verden bliver lille - I dag er jeg så herligt fri - For refleksionens tandbid - er kun en lille delirist - en purpurprik af vanvid.
Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra Avisen Danmark direkte i
min indbakke.
Jeg giver også samtykke til at blive orienteret om abonnentfordele, produktnyheder, konkurrencer og
tilbud.
Henvendelser kan ske via e-mail eller Facebook.
Det er let at afmelde sig igen i mailen, og du kan gøre det til hver en tid.
Privatlivspolitik