Nationalbanken advarer: Vand fra alle sider kan true Danmarks finansielle system
Fremtidens klimaforandringer og større risiko for oversvømmelser bør tænkes ind i kreditvurderingerne allerede i dag. Det siger seniorklimaøkonom i Nationalbanken Marcus Mølbak Ingholt.
- Hvis store dele af Danmark pludselig bliver oversvømmet i fremtiden, så mange boliger falder i værdi samtidig, er det en kilde til risiko for både den enkelte kreditgiver og for det finansielle system, fordi boligerne udgør sikkerhed for de udlån, som realkreditinstitutter og
banker har givet, siger han og tilføjer:
- Det er ikke et problem i dag, men en risiko i fremtiden, når klimaforandringerne øger risikoen for ekstremt vejr og vandstandsstigninger.
Klimaøkonomen fortæller videre, at huspriserne allerede i dag bliver påvirket, hvis risikoen for oversvømmelse nu eller i fremtiden er stor. Faktisk med adskillige procent.
Klima: Der er meget, man skal overveje, når man ser på ny bolig: Er der værelser nok? Hvornår skal vinduerne skiftes? Og vækker tilstandsrapporten bekymring? For bare at nævne nogle få.
Marcus Mølbak Ingholt, NationalbankenHvis store dele af Danmark pludselig bliver oversvømmet i fremtiden, så mange boliger falder i værdi samtidigt, så er det en kilde til risiko for både den enkelte kreditgiver og for det finansielle system.
På samme måde er der en række forhold, som banken og kreditforeningen vil overveje, før de giver lån til huskøb. Det gælder for eksempel din evne til at betale pengene tilbage og risikoen for, at du mister din indtægt.
Men nu peger Nationalbanken på, at långiverne skal tage endnu et forhold med, når de kreditvurderer: klimaforandringer.
Det siger seniorklimaøkonom i Nationalbanken Marcus Mølbak Ingholt.
- Hvis store dele af Danmark pludselig bliver oversvømmet i fremtiden, så mange boliger falder i værdi samtidig, er det en kilde til risiko for både den enkelte kreditgiver og for det finansielle system, fordi boligerne udgør sikkerhed for de udlån, som realkreditinstitutter og banker har givet, siger han og tilføjer:
- Det er ikke et problem i dag, men en risiko i fremtiden, når klimaforandringerne øger risikoen for ekstremt vejr og vandstandsstigninger.
Selv om problemet ligger ude i fremtiden, skal kreditgiverne tænke klimaforandringernes konsekvenser ind allerede i dag. Det skyldes, at et huslån ofte løber over 30 år, påpeger klimaøkonomen.
Kan skære over 100.000 af prisen
I 2013 løb skaderne for oversvømmelser efter stormen Bodil op i omkring 900 millioner kroner. Og den type vejr vil der formentlig blive mere af i fremtiden. Men hvordan påvirker det boligmarkedet?
Det har økonomer fra Nationalbanken for nylig undersøgt. Helt konkret har de undersøgt, hvad risikoen for vandskader fra stormfloder betyder for huspriserne i Danmark. Det viser sig, at huse, der er i stor risiko for at blive ramt af alvorlige oversvømmelser i dag, bliver solgt seks procent billigere end lignende huse, der ikke har samme risiko.
Da et hus i gennemsnit blev solgt til 2,1 millioner sidste år, løber "rabatten" altså ofte op i over 100.000 kroner.
Hvad med ejendomsvurderingen?
Vurderingsstyrelsen laver i denne tid nye ejendomsvurderinger for Danmarks 2,2 millioner ejendomme. Avisen Danmark har spurgt styrelsen, hvordan den behandler risikoen for klimaforandringer og disses prispåvirkning i ejendomsvurderingerne. Styrelsen har svaret skriftligt. Den konstaterer, at de konkrete beregninger fra Nationalbanken ikke er medtaget i vurderingerne. Derudover skriver Vurderingsstyrelsen blandt andet:
"Når Vurderingsstyrelsen udarbejder og udsender nye ejendomsvurderinger til boligejerne, tages udgangspunkt i faktiske ejendomssalg i det område, hvor den enkelte ejendom er beliggende. Dermed vurderes ejendomsværdien med afsæt i markedet, hvor eventuelle værdipåvirkende forhold, herunder nærhed til vand, særligt udsatte områder med videre, vil være afspejlet i de aktuelle salgspriser og dermed i ejendomsvurderingen. Det nye vurderingssystem baserer sig på flere og bedre data end tidligere og tager blandt andet højde for geografiske forhold som afstande til kyst, natur og infrastruktur".
Undersøgelsen viser desuden, at huse, som ikke aktuelt er i risiko, men som ventes at komme i risiko i fremtiden, sælges tre-fire procent under den pris, der kunne forventes, hvis man ikke så ind i en fremtidig risiko.
Priserne er altså allerede justeret for huse med særlig risiko. Men trods det bør kreditorer tage risikoen for vand med ind i deres vurderinger, ligesom kommende husejere skal overveje, om de vil løbe risikoen.
For selv om besparelsen kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner, er den ikke nødvendigvis nok til at kompensere husejerne for de omkostninger, som en oversvømmelse og sikring mod en sådan kan have, vurderer Marcus Mølbak Ingholt.
- Det kan være en risiko, som er ret hård at blive ramt af som boligejer. Man skal måske investere i tiltag, der nedsætter risikoen. Og hvis man får en skade, kan den være omkostningstung, selv om man ofte vil kunne få hjælp fra sin forsikring, og endelig kan det være meget ubelejligt og ubehageligt at få vandskade.
Usikre kreditforeninger
Avisen Danmark har spurgt de store realkreditinstitutter Nykredit, Nordea Kredit og Realkredit Danmark, hvorvidt og hvordan de medtager fremtidens risici som følge af klimaforandringer i deres kreditvurderinger.
Kun Realkredit Danmark har ønsket at stille op til et interview om virksomhedens indsats og overvejelser i forhold til fremtidens klimapåvirkning af det danske boligmarked. Her fortæller cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, at man er opmærksom på Nationalbankens beregninger og generelt venter, at emnet kommer til at fylde mere i de kommende år.
Alligevel er det ikke sådan, at kreditforeningen i dag stiller særlige krav til kommende husejere, der ønsker at låne penge til at købe en bolig med særlig risiko for vandskader.
- Boligen skal naturligvis kunne forsikres, hvis der skal ydes realkreditlån. Men ellers er det ikke noget, der for alvor spiller ind i vores kreditvurderinger i øjeblikket. Det skyldes blandt andet, at markedet jo i et vist omfang allerede har justeret for det ved, at priserne er lavere for disse boliger.
- Og så er verden jo ikke stationær: Der kan komme foranstaltninger over tid, der betyder, at risikoen bliver mindre for boliger i områder, der i dag eller i fremtiden kan være udsatte for klimaforandringer, siger Christian Hilligsøe Heinig.
Han peger dog på, at risikoen og de ekstra omkostninger, der kan være, bør indgå i dialogen og rådgivningen til virksomhedens kunder.