Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

12.000 ton danske makrelkvoter er på spil, når EU's fiskeriministre mødes for at fordele næste års kvoter. Arkivfoto: Morten Stricker

Irland vil kapre danske fiskekvoter i Nordsøen

Godmorgen og velkommen til søndagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Dagens nyhedsoverblik starter i Bruxelles, hvor der søndag og mandag vil udspille sig en regulær makrelkrig.

EU’s fiskeriministre mødes for at drøfte næste års fiskekvoter, og her er forventningen, at Irland vil forsøge at gøre krav på de danske makrelfiskeres kvoter i den nordlige del af Nordsøen.

Den danske fiskeriminister, Rasmus Prehn (S), kalder irernes forsøg på at kapre de danske kvoter for et ”bagholdsangreb” og et ”helt horribelt krav,” for hvis det lykkes dem, er det et decideret sammenbrud af EU’s fiskeripolitik, hvor alle pludselig kan gøre krav på hinandens kvoter.

- Jeg har forståelse for, at de er trængte som følge af brexitaftaler. Men det berettiger ikke et frontalangreb på selve grundpillerne i EU-fiskeripolitik, som har været gældende siden begyndelsen af 1980'erne, siger Rasmus Prehn til Avisen Danmark.

I Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der repræsenterer de danske makrelfiskere, er man også bekymret for udfaldet af de næste dages forhandlinger.

- Det er kritisk, hvis man i efterskælvet fra brexit kan komme og flå hele den grundlæggende fiskeripolitik fra hinanden. Dels er det omkring 10 procent af al dansk fiskeriindtjening, vi her risikerer at miste, siger direktør Esben Sverdrup-Jensen.

Det er 12 millioner kilo makrelkvoter og årlige fangstindtægter på op mod 200 millioner kroner, der er på spil.

Du kan læse mere om irernes makrelkup længere nede i dagens nyhedsbrev.

Partier presser på for diplomatisk boykot af vinter-OL.

I denne uge har USA, Australien og Storbritannien bekendtgjort, at de ikke sender diplomater til vinter-OL i Kina.

Men herhjemme har regeringen endnu ikke taget stilling til, om det officielle Danmark deltager i en eventuel boykot af legene i Kina.

Det skriver DR.

Men nu presser partier fra begge sider af midten i dansk politik på for, at regeringen tager en beslutning.

Blandt andet siger Karsten Hønge, der er udenrigsordfører i støttepartiet SF, at han ikke ser nogen god grund til, at Danmarks diplomater skulle deltage.

- Det vil være et helt forkert signal at komme til et land, der gang på gang bliver grebet i at undertrykke mindretal og bryde menneskerettigheder. Især når vi kan se, at andre vestlige lande allerede har meddelt, at de holder sig væk, siger han til DR.

Kulturministeriet har ikke ønsket at give interview til DR, men socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, siger, at især USA’s beslutning gør indtryk.

- Men den danske regering har ikke taget stilling til, hvorvidt det officielle Danmark deltager ved vinter-OL i Kina, siger han til DR.

Tornadoer hærger midtvesten i USA

Vi runder nyhedsoverblikket af ved at se mod en række stater i midtvesten i USA, der fredag blev hårdt ramt af adskillige tornadoer.

Alene i staten Kentucky har det kostet mindst 70 mennesker livet.

Det fortalte Kentuckys guvernør, Andy Beshear, på et pressemøde lørdag formiddag lokal tid, hvor han også kaldte tornadoerne de dødeligste, der nogensinde har ramt den amerikanske delstat.

- Vi var ret sikre på, at vi ville miste over 50 kentuckyanere. Nu er jeg sikker på, at det tal ligger over 70. Det kan ende med at overstige 100, inden dagen er omme, sagde han.

På en fabrik, der laver stearinlys, i byen Mayfield i Kentucky var 110 ansatte på arbejde, da en tornado ramte og jævnede fabrikken med jorden. 40 af fabrikkens medarbejdere er indtil videre reddet ud, mens de fleste andre fortsat er savnede.

USA’s præsident, Joe Biden, lovede lørdag aften dansk tid, at der vil komme hjælp til de fem delstater, der er hårdt ramt efter tornadoerne.

- Det er en tragedie. Og vi ved stadig ikke, hvor mange liv der er gået tabt, og vi kender ikke det fulde omfang af skaderne, sagde Biden lørdag aften.

Det var dagens nyhedsoverblik, men der er som sagt god grund til at læse videre.

Så får du nemlig fire gode historier fra dagens udgave af Avisen Danmark.

Billede af Mikael Dynnes Holmbo
Billede af skribentens underskrift Mikael Dynnes Holmbo Journalist

Få Dagens Danmark læst op her

Hele Katies liv har de været to. Hende og tvillingebroren Peter. Sammen rejste de fra Dublin til Aarhus i oktober for at starte et nyt liv i Danmark. Men siden lørdag den 4. december har den anden halvdel været sporløst forsvundet. Med vandhunde og dykkere afsøger Østjyllands Politi i øjeblikket Aarhus Havn, mens Katie via Avisen Danmark gerne vil spørge så mange som muligt: "Har du set min bror?" Foto: Emil Jørgensen

Katie savner sin tvillingebror: Peter forsvandt i natten på vej hjem fra en bytur

Et overvågningskamera har fanget hans tunge, berusede skridt. Han har retning mod sin lejlighed på Aarhus Ø, cirka 800 meter derfra. Men han kommer aldrig hjem. 
Natten mellem lørdag den 4. og søndag den 5. december forsvandt Peter Burnes. Og nu frygter politiet, at han er faldet i det mørke vand - en skæbne som unge mænd og familiefædre lider hvert år i vintermånederne. 
Tilbage sidder en fortvivlet tvillingesøster. Peter, som fortsat er meldt savnet, flyttede fra Dublin til Aarhus i starten af oktober sammen med sin søster Katie. Tvillingeparret er hinandens bedste venner, bofæller og mest fortrolige. 
Det fortæller Katie i dette følelsesladede interview med Avisen Danmark. Og hun har en bøn til alle, der læser artiklen: Hjælp hende med at finde hendes bror.

Et 29-årigt irsk tvillingepar flyttede til Danmark i oktober “for at bo i verdens lykkeligste land”. Men efter en bytur i sidste weekend kom den ene halvdel, Peter, aldrig hjem, og politiet frygter, at han er faldet i havnen. Vi har talt med hans søster Katie, der febrilsk leder efter sin bror - og beder alle om hjælp

Forsvundet: I øjeblikket græder Katie Burnes sig selv i søvn. Hun græder, når hun står op. På gåture rundt i Aarhus er det også svært at holde tårerne tilbage, men hun foretrækker at græde alene. Hun vil nødigt gøre nogen ukomfortable.

Den 29-årige irer er ulykkelig, fordi hendes tvillingebror har været meldt savnet i en uge. Han - som hun bor sammen med i et fremmed land, krammer farvel hver morgen og sender SMS-beskeder til, hvis han er længe ude - er sporløst forsvundet.

- Han er min bedste ven, siger Katie Burnes på engelsk med irsk accent og klump i halsen.

Blikket er betuttet, men panden er oprejst. Vi sidder på en café overfor Banegården i Aarhus, og hun fremstår stærk som den sorte kaffe, der er skænket i kruset foran hende. Hun ønsker, at så mange som muligt hører, at hendes bror er væk - og hjælper med at kigge efter ham.

- Lige nu er jeg pakket ind i en skal af chok. Jeg forsøger på at lade være med at tænke for meget over, hvad der kan være sket. Det handler bare om at finde ham.

Et privat selfiebillede af Katie Burnes og hendes tvillingebror Peter. Hvis du har set nogen, som ligner Peter, vil politiet gerne høre fra dig på 114. Foto: Privatfoto

Forsvandt på Aarhus Ø

Lørdag den 4. december forsvandt Peter Burnes i nattens mulm og mørke. Med tunge, berusede skridt havde han retning mod søskendeparrets lejlighed på Aarhus Ø. Det viser videooptagelser fra et overvågningskamera på Navitas-bygningen - den store og kantede betonkolos af en bygning - som ligger 800 meter fra deres adresse.

Men hjem kom han aldrig, og nu er den råkolde frygt, at han er faldet i et af havnebassinerne, som skæbnen også har budt andre unge mænd, der for år tilbage er forsvundet mellem de selvsamme kassebygninger. Politiets vandhunde - der kan få færten af lig under vandoverfladen - har været i gang hele ugen. Det samme har dykkere fra både brandvæsnet og Søværnet. Ingenting har de fundet.

- Aarhus-bugten er stor, og han kan potentielt være drevet mange kilometer væk, siger vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi, Martin Frank Rasmussen.

Han understreger, at politiet ikke ved med sikkerhed, om Peter Burnes er faldet i vandet, og at de også leder efter ham på landjorden.

- Men det er klart, at eftersom at han ikke er dukket op endnu, så er vi nødt til at betragte det som en mulighed, at han befinder sig i vandet. Det har vi også talt med familien om.

Det er klart, at eftersom at han ikke er dukket op endnu, så er vi nødt til at betragte det som en mulighed, at han befinder sig i vandet. Det har vi også talt med familien om.

- Vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi, Martin Frank Rasmussen.

Fakta: Højsæson for druknedød

Desværre er det ikke noget særsyn, at unge mænd drukner i vintermånederne. Kombinationen af kulde, mørke og julefrokoster gør, at det er højsæson for drukneulykker, siger både Østjyllands Brandvæsen, Rådet for Større Badesikkerhed og organisationen Missing People.

I løbet af hele 2020 druknede mindst 72 personer i Danmark, og 83 procent af dem var mænd. Hovedparten af ulykkerne skete ikke for folk, der havde badetøj. De gængse ofre falder i vandet, når de går alene.


Otte ud af 10 af dem der drukner er mænd. Teorierne er flertallige. Mænd drikker sig fuldere, mænd er mere dumdristige, mænd kan godt lide at pisse i vandet. Formanden for Rådet for Større Badesikkerhed mener, at mænd er mere "risikovillige" og oftere går hjem alene. På billedet her ses den kampagne, som Aarhus Kommune har lavet i samarbejde med Østjyllands Brandvæsen. Foto: Emil Jørgensen

Forældrenes sorg og håb

Tilbage på caféen er Katie klar over situationens tragiske alvor. Forældrene fløj fra Dublin til Danmark tirsdag aften og befinder sig nu i Aarhus, hvor de traver byen tynd for at finde deres forsvundne søn.

De er ved at gå op i limningen, fortæller hun. Faren, som er pensionist, smalltalker uafbrudt om japanske togskinner, cybersecurity og andre ligegyldige ting. Moren, som arbejder på et universitet, dratter udmattet omkuld på hotelværelset om aftenen.

De forlader ikke byen, før Peter er fundet.

- De veksler mellem at være sønderknuste og fulde af håb og energi. De vil gøre noget, men kan ikke rigtig gøre noget, siger Katie.

Hun tager en dyb indånding.

- Vi er selvfølgelig godt klar over, at Peter har været væk i mange dage nu. Selv hvis han ikke er i vandet, så er han ikke OK.

Hendes fokus flakker mellem mig og mobiltelefonen, som ligger på bordet. Selvom den er sat på lyd, skal hun hele tiden sikre sig, at politiet ikke har ringet.

Hun fortæller, at minutter føles som timer, og at dage føles som uger. Hun glemmer at spise. Og selvom hun prøver at tvinge sig selv på bedre tanker, er hun begyndt at stille praktiske spørgsmål til skrækscenariet. Hvordan fixer man en begravelse i Danmark?

“Det lykkeligste folk”

Katie og Peter Burnes flyttede til Danmark for et par måneder siden. Det var hendes drøm.

Lederen af Happiness Research Institute - en tænketank med base i København - havde med et oplæg i Dublin i 2016 fortryllet Katie med historien om verdens lykkeligste folk. To år senere besøgte hun Danmark og fandt ud af, at det var det eneste land, hun havde lyst til at bo i.

- Alt er så roligt, praktisk og effektivt her. Jeg elsker det, forklarer hun.

Katie arbejder for en lille irsk start-up-virksomhed med et mobilt job, og hendes chef gav tommel op til udlandseventyret. Men hun turde ikke alene, så hun overtalte sin tvillingebror til at tage med. Han er kok og kunne garanteret få et job.

Den 1. oktober flyttede hun ind i lejligheden på Aarhus Ø. Dagen efter kom Peter.

- Min bror var meget begejstret. Det var første gang, han sådan rigtigt skulle flytte hjemmefra, hvilket ikke er unormalt i hans alder i Irland. Selvom han har en del angst, så var han tryg, fordi det skete sammen med mig, siger hun.

Peter begynde at søge job i starten af november, kom til interviews et par uger senere og havde første arbejdsdag på Bistro 65 i Jægergårdsgade den 23. november.

Livet i Danmark kørte på skinner. Indtil lørdag den 4. december.

Tvillingerne Katie og Peter Burnes. Foto: Privatfoto

Sidste gang de så hinanden

Med hænderne i jakkens røde lommer og munden pakket væk bag et stort halstørklæde viser Katie mig en del af den rute, som hendes bror formentlig gik, den nat han forsvandt. Igennem Strøget, ned af trapperne på Sankt Clemens Bro, et lille stykke langs åen, tværs over letbaneskinnerne og så forbi Pakhus77 og Navitas på Aarhus Havn. Imens rekonstruerer hun deres sidste weekend sammen.

Fredag den 3. december spiste de McDonalds sammen i lejligheden om natten. Han havde været ude at få et par øl, hun havde været på date og brokkede sig over, at hun ikke forstår, hvornår og hvordan man kan kysse danske piger.

- Og min bror tog pis på mig. Han sagde, at det sikkert var mig, den var helt gal med, og at de nok hader mig alle sammen, siger hun og tilføjer.

- Han får mig altid til at grine.

Næste morgen gav hun ham et kram. Peter skulle arbejde fra klokken 11 til 23.

Hun cyklede i Marselisborg Dyrehave og brugte et par timer af sin lørdag eftermiddag der. Hun skrev til sin bror, at hun havde fundet en fed rute, som han skulle prøve.

Om aftenen, mens han var på arbejde, læste hun i sin bog, "Stolthed og fordom" af Jane Austin, og så tv-serien "Star Trek Next Generation".

Klokken 01:15 skrev hun og spurgte, hvor han var. Peter svarede. Han var ude at få nogle drinks med sine nye kollegaer. Det ville blive sent, varslede han. Katie faldt til ro.

Hvor er Peter?

Da hun vågnede op søndag den 5. december, skrev hun som det første til ham, om han var kommet hjem. Deres værelser ligger lige ved siden af hinanden, så normalt hører hun ham rode med døren om natten.

Intet svar.

De havde aftalt, at de skulle lave et videokald med deres forældre klokken 11, og juleshoppe bagefter. Peter havde også lovet, at han ville gøre rent i lejligheden.

- Jeg sagde til mig selv, at han sov på en sofa hos en ven et sted. Samme forklaring brugte jeg overfor vores forældre.

Men som timerne gik, voksede panikken. Og da Bistro 65 åbnede om aftenen, og ej heller ingen på restauranten vidste, hvor Peter var, blev politiet kontaktet.

- Men stadigvæk klyngede jeg mig til håbet om, at han ville møde ind på job mandag, hvor han skulle arbejde klokken 11. Peter er typen der altid passer sit arbejde, om så han skal gå fra København til Aarhus, siger Katie.

Men Peter mødte ikke op. Heller ikke dagen efter det. Og nu har han snart været væk i over en uge.

Katie Burnes går en del af strækningen, som hendes tvillingebror Peter gik, den nat han forsvandt. Foto: Emil Jørgensen

De usandsynlige scenarier

I dag ved Katie og politiet, at han var på Pub’en i Jægergårdsgade med venner, og at han var stiv, da han forlod værtshuset. Det sidste spor er overvågningsvideoen fra Navitas klokken 03, søndag den 5. december.

Politiet har stillet Katie alle tænkelige spørgsmål, og hun har selv grublet over de mest usandsynlige scenarier: Er han rejst til en anden by? Har han mødt nogen? Havde han fjender? Var han på stoffer?

Ingen af delene giver mening i Katies hoved. Og vicepolitiinspektør Martin Frank Rasmussen understreger også, at de ikke mistænker, at der er tale om hverken en forbrydelse, et selvmord eller en flugt.

Tre dykkere i en orange gummibåd er i gang med afsøge havnebassinet få hundrede meter fra Katie og Peter Burnes lejlighed på Aarhus Ø. Foto: Emil Jørgensen

Den mest nærliggende forklaring på brorens forsvinden, er også den mindst spektakulære. Peter har slået en streg ned i vandet, har fået overbalance i blæsten og er faldet i.

- Men det forstår jeg heller ikke. Som jeg også sagde til politiet: Min bror er klam. Han ville bare pisse på fortovet. Og ham og jeg tænker ens: Vi ved, at vandet er farligt, siger Katie.

Peters ønske

Katie og jeg nærmer os deres lejlighed på Aarhus Ø.

På de sidse 800 meter - på Bernhardt Jensens Boulevard - er der vand på begge sider. Tre dykkere i en orange gummibåd er i gang med afsøge havnebassinet.

I de små tre timer vi tilbringer sammen, taler og bevæger hun sig med en stoisk ro, og bruger solide portioner sarkasme til at udtrykke sine følelser.

Men hun kan ikke holde tårerne tilbage, da jeg spørger hende, om hun gerne vil blive boende i Aarhus.

- Jeg er ikke religiøs, starter hun.

- Men jeg ved, at hvis Peter kigger på mig fra et eller andet sted… Så ville han blive rigtig ked af det, hvis jeg rejste hjem på grund af ham. Jeg tog hertil, fordi jeg gerne ville bo i Danmark, og det vil jeg gerne fortsætte med. Han ville ikke ønske det anderledes.

Jeg ved, at hvis Peter kigger på mig fra et eller andet sted… Så ville han blive rigtig ked af det, hvis jeg rejste hjem på grund af ham. Jeg tog hertil, fordi jeg gerne ville bo i Danmark, og det vil jeg gerne fortsætte med. Han ville ikke ønske det anderledes.

- Katie Burnes, tvillingesøster til Peter, som er savnet siden lørdag den 4. december.

Opfordring: Hjælp politiet med at finde Peter

Hvis man på nogen måde har oplysninger, der kan bringe politiet videre i efterforskningen - hvis man har set en mand, der ligner 29-årige Peter Burnes på et tidspunkt om natten mellem lørdag den 4. og søndag den 5. december - vil politiet meget gerne kontaktes på telefonnummer 114.

- For at komme videre lige nu, er vi afhængige af, at folk har set eller hørt noget. Så borgere må hjertens gerne henvende sig - vi skal nok sortere i informationerne, siger vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi, Martin Frank Rasmussen.

Har du set denne mand? 29-årige Peter Burnes fra Irland har været meldt savnet i Aarhus siden lørdag den 4. december. Politiet efterlyser tips fra borgere. Hvis du ved noget, så ring på telefonnummer 114. Foto: Privatfoto


Danske fiskere risikerer millionstore tab, hvis Irland får held med at tilkæmpe sig makrelkvoter, som ellers har være danske i årtier. Arkivfoto: Signe Goldmann/ritzau scanpix

Eksplosiv mødeaktivitet i EU søndag og mandag: Makrelkrig er brudt ud mellem Danmark og Irland

En makrelkrig mellem Irland og Danmark er brudt ud, og et afgørende slag står ved EU-forhandlingsbordet under et rådsmøde i Bruxelles søndag og mandag.
Det er 12.000 tons makrel om året til en handelsværdi på op mod 200 millioner kroner, der er på spil.

Den mængde udgør Danmarks kvote i Nordsøen. Den gør Irland nu krav på som følge af, at landet føler sig meget trængt efter brexitaftalerne.

Fiskeriminister Rasmus Prehn, deltager i mødet. Han er hidsig over irernes krav.

- Det er et bagholdsangreb, irerne udsætter danske markrelfiskere for og et helt horribelt krav, de fremsætter, siger han.

Det irske krav er fremsat over for EUs formandskab, som for øjeblikket besættes af Slovenien. Det bekymrer den danske fiskeriminister.

- I Slovenien er de gode til landbrug og skovbrug, men de er ikke i den allerbedste træning til fiskeri. Det bliver en hård kamp, siger Rasmus Prehn.

Forhandlingerne ventes afsluttet mandag aften eller natten til tirsdag.

Irland gør krav på danske fiskeres makrelkvoter i Nordsøen. Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) kalder kravet horribelt forud for EU-rådsmøde om sagen søndag og mandag. Makrelfiskerne afventer resultatet med bekymring. Millioner af kroner er på spil.

EU-kvoter: 12.000 ton makrel - eller12 millioner kilo - lander søndag på EU-bordet i Bruxelles. Her gør Irland krav på de danske makrelfiskeres kvoter i den nordlige del af Nordsøen. Ifølge makrelfiskernes organisation, Danmarks Pelagiske Producentorganisation, er det samlede årlige fangstindtægter på op mod 200 millioner kroner, der i fare.

Det er fiskeriminister Rasmus Prehn (S), der skal slås for de danske kvoter, når EU's ministerråd for landbrug og fiskeri mødes fra søndag klokken 10.

Han er overrumplet over irernes krav, gal i skralden og vil bede irerne klappe gællerne i.

- Det er et bagholdsangreb, irerne udsætter danske makrelfiskere for og et helt horribelt krav, de fremsætter. Jeg har forståelse for, at de er trængte som følge af brexitaftaler. Men det berettiger ikke et frontalangreb på selve grundpillerne i EU-fiskeripolitik, som har været gældende siden begyndelsen af 1980'erne, siger Rasmus Prehn.

Fordelingsnøgle under angreb

Dermed sigter han til princippet om "relativ stabilitet," som blev vedtaget 25. januar 1983 som en grundprincip for fordelingsnøglen i EU's fiskeripolitik.

Det er et bagholdsangreb, irerne udsætter danske makrelfiskere for og et helt horribelt krav, de fremsætter.

Rasmus Prehn (S), fiskeriminister

Det betyder, at når der sker ændringer i fiskekvoterne af for eksempel marinebiologiske grunde, skal de forskellige landes kvoter reguleres op eller ned, så de bevarer de gældende størrelsesforhold mellem hinanden. Det vil sige: Har ét land for eksempel 40 procent af kvoterne på en bestemt fiskeart, skal det stadig have 40 procent, hvis den samlede kvote reguleres.

Fiskerimister Rasmus Prehn (S) udkæmper et slag i en større makrelkrig, der er brudt ud mellem Danmark og Irland. Irerne vil have fingre i danskernes makrelkvote i Nordsøen. Prehn og hans irske kollega krydser kinger på et rådsmøde, der afvikles søndag og mandag i Bruxelles. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

- Kvoterne har ændret sig efter brexit, men forholdet i kvotefordelingen mellem de enkelte lande i EU skal være den samme. Det er dét princip, Irland laver et angreb på med sit krav. Hvis det lykkes, har vi ikke et fælles grundlag at gå ud fra længere, og så vil alle fremtidige fiskeriforhandlinger gå op i hat og briller med sære krav fra alle, som ingen nogen sinde kan blive enige om, siger Rasmus Prehn.

Når irerne nu forsøger at bryde med det princip hører det med til historien, at de dengang for snart 39 år siden protesterede, fordi de følte, at de ikke fik de tildelinger, de burde have haft. De følte sig unfair behandlet dengang.

Bekymret over formandskabet

Det gør de så stadig, og Rasmus Prehn er bange for, at EU's øjeblikkelige slovenske formandskab set med danske øjne er lidt for forstående over for det irske krav.

Slovenerne kan af naturlige grunde ikke have den store indsigt i forudsætningerne for det, der skete i 1983. Slovenien var ikke et selvstændigt land dengang og ikke medlem af EU.

- I Slovenien er de gode til landbrug og skovbrug, men er ikke i den allerbedste træning til fiskeri. Jeg er bange for, det er et nyt område for det slovenske formandskab. Så det er ikke bare noget, der lige klares med et par sætninger. Det bliver en hård kamp, siger Rasmus Prehn.

Risiko for betydelige tab

Også direktøren for Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Esben Sverdrup-Jensen, er i Bruxelles, hvor han følger den dansk-irske makrelkrig tæt. Han er bekymret for udfaldet.

- Der er to ting i det. Dels selve spørgsmålet om fordelingsnøglen, som er den lim, der binder EU's fiskeri sammen. Det er kritisk, hvis man i efterskælvet fra brexit kan komme og flå hele den grundlæggende fiskeripolitik fra hinanden. Dels er det omkring 10 procent af al dansk fiskeriindtjening, vi her risikerer at miste, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Han forudser et sammenbrud i EU's overordnede fiskeripolitik, hvis irernes krav bliver imødekommet. Det vil blive at mærke ude på hver en kutter, mener han

- Hvis det sker, ved ingen fiskere eller redere mere, hvad de har at gøre godt med. Man kan ikke planlægge, udvikle og investere, hvis ikke man kan stole på de helt grundlæggende strukturer.

Han vurderer, at omkring 250 personer har job i det direkte makrelfiskeri i Danmark. Dertil kommer en stor følge- og forarbejdningsindustri.

Det er også Rasmus Prehn opmærksom på. Han kalder de forskellige danske makrelprodukter for nogle af verdens bedste.

- Det er meget på spil i disse dage, meget mere end de fleste nok forestiller sig. Det er grundprincipperne for EU's fiskeripolitik, og det er vitale danske interesser i økonomisk stor skala, siger Rasmus Prehn.

Rådsmødet for EU-landenes fiskeriministre ventes afsluttet mandag aften eller i løbet af natten til tirsdag.

Pelagiske fisk

Når makrelfiskernes interesser bl. a. varetages i Danmarks Pelagiske Producentorganisation skyldes det, at makrel betegnes som en pelagisk fisk.

Pelagiske fisk er dem, der lever i de øverste dele af sø eller hav, ofte i store stimer, der tilbagelægger længere distancer. Fisk, der lever på bunden, kaldes bentiske eller demersale fisk.

Udover makrel er også sild, tobis, brisling og sperling eksempler på pelagiske fisk.

Uden at gøre det store væsen af sig stod Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt (t.v), pludselig ved siden af finansminister Nicolai Wammen (S), da de forskellige aftaler i forbindelse med finansloven for 2022 skulle præsenteres. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dall: Kristendemokraterne genopstod ved finanslovsforhandlingerne

Der går ofte længe mellem, at vi hører noget fra et af Folketingets mindste partier, Kristendemokraterne, men da aftalerne om næste års finanslov blev præsenteret sidste weekend og i begyndelsen af denne uge, var partiets med formand Isabella Arendt pludselig med i forreste række foran glasdøren til Finansministeriet.
Det gav løftede øjenbryn hos de øvrige borgerlige partier, at Isabella Arendt pludselig stod ved siden af finansminister Nicolai Wammen, skriver Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, i denne analyse af partiets situation og muligheder frem mod det kommende folketingsvalg, hvor der kun er én altoverskyggende ambition: At komme over 2,0 procent-spærregrænsen.

Når de andre partiledere i Folketinget – helt fra Nye Borgerliges Pernille Vermund til Frie Grønnes Sikandar Siddique – henter deres post i dueslaget på Christiansborg i løbet af den næste uges tid, så finder de et håndskrevet julekort fra Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt.

Travle partiformænd har sikkert ikke altid tid til at prioritere håndskrevne julekort, men pludselig i år fik Isabella Arendt uventet ventetid – midt i en pludselig travl periode. Det lyder underligt, men der er en god forklaring. For i sidste weekend havde Isabella Arendt egentlig ikke tænkt sig hverken at skulle skrive julekort eller forhandle finanslov. Men en invitation fra finansminister Nicolai Wammen gav pludselig mulighed for, at Kristendemokraterne kunne komme med i næste års finanslov – og at partiformanden kunne bruge ventetiden i forhandlingerne på at sende julehilsner til formandskollegerne på Christiansborg.

Når man er erklæret midterparti i dansk politik, er det en god ide at holde sig gode venner med flest mulige. Derfor stod Kristendemokraternes formand sammen med Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale Venstre sammen med finansminister Nicolai Wammen og præsenterede aftalerne om næste års finanslov - og derfor var kuglepennen rødglødende af at skrive så mange julekort.

Det er 11 år siden, at Kristendemokraterne sidst var en del af en aftale om det kommende års finanslov. Dengang hed partiets medlem Per Ørum, en tidligere konservativ. Han havde det afgørende 90. mandat, fordi Liberal Alliance ikke kunne støtte en finanslov uden lettelser i topskatten. Et af aftrykkene, som Per Ørum fik sat, var nedsættelsen af en ”Værdikommission”. Den nåede aldrig rigtig at komme i gang, for den blev nedlagt, da Helle Thorning-Schmidt blev statsminister et års tid senere. Næppe mange husker det i dag. Kristendemokraternes aftryk på finansloven for 2022 kommer vi heller ikke til at huske om ganske få år, hvis ikke partiet formår at skrabe mindst 2,0 procent af stemmerne hjem, så de kommer over spærregrænsen.

For det er nødvendigt at finde luppen frem for at finde Kristendemokraternes store indflydelse på finanslovsaftalen, men partiet kan se sig selv i indsatsen for at øge tempoet på den grønne omstilling, give en saltvandsindsprøjtning til sundhedssektoren, og så vil Isabella Arendt rykke endnu tættere på finansministeren og understrege, at Kristendemokraterne var med til at sørge for, at det ikke løb helt løbsk med dansk økonomi, når nu venstrefløjen skulle være med til at fordele midlerne.

Men Kristendemokraterne fik noget ud af forhandlingerne, som næsten er vigtigere end politiske resultater: TV-tid og omtale. Kun repræsenteret med det ene mandat, som Jens Rohde tog med sig, da han tidligere på året meldte sig ind i partiet, har Kristendemokraterne behov for at gribe alle de muligheder, de har for at komme ind i vælgernes bevidsthed. En økonomisk stram finanslov med et stort fokus på klimaet blev springbrættet for Isabella Arendt ind i fjernsynene denne gang. Hver gang, Isabella Arendt fik ordet, lød det samme budskab: ”Kristendemokraterne er et borgerligt midterparti, som tager ansvar og søger indflydelse,” og så tilføjede hun et par relevante bemærkninger til den aktuelle aftale.

Da Isabella Arendt pludselig tonede frem foran glasdøren sammen med regeringen, støttepartierne og Alternativet, gik det ikke mange sekunder, før øjenbrynene løftede sig hos de øvrige borgerlige partier. Som fuldgyldigt medlem, når de borgerlige partiledere mødes, havde ingen af de andre partier i blå blok forventet, at Kristendemokraterne ville lave finanslov med regeringen – og dermed blive Wammens alibi for at kunne kalde finansloven for 2022 for ”bred”. Men Kristendemokraterne ønsker at være det borgerlige parti, der kan indgå forlig med regeringen. Og der findes kun en måde at vise det på: Ved at indgå forlig med regeringen.

Da regeringen tidligere på året forhandlede om en ny klimaaftale for landbruget, var Kristendemokraterne heller ikke en del af det fælles borgerlige forslag til en aftale. Der manglede en ambition om et bindende reduktionsmål. Nu endte aftalen for landbrugets grønne omstilling med at blive endog meget bred, men det bliver tydeligere og tydeligere, at Kristendemokraterne forsøger at være bindeleddet mellem blokkene.

Det er bare ikke et bindeled, der er synderlig efterspurgt blandt de øvrige borgerlige partier. Og slet ikke i takt med, at vi nærmer os et folketingsvalg. Når de borgerlige partiledere mødes igen i 2022 til et nyt fællesmøde, vil de andres blikke være stift rettet mod Isabella Arendt, og de vil have en forklaring: Hvad skete der lige der? Her er et venligt julekort næppe nok til at formilde blikkene.

Når man er erklæret midterparti i dansk politik, er det en god ide at holde sig gode venner med flest mulige.

Casper Dall, politisk redaktør
Sådan så den første Frk. Klokken ud. Hun gik på pension i 1970, og du kan høre om kendissen Frk. Klokken i podcasten "Danmark fortæller", efter hun den 30. november blev historie.

Podcasts om nogle af ugens mest omtalte kvinder

Mette Frederiksen, Dansk Folkepartis nye formandskandidat Merete Dea Larsen og Frk. Klokken har det tilfælles, at de alle er blevet skrevet ind i historien i den sidste uges tid.
Frk. Klokken fordi hun har haft sidste arbejdsdag, Merete Dea Larsen fordi hun måske får første arbejdsdag som formand i Dansk Folkeparti, og Mette Frederiksen fordi hun som siddende statsminister er blevet afhørt i en kommission. Nemlig minkkommissionen.

Og derfor er de også med i de podcasts, som du har mulighed for at høre som abonnent hos Jysk Fynske Medier. I podcastanbefalingerne "Ugens lyd"  giver podcastredaktør på Avisen Danmark Signe Vestergaard Bansø dig et overblik over ugens udvalgte podcasts. 
Du kan høre podcastene i Nyhedskiosken under Podcast eller på avisendanmark.dk/podcasts.

Podcast: Mette Frederiksen, Dansk Folkepartis nye formandskandidat Merete Dea Larsen og Frk. Klokken har det tilfælles, at de alle er blevet meget omtalt inden for den sidste uges tid. Og så er der masser af anekdoter om dem i de podcasts, som jeg anbefaler til dig i denne uge. Husk at alle podcastene er med i dit abonnement på din lokale avis.

1 Kæmp! Kæmp dig ud af krisen

Statsminister Mette Frederiksen får rigtig travlt, hvis hun skal gøre sig forhåbninger om at vinde næste valg. Dårlige meningsmålinger og faldende tillid fra danskerne betyder, at hun bliver nødt til at genopfinde sig selv, siger politisk redaktør i "Ugens vigtigste".

Hvordan genopfinder man sig selv, og gerne i en bedre version, når man er statsminister i dyb krise? Og kan skimte det næste valg ikke så langt ude i fremtiden? Det giver politisk redaktør dig opskriften på i podcasten "Ugens vigtigste". Man skal få lagt en minkkommission i graven, komme rundt i Danmark igen og igen og så huske én særlig ting. Hør hvad det er i "Ugens vigtigste".

avisendanmark.dk/podcasts - Ugens vigtigste

2 Et kampvalg i julegave

Der er ny finanslov, coronasmitte i Viborg og formandsopgør i Dansk Folkeparti er på plakaten i denne uges udgave af "Politik med Løvkvist og Dall."

Med tråde til den amerikanske tv-serie "Succession" bliver formandsopgøret i Dansk Folkeparti vendt og drejet i "Politik med Løvkvist og Dall". Og de politiske nørder mener, at Merete Dea Larsen, som for nyligt meldte sit kandidatur, er en tidlig julegave til den anden kandidat, Morten Messerschmidt. Også selvom det betyder kampvalg. Hvorfor, kan du høre i podcasten.

avisendanmark.dk/podcasts - Politik med Løvkvist og Dall

3 Farvel til en rigtig jetsetter

Sådan så Frøken Klokken version 2 ud i virkeligheden. Marianne Germer var Frk. klokken indtil den 30. november i år.  Det har hun været siden 1970, men hendes forgænger levede en noget mere fashionabel tilværelse.

Den 30. november var det slut med Frk. Klokken. Hun har leveret det nøjagtige klokkeslæt til danskeren siden 1939, og det kræver selvfølgelig en nekrolog. Den har journalist Tommy Byrne skrevet og læst op i "Danmark fortæller". Den første Frk. Klokken blev lidt af en kendis og levede et fashionabelt liv, da hun gik på pension i 1970. Hvad det gik ud på, kan du høre i "Danmark fortæller".

avisendanmark.dk/podcasts - Danmark fortæller